Coincidente intimplatoare in mediile de informare

Sunday, 15 May, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Televiziunea este, nu-i asa, un mediu. Care te dezmiarda, ca doara n-o sa te miarda acuma ? Si de asemenea te dezinformeaza, ca doara n-o sa te informeze acuma...

Da' sa trecem. Si internetul este un mediu, nu mai intram in detalii.

Ei bine, in dezmediul televizionistic a existat mai demult un dezmat pe care astia de-o virsta cu Republica cea noua vi-l amintiti sigur, ca tocmai incepuse prin '91, cind incepeam si noi sa stim de lume. Am numit aici... Beverly Hills 90210!

Deci gata, pregatiti, ca incepeeeee!!!!

    Pe care aspirati s-o futeti, apropo, pe ai' blonda sau pe ai' titoasa ? Hai, nu-mi ziceti acuma ca faceati sport mental in trei cu ele doua ca nu va cred. Zau, pe cuvint de onoare.

    Mnoa, fara legatura intr-o discutie profesionala apropo de administrarea drepturilor intelectuale am scuturat praful de pe lista cu ratingurile lor, de-atunci de mult. Hai sa va citez, ca-s oricum publice :

    Sezonul 1 (Oct. '90 - Mai 91, joia de la 9 seara) audienta 14,2 milioane (#88 in top).
    Sezonul 2 (Iul. '91 - Mai '92, joia idem) audienta 17,6 milioane (#46 in top).
    Sezonul 3 (Iul. '92 - Mai '93, miercuri de la 8 seara) audienta 18,3 milioane (#42 in top).
    Sezonul 4 (Sep. '93 - Mai '94, miercuri idem) audienta 21,7 milioane (#41 in top).
    Sezonul 5 (Sep. '94 - Mai '95, miercuri idem) audienta 14,7 milioane (#46 in top).
    Sezonul 6 (Sep. '95 - Mai '96, miercuri idem) audienta 14,5 milioane (#53 in top).

    Ce vedeti voi in numerele astea ?

    Eu de exemplu vad un show care incepe mediu, isi cistiga rapid publicul tinta (lucru la care ne-am si astepta data fiind demografia lui) dupa care se mentine, pina cind nimereste brusc un eveniment extern, care-l fute. Literalmente, il fute. 14.x e cam 60-70% din 21.x, o cadere de treizeci-patruzeci la suta ? Dezastru.

    Dupa care isi revine, si se mentine la noul platou. Ba chiar, ca sa vezi chestie, nu se prabuseste in rank corespunzator cu prabusirea din rating. Deci a fost ceva eveniment catastrofic extern care-a afectat uniform intreaga industrie. Mnoa frate, ce-o fost, cutremur ? Inundatie, tsunami, invazie, rebeliune, macel* ?

    Pai de fapt... oare... sa fie September that never ended ?

    The sorrowful term for this part of the story (and all time since then) is the "September that never ended," or "Endless September," or similar. Helpfully for the historians, it did actually occur in September. If a wave of college students with newfound internet access, no BBS background, and an insufficient level of etiquette was bad on its own, it was imperceptible next to the influx of the world's largest and worst ISP userbase.

    Internet kills. Internetul ucide.

    ---------
    * A party is not liable for failure to perform the party's obligations if such failure is as a result of Acts of God (including fire, flood, earthquake, storm, hurricane or other natural disaster), war, invasion, act of foreign enemies, hostilities (regardless of whether war is declared), civil war, rebellion, revolution, insurrection, military or usurped power or confiscation, terrorist activities, nationalisation, government sanction, blockage, embargo, labor dispute, strike, lockout or interruption or failure of electricity or telephone service.

    Category: SUA care este
    Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

    3 Responses

    1. 4 ani imi pare ca e timpul in care o generatie si-a gasit altceva de fakut. In plus cati ani dureaza in medie liceul ?
      Zici ca scenariul nu se manifesta asemanator pentru alte seriale cu public tintasimilar tintit ?

    2. Mircea Popescu`s avatar
      2
      Mircea Popescu 
      Sunday, 15 May 2011

      Pai tocmai asta e, ca si-a gasit altceva de facut. Online.

      In general curba unui soap e o crestere accentuata in primul si eventual urmatoarele 1-2 sezoane (motiv pentru care cancelarile au loc in general in jurul primului sezon, functie de cum si daca se pusca curba de crestere cu evaluarile), dupa care isi atinge un virf de la care scade foarte lent, logaritmic sau asimptotic spre o valoare fixa (eventual linie cu inclinatie foarte mica). Costurile cresc incet-incet (cu salarizarea actorilor in primul rind, cu scenariul in al doilea, alte conexe etc) pina cind undeva dupa sezonul 5-6 pina la 10-12 se sfirseste povestea.

      Exista bineinteles exceptii care trec de 20 de sezoane, sau exceptii cum a fost Seinfeld, pe care oamenii din demograficul initial continuau sa-l priveasca si dupa ce iesisera din el (cu virsta, in general), si la care se manifesta inflatie de privitori. Dar in mare viata unui soap arata cam ca fata cu fluturi : repede pe picioare si-apoi in medie dumnezeu cu mila odata ce-ai trecut de fund.

    1. [...] Septembrie 1993 AOL (in veci fie-i blestemat numele, dare-ar faliment toti care se ating de el cum da faliment [...]

    Add your cents! »
      If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.