69 - Serban Foarta si Ion Barbu

Wednesday, 04 May, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

serban-foarta-ion-barbu-69-1

Am fost astazi la lansarea unui volumas de ilustratii si poezele pe-o tema ce s-ar vrea erotica. Nu mi se pare ca reuseste sa chiar fie. Imi pare mai degraba o insailare nereusita, creind impresia usor ridicola, usor duioasa a pechinezului ce se chinuie sa-ncalece o catea de Labrador. Nu numai ca n-ajunge, da' si de-ar ajunge, cumva, pe-o scara, ce i-ar face ? Ar cadea intr-insa, si nu s-ar mai auzi de el in veac ?

Botezat 69 (da, uite, Foart-a scris o carte-ntitulata din doua litere ce nici macar litere nu-s, fiind cifre, si de fapt putem spune c-ar fi doar una singura, intoarsa pentru economie si pe-o fata si pe cealalta), volumul a cheltuit o buna cantitate din stocul de ruj al tipografiei pentru a compensa lipsa de roz.

Chiar si asa, e mereu interesant sa vezi ce-au inteles, ce-si mai amintesc si ce mai cred batrinii despre futai. Nu se poate pune problema de-a interpreta incercarea in sensul ei direct, de-a fi adica despre sex. Nu este, nici vorba. Este despre cei doi autori, si distanta care-i desparte de adinca genune a carnatiei. Sigur, pe-alocuri nu-i desparte mai nimic, da-n alte parti e hau. Sa-mi scrii tu mie carte de 69-n rosu si cu ilustratii fara o singura pizda-n ea ?! Personaje imbracate mimind pozitii sexuale ? Palarii, am inteles. Costume de baie nu am inteles, ca nu se poate intelege asa ceva, e injurios.

In general vorbind, Barbu e-un grafician care nu-mi place. Nu vreau sa spun neaparat ca-i nepriceput sau de-astea grele, poate fi la fel de bine lipsa mea de gust, da' totusi, mie unul nu imi place. Volumul nu face exceptie, nu-mi place nici aici mai mult decit mi-a placut prin Academia Catavencu, mileniul trecut ori mileniul curent. Serban Foarta in schimb e un textier care imi place, chiar foarte mult. Nu mi-e clar daca l-as pune primul in lista poetilor contemporani, da-i cu siguranta pe-acolo, prin prezidiu. Sclipeste, e-un diamant. Problema mare cu diamantele este totusi ca nu sclipesc pe intuneric, precum nu sclipesc nici in lumina decit daca-i loveste din directia buna. Ceea ce nu-mi pare ca se intimpla-n cartulie, textul pare tras de par, pleznit fara iubire si secretat de umplutura.

Lansarea n-a fost un succes, in evaluarea mea. In prima parte o fisneata de pe la editura, prea tinara si remarcabil de obraznica-i dadea cu Serban in sus si Ion in jos, fara sa-si puna probleme. Inteleg ca pe Internet s-a incetatenit obiceiul de-a adresa pe oricine direct, si nu cred ca-i un lucru rau. Cu siguranta nu-mi doresc sa ma abordeze lumea cu "stimate domnule Popescu" pe twitter. Ar fi deplasat. Aproape la fel de deplasat cum imi pare apelativul Serban indreptat inspre Serban Foarta de-o fisneata al carei nume nu doar ca nu-l cunosc, da' am si ferma convingere ca nu-l voi cunoaste. Nu se face, mamzel, ca nu-i facebook, e lansare de carte. Nici macar nu-i ea singura, plin de tute care nu-si inteleg pozitia in zona editurilor, ong-urilor scl. Poate merita sa clarificam, in scris : sunteti nimeni, fa. Putin conteaza cine-i patronu' vostru comun, ca autorii nu-s corporapizde, cum sunteti voi.

Mult mai grav decit prostelile nu mai retin cui, incercarea de causerie ratata a celor doi. Sigur, localul, in forma aproximativa a unui avion, nu era neaparat avantajos desfasurarii respective. Sigur, publicul romanesc n-are inca exercitiul dialogului civilizat, nu stie raspunde, nu stie sustine, nu-si stie sustine interesul, n-are preocupari si asa mai departe. Dar totusi, astea-s pe de-o parte probleme cunoscute si pentru care ne putem pregati, cumva, iar pe de cealalta... cei doi s-au pierdut. S-au pierdut, batind cimpii, fara a reusi nici un contact cu publicul, si asa putintel (20 ? 30 de oameni ?). Dupa jumatate de ora...

serban-foarta-ion-barbu-69-2

serban-foarta-ion-barbu-69-3

Asta nu-i cultura. Evident ca problema-i si a publicului, care nu-i capabil sa-si recepteze si mai ales sa-si foloseasca virfurile, dar e intr-o cel putin egala masura si a virfurilor, care nu-s capabile sa se adreseze publicului. Sigur, vom auzi vechea poveste a blogerului care vrea sa se extraga criticii, "eu scriu pentru mine, nu vreau trafic nu vreau bani bla bla bla", in versiunea print, "posteritate va judeca". Povesti, dragilor. Povesti.

In scurt, nu cred ca incercarea-i o idee proasta, chiar daca-i nereusita. Dar cred ca ar fi trist sa nu invatam cit putem din aceasta nereusita, mai ales ca nu-i nici pe departe prima de acest fel si din aceste cauze. Pina la urma toata vopseaua aia rosie costa bani.

PS. Cind mita a zis despre Stefan Foarta ca implineste 69 de ani am intrebat, suficient de tare, daca "singur ?". Nu s-a ris. Nu cred ca-i vina mea, si nu cred ca-i vina lui Serban Foarta. Romanii sunt in continuare speriati, confuzi, crispati, pina la societatea aia civila din basmele anilor '90 mai este drum. Spre ghinionul lor, cei care-au implinit deja 69 de ani nu prea par c-ar avea sanse sa apuce momentul cind publicul va ride la o gluma, va urmari o idee, va tine minte o persoana de azi pe miine...

Asta e.

Category: Evenimente
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

10 Responses

  1. PATRICKdan`s avatar
    1
    PATRICKdan 
    Wednesday, 4 May 2011

    mnoa, merita apreciata, macar incercarea !
    totusi, e cale lunga, pana sa avem si noi un fel de Henry Miller al prezentului !

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 4 May 2011

    Da' si ce chestie va fi cind va fi...

    Pina la urma orice asteptare-si gaseste cununa.

  3. Din poze, mie nici locul nu prea-mi pare ales prea bine. Nici macar nu-i iarna, de ce trebuia sa fie asa cat mai la adancime, departare si intunecime si pana la urma la concurenta directa cu mancarea?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 4 May 2011

    Pai de-aia si zic ca nu era tocmai avantajos localul. Care-i bar, nu se serveste mincare.

  5. BUEEEY, F..T..T.E-N ARIPA, MI-AI STRICAT ZIUA! (desi n-am prins glumita ta)

  6. e triiii-ii-iist :(

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 May 2011

    Da' io ti-am stricat ziua ?! Cum si de ce ? Detalii dorim, sa invatam cum s-o facem mai bine si mai des pe viitor :D

  8. nu stiu de ce m-am intristat citind... poate beciul ala, poate o lansare nereusita la 69 de ani si probabilitatea sa ramana ultima?

    P.S. 69 ca pozitie... sucks.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 July 2011

    Mai depinde si cu cine, mei Angelo. Da-n general io am observat ca fetele carora le place sa presteze o muie calumea prefera sa nu fie deranjate in timp ce, asa ca 69 nu le-ncinta.

    Nu crez io c-a intra in silentium Foarta, mai are zama-n el imi pare.

  1. [...] Alifantis concert, passing reference to an Ada Milea concert, trying to watch Opera, or watch Serban Foarta & Ion Barbu launch 69. This last item actually allows me a great opportunity to drive the point home : two of [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.