Exercitiu practic de dileme morale

Tuesday, 22 March, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Buna tuturor,nu am mai scris de multă vreme pe blog din lipsa timpului , in ultima vreme am fost foarte ocupata cu tot felul de activitati si sa recunosc ,se intampla sa pierd foarte mult timp la descarcatul pozelor ....

(sursa)

Punctuatia o fi ceva mai creativa precum si implicatia de gen din acord oarecum frapanta pentru cititorii mei, da' asta nu altereaza sper mesajul : n-am mai scris de multa vreme din lipsa timpului, da' imi cer scuze si repar, ok ? Scriind!

Vreau sa va propun cu aceasta ocazie un set de dileme morale, cu care sa va distrati daca n-aveti altceva mai bun de facut. Deci :

Cazul I. Suna telefonul. Dumneavoastra raspundeti. La capatul celalalt se afla un psihopat dement si asasin in serie care o rapit o fata de liceu, clasa a 10-a, in drumul ei spre scoala, o cetluit-o cu scoci la incheieturi, i-o taiat hainele de pe ea, i-o indesat chilotii-n gura (in lipsa, sutienul) lipind peste cu duct tape de-ala ca-n filme, ce mai, teroare.

Da' dumneavoastra nu stiti tot contextul asta, pur si simplu va suna telefonul si o voce de barbat va intreaba "rosu sau negru ?". Ei, cealalta chestie pe care n-o stiti e ca tipul are un numar de vatraie in soba (de-aia veche de teracota) la inrosit, si daca raspundeti rosu urmeaza sa le raceasca pe pielita fetii, de preferinta in locuri mai fine si sensibile, pleoape, labii, alea.

Sa zicem ca prin absurd raspundeti "rosu". Nu stiu de ce, asa, pur si simplu, v-o sunat telefonu', un tip necunoscut v-o intrebat ceva neinteles asa ca ati ales pur si simplu prima varianta ca sa scapati de el. Dupa care mai auziti un sfiriit asa ca de cafea data-n placa incalzitoare a cafetierei si se inchide telefonu'.

Ei, intrebarea care se pune este ce raspundere morala considerati ca aveti in cazul asta ? Si alternativele :

  • Deloc, sau cum zicea tovarasa invatatoare "si daca iti zicea sa te arunci in fintina tu te aruncai ?"
  • Un pic, dat fiind ca totusi, daca nu spuneati rosu poate ca n-o ardea pe nenorocita.
  • Toata, in virtutea faptului ca erati singurul om sanatos la cap participant la conversatia respectiva.

Retineti ca intrebarea nu-i despre raspundere, nu se pune problema ca daca sa va tragem la raspundere sau nu, e despre responsabilitate morala, o notiune complet teoretica si fara aplicatii practice (dincolo de autoperfectionarea individului, care si ea tot o notiune complet teoretica fara aplicatii practice este).

Cazul II. Suna telefonul. Dumneavoastra raspundeti. Tipul de la capatul celalalt va spune ca el este un psihopat dement si asasin in serie care o rapit o fata de liceu, clasa a 10-a, in drumul ei spre scoala, o cetluit-o cu scoci la incheieturi, i-o taiat hainele de pe ea, i-o indesat chilotii-n gura (in lipsa, sutienul) lipind peste cu duct tape de-ala ca-n filme.

Si va cere sa alegeti daca rosu sau negru ? fara sa va mai spuna insa ca are un numar de vatraie in soba (de-aia veche de teracota) la inrosit, si daca raspundeti rosu urmeaza sa le raceasca pe pielita fetii, de preferinta in locuri mai fine si sensibile, pleoape, labii, alea.

Sa zicem ca prin absurd raspundeti "rosu". Nu stiu de ce, asa, pur si simplu, v-o sunat telefonu', un tip necunoscut v-o intrebat ceva asa ca ati ales pur si simplu prima varianta ca sa scapati de el. Dupa care mai auziti un sfiriit asa ca de cafea data-n placa incalzitoare a cafetierei si se inchide telefonu'.

Ei, intrebarea care se pune este ce raspundere morala considerati ca aveti in cazul asta ? Si alternativele :

  • Deloc, sau cum zicea tovarasa invatatoare "si daca iti zicea sa te arunci in fintina tu te aruncai ?"
  • Un pic, dat fiind ca totusi, daca nu spuneati rosu poate ca n-o ardea pe nenorocita.
  • Toata, in virtutea faptului ca erati singurul om sanatos la cap participant la conversatia respectiva.

Nu mai repet partea cu "retineti", ca ma bazez ca ati retinut, da ? Si trecem mai departe, la cazul III si ultimul :

Cazul III. Suna telefonul. Dumneavoastra raspundeti. Tipul de la capatul celalalt va spune ca el este un psihopat dement si asasin in serie. Dumneavoastra rideti de prostia asta, el se enerveaza si va cere parerea, ca de la asasin psihopat la membru al publicului ales aleatoriu, ce-ar trebui sa faca pentru a va impresiona definitiv si irevocabil cu convingerea ca ba da, chiar este psihopat si asasin ?

Asa ca intr-o doara ii raspundeti ca daca rapeste o fata de liceu, clasa a 10-a, in drumul ei spre scoala, o cetluie-n scoci pe la incheieturi, ii taie hainele de pe ea, ii indesat chilotii-n gura (in lipsa, sutienul) lipind peste cu duct tape de-ala ca-n filme, dupa care pune un numar de vatraie la inrosit in soba si le raceste pe pielita fetii, de preferinta in locuri mai fine si sensibile, pleoape, labii, alea, atunci da, va va impresiona.

Si el, psihopat fiind, face intocmai. Sa zicem ca da. Ei, intrebarea care se pune este ce raspundere morala considerati ca aveti in cazul asta ? Si alternativele :

  • Deloc, sau cum zicea tovarasa invatatoare "si daca iti zicea sa te arunci in fintina tu te aruncai ?"
  • Un pic, dat fiind ca totusi, daca nu-i dadeati idei poate ca n-o ardea pe nenorocita.
  • Toata, in virtutea faptului ca erati singurul om sanatos la cap participant la conversatia respectiva.

Va multumesc pentru atentie si sunt curios de raspunsuri.

Category: AICMF
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

46 Responses

  1. Cazul I - Nu ma intereseaza.
    Cazul II - Asa ii trebuie daca poarta chiloti (in lipsa, sutienul).
    Cazul III - Good boy! Ii bun de sot.

  2. Ce'a fost asta ? Un exercitiu de rabdare din partea cititorilor , faci o statistica sa vezi intradevar cine a citit rand-cu-rand pana la cazul III, inclusiv ? :D ...

    Nu de alta, dar riscam sa te sunam toti si sa te intrebam ROSU sau NEGRU, indiferent de contextul intrebarii ;)

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 March 2011

    @Luka D Deci te trec la toate trei cu a) ?

    @ByREV Psihopatilor! :D

  4. Aaa ... hhh?

    Whatever.

  5. a.
    a.
    b.

    nu de alta, da' sa fie!

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 March 2011

    @siloxy Asa, in sfirsit un om serios. Ca astelalti nu prea au responsabilitatea morala a unui interlocutor, din cite vad.

    Ce zici ca s-o schimbat de la II la III de te-o trecut la b?

  7. este evident ca acest studiu a fost comandat si va face parte din vreo strategie de retragere de la guvernare a vreunui oarecare partid politic :) poate fi folosit si pentru manageri de pe orice esalon ierarhic, aflati la final de cariera sau in pericol sa li se traga presu' de sub picioare.
    eu as fi tentat sa raspund cu a) la toate, mai putin la 3, unde nu cred ca as putea fi in rolul ala, deci imi e greu sa raspund la o situatie la care nu as reactiona asa. dar chiar si asa, tot a) ar fi. as schimba desigur in b) si c) daca in urmatoarele minute nu as face ceea ce depinde de mine pentru fata aia, daca as avea ce, desigur.
    bine mai ziceau batranii nostri: sa nu raspunzi niciodata la numere pe care nu le cunosti!

  8. anonimosu`s avatar
    8
    anonimosu 
    Tuesday, 22 March 2011

    Corect, dupa ce ani de zile ai luat metodic la suturi orice ti s-a nazarit vag ca aduce a socialist stai acum si mira-te ca numai individualisti verosi ai pe aici. Unde e Marian sa iti explice el cum e cu responsabilitatea?

  9. pletzalcoatl`s avatar
    9
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Tuesday, 22 March 2011

    C, in toate cazurile. Poate responsabilitatea e neplacuta, poate cazurile sunt improbabile, dar nu schimba nimic.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 March 2011

    @hazmate Nici o zi fara peste oceanic studii comandate. Da' revenind la offtopic cum se zicen blogosfera, ce zici ca ar tine de tine ? Sa trolezi putin pe 112 ca "ti-o dat unu' telefon" ? Sau ?

    @anonimosu Nu prea cred eu ca exista socialistul cel propriu care cu adevarat si-n sinea lui chiar isi percepe asa o responsabilitate universala fata de tot ce misca. Sigur, e plin de socialisti-Marian, socialisti-sanisedeie, socialisti care inteleg prin socialism responsabilitatea celorlalti fata de bunastarea lor (fara reciproca). Da' aia precum iti poti lesne imagina nu conteaza in nici o discutie despre nimic.

    @pletzalcoatl Bre sa moara Jean, voi v-ati vorbit ? E a doua oara in 24 de ore cind o comit la modu' asta grav, ce fras ?!

  11. 1 : pics or didn't happened inainte sa raspund. daca e pe bune, se aplica rasp cazul 2
    2 : a
    3 : A b ca poate ma declara careva complice in caz ca-l prinde p-ala.

    si eu la rosu sau negru as raspunde redpill/blue pill? :D

    motivatia 'morala' e simpla : oricum murim. ce conteaza inainte dupa, in chinuri sau nu. n-am vazut cum urla una-unul live arsa, so i wanna play a game :))

    defapt mint si din start inchid telefonul dupa care bag divert-blacklist la numar

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 March 2011

    Pai io suspectez ca n-ai citit cu atentie. Ce pix la 1, ca nu stii ca s-ar fi intimplat ceva demn de pix.

    Zici ca responsabilitatea ta morala e functie de evaluarile celorlalti ?

  13. pentru ca am zis b la trei? fac urat la zone inchise cu gratii si servicii cu portie.

  14. Mitzaa Biciclista`s avatar
    14
    Mitzaa Biciclista 
    Tuesday, 22 March 2011

    :))))) stai să mă opresc din râs. aşeaaaa şi acuma să raspund repede
    Cazu I a
    Cazu II a
    Cazu III nu mă pot opri din râs ca să răspund că mă gândesc că sunt clar din prietenii mei care iar mă iau în balon fiindcă data trecută le-am făcut-o eu la telefon când le-am spus că sunt la spital şi m-am răsturnat cu maşina de pe pod (maşina fiind împrumutată de la ei, desigur) :D
    P.S
    Hai recunoaşte că de fapt vrei să testezi gradul de seriozitate al celor care te citesc şi să vezi care articole au rating mai mare şi care nu. :P

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 March 2011

    @Critic De ce ? Macar daca prinzi un solitar nu te mai deranjeaza nimeni.

    @Mitzaa Biciclista Io eram pur si simplu curios.

  16. I Un om sanatos la cap ar trebui sa-si tina gura atunci cand nu are ceva de spus intr-o chestiune.
    II&III Un om sanatos la cap nu discuta cu psihopati.

    Daca prin absurd nu e vorba de un om sanatos la cap nu-i complicat sa concluzionam ca nu poate fi vorba de o responsabilitate.

    In masura in care nu aveti nimic mai bun de facut puteti sa va distrati contra-argumentand. In celelalte cazuti puteti scrie mai jos: "Da acord!"

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 March 2011

    Io nu neg ca-i rational da' ma intreb, nu-i cam plicticos ce propui ?

  18. @Mircea Popescu "guilty" exact si fix cum ai zis :D ... acum mai trebuie sa ne lasi numaru de telefon si sa ne spui orele la care dormi, sa nu te deranjam cumva in timpul zilei, cand muncesti!

    Si totusi, faptul ca la numarul III raspunsurile nu's corelate cu intrebarea mie'mi lasa impresia ca exercitiul este intradevar pentru psicho' :

    1. ai avut rabdare sa citesti totul si sa observi greseala (voita sau nu) => esti diliu fara acte
    2. nu ai citit totul dar ai raspuns pe baza primelor doua teste => esti un killer latent :)

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 March 2011

    Haha mei da' cita suspiciune ?!

  20. In contextul in care l-ai prezentat:
    A
    A
    B
    Sunt curios in ce situatie este relevant experimentul.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 March 2011

    Sincer iti spun ca nu ma asteptam la asa convergenta intre repondenti.

    Daca aplicam aceleasi rationamente de exemplu la problema ciinilor vagabonzi nu putem explica de ce mai exista coada de animal neeutanasiat inca. Un exemplu, intre multe posibile.

  22. Mdeci .. A A A.

    Lipsa răspunderii curge din lipsa identităţii palpabile a celui care dă telefon. E un anonim, prin urmare tot ceea ce afirmă este fals în afara faptului că există o dovadă palpabilă în sens contrar. Cam ca pe net, de altfel. Dacă în schimb ţi-a răpit copilul şi apoi te sună atunci ai motiv să crezi că nu minte, şi în măsura în care ţi se cer reacţii logice devine necesar să le oferi.

    Bineînţeles, soluţia lui dottore faţă de lipsa identităţii este şi cea mai sigură pentru a nu te trezi folosit în diverse scheme ale altora: închizi, taci. Totuşi având precizarea că "prin absurd" ţi-a scăpat păsărica, asta e ... practic te-ai angrenat într-un joc ipotetic. Că se materializează sau nu e strict problema Game Masterului, a celui care iniţiază apelul.

  23. Apropo, cazul D -

    Te sună, îţi zice că este psihopat şi are de gând să facă suita de gesturi descrisă în articol .. dacă închizi.

    Este de datoria ta morală să rămâi pe fir sau nu? Cât timp? :D

  24. @Mircea Popescu
    Ai vreun post pe aici in care toata lumea sa zica "de acord" ? Daca raspunsul e "nu" atunci poate e interesant. zic si eu.

    @dAImon
    Prin absurd poti fi al doi-lea psihopat la telefon "din obligatie".
    Judecand situatia rational: daca poti fi obligat prin absurd sa faci "o alegere" nu poti fi tinut responsabil nici de alegere nici de consecintele ei.

  25. "@hazmate ....Sa trolezi putin pe 112 ca “ti-o dat unu’ telefon” ? Sau ?" defineste troll, te rog. cred ca ar suna ceva de genu: orice nu-mi place mie e troll; nu mai inventati prostii de astea, ca o sa ajunga lumea sa aplaude ca la coreenii aia de nord. si primu care se opreste din apludat il arestati, sau?
    nu, si nu vreau sa-mi dai dreptate:), chiar vreau sa fii contra

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 March 2011

    @dAImon Nu poate exista contract fara identitate, zici ? Este si aia. Doctoru' e mai ardelean asa, nu se simte neaparat legat de textul problemei, mai rescrie dupa nevoi :D

    Buna completarea cu cazul D, mai ales ca deschide o intreaga directie profesionala lucratorilor in callcenterele diversilor provideri de telefonie.

    @Dr.A Nu cred ca s-o intimplat ase minune, da' di ce-ar fi interesant ? Sa public un articol cu albul este alb, zici ?

    Buna obiectia fata de situatii ipotetice, ce sa mai.

    @hazmate In context, "sa trolezi putin pe 112" inseamna sa dai telefon la numaru' de urgente (112) si sa-i explici operatoarei ca urgenta ta consta in aia ca te-o sunat cineva la telefon (eventual de pe un numar ascuns) si ti-o zis ca asa si pe dincolo, si sa se ia masuri!

  27. @Critic S-o trecutizat?

    Ed rulz ...

  28. wut

  29. 3 x VERDE

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 March 2011

    @F Tu ejti nasist dala ?!

  31. mda :D exact cum ma asteptam... creativitate pana in maduva oaselor. cu toate ca mi-a dat cateva idei (mai mult sau mai putin psihopate, pardon sinistre) m-a ingrijorat... nu credeam ca stapanul fainului e atat de deschis la minte :))
    rosu. n-am nicio treaba, nu sunt vinovata cu nimic. nu mi-ai oferit contextul...eu doar m-am supus regulilor. si dupa mine potopul! :D sau invers... avand in vedere ca eu sunt un curcubeu ;))

  32. Anonimosu`s avatar
    32
    Anonimosu 
    Saturday, 26 March 2011

    Cazul 4: Daca un psihopat o rapeste pe Stefania si ii face ce scrie mai sus, ce responsabilitate morala are victima date fiind afirmatiile ei?

    * Deloc, sau cum zicea tovarasa invatatoare “si daca iti zicea sa te arunci in fintina tu te aruncai ?”
    * Un pic, dat fiind ca totusi, daca tacea filosof ramanea.
    * Toata, in virtutea faptului ca oricum ii femeie, daca nu stim noi de ce stie ea.

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Saturday, 26 March 2011

    Lol owch.

  34. Wooow :) Am ajuns subiect de "rapit" de catre psihopati... oare sa fiu mandra sau sa ma ingrijorez? ;))

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Saturday, 26 March 2011

    Pai sa fii mindra cu ingrijorare si sa te ingrijorezi cu mindrie.

  36. eu as fi răspuns "negru"

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Saturday, 4 June 2011

    Pai da, da' in cazul tau culorile ar fi fost probabil invers.

  38. b
    b
    c
    cred ca intr-un final, toti suntem oameni, si oricat am incerca sa ascundem, daca aflam exact cum au stat treburile, dupa ce s-a consumat evenimentul, vei simti o anume raspundere, chiar daca in mod logic nu ar fi niciuna (la prima varianta chiar nu ar trebui, tinand cont ca totul se intampla intr-un mod aleatoriu, gandirea va fi blocata pe un posibil raspuns, in nici un caz pe posibilele consecinte, in cazul al 2-lea cu siguranta iti asumi o anume vina, pentru ca afli toate detaliile, totul rezumandu-se la credibilitatea dobandita de psihopat, si chiar daca ar fi indoielnica ulterior te gandesti ca sigur ai fi putut analiza mai bine problema si sa oferi un raspuns care sa o scape, iar la varianta a 3-a deja ar trebui sa intri la banuieli legat de propria personalitate ... cu draq sa elaborezi un plan asa de sadic, intr-o convorbire cu un necunoscut, indiferent care ar fi datele problemei??? ... )

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 June 2011

    Hm, oare ?

    Ce spui tu se poate reduce la o asumare a defectului ca adevaratul specific al umanitatii, pe filiera "suntem oameni pentru ca suntem prosti, daca n-am mai fi prosti am fi inumani", pentru ca rationamentele propuse sunt la fel de false ca orice alte rationamente false (nu-i, cu alte cuvinte, nici o diferenta logica intre a spune "puteai sa analizezi mai bine" si a spune "doi plus doi pot uneori sa iasa cinci").

  40. logica si moralitatea sunt chestii total separate, sau cel putin asa mi se pare mie. Eu nu vorbesc de nivelul constient al actiunilor noastre, adica de rezultatul final al unor procese ce implica si moralitatea.
    O logica imbatabila, indiferent de forma ei, indiferent de simplitatea ei, necesita anumite procese complexe. 2+2 fac patru, pentru ca la unul din procesele ce duc la acest adevar se aplica negarea propozitiei "2+2=5 uneori".
    Unele procese ce conduc catre un adevar concret, pot avea ulterior anumite consecinte la nivel constient, indiferent de valoarea lor de adevar.
    In cazul de fata, caz descris de tine, totul tine de fantezie, dar este o fantezie ce imbina elemente reale, elemente ce le avem la dispozitie in momentul de fata, deci putem sa ii atribuim o valoare de posibil adevar.
    Daca maine vei citi in ziar, ca in anume loc din romania, s-a intamplat un eveniment identic cu cel descris de tine la una din variante, tu cum crezi ca vei analiza aceasta intamplare? ...
    Ca si concluzie ... in mod logic te vei elibera de absolut orice vina, pentru ca cel care ar face-o in mod clar ar fi un psihopat, care daca nu ar fi citit blogul tau, ar fi abordat o alta metoda, preluata probabil din alta parte, si tot ar fi ajuns la o manifestare antisociala. Dar undeva in subconstient, va exista un proces cu mici repercursiuni de ordin moral ... daca nu ai fi scris blogul asta, el nu ar fi citit ... si ACEA fata probabil nu ar fi patit nimic. Nu ar mai conta ca un altcineva a patit ... ci totul s-ar rezuma la acea fata, ar exista posibilitatea ca ea sa nu pateasca nimic daca nu ar fi existat blogul tau. Poate nu ti-ai manifesta aceasta concluzie morala, ar fi cu implicatii destul de mici pentru tine ... dar ar exista :) ...

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 June 2011

    Pai daca divortezi logica de moralitate, ce ramine ? Arbitrarul cel mai pur, fa asa ca asa zic eu, sau Ceausescu, sau Partidul, sau barbosu' din cer etc. Aia nu-i morala, e prosteala. Includem prin referinta si opiniile lui Kant pe tema.

    Aritmetica simpla e simpla, nu e complexa, despre ce complexitate zici tu ?

    Chestia-i ca io n-am nimic impotriva sa pateasca nimeni nimic, e pina la urma problema lor, nu ?

  42. logica si moralitatea sunt procese diferite, care la un anumit nivel se imbina, pentru a genera concluzia finala. Dar chiar sunt procese separate :)

    Intr-o lume ce are tendinta dezvoltarii pe plan stiintific ... o tendinta din ce in ce mai accentuata as putea sa spun, pot sa te contrazic legat de afirmatia cu aritmetica. La nivel superficial, da, este formata din elemente concrete, banale ce imbinate iti ofera un alt banal cu valoare de adevar. Dar asta nu inseamna ca nu necesita anumite rationamente, care nu mai tin de superficialitate :) ... Nu traim intr-o lume a magiei, unde sa spunem ca asa ca prin magie 2+2=4, sau cea mai simpla relatie matematica ... 1+1=2 ... crezi ca aceste concluzii sunt venite asa de la Dumnezeu?? ... nu, ele au o baza teoretica foarte bine pusa la punct ... in anumite forme matematice 1+1=0, spre exemplu. si este o relatie extrem de adevarata, sunt elemente ce tin de rationament pur si simplu, si cam tot asa se rezuma si partea cu legaturile dintre logica si moralitate ... totul tine de rationamentul folosit, de modelul teoretic pe care te bazezi in afirmatiile pe care le faci,

    Inca o dovada, ar fi defensiva pe care ai abordat-o, referitor la scenariul teoretic prezentat de mine :) ... tu nu ai facut altceva decat sa iti impui deja actiunea finala ... indiferent daca scenariul meu are sanse minime de a se concretiza :)

  1. Exercitiu practic de dileme morale pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Fiti draguti si dati un raspuns, fac un studiu....

  2. [...] : Ehh, de ce ma face aia socialista ? Eu : E socialism pur. Responsabilitate pentru "ceilalti" pur si simplu pentru ca [...]

  3. [...] ca sa citez, Hai recunoaşte că de fapt vrei să testezi gradul de seriozitate al celor care te citesc şi [...]

  4. [...] asuma propriile actiuni. "Simtul raspunderii", in limba de lemn, ala-i. Ba chiar s-au conceput si mici chestionare pentru a ajuta oamenii sa-si puna probleme de natura responsabilizarii proprii, sa-si clarifice [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.