Dezagregarea increderii

Monday, 28 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Vorba romaneasca "incredere" traduce-n acest context prost un termen englezesc, si anume "trust". Ce sa-i faci, alta n-avem.

Increderea e o chestie complicata. Eu am incredere in femei, altii n-au incredere in femei. Eu am incredere in sotiile lor, care maritate cu ei sunt totusi supuse mie, ei n-au incredere in sotiile lor, care maritate cu ei nu-s totusi supuse lor. Lasind adincimile relatiilor personale la o parte, e o pilula dificil de inghitit pentru cetateanul mediu, sa constate cam pina unde i se intinde patura increderii celorlalti, chestia aia de-n economie se numeste full faith and credit. Sa mearga pina la banca si sa afle ca nu, fara garantii certe si fara ipoteci nu primeste nici cinci lei. Sa-si sune "prietenii"i si sa afle cam exact cite sute de lei valoreaza cuvintul lor in ochii celorlalti, sute de lei pe care poate altul, altundeva ii produce-ntr-o fractie de ora de munca. Sa constate ca cel mai ferm angajament pe care-l pot produce ei nu plateste cit niste minute din timpul altuia.

Cind m-am intors in Romania n-am luat bani cu mine, si n-am mutat bani prin banci. Am trimis trei mesaje, am strins citeva miini cind am ajuns si-am ridicat niste sacose. Chiar atit de simplu. Cind am plecat in State am luat bani cu mine din pura incapatinare, "pentru siguranta", dar altminteri sistemul a functionat exact identic. Din Oslo pina in Rio daca-mi pun mintea sa ma duc, oriunde gasesc sume fara indoiala colosale in ochii angajatului mediu. Pur si simplu pentru ca asa spun eu. Exista in capul meu o lista destul de lunga de cetateni care pot ridica ce sume doresc ei pur si simplu spunind ei, si la nevoie isi pot si delega din autoritatea asta.

Sistemul nu-i o noutate, in Europa exista si se foloseste cel putin din 1267, dar probabil functiona si-nainte. Sistemul este bineinteles anathema in ochii statului socialist modernii pentru motivul simplu ca se bazeaza pe persoane si pe deciziile persoanelor, nu pe adoratia vre-unui vitalus de aur sau ma rog, "institutii", cum ii zice mai nou vitalusului de aur. Ca atare, orice stat face cam orice pentru a-l aduce cit de aproape de ilegalitate se poate. Din fericire nu se prea poate, dar aia-i o alta discutie, n-o sa va plictisesc cu explicatii despre cit de fundamental inaderent e raul la lume.

Varianta alternativa propusa de statul socialist este creerea unei - bineinteles - institutii, care sa agrege si sa "foloseasca rational" (adica, dupa interesele statului) increderea fiecarui cetatean. Deci, societatea sa nu se mai compuna dintr-o suma de oameni, si Ion sa-l creada pe Gheorghe si Gheorghe pe Marin. Ci, in loc (si mult mai bine-n sensul de rau al binelui), societatea sa se compuna dintr-o suma de vite, si toate vitele, Ion #1, Ion #2, Ion #n sa-l creada pe comisarul delegat al Miniplenty ala sau cum s-o fi numind Ministerul Increderii, Banca Nationala, ce-o fi. Dupa care respectiva institutie sa "gestioneze" (prin devalizare, bineinteles) increderea vitelor in vitalusul de aur.

Chestia asta-i sursa "crizelor" : ori de cite ori vitele incep sa-si dea seama ca socialismul nu functioneaza chiar in sensul in care li se spune ca functioneaza el, Minitruthu' tre' sa iasa cu ceva figuri si desene sa "rezolve problema".

Si-ar fi dus-o lucrurile astfel, intr-un dulce dute-vino unidirectional (de la ferma la abator) la nesfirsit, daca nu intervenea marea problema a tehnologiei. Care-a pus iata pe masa oricarui individ dispus sa-si incerce statutul de om, sa vada de i se potriveste sau nu, metoda de-a o face. Si-acum problema se pune foarte acut in fata fiecarui fost vitalus by default, actualmente vitalus by choice daca doreste asta, iara daca nu, nu : cita incredere are si in cine ?

Cita incredere aveti in Guvernul Romaniei ? Dar in Guvernul Federal al Statelor Unite ale Americii ? Faptul ca un politician va promite o chestie are ce valoare in ochii dumneavoastra ? Da' cu aplicatii va rog, numeric : zece lei, o suta de lei, zece milioane de lei, o suta de miliarde de lei. Pentru ca la ora actuala situatia este cam asa : dumneavoastra creditati Guvernul Romaniei cu un nivel al increderii de aproximativ zece miliarde de lei, iar prietenii cei mai apropiati vi-i creditati cu un nivel al increderii de aproximativ zece lei, sau o suta. Poate nevasta credincioasa si onesta, care v-a spalat si v-a hranit douazeci, treizeci, cincizeci de ani s-o creditati cu zece mii, sau chiar cu o suta de mii, cine stie. Da' guvernul il creditati cu miliarde.

Cit vi se pare ca mai poate dura situatia respectiva ?

———
  1. Pe mine continua sa ma amuze imprejurarea ca diversi tipi care se cred daca-i intrebi oameni iara nu rumegatoare isi formeaza prieteniile dupa criteriul simplu al proximitatii geografice : prietenii lor sunt vecinii, colegii de munca, cine se mai nimereste prin zona. Ca si copiii de ciclu primar, sau ca si ciiniii (cele doua fiind pina la urma destul de asemanatoare). Am mai ris pe undeva de fatuca vinzatoare care se indragosteste de baiatul-livrator de marfa pentru simplul motiv ca se vad zilnic si au virsta potrivita, da' totusi, aia macar au scuza virstei potrivite. []
  2. Si nu-mi veniti cu povesti ca mai exista si altceva. De la revolutia franceza incoace toate statele sunt socialiste intr-o masura mai mica sau mai mare, singura disputa-i cit de socialiste-s ele, nu daca sunt sau daca nu-s. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

21 Responses

  1. Auzi, asta cu refuzu acceptarii realitatii nu-i o boala?

  2. Incredere!? LOL!!! Sti cum e vorba aia " incredere nu mai am nici in mine, atunci cand vreau sa...., ajung sa ......"
    Simt nevoia sa am incredere in cineva si parca tin sa si cred in cineva sau ceva, dar nush in ce...

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 November 2011

    @Cristi Intreaba si tu un doctor. Blogul nu-i spital, chiar daca asta pe alocuri o fi semanind.

    @Calivita Pai vezi poate gasesti, iesi si tu intr-un parc sau ceva.

  4. Ce exista din 1267?

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 November 2011

    Hansa.

  6. Ah. Astia de la jewpedia cica numele dateaza de atunci, liga era din 1159. Cu ocazia asta am aflat de unde vine idea de sindicat, mda.

    For the lulz sau cum se zice : http://img15.imageshack.us/img15/5607/tripedia.png

  7. ii mare bai. adio govt bonds and such alike

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 November 2011

    Bai pe focu'. Ce treaba au niste birocrati sa cheltuie banii altora ? Lasa ca-i mai bine fara.

  9. Dar cine mai poate sa aiba incredere in cei de langa el/ea in ziua de azi? Nimeni, zic eu. E atat de greu sa castigi increderea in cineva, dar si mai greu e sa o mentii.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 March 2012

    Joarda face minuni in acest sens.

  11. Ce facem aici, ne jordim până la adânci bătrâneți?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 March 2012

    Ori incredere ori pentru totdeauna, alege-ti una.

  13. Mda, deci așa cum știam și eu face minuni doar pe termen scurt. Pe termen lung tot nu s-a găsit vreo soluție.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 March 2012

    Pe termen lung singura solutie e aia a lu' Keynes.

  15. John Maynard Keynes?

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 March 2012

    "The long run is a misleading guide to current affairs. In the long run we are all dead."

  17. Cred că asta e cea mai bună parte din articol:

    Pe mine continua sa ma amuze imprejurarea ca diversi tipi care se cred daca-i intrebi oameni iara nu rumegatoare isi formeaza prieteniile dupa criteriul simplu al proximitatii geografice : prietenii lor sunt vecinii, colegii de munca, cine se mai nimereste prin zona. Ca si copiii de ciclu primar, sau ca si ciiniii (cele doua fiind pina la urma destul de asemanatoare). Am mai ris pe undeva de fatuca vinzatoare care se indragosteste de baiatul-livrator de marfa pentru simplul motiv ca se vad zilnic si au virsta potrivita, da’ totusi, aia macar au scuza virstei potrivite.

    Mi se pare mie sau la americani e prevalent modelul ăsta?

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 March 2012

    E prevalent cam peste tot, de fapt.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Saturday, 22 March 2014

    Since this apparently is somehow a source for wikipedia now (?!), the actual quote is

    Sciatis me concessisse civibus meis de Escardeburg omnes libertates et leges et consuetudines suas, et nominatim Gildam suam mercatoriam et hansas suas in Anglia et Normannia et lestagia sua per totam costam maris quieta, et quod praedictas leges et consuetudines habeant et teneant cum omnibus libertatibus praedictae Gildae suae et hansis suis pertinentibus.

    and it dates from 1253.

  1. 20
    Wikipedia strikes again (via Pingback)
    Thursday, 1 December 2011

    [...] bine acum in Octombrie, constat definitiv ca Wikipedia o suge. L-am citat pe Mircea Popescu ca sursa intr-un articol despre Liga Hansa, un fel de Banca Central Europeana medievala. E acolo de [...]

  2. [...] nu se cunoaste, revedeti Ce este un antreprenor ?, Alegerea, educatia si umanismul, Dezagregarea increderii si la nevoie mai cereti ca mai este bibliografie. [↩]Apropo de subiectul "dobitoci care se [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.