De peezda metii
Tant las fotei com auziretz : cen e quatre vint et ueit vetz,
q'a pauc no-i rompei mos corretz e mos arnes.
Draga cititorule, vom vorbi nu direct de pizda ma-tii, cum titlul pare sa sugereze, ci indirect de crestatura venerabilei matroane, cu o conditie : sa-mi fi din ala care are impresia ca, da' sa citez numa' :
Nu folosiţi "slang"-uri de Internet, IRC şi chat, precum "k" in loc de litera "c" sau de "ca", "sh" in loc de "ş", "tz" in loc de "ţ".
Nu se accepta limbajul gen MiRC.(ex: tz, sh, d, ca)
SINTETI DE ACORD CU LIMBAJUL IRC (mIRC)?
Constat cu stupoare că tineretul din ziua de azi, si mă refer aici la marea parte din cei între 14 si 20 de ani, folosesc în mod constant în exprimarea scrisă un limbaj virtual, mai exact "limbajul IRC", limbaj în care unele litere precum ţ se substituie cu tz, iar ş cu sh.. etc, exemplele sunt multe. Mă întreb, oare e chiar atat de greu să ne exprimăm asa cum ne învaţă în clasele primare? Ce ne face să renunţăm la exprimarea aceea?
Vreau să recomand pe această cale celor care folosesc acest mod de exprimare să încerce să renunţe la el, măcar pe acest site. Am văzut pe unele site-uri, chiar şi in poezii, limbaj de genul acesta... aici nu cred că mai este cazul să comentez parerea mea.
Si nu uitati, nu vreau decat sa fie mai bine si mai placut acest forum!
Multumesc anticipat pentru intelegere!
Mbine, draga catalin gheorghe, moderator pe forumul Peugeot Romania. Despre pizda ma-tii vorbim. Care pizda are pe linga vina circumstantiala de-a fi atasata de-o curva, si dezavantajul istoric de-a fi slobozit un copil prost.
Care copil prost n-o studiat limbi romanice, si ca atare n-are, pe linga avantajul indoielnic de-a se numi catalin cu litera mica si avantajul neindoielnic de-a citi occitana. Asa ca din stimabilul motto folosit pe post de motto in cadrul acestui articol el nu intelege mai nimic. Sa-l traducem deci.
-
Tant [atit] las [le-am] fotei [futut] com [precum] auziretz [auziratzi] : cen e quatre vint et ueit vetz [o suta optzeci si opt de ori], q'a [ca] pauc [mai lipsea] no-i rompei [sa-mi rup] mos corretz e mos arnes [sculele].
(Aveti toata poezia aici, daca va intereseaza).
Iata ca-n occitana exista tz pentru a reprezenta un sunet precum porcaria aia cu sedila, si n-o murit nimeni. Iata ca limba romana curge spre rationalizare, si sper eu ca-n secolul viitor sa nu mai existe s, sau t, asa cum nu mai exista astazi ɖ͡ʐ. Iata ca dreptatea nu-i de partea astora care strimba din nas apropo de chestii pe care nu le inteleg, iata ca ignorantii nu-s cei ce pareau a fi, ci tocmai dimpotriva, ceilalti. Iata ca multe chestii.
Si-mi permit sa-nchei cu o dedicatie absolut speciala pentru catalin :
Culus tibi purior salillo est, nec toto decies cacas in anno.
Sunday, 10 April 2011
si totusi wtf? ca sa zic asa ... in primu rand de unde numele? e ceva putred in danemarca!
Sunday, 10 April 2011
De pe internet, ca acolo-s gratis numele.
Sunday, 10 April 2011
deci o nimerisem cu limba pe twitter? lol.
Sunday, 10 April 2011
Yup.
Sunday, 10 April 2011
traiasca sanscrita veche!
Monday, 11 April 2011
hm, occam's razor meştere
io nu m-aş supăra să introducem în română şi litera Č în loc de grupul CI, respectiv să marcăm şi grafic diverse pronunţii care ar putea folosi Ñ din spaniolă.
Monday, 11 April 2011
@F Ce sa mai traiasca c-o murit.
@dAImon Da mo, si s-avem o limba de sapteji doo de semne, si noi ca chinejii. Sa avem o tastatura cit china, eventual sa ni se faca noua special.
Calculatoarele au stabilit o chestie in ce priveste cultura : literele limbilor sunt a,b,c,d,e,f,g,h,i,j,k,l,m,n,o,p,q,r,s,t,u,v,w,x,y,z. Astea Sunt Toate. 4evar. Mai departe e adapt or die.
Monday, 11 April 2011
Dar daca limba noastra ar arata ca un fel de scris de Goa'uld ar avea mai mult coolfactor. Chestia e ca, deranjul de a scrie cu diacritice este mult prea mare pentru oricine in afara de cei chiar pasionati de subiectul asta, genul de oameni carora le pasa daca tz-ul e cu sedila sau cu ce l-au pus aia in windows. Freaks!
Si asta pentru 5 litere de cacat, care oricum sunt redundante in 99.999% din situatii, srsly, macar daca erau jumate din litere si nu intelegeai nimic altfel, dar asa e cam frectie.
Monday, 11 April 2011
Nu, calculatoarele nu au stabilit nimic. Tastaturile au stabilit, dacă vrei să mergi pe firul acela, şi tastaturile sunt controlabile/modificabile/programabile.
Monday, 11 April 2011
@gheorghe Stii cine-s cei mai cool din lumea asta ? Negrii aia prostovani care mor de foame cu blingu' compus dintr-o kila pleu si-un gram aur. Da' vorba ceea, white man can't jump. Mostly cause he doesn't need to fucken jump, da' sa trecem.
@dAImon A existat o tastatura pe la inceputuri care avea pe ea inclusiv literele grecesti, si-un limbaj de programare care le chiar folosea (cum ii zicea ?). N-a prins. De ce n-a prins ?
Monday, 11 April 2011
@mp : ca e naspa sa tastezi rapid cu diacritice sau programatorii prost platiti se incantau la ~$ de fiecare cand bateau tasta.
parca tocmai ziceai ca limbile sunt un bun exercitiu pentru creier, care ar fi problema cu mai multe diacritici sau tilde?
@dmn : si mi se pare ca si aveam literele alea(toti membrii academiei romane faceau facultatea prin franta sau germania si ei cica vb lb romana corect dupaia) dar le-au maturat comunistii din alfabet.
Monday, 11 April 2011
@ gheorghe
Dacă unora le place să scrie cu diacritice fiindcă au chef, timp, plăcere sau hobby, nu înseamnă că sunt freak ci dimpotrivă, e posibil să ţină cont de anumite sunete pe care le auzi în urechiuşa minţii atunci când citeşti şi trebuie neapărat să se audă aşa şi numai aşa şi posibil să le pese mai mult ca altora. Da' tot nu's freak. Cel puţin eu nu sunt sigur, şi nu ştiu de ce dar parcă aş băga mâna în foc că nici DAImon, care le foloseşte idem. :D Şi dacă nu-s decât câteva în plus faţă de alfabetul comun, deci nu e vorba de lene ci numai de nepăsare, tot nu-s freak cei de le folosesc, ci doar un pic mai îndemânatici pe taste. Asta e tot, da' doar ziceam şi eu.
Monday, 11 April 2011
@Critic Ca alea-s un bun exercitiu pentru dexteritate, si eu dispretuiesc pura dexteritate, nefiind maimuta.
Uite de exemplu, ai putea sa-ti faci un lacat la usa de la intrare care se deschide numa' daca stai intr-un picior si cu celalalt picior apesi undeva la nivelul ochilor in timp ce cu nasu' apesi altceva si cu cele doua miini tragi proportional de doua minere. Cum iti explici ca nimeni n-are asa o creativ-interesanta usa ? A, prin aia ca lumea are lucruri mai bune de facut decit sa danseze pentru usa de la intrare ? Mnoa, bun.
@mitzaabiciclista Diacritix = control freaks!
Sa stiti ca io tot cum vreau io aud, indiferent de ORICE :D
Tuesday, 12 April 2011
Pffffff, pe tine te cred în stare de orice :P
Tuesday, 12 April 2011
Mie nu mi-ar pasa de chestia asta, si poate chiar as folosi diacritice, daca chiar ar exista tastele alea pe tastaturile normale. Dar cum eu nu sunt secretara si nu fac decat sa scriu beletristica, imi este mult prea greu sa schimb intre un keymap standard, folosit pe majoritatea calculatoarelor si un keymap stricat, facut de niste retardati.
Asta e o problema in special cand nu doar tu setezi keymapurile, ci tot felul de dubiosi aleatorii, si nu seteaza doar unul, ci ar putea sa seteze orice keymap din lume. Cea mai naspa senzatie, moment in care imi pierd increderea in umanitate, este atunci cand scriu ceva la o tastatura si pe ecran imi apar alte simboluri decat ma asteptam eu sa apara. Si in special cand folosesc cine stie ce dubiozitate de sistem de operare care are numai linie de comanda, si trebuie sa editez cine stie ce fisier, dar ca sa ajung acolo tre sa-mi dau seama care tasta pe unde e. Pana si cele mai banale keymapuri, cum ar fi alea de UK sunt fucked up, de mai repede am dat copy/paste la un backslash ca sa scriu si eu C:\ decat sa-l caut pe tastatura, dar asta e deja caz fericit.
Tuesday, 12 April 2011
Vrei sa yici ca z in loc de y nu e cea mai faina chestie evar ?!?!!?
Tuesday, 12 April 2011
Nici nu-i. De altfel in keymapurile de Ubuntu literele alea si-au reluat locul obijnuit.
re: #10:
Pentru ca lumea inca avea nevoie de diversitate, se extindea pe latime. Acum gasesti software cam pentru orice ai dori, si din moment ce poti juca Angry Birds pe un fucking telefon inseamna c-a inceput umanitatea sa se miste in adancime. Time to give it another try, daca se poate cu buton direct pe tastatura ca sa schimbi keymapu'.
Tuesday, 12 April 2011
Diacriticile sunt o caracteristică a limbii noastre, de ce să renunţ la ele? este ceva ce ne defineşte. Asta e! Desigur, fiecare face cum doreşte, nu am eu dreptul să judec acest lucru. Şi nu cred că-ţi trebuie veleităţi de secretară să faci asta, căci se ştie că doar omul este adaptabil, doar să vrea, atât numa'
Tuesday, 12 April 2011
@dAImon Da' sa stii ca n-a prins nu din probleme tehnice, ci dimpotriva, din inaderenta factorului uman. Pur si simplu oamenilor nu le prea place sa gestioneze multe simboluri. Mai bine putine.
Hai sa fim seriosi, computerele se descurca ok pe 0 si 1. Cum de nu introducem un 1 cu sedila si-un 0 cu caciulita, sa fie patru si sa mearga mai bine treaba ?
Daca stam si rationam cu capul, avantajul marginal al adaugarii de unitati la baza de numeritie dispare de pe la 20 incolo, ce mare avantaj ai tu ca scrii in baza 29 fata de altul care scrie in baza 27 ?
@mitzabiciclista Diacriticele (nu cu i!) sunt o caracteristica a limbii noastre exact asa cum este socialismul o caracteristica a politicii noastre, sau scuipatul o caracteristica a drumurilor noastre : accidental si circumstantial. Altminteri, standardul limbii nu-s semnele care-o scriu ci oamenii care-o vorbesc.
Epoca in care oamenii se adaptau dupa nevoile sistemelor a trecut. Astazi sistemele se adapteaza nevoilor oamenilor.
Tuesday, 12 April 2011
@dAImon Dar eu poate nu folosesc Ubuntu, sau nu ultimul ubuntu, ci toate versiunile ubuntu iesite vreodata si toate keymap-urile din toate limbile, iar in fiecare versiune au tot modificat cate-o litera la fiecare dintr-un loc in altul, sau poate solaris 2.6, sau poate OpenBSD 3.1 sau MSDOS, HC-85.
Tuesday, 12 April 2011
APL îi zice, și îmi pare a fi un limbaj de-a dreptul pur și simplu, cum nu prea mai vezi în ziua de astăzi. Dar ca și cea din viața reală, lingvistica computațională s-a orientat către ce-i mai practic, lăsând la o parte chestiile concise, care însă sunt mai greu de asimilat. APL-ul e un fel de japoneză a programării.
Tuesday, 12 April 2011
@spyked Intr-adevar, ASL se numea. A Programming Language :D
PS. Ce face x[⍋x←6?49] ?
Tuesday, 12 April 2011
@gheorghe Cind iera mai tinara directorita tehnica lucra in ceva proiect de pus mai multe sisteme de-ale armatei SU sa lucre dimpreuna, si-si facuse un banc special cu diversele tastaturi, conectindu-le dupa nevoi.
Tuesday, 12 April 2011
Hehe, își încearcă norocul la loterie. :D
Da' spun sincer că nu mă prindeam dacă nu citeam articolul de pe wikipedia. O mare parte din operatorii ăia mă bagă în ceață, dar faptul rămâne că limbajul e unul din cele mai concise (și mai obscure) pe care le-am văzut - că de programat n-am programat în el - vreodată. Dacă dau cândva peste vreun curs de astfel de limbaje de programare, e musai să îl urmez chiar dacă nu folosește la nimic practic.
Tuesday, 12 April 2011
? nu-i mare lucru, ce-i drept ca sunt si chestii de neinteles.
Foloseste la imens de mult practic daca ai compliator la el, pentru ca pe masinile astea noi bottleneck-ul e in programare, si mai ales in cercetare conteaza mult.
Eu modelez uneori in APL pentru fain. E mai simplu, pina scriu in perl ma vad sfintele moaste si pina import datele in c++ acolo crap. Eventual vezi http://www.microapl.co.uk/apl/linux_pe_download.html. Sau A+ http://www.aplusdev.org/Download/index.html
Tuesday, 12 April 2011
Cel puțin pe mine la partea cu operatori monadici și diadici m-a dat gata. Deh, se învață și astea, dar ceva mai greu.
Dar pfai, e foarte bine că l-au portat. Eu unul nu l-aș studia mai mult decât din pură curiozitate, mai ales că pentru calcule matematice and company Mathematica își face treaba și are și ceva mai mult zăhărel la partea de facilități.
Pentru modelare de chestii mai mult sau mai puțin formale eu unul prefer Haskell-ul, cu care n-am reușit până astăzi să fac un program ușor de crăpat (în cel mai rău caz crăpa într-un mod foarte frumos). Mai important, are o comunitate destul de activă în spate, iar asta contează destul de mult când am ceva mai complex de scris și caut biblioteci și alte chestii ajutătoare.
Tuesday, 12 April 2011
Depinde si ce urmaresti. Din puctul meu de vedere e avantajos ca oricum nu pricepe nimeni ce-i acolo, ca oricum nu-l folosesc decit eu, e asa un fel de proteza a gindirii.
Practic un fel de calculator cu functii extinse, sa zicem, cum are si fata din piata pentru a-si socoti restul.