2001: A Space Odyssey

Tuesday, 26 April, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Stanley Kubrick reuseste sa creeze un film ingrozitor de prost. Infiorator de prost. 2001: A Space Odyssey e aproape la fel de prost ca Solaris de Tarkowski, ceea ce deja spune multe.

Imaginati-va cadre nesfirsite, minute in sir dedicate reliefarii in detaliu a problemelor vitale ale geometriei obiectelor mici realizate artizanal din mucava. Inchipuiti-va clipe nesfirsite pierdute pentru vecie cu urmarirea-n obositor detaliu a miscarii lente a diverse colectii rigide de scobitori si Prenadez. Totul montat pe muzica ("An der schönen, blauen Donau", de exemplu, si alte cacaturi de aceeasi natura "intelectuala", asa cum isi inchipuiau sclifositii anilor '60 ca ar trebui sa fie "intelectuala" asta).

A, si ca sa nu uitam : alte minute nesfirsite investite-n explorarea importanta pentru economia narativa a manifestarilor unor trupe de maimute. Literalmente, o-o a-a, de o suta de mii de ori. Topait de pe un picior pe altul, de zece mii de ori. Cacat cu perje. De-o infinitate de mii de ori.

Pe linga aceste fascinante incercari de Nothing TV, fata de care si Big Brother sau cum se numesc prostiile alea prezinta un grad inalt de interes, gasiti lipite cu scuipinol "vedete" de talia unui Keir Dullea, Gary Lockwood si mai ales William Sylvester. Este ce nume de star porno are ? Pacat ca nu s-a tinut de meseria aia, iesea mult mai bine, pentru toata lumea.

Am rezistat eroic la 48 de minute din cacatul asta lung de 150, si ma consider un erou. M-a dat gata a doua scena cu oameni din tot filmul (da, cincizeci de minute contin doua scene cu oameni!). Prima a fost de-o artificialitate infecta, dar a doua... mai frate, m-a durut mintea. Permiteti-mi sa va transcriu dialogul, ca merita :

- Scuzati-ma d-le doctor Elvison, am terminat. Multumesc foarte mult, domnilor (ceva fotograf)

    30 DE SECUNDE in care muie de fotograf iese pe usa, se inchide usa, "doctoru'" Halvorsen sporovaieste ceva, isi ridica intr-un final curu' ghebos de pe scaun, si paseste, PAS CU PAS pina la ceva tribuna plasata strategic hapt in alalalt colt al camerei. Iti vine sa-l iei la palme, si pe el, si pe scenarist, si pe regizor, si pe ala de la montaj. VOI DE TAIETURI N-ATI AUZIT BAAAA ?!?!?

- Mnoa. Stiu ca toti o sa vreti sa mi va alaturati in a bineveni distinsu' nostru prieten si coleg din Consiliul National de Astronautica (i-auzi frate, Deutschland America Uber Alles dupa parerea lui Kubrick, cine-ar fi crezut). Acu', doctoru' Floyd a venit spe-ci-al ca sa fie aici cu noi, si inainte de brief stiu ca vrea sa va spuna citeva cuvinte. Dr. Floyd ?

    Moment in care SE APLAUDA. De ce dracu' aplauda aia ca niste ciumpalaci ? Eu de exemplu, sa fi fost in sala, il scuipam. Auzi la el, n-am inteles, ar trebui sa fiu eu cine stie ce incintat ca un oarecare timuruc din "Consiliu'" lu' peste prajit o venit pina aici "special" ? Alta treaba ce are el, ma rog frumos ? Si iara pis-pis-pis, pina la tribuna, de ai senzatia ca te uiti la ceva gameshow de mina a treia.

- Multumesc doctor Halvorsen, salut toata lumea, mnoa... in primul rind va aduc un mesaj personal (adica cum personal ?) din partea doctorului Raget (toti astia-s doctori, avocati nu mai sunt in viitor ?) care m-a rugat sa va transmit cele mai adinci aprecieri ale lui pentru voi toti si pentru multele sacrificii pe care le-ati facut. Si bineinteles felicitarile lui pentru descoperire, care s-ar putea foarte bine dovedi printre cele mai bla bla bla. Acu'...hahaha... stiu ca au existat niste pareri contrare ale unora dintre voi, in legatura cu nevoia de securitate completa in chestiunea asta. Mai precis, opozitie fata de intoxicarea de presa, creata pentru a se da impresia ca exista o epidemie pe aceasta baza. Ha. Inteleg ca-i vorba de-o chestie de principiu, multi dintre voi sunt tulburati (bai frate, sunt opt oameni in sala cu totii, ce inseamna "multi dintre voi" ?! 20-30 asa ? 5000 ?) de nelinistea si durerea sufleteasca pe care aceasta stire o poate aduce rudelor si prietenilor de pe Pamint. Mnoa, pai simpatizez cu vederile voastre potrivnice. Chiar si mie imi pare chestia cam rusinoasa. Totusi, respect nevoia pentru secretizarea ab-so-lu-ta a chestiei, si sper ca o veti respecta si voi. Sunt convins ca intelegeti cu totii potentialul mare de soc cultural si dezorientare continut de aceasta situatie, daca faptele ar fi facute publice prematur si brusc, fara pregatire si conditionare. Orisicit, asta este parerea Consiliului.

    Etc blablabla, o tot tine langa cu prostii de-astea, de pe pozitia ideologica a tatucului si cu aeru' ca daca nu-i consiliu' lu' peste acolo sa-i naseasca rasaritu' e perfect posibil sa nici nu mai rasara Soarele intr-o buna zi. Dupa care, la final, tembelii il APLAUDA! Bun, ca nu arunca cu oua inteleg, n-or fi avut oua. Ca nu-l scuipa nu inteleg, si ca-l aplauda cu atit mai putin. Idiotu' merita batut, si iesea batut din orice adunare de oameni normali la cap.

Pe scurt, un film deosebit de cretin. Rusine tuturor celor implicati.

A, ca sa nu uit : scena epocala in care putem admira un tip imbracat in costum de scafandru si cu un telefon public cu monezi agatat pe burta, in timp ce se plimba prin baie :

scafandru-telefon-cu-monezi-baie

Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

42 Responses

  1. Astept cu nerabdare sa te apleci asupra lui Picasso si sa ne explici de ce e un dobitoc cu pretentii. N-o zic la misto, eu chiar am crezut asta in primii cativa ani de viata.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 26 April 2011

    Meri ma, baga-i o fisa lu' ala sa-ti cinte Kasaturian fo' 25 de minute in timp ce te uiti cum se invirte o roata cu patru spite.

    Filmu' asta poate fi interesant daca il vezi in 1968 si esti atita de plin de chimicale incit nici cum te cheama nu mai stii chiar exact, da' tu n-ai absolut nici o scuza.

    PS. http://www.youtube.com/watch?v=argCvDpk_KQ

  3. deci citam wikipedia, sursa de incredere.

    2001: A Space Odyssey is a 1968 epic science fiction film

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 26 April 2011

    Ce poate fi mai epic decit sa gasesti un scafandru telefonic in baie ?

    Mai ales daca n-ai tras pe nas.

    De fapt, chiar si daca ai.

  5. nu ai ochiul suficient de educat pentru a aprecia frumosul. uite ce coapse delicate are!

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 April 2011

    Bai ma lasi ? "Frumosul", i-auzi.

    Frumosul e usor altceva decit timpenia. Si cind recunosc timpenia stiu ca n-avem ce discuta frumosul.

  7. bad attempt of trolling?

  8. Ha! Surescitare maxima. E drept ca la Solaris si eu m-am perpelit de zici ca eram pe rotisor.

    2001: A Space Odyssey ramane un film de referinta, cam atat pot articula la ora asta :)

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 April 2011

    De referinta o lae.

    Space Travesty, ala cu Leslie Nielsen, e de departe un moment cultural mai important. Chestia asta e numa' buna de Mystery Science Theater 3000, alaturi de aiureli precum Robot Monster si restul de cacaturi de neprivit din anii '60.

  10. Bene, iti zic cand ma trezesc de ce si cum.

  11. Mda, si mie mi s-a parut cam plictisitor pe alocuri, dar are si niste scene cu o atmosfera foarte intensa.

    Mie mi-a placut oarecum si 2010 Odyssey Two desi e un fel de B movie, exploreaza ramasitele misiunii din 2001.

  12. Mda, asa ii zice cartii, filmul se numeste "2010".

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 April 2011

    @gheorghe Daca are, paguba mea.

  14. Si am revenit, 2001: A Space Odyssey ramane un reper in cinematografie, sa zicem ca este un film tehnic.

    Kubrick aduce prin D. Trumball efectele speciale care pentru vremea respectiva depaseau orice imaginatie. NASA a adoptat cateva dintre ideile prezentate de Kubrick in film.
    Machiajul proteic am impresia ca e folosit pentru prima data in Space Odissey, maimutele ce apar in prima parte a filmului au fost create si cu ajutorul lui si au fost "cele mai reusite maimute" pentru timpul respectiv, ce-i drept ca in acelasi an vine Chambers cu creatiile lui din Planet Of The Apes.
    Defecte sunt si ele si tin de dialogul minimalist, abstractizarea cat ideea ce vizeaza originea rasei umane ce ramane in aer.

    Eu ma chinui sa rezist eroic la THX 1338 momentan, cat despre Solyaris ... ma depaseste.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 April 2011

    Io cred ca ai o abordare complet inadecvata (sau mai propriu spus, antiestetica) a cinematografiei.

    Cinematografia e o arta, nu o tehnologie (si mai ales nu a torturii).

    Putin conteaza succesele "tehnice". Sa se proiecteze la scoala de machiori, primesc, sau inca si mai propriu, la clasa de antropologi preocupati de istoria tehnicii machiajului in civilizatia vestica. Subiect de larg interes, cum iti poti inchipui, bine ca ridem de Big Brother ca ne prezinta cele mai idioate exercitii-n minutia irelevantului, da' pe Kubrick il admiram. Hai sa-ti spun un secret, ghici de ce are moni sau care real show ? DIN CAUZA LUI KUBRICK. Si, eventual, a lui Beheheheorski ala.

  16. Eh, atunci Avatar era cat pe ce sa ia Oscarul pentru ca ce? Pentru ca a avut un scenariu bun? Pentru ca actorii au jucat excelent?

    Nu vad relevanta Big Brother in argumentatia de mai sus ce imi pare chioara. Nu comparam un show tv cu un film.

    Cinematografia e in aceiasi masura tehnica cat si arta. Ii drept si de asemenea ca, Kubrick se studiaza in scolile de gen.

    Mie imi pare mai mult o retinere de-a ta proprie fata de un anumit gen de film, hai sa zicem ca gustul tau tinde inspre dulce in timp ce al meu inspre picant, doar un exemplu. Asa cum am si zis, dom'le Tarkovski o face filme extraordinare dar nu pentru mine, pentru mine sunt proaste, fiindca nu rezoneaza cu mine, fiindca nu ma aduc in punctul nici macar in care sa imi atraga atentia. Da daca ai zice treaba asta as fi de acord cu tine, dar cand zici 2001: Space Odissey este un film prost ca o generalitate apai nu pot fi de acord. Poate ai zis ca o parare pur personala si am intrepretat-o eu gresit :)

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 April 2011

    E bine, Oscarul. Oscarul e un artificiu de promovare, ca si cum mi-ai spune ca nustiuce motocositoare a luat premiul nustiucare oferit de Revista Motocositoarelor. Zau asa ? Si pe ce criterii ? A, ca cine-o platit mai mult sa-si puna trofeu' pe motocositoare-n materialele publicitare? Mnoa... bine.

    Nu mi se pare ca 2001 : SO e un film. Nici Solaris nu e un film. Sunt incercari pe pelicula. Pina la a fi filme au a depasi statutul de televiziune (care-i orice, tot asa cum orice roman porneste-n viata ca maculatura, orice pelicula porneste-n viata ca televiziune).

    O chestie ramine in suspans : cum stii ca Tarkovski face filme bune ? Admitind ca "extraordinare" nu-i doar un mod elegant de-a... ma rog, fi politicoasa. Ca practic vorbind, ce busola avem afara de gustul propriu ?

  18. O fi Oscarul nu artificiu de promovare dar el nu face altceva decat sa centralizeze si sa satisfaca cerinta cumparatorului de film (categorie in care eu nu ma incadrez decat in situatii de exceptie).

    Bun, am stabilit ca cele doua nu sunt filme, acum sa stabilim ce pelicule pot fi considerate filme. Apoi om vedea si cum sta treaba cu gustutile in raport cu filmele.

    The Ice Storm poate fi considerat film? Ori poate Videodrome Ori poate ... nu's astept sugestii ... ca ceea ce am vazut eu posbil ca tu sa nu fi vazut dar invers mai putin probabil.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 April 2011

    Si io-s convins ca ai vazut mai multe filme decit moi.

    Da' sincer acuma, e asta un film ? De ce nu ? Ca n-are destule minute ? Ca priveste omu' inspre camera ?

  20. Pah nu stiu, tu sa-mi zici, tu ai zis ca nu-s filme. Eu am zis de unul ca este prost (in perceptie mea, el bun fiind) si ca unul este un film bun fiindca este o revolutie tehnica.

    Deci astept cateva filme (artistice) care sa fie filme si eventual si bune.

    Be my guest!

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 April 2011

    Da' toata lista din Trilematograf e un exercitiu-n ce-mi ceri tu. S-o reiau intr-un comentariu, zici ?!

  22. Pah pe scurt zic eu, ca mintea mea nu le mai tine bine legate pe-alea mele dara pe-ale tale :)

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 April 2011

    25th Hour - da.
    Sheitan - da.
    Some girls - da.
    Primal Fear - da.
    Red Dragon - da.
    Leaves of Grass - prost, dar da nu este, da-l in pula.
    Shadow of a Doubt - da.
    Spellbound - prost, dar da.
    Pink Flamingos - nu.
    Black Cat, White Cat - da.
    Fracchia, La Belva Umana - da.

    Suficient ?

  24. Bun si acum urmatorul pas, ce fac filmele din lista ta sa fie filme. Ce caracteristici comune au ele in viziunea ta.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 April 2011

    Prea mare diversitate ca sa se poata comite asa o simplificare. Da' daca intilnesc unu' care nu-i iti pot spune.

  26. Dar nu e o cerinta sa simplifici ba dimpotriva si faptul ca diversitatea e mare e un lucru bun.
    Chestiunea asta imi scapa "daca intilnesc unu’ care nu-i iti pot spune" da reversul ba.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 April 2011

    Pai si daca intilnesc unu' care ii iti pot spune.

  28. Mbene.

  29. Nici pe mine nu m-a dat pe spate 2001: SO, da' Solyaris m-a prins destul de tare. Deh, de gustibus...

    Poate cartea o fi mai fainã, dau o pãrere dupã ce o citesc.

  30. mie mi-o placut parca :D

  31. Prima tentativa de a-l vedea s-a sfarsit la faza cu maimutele. Au trecut cativa ani si am reluat filmul. Am rezistat pana la capat, unde am zis: cum, asta e marele film? La vremea respectiva poate facea furori dar un film bun trebuie sa treaca obligatoriu proba timpului.

  32. Mircea Popescu`s avatar
    32
    Mircea Popescu 
    Friday, 2 September 2011

    @spyked Sa-mi explici si mie cum si de ce te-a prins Solaris ?

    @F Ce-ti placu pui de dac ?

    @Ana Asa! Ma bucur ca nu-s singur.

    Nu in sensul de-a nu fi singurul caruia nu i-a placut porcaria, da' in sensul de-a nu fi singurul care recunoaste asta.

  33. Dar „Blade Runner” cum ți se pare?

  34. ping

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 September 2011

    Nu-i genu' de film la care sa ma uit.

  36. De ce? E tot SF, poate mai puțin SF ca ăsta, dar totuși. Bine, dacă n-ai vreun argument clar (acum), ci e doar așa o chestie foarte subiectivă, nu-i bai.

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 September 2011

    Eu nu ma uit nici la SF, nici la actionuri, nici la Harrison Ford. La asta m-am uitat in virtutea regizorului si-atit.

  1. [...] mai propriu spus ingenuitate) cu totul iesite din comun. Parca n-ai crede ca aceeasi mina a facut oroarea precedenta si frumusetea curenta. Ca sa citam din clasici, You see, this profession is filled to the brim with [...]

  2. [...] proaste care se pretind intelectuale, rafinate scl da' nu-s decit pur si simplu plicticoase (Space Odyssey e un exemplu perfect) asta-i chiar interesant. Doar atita ca lucrurile se petrec lent, si mai mult [...]

  3. [...] of roll, with its swell and ebb and lul and blow. It has good rhythm, it is outright carnal, that Space Odyssey mysery, for all its trumpeted "success" never managed anything like it, as much as it'd have simply loved [...]

  4. [...] of roll, with its swell and ebb and lull and blow. It has good rhythm, it is outright carnal, that Space Odyssey mysery, for all its trumpeted "success" never managed anything like it, as much as it'd have simply loved [...]

  5. [...] Statesiv is not even worth mentioning. This 1980 piece of shit looks exactly like Kubrik's 1968 piece of shit re-shot, poorly, on a script as terrible as whatever David Mamet churned [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.