De ce sunt eu conservator ?

Friday, 11 March, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Misteriosul Theophyle publica o explicatie din perspectiva lui proprie. Nu pot sa nu constat ca eu sunt conservator, dar cel putin aparent din cu totul alte motive. Nu-i vorba sa cautam care-s "mai bune" sau care-i "adevaratul" conservator, dar mi se pare c-ar fi pacat sa treaca nementionata pluralitatea. Deci :

Nu sunt conservator pentru ca am o virsta sau alta, pentru ca traim intr-un moment sau in altul, pentru ca istoria curge intr-o directie sau in alta, pentru ca intervalele sunt mai lungi sau mai scurte. Nu sunt conservator nici din interes nici din nevoie nici din inclinatie si nici prin alegere.

Sunt conservator pentru ca intre vocea celor douazeci de milioane de romani care traiesc astazi si vocea sutelor de miliarde care au trait deja eu unul aud vocea celor din urma mai tare. Cei din urma care au fost, totusi, cei dintii.

Sunt conservator pentru ca binele nu exista fara lege, si legea nu exista fara limba, si limba nu exista fara sens, si sensul nu exista fara istorie, si istoria exista. Chiar daca-i dificil accesibila, prin lentilele mereu colorate ale memoriei mai colective ori mai personale, mai publice ori mai private, mai scrise ori mai orale, mai certe ori mai presimtite, totusi singura sansa de-a pricepe ceva din fapte si din legi, din limba si din semeni se gaseste investita-n istorie, si trebuie cautata-n istorie.

Nu sunt conservator pentru ca-s credincios, ca nu-s, chiar deloc. Dimpotriva, sunt conservator tocmai pentru ca inteleg ca atare rolul complet imaginat pe care diversele divinitati imaginare-l joaca-n afacerile noastre. Sunt conservator pentru ca singur sub bolta de stele nu ma simt nici ursuz nici stingher, ci pot ingina, la unison cu sferele, un mic cintecel.

Sunt conservator pentru ca am vazut cu ochii mei cum aparentul progres ori se intoarce inspre o sublima, continua recapitulare a celor ce deja au fost ori decade spre catastrofa. Sunt conservator pentru ca am pus mina mea pe osatura care sta, mereu aceeasi, mereu neschimbata, mereu acoperita cu alte piei si alte culori, si m-am convins ca este, acolo, la locul ei, la temelia tuturor celor ce au fost si la temelia tuturor celor ce inca sunt. Nu de frica, nu de plictiseala si nici din oboseala sunt conservator, ci pentru ca am vazut destule si am inteles destule cit sa stiu ca nu exista noutati in afara istoriei pe care nu o cunosti inca.

Sunt conservator pentru ca harta nu-i teritoriul, asa cum nici politica nu-i egala cu suma politicienilor, nici economia nu-i egala cu suma banilor si nici cartea nu-i egala cu volumul cernelii de-i insemneaza paginile. Sunt conservator pentru ca expresiile noastre sunt forme, si pentru ca noi suntem forme, si pentru ca exista un fond, care-i mai important decit noi, si decit expresiile noastre.

Sunt conservator nu pentru ca nu-s dispus sa creditez iluzii, ci pentru ca nu-s dispus sa le numesc altfel decit iluzii, oricit le-as credita, si pentru ca nu ma tem de lupte pierdute dinainte cum nu ma seduc victorii garantate, si pentru ca mai putin conteaza daca pierzi ori cistigi decit sub care steaguri stai.

Sunt conservator pentru ca nu incap in altceva.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

  1. Salut dle Popescu:)
    Sorry daca te deranjeaza pseudonimul meu :) In ultimul timp pe multi ii deranjeaza. Chestia nu este mister ci simplul fapt ca am si eu cateva porincipii. Unul ar fi ca numele conteaza foarte putin. Mult mai mult conteaza continutul.

  2. Scuze, principii in loc de porincipii

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 March 2011

    Misterul nu-i neaparat un lucru rau, chiar daca traditional se considera ca serveste mai bine femeilor decit barbatilor, cel putin in abordarea traditionalista a rolurilor sociale. Totusi, exista opinia raspindita si respectabila in blogosfera, si la care subscriu, cum ca anonimii nu au de fapt drept la opinie, pentru ca nu poate exista asa o categorie, a opiniei unui anonim. Sigur, de la pseudonim la anonimitate e cale buna de mers, si pina la urma argumentul adus, al textului care ar trebui sa primeze asupra autorului nu-i neglijabil, cum nu-i neglijabil nici recursul la istorie : destule texte bune s-au scris si publicat sub pseudonim din diverse motive, incepind cu scoala lui Pitagora. Per total problema complicata, nu pot zice ca-s hotarit nici incolo nici incoace.

  4. Deci daca anonimii nu au dreptul la opinie, cum se face totusi ca opinia mea este totusi citita si din cate vad si respectata.

    Hai sa-i lasam cititorului sansa sa hotarasca si sa nu ne folosim de sloganuri pe care daca tin bine minte v-au deranjat in dati anterioare.

    Am crezut intotdeauna si voi cred mai departe ca amicitia bloggeristica este importanta si primeaza unor sintagme de un fel sau altul. Cu acelasi respect!

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 March 2011

    Nu cred ca se pune ori se poate pune problema in termenii Theophyle = anonim. Cred ca-i clar despre ce anume vorbim, am vazut amindoi ce se intimpla prin subsolurile ziarelor, aia-i nevralgia, nu Theophyle sau Jonathan Swift (A Tale of a Tub a aparut, nu-i asa, anonima).

  6. mai degraba conservator, ignorant-nepasator.

    trollololol, hai sa nu facem nimica ca trecutul demonstreaza ca oricat ne chinuim, tot inapoiem, ca schimbarea era prea buna ca sa reziste. mai bine ne axam pe o elita mentala ascunsa in umbra vulgaritatii.

    ca sa vezi.

    sau poate sunt eu troll, sper.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 March 2011

    Da' chiar ca n-am priceput cum se leaga ce zici tu de ce-am zis eu.

  8. era o critica la textul tau de mai sus, postarea in sine, netinand cont de comentarii?

    wtf, poate am inteles eu gresit.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 March 2011

    Deci cum ?!

  10. deci cum plm esti tu conservator n-am inteles. mai degraba cred ca bati a ceva partid unic.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 September 2011

    Mei, va trebui sa te exprimi explicit ca sa poti primi un raspuns.

  12. ma eu asta cu conservator si politician e cam absurd. sa te duci zi de zi la o sala unde tu spui in ruptul capului ca ba ideile tale sunt naspa si o lasam asa clasic-liberal cum a fost acum 200 ani e cam aiurea.

    daca te referi la conservator pe partea de sa o lasam cu vrajelile de a schimba programa politica la cate 4 ani dupa partidul ales, poate moderat. e aiurea sa nu faci nicio schimbare, precum sa faci vreo 100.

    asta e iar daia genul sunt capitalist ca alt sistem n-am?

    tl;dr n-am argumente.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 September 2011

    Mei, stai putin. Conservator nu inseamna ca nu facem nici un fel de schimbari de nici un fel. Aia ar fi eventual ceva fetisism, amish, de-alea. Conservator inseamna ca nu modificam criteriile de evaluare din mers.

  1. [...] cu siguranta gindind, si nu se opreste niciodata, doar se ascute. Sa nu va mire deci ca odata ce m-am pornit imi vine greu sa ma opresc. Plus ca, la drept vorbind, nici nu-mi doresc asa ceva, de ce m-as opri [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.