Clasificarea alcoolurilor
Pentru ca tocmai am trecut intr-un nou an, ocazie cu care fiecare bea (si de asemenea singura data cind s-a nimerit ca toti vecinii de palier de pe toate palierele din 3-4 puncte in oras faceau sex simultan, chestie care ne-a amuzat teribil, sa se consemneze) da' multa lume nu prea stie ce, hai sa facem un mic excurs asupra alcoalelor baubile de baut.
In primul rind, alcoolul se poate obtine prin fermentatie, prin fermentatie urmata de distilare sau prin procedee chimice. Primele doua tipuri sunt acceptabile in consumul uman, ultimul tip niciodata. Niciodata.
In al doilea rind, alcoolul fermentat se poate obtine pornind de la fructe, de la trestie de zahar, de la cereale, de la leguminoase sau din deseuri (alcoolul de gainat intra, de exemplu, aici). Fara exceptii alcoolurile se ierarhizeaza in functie de provenienta lor in conformitate cu enumerarea de mai sus. Alcoolul obtinut din fructe este intotdeauna, fara exceptii si fara discutii, superior alcoolului obtinut din cereale.
In cadrul fiecarei categorii exista ierarhia proprie. Aceasta ierarhie nu este la fel de neechivoca, urmind ca fiecare consumator sa-si educe, prin experimentare directa, propriul gust pe aceasta tema. Vom nota totusi mai jos diversele sortimente pe categorii.
Alcool de fructe.
- Categoria I : Vinul, Tuica*, Coniacul**.
- Categoria II : Rachiuri si alte distilate, in principal din mere, pere. Lichioruri si alte bauturi fermentate dar nedistilate, realizate in principal pe baza de visine, fructe de padure.
Alcool de trestie de zahar.
-
Fara categorii, tot ce se obtine astfel se numeste rom, si numai ceea ce se obtine astfel se numeste rom.
Alcool de cereale.
- Categoria I. Whisky***, Votca****.
- Categoria II. Sake, Berea.
Alcool de legume.
-
In general pe baza de sfecla de zahar, cartofi sau alte radacinoase bogate in amidon. Diverse rachiuri.
Alcool din deseuri.
-
Deseuri. In disperare de cauza, asta este.
In incheiere, o mentiune despre alcoolurile disponibile in comert, produse de catre unul dintre membrii GAP (Global Alcohol Producers Group), si anume Anheuser-Busch InBev, Asahi, Bacardi-Martini, Beam Global Spirits and Wine, Brown-Forman, Constellation Brands, Diageo, Heineken, Kirin, Molson Coors, Pernod-Ricard, SAB Miller, Sapporo, Suntory si UB Group : produsele acestor firme nu se regasesc nicaieri in ierarhia de mai sus. In rarele cazuri cind respectivele decocturi sunt adecvate consumului uman, ele conteaza ca "alcool din surse mixte cu arome adaugate", un fel de Coca-Cola.
Motivul este foarte simplu : in timpul prohibitiei americane alcoolul era produs in urmatorul mod simplu : dintr-o vana cu distilat se turna cu polonicul in sticle etichetate corespunzator, adaugindu-se eventual putin ceai pentru colorit. Membrii GAP aplica exact aceeasi metoda si astazi, pe scara industriala. Ceea ce livreaza ei nu are absolut nici un fel de legatura cu alcoolurile la care fac referinta, diferenta intre o sticla de Bacardi si o sticla de Ballantines fiind pur si simplu utilizarea diferita a minusculelor, si respectiv aditivi diferiti adaugati in cazane inainte de imbuteliere. 99,x% din continutul oricarui clondir vindut de membrii GAP, indiferent ce scrie pe el, se compune din exact aceeasi zborseala, care de altfel costa producatorul cam sase-sapte centi per 700 ml. Un fel de Coca-Cola.
---------
* Tuica este o bautura obtinuta distilind borhot de prune, de doua sau de trei ori, si invechind rezultatul in butoaie de dud (uneori alte sortimente lemnoase). Nu exista "tuica de mere" precum e impropriu a folosi termenul de tuica ca sinonim pentru cel de rachiu. Cea mai buna tuica din lume se realizeaza si astazi prin metode traditionale in jurul Zalaului si pe valea Bistritei in Ardeal, Romania. Invechit corespunzator, acest distilat este fara discutii posibile cel mai bun alcool produs pe planeta Pamint. Pe gustate.
** Coniacul se obtine distilind vinuri selectionate pina la completa purificare. Alcoolul astfel obtinut (eau-de-vie) se pastreaza in butoaie de stejar unde se evapora lent, pe durate de ordinul unui deceniu. Odata ce in urma procesului de evaporatie naturala concentratia alcoolica a scazut sub 50% coniacul este in principiu bun de consum. N-am mentionat diluarea tocmai pentru ca n-are ce sa caute acolo : la nici un moment si in nici un fel de conditii nu-i acceptabila adaugarea de apa in distilat.
*** Whisky-ul este un distilat din porumb in Statele Unite, si din diverse cereale in patria lui, Scotia (in principal orz si secara), care de asemenea se invecheste in butoaie de lemn. Detaliile variaza, bautura fiind produsa pe un foarte larg areal geografic, dar in principiu stejarul cistiga.
**** Votca (formele vodca sau vodka fiind gresite in limba romana) se produce pe baza de orz sau secara (dar si din alte produse de substitutie) si nu se invecheste, ca atare prezentindu-se drept un alcool foarte concentrat, incolor si cu foarte slabe urme de gust propriu. Ca atare, este un adjuvant excelent pentru cocktail-uri si un fortifiant de electie pentru lichiouri, vinuri si alte concoctii.
Saturday, 1 January 2011
Nicio persoana care stie cum se obtine tuica si rachiul nu o sa le confunde niciodata.
Saturday, 1 January 2011
Sa te-auda Marele Alambic!
Saturday, 1 January 2011
noroc!
Saturday, 1 January 2011
Cre ca e regionala treaba cu tuica/rachiu si mai intervine si termenul de palinca. Prin palinca se intelege tuica de pruna invechita, tuica fiind un termen sinonim cu rachiul.
Saturday, 1 January 2011
@F Hic! Et hoc!
@cipslim Palinka este numele in limba maghiara al rachiului. Tuica este tuica, rachiul aka rachiu este.... pai ce sa fie... rachiu. Palinka. Asta-i tot.
Saturday, 1 January 2011
"Cea mai buna tuica din lume se realizeaza si astazi prin metode traditionale in jurul Zalaului si pe valea Bistritei in Ardeal, Romania."
gresesti mircea. cea mai buna se face in zona oasului si maramures. :P
"(formele vodca sau vodka fiind gresite in limba romana)"
da' de ce sa fie gresite mai mircea? iara dai legi? :D
Saturday, 1 January 2011
Pai dau, ce sa fac, daca n-avem Academie si n-are cine, am ajuns sa dea blogarii reguli de scriere-n romaneste. Trista situatie, da' nu-i nimic, asta e.
Este si aia din Maramu', precum bine zici, da l-am lasat special pe-afara ca sa enervez o anume domnita.
Sunday, 2 January 2011
Eu nu stiu d-astea dar am incercat asta vara o chestie de la ucrainieni, voDca ori naiba stie ce era, tareeeee da' buna cu ardei d-ala iute in continut ....
Sunday, 2 January 2011
nu stiu despre practicile din alta parte, da' uite ca beutorii vechi de Timisoreana spun ca nu s-o modificat aproape deloc gustul de la preluarea fabricii de catre SAB Miller.
Sunday, 2 January 2011
@Luka D Si te-o usturat in fund dimineata ?
@dAImon Pai schimbarile se fac pe de-a-ncetul, nu ? Uite cum s-a ajuns de la "voi n-ati mincat salam cu soia" la cumparat soia-n supermarket, si inca ce buna si dietetica e, nu ?
Sunday, 2 January 2011
Dar crezi ca eu mai stiu?
Sunday, 2 January 2011
Fata de comitet, e bun asa.
Sunday, 2 January 2011
Zici? Cica-s "mood killer" doah ...
http://www.youtube.com/watch?v=yc0wKXe4pxo
Sunday, 2 January 2011
Se explica pe-aici pe undeva cum e cu femeia si gidilatu'.
Sunday, 2 January 2011
Apai m-ai pierdut.
Testez niste tuica ... bleahhhhhh ...