Aurora

Saturday, 30 April, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Iata c-a ajuns si pe la noi prin provincie filmul lui Cristi Puiu, si iata c-am fost sa-l vad, ca omu' sarac, intr-un cinematograf prafuit, neincalzit, ramas de pe vremea comunistilor (cei care distrugeau cultura, va amintiti, demolind biserici, scoli, biblioteci, universitati si cinematografe, spre ghinionul nostru, ca de-aia nu mai erau in '89 biserici, scoli, biblioteci, universitati si cinematografe, da' totusi, noroc cu noi astia, ca ne-am apucat sa le reconstruim astazi - incepind cu bisericile).

E o experienta importanta asta, si cred ca mai mult pagubesc aia bogatii neavind acces la cinematograful meu decit pagubesc sarmanu' de eu insumi neavind acces la cinematograful lor. Mai ales ca si eu as avea acces la al lor cit si ei ar avea la al meu, numa' chef s-avem, da' uite ca nu se gaseste. In fine. Pot astfel sa va spun chestii pe care statistica nu le cuprinde, si anume ca desi au fost ingrozitor de putini oameni (9, intr-un cinematograf de vreo 900 de locuri asa), totusi au fost cam cu 300% mai multi decit in medie, pentru ca de cite ori am fost pina acuma m-am dus ori cu o fata ori cu doua, mai rar cu mai multe, si in afara de noi mai era cite-odata, uneori, o alta pereche. Si-atit.

Dar revenind : filmul este un act de curaj.

Este un act de curaj, indiscutabil, pentru ca indrazneste. Indrazneste, de exemplu, sa arate un barbat nud, in baie (si care se spala gresit, apropo). Nu este o nuditate clinica, nu este o nuditate pornografica, este pur si simplu o nuditate cinematografica, poate nu chiar prima din istoria cinematografiei, da' cu siguranta una dintre cele importante.

Indrazneste sa-si puna [anti]eroul sa fie un inginer, ticait, taciturn, nesuferit. Sa raspunda. Sa spuna acele chestii pe care un milion de romani le-ar fi spus de un miliard de ori si nu le-au spus de fapt niciodata. Din varii motive care bineinteles sunt unul singur, dar sa trecem. Stiti momentul ala cind tipul caruia i-ati imprumutat niste bani cu intelegerea ca vi-i aduce pina pe 9 luna trecuta va spune pe 2 curent ca "n-are" ? Si ca "a trebuit sa-i ia imprumut de la soru-sa, si daca nu-l credeti poate s-o sune" ?

Nesimtitului nu-i e rusine ca nu s-a tinut de cuvint, si va pune in situatia penibila de a-i cere dumneavoastra lui... ei bine, Cristi Puiu ii spune!!! Ii spune ca se comporta impropriu, si-l face sa-i multumeasca, chestie pe care nesimtitul o eschiveaza sub un imaginar "ti-am spus deja", si-l intreaba daca "crede ca lui i-i usor". Ei, da. Face toate chestiile astea care, bineinteles, "nu se fac", din acelasi motiv pentru care nu se umbla in picioarele goale (vrei sa nu mai poti face copii, tu copila ?!?!), nu se iese din casa cu parul ud (vrei sa faci meningita ?!) si asa mai departe.

Fara indoiala ca filmul e si-o exorcizare personala a scenaristului-regizor-actor titular, care-si reface metodic, insistent, toate frustrarile, si le detoneaza-n pelicula (banii statului!). Totusi, indrazneste, filmul, indraznesc, scenaristul, regizorul, actorul sa ne arate cit de ingrozitor de nesuferiti, NESUFERITI sunt de fapt romanii, ca popor, ca persoane, in grup si-n particular. O chestie pe care credeam c-o remarcam, o intelegem si-o discutam strict eu si cu strainii, o chestie despre care n-am vorbit decit strict cu straini, ei bine iata ca nu, ei bine iata ca mai exista cel putin alt roman care macar simte, si poate ca si intelege cit.de.nesuferiti.sunt.romanii.

Nu-i un defect funciar, nu-i o problema structurala, e pur si simplu proasta crestere, socializare defectuoasa, lipsa de civilizatie. Acuta lipsa de civilizatie, acuta lipsa a exercitiului vietii intre oameni, completa si totala lipsa a exercitiului si-a problematizarii interioare a facerii placut pentru ceilalti. A, nu suna bine in romaneste expresia asta, "a facerii placut pentru ceilalti" ? Si cum ati zice, sa te faci placut pentru ceilalti, da' nu la conjunctiv, ca deziderat teoretic, intangibil si ignorat in practica, ci ca infinitiv ? A ? Nu exista in limba romana ? Bistos. In Romania pina si curvele sunt nesuferite.

Marturisesc ca n-am inteles nici relevanta nici utilitatea scenei in care Puiu agreseaza doua vinzatoare si-o patroana de magazin, poate e acolo ca sa rotunjeasca personajul ? Poate mi-a scapat mie o chestie mai profunda, cine stie. In tot cazul, filmul se inchide cu personajul nedezmintindu-se : se plinge ofiterului de politie ca subofiterul l-a agresat in timp ce-l perchezitiona. Or, el din moment ce se preda, ce rost mai are sa-l bruscheze ?

Si le spune, direct, limpede si lamurit ca vazindu-i cit sunt de timpi, cit sunt de opaci, i se face pur si simplu frica. Marturisesc ca mie nu mi se face frica, deloc, pe mine ma amuza, dar asta probabil vine din surse care nu-i sunt accesibile persoanei personajului.

Filmul are fara indoiala valoare. In primul si cel mai mic rind pentru decoruri, care-s excelente. Detaliile, colturile mici sunt toate la locul lor, intr-adevar asa arata un stilp, cu anuntul de "Forez puturi" pe el, intr-adevar asa arata un mal de glod, intr-adevar asa arata o biblioteca de intelectual, cu Biblioteca de Arta linga colectia Lyceum (nu stiu de ce, dar asa este, asa era la mine-n casa si asa era in orice casa a oricarui intelectual - in sensul pre-revolutionar al termenului - in care-am intrat, nu veneau cu instructiuni de folosire dar totusi toata lumea absolut si fara exceptii le punea-n module alaturate, cam pe la acelasi nivel). Filmul are valoare documentara. Atit sa fie si deja-i destul, a acoperit cheltuiala cu pelicula (banii statului!).

Dar in al doilea si cel mai important rind, firmul are valoare pentru ca are curaj. Si curajul nu poate sa ti-l ia nimeni.

Nu ma simt capabil sa fac judecati comparative, dar pot spune cu siguranta ca exista valoare in Aurora. Presupun ca exploatarea ei industriala, la scara de massa va incepe cindva dupa 2012.

Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

20 Responses

  1. mda... ce sa zic. da' cum trebuia sa se spele?
    in rest, total de-acord cu traitul impreuna mai defectuos prin partile noastre.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 30 April 2011

    Pai nu incepi cu scrotul ca sa intinzi pe urma spuma spre piept si git. Si de fapt mi se pare ca nici nu se spala pe git, ori pe umeri, ori pe brate, ori pe... totusi, ce spalat e ala ?

    Gitul, apoi bratele, torsul, abdomenul, picioarele, apoi axilele, faldul inghinal, e o ordine.

  3. Una dintre puţinele cronici care m-ar putea face să vreau să văd un film.

    Interesantă observaţia că nu poţi reprezenta melodios "a te face plăcut". E şi ăsta un semn - spaţiile goale din limbă nu sunt în fond altceva decât semne, avataruri ale spaţiilor goale din mentalul colectiv. În sensul ăsta, poţi spune că Puiu construieşte un pod între noi şi realitate. Rămâne de păşit pe el.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 1 May 2011

    Chestia bizara-i ca fiind ~180 minute de mai nimic, reusita "uneia dintre putinele cronici..." e cu atit mai ampla. Adica e cam ca si cum singura reclama care te-ar putea face sa cumperi ceva te face sa cumperi Kool Aid la pret de Chateau Lafite.

    Ai dreptate cu golurile. Eu sunt foarte curios ce va face Puiu peste 10, sau peste 20 de ani, daca acum e atit de puternic.

  5. anonimosu`s avatar
    5
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Sunday, 1 May 2011

    mitici!=romani.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 1 May 2011

    Mda. Ar fi bine sa fie atit de simplu. Sau ma rog, ar fi simplu sa fie atit de simplu. Nu e.

  7. anonimosu`s avatar
    7
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Sunday, 1 May 2011

    Femeia care da 10 bani rest in loc de 50, si apoi "isi cere scuze"? Bucuresti only.
    Faza cu imprumutat bani? Nu mi s-a intamplat ever.
    Da un exemplu de miticie din Aurora care sa nu fie clara miticie.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 1 May 2011

    "Puteai sa speli si tu vasele astea".

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 1 May 2011

    A, ca mi-am amintit : tipul pare sa creada ca fi-sa-i in clasa a doua. Ea dimpotriva, ca-i in a-ntiia. O mica neconcordanta, da-s curios daca-i intentionat ori din neatentie.

  10. kokofifi`s avatar
    10
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Monday, 2 May 2011

    Fuck, acuma-i musai sa-l vad

  11. Luka D`s avatar
    11
    Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 2 May 2011

    Atatia m-au batut la cap cu Aurora ca o sa ma duc sa-l vad si eu ... dar dupa ce s-o mai aseza asa.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 May 2011

    Buei frate, sa le scriu astora de la CNC sa le cer procent din incasari, deja voi doua, mai ales daca mai duceti si vre-un admirator cu de-a sila mai-mai c-ati dublat vinzarile.

  13. Luka D`s avatar
    13
    Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 2 May 2011

    Doi doua ... dar de demon ai uitat :P

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 May 2011

    Corect, Alex are si el ditai ciurda de caprite, macel iese.

    Aurora has been slashdotted.

  15. Luka D`s avatar
    15
    Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 2 May 2011

    Nu-l mai umaniza, imi place ma mult sub aspect de demon ...

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 May 2011

    Nu gasesc acu' link, da' considera ca ti-am dat la bucatica aia din Decameron cu singura gagica frumusica din tot filmu', ai de-o tine demonu-n pivnita, si-i taie pe urma miinile si picioarele.

  17. n-are. move on.

  1. [...] citi bani se cheltuie in toata saptamina in orasul asta pe aspectul placut al sexului frumos (ca de aspect frumos al sexului placut... ma rog, se mai intimpina inca dificultati, precit se vede) ne poate lua de la o vreme [...]

  2. [...] Cristi Puiu. Pentru obraznicie. [...]

  3. [...] place isn't a hruscheba, nor does it look upon the Romanian "picior de plai". They around aren't sticksuri Aurora. There's no longer any rule against going into town multiple times per day because the machine no [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.