Carti si bloguri

Saturday, 27 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

carti-si-bloguri

Stefan Caraman e un regizor dramaturg competent si-un autor prolific. E posibil sa-i fi vazut vre-o piesa, chit ca-mi pare mai probabil sa fi auzit de el cind de exemplu cu agitatia ceea cu scrisoarea dramaturgilor de-acum doi ani, sa zicem, sau daca nu pe interneti pe undeva.

Acum niste timp (tot acum vreo doi ani) s-a apucat sa scrie un roman pe-un blog dedicat, sub o identitate secreta. S-a ocupat de marketingul proiectului cu seriozitate si competenta ("e drept, e de munca, e de gandit, ca nu se promoveaza oricum, dar daca tragi la jug, ajungi.. deci sa nu-i plangem pe mocagii..."), ceea ce i-a adus suficienta auditenta online cit sa nu-i lipseasca cu desavirsire.

Romanul odata "terminat", admitind ca se poate asa ceva (da' hai sa nu intram in dezbateri de teorie literara) s-a publicat, s-a lansat (la MTR), rezultatul il puteti vedea de exemplu dinsus.

Si acum, sa purcedem la ce ma intereseaza, adica o comparatie intre carti si bloguri, ambele realizate din acelasi material, de catre aceeasi persoana. Am a face citeva afirmatii tari, si pe urma liber la discutii. Deci :

I. Desi tiparita in conditii grafice minimale, cartea este prea scumpa (~10 euro) si prea voluminoasa (~600 de pagini) pentru a interesa publicul. Daca o mai si cartona sau ceva de-astea era si mai grav. Pentru comparatie, Trilema livreaza in schimbul a 5 euro vreo zece mii de pagini sau asa ceva. Deci, blogurile au fata de carti pretul la jumatate si doua ordine de marime mai multa materie.

II. Niciodata, de azi pina la judecata de apoi nu va atinge cartea in format tiparit atitia cititori citi atingea intr-o saptamina pe cind se gasea in format blog. Pur si simplu.

III. Autorul si-a sters articolele de pe blog dupa ce le-a tiparit sub forma de carte. Chestia asta sta ca o recunoastere a faptului ca intre cele doua nu poate exista concurenta, in sensul ca o carte n-are nici o sansa in fata unui blog.

IV. Singurule motive pentru care un autor, oricare, ar alege aceasta metoda (oarecum bizara) de monetizare sunt fie a) ideologice, adica el pur si simplu uraste blogurile, sau pur si simplu iubeste cartile, fara a mai lua in considerare alte chestiuni (de exemplu pentru ca are nevoie de carti publicate pentru CV, sau percepe ca are asa o nevoie, sau pentru ca-i incurcat cu o femeie care nu-l iubeste decit daca publica o carte pe an sau din tot soiul de cauze de-astea) fie b) tehnologice, adica el pur si simplu nu are acces la tehnologie care sa-i ingaduie sa monetizeze ceva mai rational, dar niciodata c) practice. In aceasta discutie nu intra bineinteles schemele paralele, precum publicitatea, merchendising-ul (vindutul de cani, tricouri scl), pentru ca vorbim de monetizarea continutului insusi.

In concluzie, un experiment interesant pentru care raminem indatorati unei minti nelinistite adapostita intr-un trup muncitor. Un experiment interesant din care rezulta ca pagina tiparita nu mai prezinta relevanta economica, nu mai prezinta relevanta sociala, si probabil in scurta vreme nu va mai prezenta nici relevanta culturala.

Cel putin asta am inteles eu.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

72 Responses

  1. si cu toate acestea, ai cumparat cartea. :D

  2. Trilema livreaza in schimbul a 5 euro vreo zece mii de pagini sau asa ceva.

    problema e ca Michel Sacerdote vrea aia 5 euro simbolic, nu sa si manance din asa ceva.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    @Mihai B Zici ?

    @Freud Este si ce zici tu, intr-adevar. Pe de cealalta parte, din cei 10 euro pe care-i vrea cetateanu' cu cartea nu apuca sa manince el mare lucru, ca mai sunt destui altii pe fir. Gen tipografii.

    Asa ca sa facem un schimb reciproc avantajos : tu ignori obiectia valida ca intr-adevar cum ai zis, si io ignor obiectia valida ca e naspa sa tai copaci, chiar si pentru a scrie pe ei. Cum de altfel am si ignorat.

    Ca-n politica, da' de-aia buna, de oameni civilizati. Cum iti pare ?

  4. lasa ba ca daca nu se ciopleau copaci, nu stiai istoria omenirii, plus ca probabil nu supravietuia omul.

    io iti propun alta chestie : uit de faptul ca tu tot sustii ca cititul numai este relevant, desi ai publicat o carte in 2004 si acum in 2011 inca mai cumperi carti, si eu uit de faptul ca vorbesc pe bune si tu poti sa spui ca-s trol.

    cum ti si pare?

  5. Pe de cealalta parte, din cei 10 euro pe care-i vrea cetateanu’ cu cartea nu apuca sa manince el mare lucru, ca mai sunt destui altii pe fir. Gen tipografii.

    da, asta e realitatea trista. din vreo aia 10 euro, prinde si el vreo 10 centi.

    si cu mult mai grav va fi ca se si va multumi, el in mintea lui ca pfoai ce autor cunoscut si apreciat este.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    nu se ciopleau != nu se cioplesc.

    cititul nu mai este relevant != tiparitul nu mai este util.

  7. hateru' tot hater ramane.

  8. Ai o saritura prin rationament. Ceea ce demonstrezi ca sunt irelevante sunt editurile (ma rog, tot ce mai e acolo in lant), nu cartile in sine. Iar omul cred ca pur si simplu nu a realizat/nu stie/probleme tehnologice. Ca altminteri imi pare ca se si fac practic (printre alte variante, asta e doar una) carte-in-format-blog cu optiune de a obtine totul tiparit pentru cine vrea (si e probabil tiparita la cerere ca nu vad care-i baiul).

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    Deci editurile + tot ce mai e acolo in lant = cartile. Ca daca ziceai companiile aviatice plus tot ce mai e acolo in lant eu ziceam ca = avioanele. Nu ziceam ca = zborul, si nici nu zic ca = scrisul.

  10. Deci tu zici ca daca eu imi tiparesc cartile si vand alea nu mai sunt "cartile"?

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    http://en.wikipedia.org/wiki/Vanity_press + tot dispretul care intra acolo.

    Sau cu alte cuvinte, nu eu zic. Ei zic, si-au tot zis vreo 50 de anisori. Sa se schimbe acuma brusc ?

  12. Pai eu zic ca tocmai, ca se schimba. Pentru ca elementul care face "vanity press" mai degraba decat carti, nu e faptul ca nu sunt edituri in lant, ci faptul ca "Vanity presses earn their money not from sales of books to readers as other publishers do, but from sales and services to the books' authors." Ori in ce zic eu mai sus nu-i vorba ca publicam fiecare ce poftim si ne simtim bine ca am "scris o carte".

    Pe scurt, as zice ca-i o schimbare de model de afacere. Daca modelul de afacere era = carte, atunci da, poti zice ca au murit cartile. Si in exemplul cu avioanele nu-i carte~zbor, ci mai degraba scris~zbor.

  13. daca iti cumparam cartea de pe amazon sau ebay, incetezi cu haterismul pe carti?

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    @Diana Coman Partea care controleaza discutia este

    The term "vanity press" is sometimes considered pejorative, and is often used to imply that an author who self-publishes using such a service is only publishing out of vanity, and that his or her work could not be commercially successful. In other words, a work published by a vanity press is typically assumed to be unpublishable elsewhere or not publishable on a timely basis."

    Deci, cind sustii ca daca Diana isi tipareste si isi vinde alea nu mai sunt cartile, apai esti maritat cu afirmatia asta. Sigur ca ea-i foarrrrte convenabila in 1970, ca ii tii captivi pe toti fraierii, si scriitori si cititori, sa-ti iei tu banu' gros de pe ei, mare bijnit, luam laptele de la vacari cu 50 de bani si daca nu le convine sa se descurce, il vindem la corporapisti-bacsi cu 5 lei, diluat 1:5, si daca nu-i convine sa se descurce, ce mare chestie am facut noi, monopol de scala frate.

    Da' uite chestie ca pe urma vine in 2010 Mircea si te fute in gura fix pe faza asta. Mnoa chestie ce trist vai va vai. Asta este, patasti.

    Deci nu, daca tu iti publici nu este "cartile". Si nu, nu se schimba. Poti sa uiti toate povestile cu "model de afaceri", nu mai exista nici un model de afaceri in zona aia.

    @Freud Out of print, draga.

  15. 'ai de tine, draga, asa bine vanduta esti?

    vai tu fata, hai sa merjem in mol, sarbatorim cu niste tanga si dildau.

    cat ai vandut, ai facut si tu de 1000 tiraj?

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    Suficient mei, ce te roade pe tine acuma ?

  17. ca pseudolog stiintific ce sunt, incerc sa studiez prin metoda stiintifica, cum ar putea explica mircea stiintific inversunarea impotriva cartilor.

  18. Salut Mircea

    interesant comentariu si, fatalmente, inepuizabil,,, de ce carte pe print? pentru ca (inca) se cere - si cu afirmatia asta rezolvam cam 3/4 din argumentatie...

    un singur amendament : n-am regizat in viata mea o piesa de teatru si sunt absolut incompetent in zona asta dramatica... in schimb scriu piese; unele se joaca, altele nu

    multumesc pentru feedback, in masura in care voi mai considera firesc, particip cu placere

  19. Mey, in afara de romane politiste si hary potter, cel putin in cazul cartilor IT s-a cam trecut pe modelul citeste cartea asta de la mine de pe site si daca vrei un PDF da-mi cativa para sau cumpara de pe amazon daca chiar ai chef.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    @Freud Exista si posibilitatea sa aiba dreptate.

    @stefan Mnoa pleazna, te-am facut si regizor. Scuze, is confuz.

    Si carutele [inca] se cer. Ce fractie din ce argumentatie rezolva asta ?

    @gheorghe Nici tie nu ti s-o vindut cartile pe Amazon ?

  21. @mp : da, si socialismul care este o stiinta a avut.

  22. @Mircea : carutele nu se mai cer, pentru ca nu mai sunt tarani (doar locuitori la sate)... ti-o spune unul mut mai aproape de rural decat tine... (poate ai auzit de Letea... acum 20 de ani de la Letea la vapor la Periprava ajungai doar cu un tractor cu remorca pe post de autobuz... acum la Letea sunt autoturisme, masini de teren si drum pana la Sulina... ca veni vorba, la Sulina - oras fara legatura cu civilizatia decat pe apa sau prin aer, e o linie de getax, e firma de taxi, plus o gramada de autoturisme personale)...

    pe partea cu cartile, poti alinia la atac giga de informatie, deocamdata, cartea pe print are piata ei... :)

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    Totusi, mi se pare ca mi-ai citit comentariul cu sens schimbat. Eu ziceam ca se cer si carutele, ba chiar cunosc om care se ocupa cu asta, face osii, le pune-n rulmenti, fixeaza rotile de dacie, iata trenu' de rulare, mai pune niste scinduri si gata caruta. Chestia amuzanta e ca traieste probabil mai bine decit majoritatea autorilor/traducatorilor de limba romana (facind abstractie de faptu' ca spre deosebire de el, ei nu prea traiesc din scris/tradus, si ele cu atit mai putin).

    Orice are o piata, pestii aia oribili de sticla de pe vremea comunistilor au o piata, am stat de curios sa urmaresc in talcioc si da, s-a vindut unul. Totusi, cam ce relevanta are asta ?

    Pe scurt, nu neg ca are piata ei. Afirm pur si simplu ca nu conteaza. Hai s-o fac hybric si gogonat : toti autorii de beletristica in limba romana adunati in corpore nu pot, din beneficiile realizate de ei din carti vindute in anul fiscal 2010, cumpara Maybach-ul lui Becali. Nici chiar daca-l scoate banca la licitatie.

    Cum ati arata, toti adunati intr-un Maybach ? (Posibil sa nu poata nici in anii fiscali 2000-2010, daca stau si ma socotesc).

  24. mircea popescu la portavoce: aceste intrebari care ma framanta, deci fiti atenti, oameni buni... oare cum pot autorii de beletristica din romania trai, pentru ca eu am calculat cacartile nu se vand? iar daca totusi admitem ca se vand, ele nu aduc profit? mdeci concurs, cine da raspunsu' capata cartea mea in format print, desi s-o epuizat tiraju', nu c-ar avea importanta cat o fost!

  25. fail ca a pus-o in html pe aici pe undeva.

    da' in schimb mai bine si-ar printa coispele alea de postari cu X V C L etc de povesti, pe bune, le-as cumpara printate intro carte decat sa ma invart in sute de linkuri. ipotetic.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    Lol cica le-ar cumpara ipotetic.

    Pai considera ca ipotetic le-ai cumparat deja lmao.

  27. mai, eu vreau azilul tradus. si nu cu gogule translate. pe bune ca daca traduci, mircea si printezi cu edtiura lui oula jur ca iti cumpar cartea de cum ajunge in cluj. si nu cer autograf, lansare, etc.

  28. @Mircea : daca ne limitam la partea financiara e adevarat ca un autor roman (mediu) nu castiga aprope nimic si asta are mai multe cauze :

    1. editurile in Romania lucreaza asa : iti accepta manuscrisul si, pe motiv ca e criza sau ca nu prea mai e piata, cer "sponsorizare " de la autor (de obicei mai mult decat face ca sa le ramana si lor ceva)... apoi ii indeasa cartea autorelui sa si-o bage in cur, contributia lor la marketare, distributie si monitorizare fiind aproape nula... e amuzant ca majoritatea editurilor se plang ca nu e piata, de parca ele nu ar apartine acetui concept... bonus : ma si nu da faliment niciuna...
    2. labilitatea autorului roman, care de obicei e mai mult betiv decat concret, compet needucat din punct de vedere economic (ma refer la educatia minima cat sa stie cretinul ce e ala un card de credit, un cont in banca, un contract, un conflict de interese, o taxa, etc.) si atras de aburii iluzorii ai gloriei mai degraba, decat de indcatorul onest pe care scrie : " boule, ai o forta de munca, de ce ti-o vinzi moca"
    3. editurile (si ma refer la alea din top 5) sunt organizate prost spre infect... alea care fac PR pe acolo sunt niste dude de pe la litere, entuziaste dar incompetente... nu stiu sa vanda, nu stiu sa marketeze, nu-si peird nervii si noptile gandind la cum sa faca sa vanda mai mult si mai bine, nu se implica, nu fac din job-ul lor o religie (caci despre asta e vorba)... au job de fitza si se afiseaza cu el ca atare... nu vreau sa ma expun cu exemplul personal (am 19 de business corporatist), dar eu stiu exact cu ce se mananca ciorba asta de vanzari... retine procentul asta : in comertul cu carte procentul de incompetenti este de 100%; partea proasta e ca nu vrea nimeni sa invete, se multumesc cu putin, cu "sponsorizarile", cu doua trei articole in reviste culturale fantoma, importante doar pentru cei care scriu la ele si atat...
    PS : uita-te la paginile de facebook ale editurilor ( ca toate au): peste 1000 de "prieteni" si postari de una doua ;la saptamana... cum sa nu exploatezi un asemenea portofoliu (oameni care iti vor in potential produsele, le urmaresc) , cat de cretin sa fii, cat de imbecil...

  29. PPS: Relatia mea cu editura care m-a produs e substantial diferita de ceea ce am descris mai sus... am vorbit cu ei, le-am propus un model de business decent si, spre cinstea lor, l-au acceptat... pun mana in foc acum ca nu le pare rau...

  30. @stefan

    cum sa ii ceri sa se uite pe paginile de facebook ale editurilor, cand el nu are facebook?! =))

    man, alea care fac din jobul lor o religie nu ajung la edituri. acolo totul se misca monoton. e pentru proaste care asculta cafe del mar si alte jazz-uri si se cred tare educate. si imi reproseaza mereu cand le dau un sfat, ca nu accepta sfaturi de la mine, pentru ca nu stiu scrie corect. ca ele nu inteleg cum e treaba in ardeal.

    in rest, numai de bine.

  31. @mp : ipotetic pentru ca nu produc bani, imperialistule.

    @mihai : mnoa. inglish new global language. e perfecta, engleza se trage deja dintro serie de limbi(latina, franceza, germana, olandeza si ceo mai fi scandinave, native, etc), n-are diacritice si nu e greu de invatat.

  32. @stefan : aici nu vrea nimeni sa te discrediteze/atace, e o alta disputa paralela aici cu valorea si relevanta cartilor in lumea actuala.

  33. @Freud

    io nu zic ca nu, da' engleaza lui mircea popescu e mai greu de invatat. ca e din aia mai pretentioasa. eu din cartea sa am reusit sa inteleg doar ce e scris de gagica. :)

  34. gagica care e defapt semi-pensionata...

  35. @Mihai B : citesc o gramada de bloguri, de opinii care fac din corporatie demonul suprem... forma asta de organizare are o gramada de imperfectiuni, chiar si lucruri inacceptabile, dar de un lucru sunt sigur - la corporatie inveti sa respecti niste valori, inveti sa muncesti (mult/bine) si esti intotdeauna in competitie... poti avea defecte o gramada, dar lipseste cu desavarsire unul : puturosenia, jemanfishismul si aroganta prostului cu diplomE

  36. o cunosti? :O

  37. @freud : am inteles perfect...ba chiar, pe undeva dadeam apa la moara... ai citeste odata :))

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    @Mihai B Te cred, da' nu traduc.

    @stefan Stiu ce zici apropo de edituri, am zis si io cam aceeasi chestie de exemplu aici : Editurile si piata cartii la noi. Nu-i chiar asa o situatie de specifica, poate doar prin obraznicie, da-n rest si-n limba engleza editurile functioneaza cam la fel. Si daca ma gindesc bine exact asa functionau si prin 2000, deci criza = povesti, in contextul asta.

    Interesanta observatia 2. Adevaru-i ca alcoolismul pare sa fie o problema destul de serioasa intre diversii aspiranti la nemurire pe la noi prin patrie, nu doar literara, ci si muzicala scl. Eu mi-am explicat intotdeauna chestia in termenii ca unii pot si altii vor sa poata, asa ca se descurca si ei cum pot. Poate ca totusi nu-i chiar asa simplu.

    La 3 asteptam cu drag sa-ti zica de exemplu Mihai ca nu te pricepi la marketing. Facem un club sau ceva.

    Da-n rest vad ca suntem in amplu acord. Ori ca idiots seldom differ, ori ca great minds think alike.

    PS. Ti se pare ca relatia ta cu editura ta e substantial diferita. Pur si simplu tu-i sponsorizezi in timp/munca in loc sa-i sponsorizezi in bani. Da' pina la urma astea nu-s neaparat discutii de purtat pe blog.

    @Mihai B Pai uita-te tu si fa un rezumat ceva.

    @Freud Nu e greu de invatat da' e al naibii de dificil de priceput.

  39. @Mihai B : trei intr-unul.. hi hi

  40. @stefan

    depinde la ce corporatie.

    la nokia for example nu se muncea asa cum crezi tu. cel putin cand eram eu pe acolo. oricand gaseai pe cineva la tigara. ba mai mult, cica au fost prinsi insi care au facut sex in birou in ceva tura de noapte.

    la price, de exemplu, nu te platesc prea bine, dar incearca sa te exploateze cat pot. e daca vrei, precum in sistemul american de pilotaj. incearca companiile sa tina piloti la un salariu minim, obtinand maxim de profit. ca ei din banii pe care nu ii platesc pe pilot, nu reduc din pretul biletelor, ci ii baga in buzunar. ok, e automatizat totul, dar mno... un pilot bun tot este inca necesar. iar pe acela il pastrezi cu bani. la fel si in audit, procedurile sunt standardizate, da' asta nu inseamna ca deja este bun unul pe care il culegi de pe strada si il tii sa iti culeaga date pentru input cu 800 de lei pe luna.

    corporatii inseamna costuri reduse cat mai mult, maxim de profit posibil. puturosenia?! sunt destuli care stau degeaba in functii de conducere acolo. sau care-s pe nepotisme si nu fac deloc treaba, ei stau si se joaca toata ziua de munca si altul angajat si platit mai putin decat ei, face treaba in locul lor...

  41. eu am vazut la Oracle ca au cafeneaua mereu plina...

  42. Mircea Popescu`s avatar
    42
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    @Freud Martha McCuller e incadrata in munca pe functia Director Tehnic la SC Polimedia SRL.

    @stefan Asta fiind blog de corporatist, nu sustine opiniile respective anticorporatiste (decit cind ma trezesc niervos), da' in schimb sustine aroganta, jemanfisismul corporatiste. Ca exista si de-alea.

    @Mihai B Si sexul poate fi munca. Ca bonus.

    Corporatiile se vad bineinteles foarte diferit de sus in jos si de jos in sus.

  43. Eu de ex nu inteleg de ce mai avem nevoie de amazon. Adica daca cartea oricum e scumpa si naspa si avem tehnologie de-asta haitec ebook readere, tablete, calculatoare, de ce m-as mai obosi eu sa ma duc la nustuce editura care ea sa se duca la amazon sa-mi puna acolo un fisier pe care sa-l vanda la suprapret, cand daca chiar vreau sa-mi mai ramana niste bani imi fac un site, pun acolo fisierul si ori imi marketez singur cartea ori angajez pe unii care sa imi marketeze cartea.

    Problem solved. Plus ca, as putea sa pariez pe viata mea ca gasesti mai multi oameni care sunt dispusi sa caute pe google ca sa vada ce-i cu cartea ta si s-o cumpere intr-un minut decat sa se duca la librarie si sa stea la coada si plm.

  44. @MP

    si chiar si orizontal, la acelasi nivel, mai mirshea! :P

  45. Mircea Popescu`s avatar
    45
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    @gheorghe Chestie de trafic. Amazon e ca un mol, de ce sa dai chirie scumpa la patronu' de mol ca sa-ti faci magain acolo cind ti-ai putea face in sat la ai' batrini ? Pai de-aia, ca in mol merg oameni sa cumpere si-n satu' natal nu prea. Sigur, asta la nivel teoretic.

    @Mihai B Vorbesti de corporatii sau de sex acuma ? Ca m-am confuzat.

  46. Yeah, de-asta eu prefer pdfchm.net in loc de mol. Imi place cum zic astia pe interneti ca domle pe o tableta poti stoca nustucate mii de carti, dar nu se gandesc ca miile alea de carti daca le cumperi de pe amazon costa cat o masina.

  47. amazon e reseller, cine te pune sa nu iei direct de la editura?

    a da stai ca ei defapt publica in hartie si digitalizeaza amazoane, herp.

    uite cine se ocupa in romania cu cartiile s21, http://www.bibliotecadigitala.ro/ cumperi pdf sau ce or oferi ei prin sms.

    doamnea ajuta onlinu' romanesc !

  48. Mircea Popescu`s avatar
    48
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    @gheorghe In loc sa cumperi pdf-uri de la tipii de pe warrior forum. Vezi, de-aia-i economia in galeata, din cauza astora ca tine. N-aveti responsabilitatea unui cumparator dom'le.

    @Freud

    Ofertă de publicare pentru cadrele didactice: Publicăm pe suport CD-ROM, cu acordare de ISBN şi Certificat ISBN, în 7 zile lucrătoare. Pachet minimal: tiraj de 12 exemplare (din care 8 se transmit Bibliotecii Naţionale). Cost: 200 RON.

    Pare un cost onorabil pentru ce ofera. Ce n-am inteles e de ce se adreseaza numaidecit "cadrelor didactice" ?

  49. @ghg : veveve punkt library.nu
    mersi la fel.

  50. Pai eu pricep ca tu ii mariti cu partea aia din definitie adica daca e carte inseamna ca nu e vanity press, dar imi pare ca ce am citat eu e definitia la vanity press. Si cum asta din urma nu mai tine, nu-mi pare ca mai tine nici ideea ta ca "daca nu e lantul atunci nu mai e carte". In plus, se si zice acolo ca e vorba de o prezumtie, ca adica daca nu e prin lantul acela, atunci inseamna ca nu se vinde/n-are valoare. Uite minune ca acum fix aia se intampla: nu mai e nevoie de lant ca sa-i "certifice" valoarea. Dar ma rog, in fond e o disputa pe termeni parca, nu pe substanta.

    Si pana la urma tu consideri definitia cartii din perspectiva producatorilor traditionali, nu a consumatorilor ("ce carte buna!!!" "e buna, dar nu mai e carte tampitilor, cartea a murit").

  51. Mircea Popescu`s avatar
    51
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    Principala problema cu definitia ta este ca dupa ea blogurile sunt carti.

  52. deci va place idea pionerilor crestini sau nu?

    prima editoriala 2.0, cu mnizou' inainte !

    plm idea nu e rea la vreo 55 euro pus un pdf online si suportat costurile de banda pentru vreo 5 mega, plus venit ulterior, da' cine viziteaza site-ul si cam ce public de prostalai atrage e cam discutabil.

  53. Mircea Popescu`s avatar
    53
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    Zic ca abordezi gresit problema. Marea chestie nu-i de gasit server si banda, marea chestie-i de gasit niste oameni care sa scrie ceva inteligent. Daca reusesc intr-adevar sa adune ce rezolvari zic ei pe-acolo in studiul de caz aia poate fi o valoare. Ca-i putin probaabil sa plateasca multa lume zece euro prin sms pentru o culegere de rezolvari, posibil, da' astea-s deja alte discutii. La nivel de strategie bottleneck-ul e in UGC creation, nu in resurse server.

  54. da pai daia am zis ca problema e cu userii, s-a transformat in ceva quasi-wikipedia pentru prostii bugetari-proletari ai statului care facand foamea si nevand speranta in viata se refugiaza in religie(o imbunatatire a frazei lui marx, btw).

    da' nu-i aia problema. faptul ca ei pun o icoana cu sfantul pulii pe toate cartiile si nu accepta decat material pro-crestin(sau fara mentiuni religioase) mi se pare complet absurd, strica toata frumusetea proiectului.

    in fine.

  55. Cartea ca obiect fizic e destul de bine definita si definitia e din perspectiva utilizatorului. Cartea ca si concept nu vad de ce ar fi redusa la ce zici tu - si da, ca si concept blogul e tot o carte, care-i problema? Eventual e una in scriere, in devenire, cel putin atata timp cat inca nu e "incheiat" si se mai adauga continut nou.

    Problema principala cu definitia ta e ca in fapt procedeaza din start printr-o restrangere arbitrara a conceptului: adica "nu e aprobat de noi/breasla, atunci nu e carte". Logic ca asa ceva are viata doar cat isi mentine breasla cu pricina monopolul intr-un mod sau altul, dar sincer nu prea vad de ce ar conta pentru concept in sine. La fel de bine ai putea sa spui si ca literatura e moarta, pentru ca in fapt si literatura era doar "in carti" si cum cartile au murit etc.

  56. Cartea este si va ramane un simbol de status social. Sunt mai destept ca tine punct, ala e mesajul.

  57. Mihai B`s avatar
    57
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 28 August 2011

    nu man, cartile au murit. a zis mircea popescu. punct.

    io is foarte curios daca si peste 30 de ani, pe trilema.com in cadrul articolelor scrise in anul 33 d.tr. o sa discutam tot daca cartile au murit? sau si atunci om mai amana inca cu 10 ani?! :)

  58. whoa, mircea are 30 si deja chelie prematura, plus ca-i slabanog. cotatia la public o sa-i scada in vreo 15 ani.

    peste 30 de ani trilema e RIP.

  59. youtu.be/sKq_MioNNHI

    ALLAHU AKBAR, ALLAHU AKBAR, SUNT FEMEEA ADEVARATA A LU MNIEZO PAROSU

    ______________________________________________________

    MA ROG DE 5 ORI PE ZII, IMI CERT CELE 4 NEVESTE CA NU SE COMPORTA IN VOIA LUI ALLAH, MA PLANG DE CEI DE LANGA MINE SI DE MINE CA NU SUNT IN VOIA LU ALLAH SI DA, SUNT LIBER.

    LIBER ! LIBER !

    AM VENIT DIN TARA MEA DE CACAT UNDE MI SE DADEA MUIE PRIN VREO PUSCARIE DUBIOASA DACA ZICEAM CEVA CA IMIGRANT IN EUROPA, PRIMESC AJUTOR SOCIAL, AJUTOR PENTRU CASA, AJUTOR DE MANCARE, AJUTOR PENTRU LOC DE MUNCA, EDUCATIE GRATIS PENTRU MINE SI PENTRU COPII MEI, , AM SOMAJ SI LA BIROUL PENTRU SOMAJ MA BAGA PE LISTE DE LOCURI DE MUNCA DISPONIBILE IAR STATUL IMI PLATESTE CURSURI DE CALIFICARE PROFESIONALA
    DAR NUUU
    NU SUNT MULTUMIT IN PULA MEA CA AICI IN ANGLIA NU E LEGEA SHARIA SI NU POT SA-MI BAT COPII SI NEVASTA CUM TREBUIE, CUM SPUNE MARELE ALLAH.

    LA MINE IN TARA DACA PROTESTAM IMI ERA FUTUT UN GLONT IN CAP, AICI DAU FOC LA STEAG, MA PIS PE TOTI PRESEDINTII LA CAMERELE DE FILMAT ALE TELEVIZIUNII, DISTRUG PROPIETATE PUBLICA SI PRIVATA SI POLITIA NU FACE NIMIC, EVENTUAL DOAR IMI IA DECLARATIE SI SCAP BASMA CURATA CA "E PRIMA DATA" SAU N-AM CAZIER, SI TOT PRIMESC AJUTOR SOCIAL.
    DACA ERA UN NATIV DE AL LOR, MANCA PUSCARIE PENTRU TRADARE DE PATRIE SAU ASEMANATOR

    SUNT NEMULTUMIT IN PULA MEA SI PULA LUI ALLAH

    WIN WIN W1N COISPE MATA JIDANCO-CRESTINA E TAMPITA 1111ELEVEN !!!!!!!1124JM32ONRH3N OIJ483J 6JN U45N45JN Y5 5NU5N

    ALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHAL
    ALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHVALAHALAHALAHALAH
    ALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAH
    ALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAHALAH

  60. Mihai B`s avatar
    60
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 28 August 2011

    trilema rip? tu nu-l cunosti pe mircea. ala-si gaseste succesor. :p :)

  61. Mircea Popescu`s avatar
    61
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    @Diana Coman Cartea ca obiect fizic sufera de ce zic eu dinsus.

    Problema cu o teorie in care "blogul e tot o carte" e ca nu se poate folosi pentru a realiza comparatii intre bloguri si carti, intimplator subiectul articolului de fata.

    Literatura e moarta dar din alte motive, pe care le-am discutat mi se pare deja. Acuma ce, sa ma tot repet ?

    @Freud Tipul are dreptate. Ce plm de "tara" ii aia unde iti spune guvernu' cum si cit sa-ti bati nevasta ? Pai a cui nevasta ii ?

    PS. Stii cum facem, tu ingrasa-te si pune-ti peruca, io stau chel si slabanog si vedem in 30 de ani.

    PPS. Ti se pare tine ca nu se gasesc substitute de statut social ? Poate cu un drum se prinde si Mihai de ce-am zis de iphoane, care-i "alta industrie". Subtilitati, subtilitati.

    @Mihai B Sa stii. Da' mai degraba succesoare.

  62. mdeah, corect, si ce tara e asta in care curge apa la robinet, televizor color si kilograme de orez si carne la aprozar cand eu mancam grame lunar?

    @mihai : pai trebe sa-l faca pe trilema jr, dilema :))))) sa-l antreneze in deale blogging-ului.

  63. Mircea Popescu`s avatar
    63
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    Bine ca nu dileme.wordpress.com direct.

    Nu mor arabetii de foame, pe bune acuma, am mincat cu ei, la cincizeci de centi te indopi chiar credibil. Si de ramadan tai si-un bou, ceea ce-i bine ca nu se inmultesc chiar ca si pe-aici.

  64. ceeeee saatana?! CU SUBDOMENIU IMPERIALIST?!

    mnoa, pana face 18 ani, polimedia.us/dilema

    cand face 18 ani isi cauta hosting ca tati si face

    dilema/com/org.ie/info/net/ro/etc

    y u so fail?!

  65. Cristian`s avatar
    65
    Cristianinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 28 August 2011

    @Freud: să nu uiți să faci o captură de ecran cu RIP trilema ca să ai o dovadă peste 30 de ani.

  66. uite bre mircea cum se scrie o carte http://stoya.tumblr.com/post/5449921271/feel

  67. Mircea Popescu`s avatar
    67
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    @Freud Era o gluma buei, da' n-ai prins-o ca esti newlem de-asta. Iti explica Mihai.

  68. ultima oara cand am vorbit eu serios este?

    da' apropo, catre care din #xx comentarii e adresat asta ca imi scapa

  69. Mircea Popescu`s avatar
    69
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    #64.

  70. rofl, awaiting.

  1. 71
    Internetul ca instrument postmodern | Mind Porn (via Pingback)
    Wednesday, 31 August 2011

    [...] este cel al lui Ştefan Caraman sau Kaos Moon. Ştefan este scriitorul, kaosmoon este blogul, iar blogul a scos o carte: Scrisori către Rita. După cum zice şi Mircea în articol: In concluzie, un experiment [...]

  2. [...] primul rind, fata draga, NU ESTE O PREMIERA. Caraman e ceva mai mult decit Constantinescu si 2010 e ceva mai inainte de 2012. Ca sa nu mai vorbim de [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.