Antreprenorii sanisedeie

Monday, 22 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sigur, geme Romania plina pina la refuz de cetateni care-au identificat o problema (de-a lor) pentru care sa se dea dom'le o lege, sa se ia masuri, sa faca "cineva" ceva. Pentru ca "nu se poate asa ceva" si "nu este normal". De fapt, din frustrarea lor perfect nejustificata si nejustificabila izvoraste ampla si complet aiuristica opinia cum ca "politicienii" sunt asa si pe dincolo.

Adica, omul cel primitiv si-a impartit clar lumea : beneficiile, ale lui. Responsabilitatile, ale celorlalti. Cum de ce ? Mai are rost sa intrebati asa ceva ? De-aia! Ceilalti, adica sa zicem "statul", pentru ca, nu-i asa, "persoanele de fata se exclud". Ei, daca statul asta e format din politicieni sau aparatcici sau ce-o fi, foarte bine, problema lui si-l priveste : omul primitiv merge eventual la vot si voteaza cu cine i se indica, dupa care se spala pe miini. Statul sa faca bine sa se descurce, si sa ii deie. El e dispus maxim s-aplaude, cu conditia sa nu i se ceara sa aplaude in zi de meci.

Cam asta-i structura sociopolitica a Romaniei profunde. Romania superficiala* e oarecum diferita, da' nu in punctele in care v-ati astepta sa fie, si cu atit mai putin in punctele unde ar cam trebui sa fie. Nu. Diferentele-s pur stilistice, problemele profunde ramin neatinse, ca doara de-aia le zice profunde.

Ziceam mai demult despre bani si control social :

Aceste neintelegeri si reprezentari eronate duc la situatia bizara in care banii sunt mai degraba vazuti drept un mijloc de control social decat o masura a circulatiei bunurilor si serviciilor, sau a eficientei si utilitatii muncii. O suta de lei e suta aia pe care n-o capata Gigel daca nu-si vede de treaba, mai degraba decat valoarea adaugata de munca lui Cornel. Ca atare, modul de a obtine bani eminamente romanesc este a te ruga de cineva care-i are, si nu a produce o valoare, si reciproc, a face afaceri este a scutura cat mai multi morcovi pe la nasul cat mai multor magari, si nu a-ti construi parteneriate si a onora angajamente.

Viziunea nefericita a clientilor asupra banilor ca fiind mai degraba un fel de premiu acordat copiilor pentru buna purtare decit un semn si-o masura a utilitatii unor bunuri si servicii induce comportamente bolnave in furnizori, care incep intr-adevar sa se comporte mai degraba ca niste copiii in relatia cu portofelul lui tati.

Ca atare, toti asteapta "sa fie sustinuti", si se pling ca "nu sunt sustinuti". Ideea ar fi, pasamite, un soi de "scrieti orice numai scrieti" - ei fac o chestie atit de speciala si deosebita, de-o asa mare importanta sociala (in capul lor) incit capata cumva drept de rechizitie, cam ca lauzele pe vremea lui Napoleon. In total dezinteres pentru utilitatea practica direct masurabila a activitatii antreprenorului sanisedeie, el asteapta sa fie sustinut orice-ar fi. Cam tot asa cum copchii de liceu asteapta sa primeasca de mincare dimineata, la prinz si seara indiferent daca or facut vre-o treaba-n ziua respectiva sau nu, si de asemenea sa li se cumpere carti, creioane, pensule si tot restul indiferent daca fac din ele ceva cit sa justifice cheltuiala. Doara ei is viitoru', nu ? Si uite asa "este normal" sa cheltuie diverse firme bani pentru care sa nu primeasca absolut nimic : au "investit in viitor". Cam tot asa cum ala care lasa niste fructe-n soare investeste in viitor. Viitorul musculitelor de otet, da' vorba-i : e viitor ? Pai si-atunci...

Cealalta jumatate a problemei e evident critica. Atita timp cit antreprenorii sanisedeie nu fac practic vorbind nimic, nu au nici pe ce baza sa raspunda unei critici, orice ar fi ea si de oriunde ar veni. Reactia nu neaparat normala (asa cum isi inchipuie ei c-ar fi), da' absolut de asteptat este refuzul din principiu nu al criticilor anumite, ci al insasi posibilitatii criticilor, oricare si de oriunde. Antreprenorul sanisedeie considera ca are datoria sa nu raspunda. De ce ? Pai in principal pentru ca n-are cum sa aiba ce raspunde, si-atunci ce sa si faca ? Daca nu vrei inseamna ca de fapt nu mai trebuie, nu ?

Cele doua ingemanate concura la a crea o clasa de indivizi nevropati, inutili si obositori. Ei isi zic antreprenori, da' nu-s nici intr-un caz antreprenori, sunt cit se poate de evident antiantreprenori. Din toate punctele de vedere, opusul antreprenorilor.

Teoretic chestia asta e vindecabila, si practic nu ma indoiesc ca se poate vindeca, de exemplu odata cu moartea. Altminteri nu prea vad cum.

---------
* Adica, bineinteles, online.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

18 Responses

  1. sonia rauss`s avatar
    1
    sonia rauss 
    Monday, 22 August 2011

    Cam ai dreptate. Dupa vot ne cam spalam pe maini si ne uitam in sus, inciudati ca nu pica. Doara am ales... Si s-a deschis vreun robinet cu minuni sau cu bani, sau vreo supapa de unde sa curga cu schimbari majore si benefice, daca se poate.
    Cred ca tot la tine am citit despre lenea poporului nostru, despre cat de comod ne-am asezat si asteptam. Sa pice.
    A ne plange de mila e de mult " sport national" , a ne plange de ceilalti e deja o placere vinovata, greu de recunoscut.
    Daca teoretic e vindecabila chestia, probabil ca tot teoretic o ducem bine, numa' ca nu simtim... Din motivele enumerate mai sus de tine.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 22 August 2011

    Doamne-ajuta.

  3. solutia e extrem de simpla, inlocuim ajutorul social cu contracte de munca sau direct cu nimic absolut.

    se fac nu stiu ce statistici, numai stiu pe unde citisem, in suedia numarul immigrantilor ar putea depasi in secolul urmator populatia nativa, iar la noi tiganii sa fie jumatate din populatie cu mult inainte.

    deci eu sunt curios care o sa castige : aia care dupa ce trag in industrie ca dracu sa le exporte fier germanilor, ajung acasa cu salariul injumatatit ca restul se duce la impozite pentru putorile alea cu 4 neveste si 12 copii acasa

    sau romanul care sta cu pula-n sus si face imprumut la banca europeana-fmi-etc

    pregatiti-va floricele. sper ca se lasa cu genocid. macar ceva deportare cu forta.

  4. Deportare unde? In Africa?

  5. de unde au venit, deci probabil da.

    plm vii in europa dintro fundatura de rahat ca sa protestezi ca nu-ti convine, ca vrei tu faci aici fundatura.

    pachetel frumos pe barci, masini, avioane si etc si-am scapat. dupaia nu se poate intra decat cu viza, dupa ce ai demonstrat ca esti gigelul indispensabil pentru europa cu nu stiu cate doctorate si etc.

    care intra ilegal, inapoi si puscarie la el in tara.

    exceptie ar face inmigrantii care deja au obtinut cetatenia tarii respective, sa nu fim nici chiar asa drastici.

  6. fratele meu alb, daca te rog frumos sa scrii ca-n romana "imigranti" si ca-n spaniola .. faci asta pentru mine?

  7. fratele meu care nu intelege ca eu nu sunt rasist ci rational, pa spanioleste le inmigrante.

    eu n-am inventat coispe limbi, apogeul civilizatiei era in latina, dar s-a futut pe parcus, tot din cauza imigrantilor. califatul nespalat al pulii, cele 7 adunari ale ungurilor, orezari, etc.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 August 2011

    @gheorghe Cre'ca-s deportati gata. In Romania.

    @Freud

    plm vii in europa dintro fundatura de rahat ca sa protestezi ca nu-ti convine, ca vrei tu faci aici fundatura.

    Da.

    pachetel frumos pe barci, masini, avioane si etc si-am scapat

    Nu. Civilizatia s-a cladit cu biciul. Fara exceptii.

    califatul nespalat al pulii

    Mnu. De fapt califatele arabe >> europa crestina medievala.

  9. deh, europa crestina, am gasit vinovatul.
    dar dupaia cruciade => europa > arabia

    plus inceperea colonialismului

    Nu. Civilizatia s-a cladit cu biciul. Fara exceptii.

    acuma avem salariul minim pe economie si sistem sanitar public ineficient. e destul de buna sita asta, ce trebuie eliminat e orice tip de ajutor social.

  10. btw pentru gheorghe securistu internetilor http://analytics.blogspot.com/2010/05/greater-choice-and-transparency-for.html

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 August 2011

    Fa tu o comparatie imperiu' britanic cu china prin zona razboaielor opiului si vezi acolo.

    Si mda. S-a descoperit metoda de a-i face pe oameni sa se flageleze singuri. Si ei is ca in cartoonu' ala adaugat de dAImon pe undeva pe-aici nu mai retin pe unde, cu "imi sparg fata da;' macar io controlez cum".

  12. pai china era suficient de avansata tehnologic cat sa-i arda pe orezarii din jur in schimb aia nu vazusera anglia in viata lor. cand sau vazut ei cu vrajelile lor de dragoni si aia cu tunuri si pusti, au fost rupti instant.

    pacat ca nu le ciordisera coorenilor barca aia a lor misto in forma de testoasa armata cu tun, poate ar mai fi rezistat ceva.

  13. lol mircea eugenistu scrie pe alte bloguri ca-i naspa lipsa de conditii pentru handicapati.

    fascinating.jpg

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 August 2011

    Mie handicapatii mi-s chiar simpatici. Lenesii si idiotii-mi displac.

  15. da' de jci ce parere ai?

    din cate am remarcat eu, acolo se strang odrasele antreprenorilor sa invete si ei sa devina antreprenori la randul lor. se cunosc acolo, isi fac prieteni se si cupleaza, etc. si pe urma ajung sa conduca firma lu' tata. :))

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 August 2011

    In zid.

  1. [...] peste celalalt set de naivitati induiosatoare, cel cu “sa ni se deie” si cultura ca functie a statului, sa ne focalizam pe setul cu care-am inceput. Deci, [...]

  2. [...] pina la 99.99% pe care cu deosebita bunavointa "comunitatea" il impune in virtutea principiului ca sanisedeie. Asta-i sensul si utilitatea asigurarii de viata, in caz ca n-ati stiut. Ca ele se vind saracimii [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.