Cum se pierde credibilitatea ? Studiu de caz

Tuesday, 12 April, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Probabil ca ati auzit de Cristian China-Birta, e ingrozitor de supraexpus online in ultima perioada, chestie care a inceput sa atraga miriieli chiar si pe o nisa atit de obisnuita cu supraexpunerea cum este mediul online (da, e TOT o nisa, cel putin la ora actuala). De exemplu :

chinezu-1

Si iata gresala numarul unu : supraexpunerea. Sigur ca intre flaminzi indoparea pare un lucru bun, mai ales pentru ca n-apuca ei sa se indoape cu adevarat si astfel sa afle pe propria piele ca se poate muri de "incurcatura de mate". Pe masura ce intra banii de la partid si din afaceri conexe, daca ei sunt trimisi in publicizare fara discernamint pot aparea rezultate din cele mai nocive.

Gresala numarul doi e si cea mai frecventa si cea mai dificil de evitat. Mai tineti minte "jocul serios pe miza mare", chestia aia cu iz de banca tiganeasca la a carei caruta impingea din greu cetateanul anul trecut pe vremea asta ? Ce s-a ales de ea ? Sa spicuim ultimele doua articole de pe blogul minunii :

martie 28 2011
Grandi.ro, singurul site SIGUR de licitatii alternative din online-ul romanesc.

noiembrie 30 2010
Interviu cu Daniela Vornicu, castigatoare pe grandi.ro

Parca n-a prea mers. Poate din cauza ca piata-i compusa din tipi obtuzi si ramasi in urma, care n-au percutat la fantastica idee. E posibil. E de asemenea posibil sa fie din cauza ca modelul de biznis era un rahat poleit. In ambele cazuri (facem abstractie de exemplul concret, in care-i destul de clar ca problema fu modelul de biznis, chestie de altfel observata din public si atunci si de-atunci incolo), asocierea cu o chestie ce nu decoleaza toceste. Cum ziceam, e greu de evitat, ca nimeni nu cunoaste viitorul, dar asta nu schimba nimic, tot gresala se cheama.

Asta a fost un exemplu formal, avem la nevoie si un exemplu de fond. Zice cetateanul,

chinezu-3

Problema-i cam asa : blogul tipului exista din Octombrie 2007. In care luna, pe 23, rugby se afla mentionat in urmatorul context :

chinezu-4

Urmatoarea mentiune a cuvintului rugby apare pe blogul pasionatului (boala veche, trece greu) pe August 29, 2008 (11 luni distanta), si se afla in urmatorul context :

chinezu-5

E drept ca nu exista o regula care obliga pe cineva sa vorbeasca de pasiunile lui pe blogul lui personal mai des decit o data pe an. E de asemenea drept ca explozia brusca de articole din jurul Bucharest Sevens se poate datora la fel de bine unui interes propriu cum se poate datora si vre-unei sponsorizari, ca la ce transparenta domneste-n Romania nici n-ai cum verifica. Dar e de asemenea drept si ca

chinezu-6

Precum e de asemenea drept si ca n-ar fi prima oara cind ne punem intrebari de-astea despre cetatean. Ei, ziceam ca-i o gresala dificil de evitat ? Este. Dar asta n-o face mai putin gresala.

Pierderea discernamintului e a treia gresala, in strinsa legatura si cu cea de-a doua pe care am discutat-o deja, si cu cea de-a patra pe care-o vom discuta mintenas. Putem lua spre exemplu chestia cu piscotaria-n .ro.

N-am vorbit degeaba atunci, dar cel ce trebuia sa priceapa ceva nu era pe receptie, ocupat fiind cu a face masaj numerelor. Chestia-i asa : numerele nu conteaza. Daca tolerezi prostia, lenea, lacomia si restul de vicii si scaderi ale oamenilor vei sfirsi inconjurat de ele, pentru motivul surprinzator de simplu ca aia mai rasariti tind sa se extraga si aia mai ingalati tind sa se adune, si atunci media se va gasi intr-o continua scadere, ducind la si mai multe extractii (care temporar se vor gasi mascate numeric de aportul de ingalati inca si mai ingalati).

Sigur, a nu tolera viciile nu trebuie sa revina la a nu tolera oamenii, ca nu suntem Cristian Tudor Popescu aici. Dar nu-i sanatos a cadea in extrema cealalta, in care orice zice cineva e bine primit si sarim in sus de fericire ca mai innumaram un comentariu, am mai adunat un unic, am mai alea-alea.

Si-n fine, a patra gresala e izolarea-n similaritate. Fapt este ca oricine se afla prins intr-o ierarhie, intre cei care sunt deasupra lui si cei care sunt sub el. Pe Internet se observa chestia mult mai pregnant, dar fenomenul exista peste tot.

Atunci cind te izolezi de aia care sunt deasupra ta pierzi... pai cam orice speranta, practic vorbind, ca fara soare nu exista fotosinteza si fara fotosinteza adio viata. Cu exemple :

chinezu-2

Chestia-i ca mi se rupe mie, de exemplu, daca ma urmareste piarista X, postacul Y sau reporterul Z pe twitter sau pe mitter. In schimb piarista X, postacul Y sau reporterul Z, precum si intreaga liota de experti online, blogeri, antreprenori, designeri si ce-or mai fi dinsii pierd, neurmarindu-ma, sansa de-a intelege ce gresesc.

Ori lucru mai important decit sa afli ce gresesti nu exista pe lumea asta, pentru nimeni, precum nici nu exista om mai valoros decit ala care stie sa-ti raspunda la intrebarea aia simpla, "totusi, ce-am gresit?" Poate ca-i contraintuitiv. Nu-i problema, si gravitatia-i contraintuitiva pina la primele cucuie. Pe urma intra-n singe.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

5 Responses

  1. lol, ce mod de reclama tampit.

    oricum nu inteleg ce ai stat sa cauti acolo, layout-ul, templatul din pagina si in special meniul + banner sunt absolut penibile

    culmea culmilor ar fi 'maine-poimaine' sa zica ca e naspa cianura in rosia montana

    si da, sunt in spam frenzy

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 12 April 2011

    De ce zici ca-s penibile layout-ul/template-ul ?

  3. niste prosti. macar de i-ar pupa cu folos, nici macar nu i-a luat la plimbare, i-au laudat degeaba. uite de ce ei sunt pielea de la dick si aduna doar prosti in jurul blogurilor lor.

  4. @op : http://img849.imageshack.us/img849/8648/mehmeh.gif

    mie chestiile astea nu imi fac nici un haz.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 April 2011

    @Critic Apai noa, brandu' omului, de brandibus.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.