Cum amuzam copiii ?

Tuesday, 24 May, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.*

Ziceam in trecere acum niste timp ca

A fi bogat mai important decit a fi cultivat, care cultura nu se poate valida in ochii egipteanului decit prin civilizatie, ideea nu exista fara obiect. Din fericire e relativ usor a face transferul - spre exemplu am creat un set de cartoane pentru jocul cu ghicitul numerelor si au fost convinsi ca-s magician. Pur si simplu.

Sa detaliem chestiunea, pe pasi frumos.

I. Alegeti sapte cartoane, bucatele de hirtie identice etc.

II. Numerotati-le dupa cum urmeaza : pe primul scrieti 1, pe al doilea 2, pe al treilea 4, pe al patrulea 8, pe al cincelea 16, pe al saselea 32 si pe al saptelea 64.

III. Incepind cu 3, pentru fiecare numar pina la 100 : scrieti numarul pe cel mai "mare" carton care se cuprinde in el. De exemplu, 3 va aparea pe cartonul cu numarul 2. 19 pe cartonul cu numarul 16. 75 pe cartonul cu numarul 64. Scadeti mental din numar valoarea cartonului pe care-a fost scris, si repetati procesul pina ajungeti la 0 (de exemplu 19 scris pe 16, 19 - 16 = 3, 19 scris pe 2, 3 - 2 = 1, 19 scris pe 1, 1 - 1 = 0, gata).

Si-acum ati obtinut un set de sapte cartoane pe care se afla imprastiate aparent aleator niste numere. Atit ca nu-s deloc aleator, daca aveti cele mai rudimentare idei despre reprezentarea binara. In tot cazul, jocul se desfasoara precum urmeaza : dati pachetul unui cetatean, rugati-l sa se gindeasca la un numar, dupa care sa va dea inapoi cartoanele pe care numarul lui apare.

Cu o simpla adunare (a primelor numere de pe fiecarui carton) puteti astfel obtine numarul la care s-a gindit el. Cum ? E, magie. Sau teoria reprezentarilor, care-i practic vorbind tot un fel de magie, mai ales in Egipt, o tara care-a inventat hartile da' nu stie ce-s ele.

Evident, puteti ghici numere pina la 1000 cu zece cartoane, sau pina la un milion cu douazeci de cartoane, daca aveti rabdare sa scrieti de mina un milion de numere (chit ca daca stiti algoritmica puteti programa un computer sa va produca listele in doua secunde).

Ca o concluzie : parintii se pling adesea ca "pe copiii din ziua de azi" nu-i intereseaza diverse chestii*, si profesorii se pling adesea ca aceiasi "copii din ziua de astazi" nu sunt interesati. Problema e mult mai simpla : chestiile pe care adultii din ziua de azi incearca sa le bage pe git copiilor sunt neinteresante, in principal pentru ca adultii din ziua de astazi sunt cel putin idioti.

Cel putin idioti.

---------
* Motto-ul este a treia lege a lui Clarke (sir Arthur C.), autor de SF si om de stiinta britanic cu o biografie de altfel destul de interesanta - a inventat satelitii geostationari, s-a mutat in Sri Lanka pentru scuba diving dar a descoperit un templu stravechi scufundat si asa mai departe. S-ar traduce drept "o tehnologie suficient de avansata nu poate fi deosebita de magie". Celalte doua sunt "daca un om de stiinta respectat si in virsta afirma ca un ceva e posibil, are intotdeauna dreptate, daca in schimb afirma ca un alt ceva e imposibil se inseala de fiecare data" si respectiv "singurul mod in care se pot stabili limitele posibilului e sa mergi putin dincolo de ele, in imposibil".

** Vezi textul Simonei Sora "Eleva Dora dintr-a VII-a", aparut intr-o revista careia nu-i voi da link atita timp cit continua cu practicile imbecile ale inserturilor publicitare ale trustului jegos din care face parte.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

One Response

  1. funny thing e că dacă dai pe gaugle după doar 'eleva dora' .. primul rezultat ie newsmonster. în orice caz: http://www.dilemaveche.ro/sectiune/carte/articol/eleva-dora-dintr-vii :D

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.