De ce sunt japonezii japonezi ?

Friday, 18 March, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Chiar asa, de ce nu-s japonezii turkmenistanezi sau egipteni sau unguri sau americani ?

Pai, pentru ca-s prea ocupati cu a fi japonezi. Sa citam dintr-un excelent articol publicat de Daily Mail, ca japoneza nu cunoastem :

Of course I am angry, I was ignored and then badly misled, and as a result the people were abandoned here to die.

But I was the one who told them it was safe to stay, and now I have decided that I must be the last person to leave this city. I have been in my office since last Friday, and I won't go until the last person has left safely.

Adica, pe romaneste,

Bineinteles ca sunt suparat, m-au ignorat si apoi m-au manipulat, si ca rezultat oamenii au fost parasiti aici sa moara.

Dar eu sunt cel care le-am spus ca sunt in siguranta daca ramin, asa ca acum am hotarit ca eu trebuie sa fiu ultimul care paraseste acest oras. Am stat la birou de vineri, si nici n-am sa plec pina cind ultima persoana n-a plecat in siguranta.

Asta e traducerea formala, alea-s cuvintele, ala-i sensul lor proxim, deci ala-i textul tradus. Nu-s convins ca intr-adevar rezultatul este o traducere in limba romana pentru motivul simplu ca nu-s convins ca se poate traduce in limba romana ce zice omul ala, da' pina la proba contrarie ma prefac ca doara... de ce nu s-ar putea ?

Minamisoma, orasul despre care se vorbeste, se afla situat in "prefectura" (adica, judetul, cum ar veni) Fukushima, un nume de care poate ca ati auzit in ultimele zile. E un oras nou, fondat in 2006 prin unirea a trei orase invecinate, in total vreo saptezeci de mii de locuitori. Katsunobu Sakurai este primarul mai nou (chit ca din ceva motiv wikipedia il sustine in continuare pe Issei Watanabe). Orasul era presupus disparut la un moment dat, in urma valurilor (ei, da), dar iata ca a reaparut din spuma marii, cumva.

Mnoa, in incheiere, pentru cine nu-i interesat de cuvinte, pozele sunt si ele destul de reusite.

Category: Breaking News
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

7 Responses

  1. Fuller Eduard`s avatar
    1
    Fuller Eduard 
    Friday, 18 March 2011

    De ce sunt romanii romani...
    p.s foarte naspe e ce se intampla peste Japonia

  2. Astia inventeaza peste noapte tot ce le dispare, aia imi place la ei. Sunt inventivi si destepti, cum nu vom fi noi vreodata ca natiune.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 March 2011

    E, pai n-ai de unde stii, poate-poate.

  4. Ce mai, zici ca-i Oprescu :))

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 19 March 2011

    Lol da, mai ales.

  1. De ce sunt japonezii japonezi - pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    In principal pentru ca sunt....

  2. [...] capabil sa tratez tema atunci pe loc, cit era calda, ca blogarii de blogari care este. Am scris ceva perifrastic o saptamina mai tirziu, ca nu puteam nici de tot sa nu zic nimic, da' retineti ca asa-s io [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.