Cel mai mare diamant e o planeta

Saturday, 27 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Aflam via Reuters o chestie cel putin interesanta : la aproximativ 4000 de ani-lumina distanta (ceea ce in termeni practici inseaman ca la mare distanta si acum 4000 de ani, revedeti Eminescu* pentru precizari) exista o planeta invirtindu-se in jurul unei stele micute si neutronice.

Cum noi avem mai nou abilitatea de-a evalua densitatile planetelor aflate la mare distanta (si prin noi nu ma refer neaparat la mine, cit asa, whishful thinking, privind visator in zare ma gindesc la cei mai buni dintre oameni) s-au facut niste socoteli si-a rezultat ca planeta respectiva-i in mare parte compusa din carbon.

Care carbon s-ar afla in mare parte in forma cristalina. Teoretic asta ar putea sa insemne ca o mare parte din planeta este pur si simplu un urias diamant (desi diamantul nu e singura forma cristalina a carbonului, totusi e statistic problabil sa existe si ea, si-n plus e cam cea mai stabila).

Planeta are niste caracteristici destul de excentrice - precum de exemplu o orbita atit de strinsa si-o viteza atit de mare incit ziua dureaza doar doua ore pe suprafata ei, si dupa zisele specialistilor istoria evolutiei ei ar cam fi coerenta cu ideea ca-i compusa din carbon.

Soarele cel rau si agitat al acestei mici si nefericite bile posibil stralucitoare are vreo douazeci de kilometri in diametru si emite imense cantitati de radiatii - e ceea ce se numeste un pulsar. Planeta insasi trage la cintar ceva mai mult decit Jupiter, dar e cu un ordin de marime mai densa. Ca bonus, e destul de probabil sa mai contina, pe linga carbon, si niste oxigen, posibil tot in ceva forma cristalina! Ca tot veni vorba, ce-ati prefera, un diamant alb de carbon sau un diamant albastru de oxigen ?

Eu unul astept cu interes prima expeditie de montat montura si inel pe respectiva planeta, eventual gravata cu un nemuritor "GETUTA TE UBESC".

---------
La steaua care-a rasarit e-o cale-atiti de lunga, ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga.

Category: Breaking News
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

15 Responses

 1. mnoa, copilu' da' haur a fost aici, al mai shukar din huniviers.

  problema astora e ca pot arunca cate ipoteze vor, pentru ca efectiv nu are cine sa-i contrazice.

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Saturday, 27 August 2011

  Cum adica "efectiv" ?

 3. vai mirtia

  EFECTÍV adj., adv., s. 1. adj. adevărat, concret, real. (Plecarea lui ~ din oraș a avut loc a doua zi.) 2. adv. v. realmente. 3. adj. incontestabil, indiscutabil, real. (A adus servicii ~.) 4. adj. v. eficace. 5. s. disponibil, (înv.) putere. (A strâns tot ~ul său de oaste.)

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Saturday, 27 August 2011

  Definitie de trei cacati. Efectiv inseamna, ca sa stii pe viitor, ca determinatu' a fost chiar pus in practica. Deci, gatitul ideal consta in aia ca sezi in cur si te gindesti cum gatesti, iara gatitul efectiv consta in aia ca te duci in bucatarie si chiar gatesti, cu efect direct in lumea obiectelor celor concrete.

  Ca atare, efectiv nu se poate aplica niciodata a) negatiilor sau b) afirmatiilor ideale. Asa incit nu-i corect sa spui "efectiv nu are cine", si anume nu-i corect de doua ori : una pentru ca e negatie si-a doua pentru ca-i ideala. "Efectiv are cine" e tot gresit, doar ca o singura data.

 5. taci ba imperialistule ca io am incredere in cetatenii patriei ai Academiei Romane, ca stiu ei mai bine ce si cum.

  la fel si siveco si mUE cu virgula nu cu sedila.

 6. man, gasim diamant si mai aproape. plus ca nu m-as risca sa fac exploatare de minerale langa un pulsar, hai sa fim seriosi. :)

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Saturday, 27 August 2011

  Deci nu o iubesti cu adevarat ? Bine. Lasa, ca n-are nimic. Si nu e suparata.

  Vezi tu.

 8. Ce hater eram eu cand ziceam ca capitalistii pulii n-o sa poata pune cap la cap si mana de la mana sa ajunga in spatiu, dar acum au motive.

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Saturday, 27 August 2011

  Spre marele diamant inainte!

 10. sa vezi cum chica diamantili la bursa....

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Saturday, 27 August 2011

  Nea, daca era dupa rezerve picau demult.

 12. de titan nu se mai aude nimic? marele asteroid identic pamantului unde natia viitorului de ciborgi va emigra daca nu ne salvam planeta prin primitivism si ecologie, plus politica al-gorista ?

 13. Mircea Popescu`s avatar
  13
  Mircea Popescu 
  Saturday, 27 August 2011

  Nimic-nimic.

  L-or fi poluat altii.

 14. Care are cunostinte la RGMC - ala cu Rosia Montana, sa le vanda pontu'. Poate se duc acolo sa exploreze/exploateze si sa faca publicitate si lasa muntii nostri in pace :)

 15. Mircea Popescu`s avatar
  15
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 31 August 2011

  Nu prea cred, ca acolo n-au pile.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.