Ηλιθιοτητα σωζει Ελλαδα

Tuesday, 28 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sa citam din opiniile cvasi-presei :

Grecia avea la finalul anului 2010 o datorie de 328 de miliarde de euro la o populație de 11 milioane de locuitori. Dacă nu am greșit la împărțire, asta înseamnă aproape 30.000 de euro pentru fiecare cetățean. Plus dobânzile. Practic, grecii sunt îndatorați pe viață, exact ce urmărește elita financiară, sclavie modernă. Nu mai folosesc pistolul, folosesc diplomatul și pixul pentru a ne înrobi.

Chestie care mi-a amintit ca am avut mai demult o disputa cu imbecilul care semneaza "Americanul", probabil din cauza ca daca semna Imbecilul era prea evident cum stam. Nu mai retin exact tema, da' era ceva in legatura cu opinii idioate oferite de el despre cum e "in America", eu intrebindu-l daca a fost totusi vre-odata in America aia ? Si el bineinteles raspunzindu-mi ca nu, da' nici nu vede ce relevanta are asa o intrebare. Sau asa ceva, nu mai retin exact si mi-e chiar lene sa caut.

In tot cazul, doua precizari se impun aici : in primul rind, ca sclavii, sau ca sa citez exact, direct de la sursa (in direct) :

NOI SCLAVI CARE NU AVEM DE MUNCA IN STRAINATATE

adica, saracimea oraselor, indiferent ca se semneaza Americanul, Idiotul sau Anonimul, sunt, au fost si vor ramine sclavi. Situatia lor de drept se poate schimba oricum poftiti dumneavoastra, le puteti face o "dictatura a proletariatului" sau dimpotriva, ii puteti folosi drept sperietori de ciori, subiecte de experimente medicale sau tinte pentru invatat copii sa traga cu pusca. Indiferent de toate acestea, situatia lor de fapt va ramine mereu aceeasi. Ei nu sunt sclavi pentru ca i-a facut cineva sclavi, ei sunt sclavi pentru ca asta sunt ei.

A doua este ca de banii aia s-a cumparat ceva. Sigur ca idiotul mediu "da in judecata" banca si se asteapta sa cistige pentru ca "de ce sa aiba el rate ?!". Asta nu schimba faptul ca, totusi, ratele alea au survenit in urma unui credit, pe care credit el l-a incasat. Si l-a si cheltuit. Cu alte cuvinte, daca vrei sa scapi dintr-un contract dind inapoi ce-ai luat e una, iara cind vrei sa scapi dintr-un contract in sensul ca tu sa pastrezi prestatia celeilalte parti, doar ca sa fii scutit de contraprestatia la care te-ai angajat e alta. Cu totul si cu totul alta.

Da' sa continuam lectura :

Și-n tot acest timp, reprezentanții aleși de greci ca să le reprezinte interesele lucrează în interesul inamicului. Datoriile acumulate de Grecia sunt nesecurizate, adică nu au fost garantate cu active. Practic, băncile, în principal cele europene, au dat grămezi de bani Greciei în schimbul promisiunilor că își vor recupera banii. Din păcate pentru ele, Grecia nu are cum să-și mai plătească datoriile. În sectorul privat, în cazuri similare, firma înglodată în datorii declară faliment și-și renegociază datoriile cu creditorii. În multe cazuri, în urma negocierilor, se ajunge la înțelegeri prin care firma datoare plătește doar 10-20% din datoria inițială.

E perfect adevarat ca datoriile acumulate de Grecia sunt nesecurizate intr-o interpretare generoasa a expresiei "nu au fost garantate cu active". Totusi, datoriile acumulate de Grecia sunt garantate de catre statul grec, si intr-o oarecare, neclara masura de catre Banca Centrala Europeana. Ca atare, un default pune niste probleme spinoase unor oameni care nu-s greci. De exemplu, ECB va trebui sa decida clar si lamurit in ce masura sustine portofoliile de datorii ale "firmelor private" din cadrul UE. Chestia asta nu s-a pus niciodata concret, ci s-a rezolvat pina acum prin sfinta metoda a datului din mina. Partenerii nostri americani, chinezi, japonezi, arabi etc au acceptat tacit aceasta neclaritate, pina acum. Ea va trebui clarificata.

Chestia pe care-o omite idiotul e totusi destul de importanta : exista o diferenta intre state suverane si firme. O firma isi desfasoara activitatea ei strict in conformitate cu legile si regulile statului in care activeaza. Un stat suveran are dreptul sa isi dea propriile legi. Aceasta diferenta este si motivul pentru care nu-i chiar asa de simplu cu falimentele astea pe sovereign debt.

Deci, daca statele din UE doresc sa fie firme, si sa poata da faliment oricind, ca orice firme, fluierind, atunci trebuie sa fie reorganizate in SRL (State cu Responsabilitate Limitata). Asta inseamna neaparat ca la nivel minim vor renunta la dreptul de a emite moneda, la dreptul de a fixa nivelul impozitelor, la dreptul de a intra sau iesi din intelegeri economice (si probabil politice), la dreptul de a fixa tarife, preturi minime, salarii minime scl etc. Un stat-surogat va trebui sa preia toate aceste responsabilitati statale, pentru ca statele sa se poata transforma in firme.

Este Americanul dispus la aceasta intelegere ? Sau este el prea idiot ca sa inteleaga ca orice actiune are si-o reactiune, ca banii nu apar pur si simplu din nimic si ca problemele nu pot fi rezolvate printr-o hirtie scrisa, ca nu suntem la ora de samanism aici, sa creem talismane.

Dar sa continuam lectura.

Grecii sunt exact în situația menționată mai sus. Dar conducătorii lor, în loc să le reprezinte interesele, să declare faliment și să renegocieze datoriile în condiții cât mai favorabile Greciei, sunt, practic, reprezentanții băncilor străine încercând să convingă populația că trebuie să strângă cureaua și să plătească înapoi tot muntele de bani datorat. Plus dobânzile. Pentru mine, asta este trădare clară a intereselor celor pe care ar trebui să-i reprezinte.

Grecii trebuie să continue protestele, să-i concedieze pe trădători și să-și aleagă niște reprezentanți care să-i reprezinte cu adevărat. Asul se află în mâneca Greciei. Dacă elita financiară câștigă, nu se va opri aici. Vor folosi aceeași rețetă și-n Spania și-n Italia și-n SUA etc.

Știm cu toții cum se spune, că, dacă datorezi 1.000 de lei băncii, atunci e problema ta, iar dacă datorezi 1.000.000 de lei, este problema băncii. În cazul Greciei e la fel, problema este a băncilor.

Daca Grecia nu-si mai plateste datoriile, credibilitatea ei in lume va fi zero, cel putin pentru o perioada. Asta inseamna niste chestii destul de grave, pentru o tara care importa mare parte a mincarii consumate de catre populatie.

Daca Grecia isi denunta unilateral angajamentele asumate, nimeni n-o va mai baga in seama. Le va fi dintr-o data foarte greu sa-si vinda portocalele, lamiile si maslinele, pentru ca dracu-i nebun sa accepte acreditive semnate de greci, si le va fi absolut imposibil sa importe chestii. Ca de exemplu, griu. Ca de alt exemplu, carne. Ca de inca un exemplu, lapte. Ca de-un alt exemplu, ciocolata. Ca de alt exemplu, blugi. Prezervative. Curent electric. Combustibil, pentru masini si pentru centrale termice.

Banuiesc ca intelegeti deja cam care-s propunerile idiotului de-si zice Americanul, ca le-am trait deja pe propria piele, acum niste ani.

Ce imi pare mie incredibil este cit de asemanatoare intre ele sunt prostia si socialismul. Cetateanul e pur si simplu idiot, n-am nici o suspiciune ca ar fi rau intentionat, introducind cu picatura minciuni veninoase-n discutie, cum face Ernu. Banuiesc ca daca-l intrebi, el se imagineaza ceva capitalist veros, ceva om realizat si de succes, care pricepe economia si intelege capitalul.

Problema mare este ca in idiotenia lui comite niste greseli de reprezentare si niste erori de judecata care-l transforma in cel mai pur socialist. Pina la urma, asta-i socialismul, nivelul fundamental al prostilor de pretutindeni. Nu-i de fapt o ideologie politica, e o religie politica.

Religia politica a idiotilor.

PS. Rusinica, Tiberiu Lovin, ca iti lasi proiectul pe mina oricarui mocan cazut din tren in Bucuresti, cu lilieci in ciorapi si telemea pe dinti cu tot. Vezi ca exact asta-i reteta de-a ingropat si presa scrisa.

PPS. Apropo de aiureala cu "10-20%" : e evident ca se plateste ceva, intre epsilon si 1-epsilon din suma datorata. In general, a pune numere fixe pe cantitati ce n-au fost macar evaluate inca e un cert si factual semn de idiotenie.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

76 Responses

  1. Statisticile pe cere le-am vazut eu aratau ca de fapt problema cu plata datoriei nu-i a Greciei ci a grecilor. Cica cetatenii respectivi nu-si prea platesc impozitele si asta e si sursa datoriei statului grec dar si cauza dificultatilor la rambursare. Orice "solutie" (gen dat vina pe politicieni) care evita rezolvarea problemei nu-i o solutie. Am putea spune ca in medie fiecare cetatean grec a fraudat impozitele din tara lui in medie cu 30.000 de euro.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 June 2011

    Cred ca 30,000 euro e o subevaluare masiva, cam de un ordin de marime, a fraudei medii aplicate de grecul mediu fiscului tarii respective.

    Cu siguranta ideile despre cum "e vina statului" sunt valide doar in masura in care tind a spune ca "e vina statului c-a ingaduit cetatenilor sa fure pina acum".

  3. Pai statul nu o ingaduit el in principiu cetatenilor sa fure asa ca nu vad de ce s-ar face vinovat. Pe de alta parte cetatenii pot fi dovediti ca si-au ales reprezentaniti care sa le ingaduie / faciliteze furtul.

  4. ceausescu a platit toata datoria externa!
    si a bagat tara in bezna.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 June 2011

    @Dr.A Da' nici de "cinstit om de afaceri" grec bagat la pirnaie n-ai auzit.

    @cipslim Pai de platit a platit, dar de izolat a izolat, si-n lumea moderna problema cu izolarea e cam grava.

  6. Multumiri pentru atentia acordata.
    Cand o sa-ti cureti articolul de epitete de genul dobitoc, imbecil, idiot etc. o sa-ti raspund si la restul.
    In rest, numai bine.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 June 2011

    Mnu, eu de fapt as prefera sa curete Tiberiu RV de tine.

    Cum de altfel as prefera sa cureti si tu Internetul. Tot de tine.

    Unii au ceva de spus. Altii mai au de invatat. Tu mai ai foarte mult de invatat pina sa poti invata ceva.

  8. da' care-i problema cu gigelu' americanu' asta. e gen e ala de l-au dat la stiri cu taranul din america, de cica nu e pepsi la doza in romania? :))))

    omu' deocamdata pare ca face bani din munca cinstita, un cacat de reclama flash la apa plata care mi-a blocat chrome cand am pus mouse pe chestia aia.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 June 2011

    Pai probabil sunt hater si gelos pe succesu' lui.

  10. deci omg, statistici publice http://www.histats.com/viewstats/?SID=428694&f=1

    clar are mai mult succes ca tine.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    Ai de plm ?! 150 pe zi ?

    I was too late, c-o murit deja.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    A, pardon, aia 150 is pe ziua curenta, adica vreo doua ore asa. My bad.

  13. "Deci, daca statele din UE doresc sa fie firme, si sa poata da faliment oricind, ca orice firme, fluierind, atunci trebuie sa fie reorganizate in SRL (State cu Responsabilitate Limitata). Asta inseamna neaparat ca la nivel minim vor renunta la dreptul de a emite moneda, la dreptul de a fixa nivelul impozitelor, la dreptul de a intra sau iesi din intelegeri economice (si probabil politice), la dreptul de a fixa tarife, preturi minime, salarii minime scl etc. Un stat-surogat va trebui sa preia toate aceste responsabilitati statale, pentru ca statele sa se poata transforma in firme. "

    si nu s-a intamplat?! ia vezi ue. :P :)

    pe de o alta parte ii dau dreptate americanului si voi afirma ca zici f prost pe aici. si un singur argument o sa iti aduc, precedentul argentina. avand precedent, grecii au perfecta dreptate. ;)

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    Pai da, ca asa va faceti voi de ris, astia care nu cunoasteti chestii si ca atare va formati pareri pe impresii : expunind pareri formate pe impresii.

    Ia fa tu o comparatie serioasa intre cele doua cazuri, vezi cum sta chestia de fapt. Ce-are in comun o dictatura militara cu un stat democratic ? Ce echivalent al NRP gasesti in Grecia ? Or avut grecii o decada cu inflatie la 10-20% pe an ? Stii cit o fost inflatia in Argentina in Iulie 1989 ?

    Nu exista absolut nici un fel de legaturi economice intre cele doua cazuri, dincolo de prosteala oamenilor neinformati, care vor vedea legaturi intre absolut orice (sau mai propriu spus, vor fi incapabili sa vada orice legaturi, si ca atare, ori nu exista nici un fel de legaturi, ori "totul este legat").

  15. lol. pai, iti pare tie stat democratic la ce se intampla pe acolo? inainte sa vii cu din astea pe blog, cumpara-ti televizor sa vezi ce se intampla prin grecia live! si care e smecheria cu dictatura militara, ca eu nu inteleg? le-au platit aia datoria la argentina? eu cred ca nu. asa ca poti s-o lasi. iar aia cu nrp vrea sa fie ceva gluma, ma gandesc. :)

    decada cu inflatie de peste 10-20% pe an vor avea, asta da, daca nu iau masuri urgente.

    mircicule, chiar daca te poate surprinde, grecii is mai destepti ca si tine - romanul - si ei gandesc in avans. crezi ca or sta sa vina dictatura militara peste ei? crezi ca au chef sa treaca prin inflatie galopanta si hiperinflatie ca sa iti demonstreze tie ca se poate si ca va exista corelatie intre argentina si grecia? grecul=omul preventiv. ;)

  16. @Mihai B
    Fi bun si explica precedentul Argentina pentru noi astia care nu suntem la curent cu ce intelegi tu prin asta.

  17. apoi nu explic eu ce inteleg prin asta, e irelevant ce inteleg eu, ca doar au facut insi din tara aia documentar despre treaba respectiva: http://www.youtube.com/watch?v=ksoha6uPHa4

  18. iar problema greciei, asa cum o vad eu si cred ca sunteti de acord si voi e: prost nu e cine cere, prost e cine da. asa ca sanatate si viata lunga le doresc la greci! :D

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    @Mihai B Lmao, televizorul, aceasta fereastra imediata spre Adevar.

    Uite ca intr-adevar n-am stiut. Am sa-mi adaptez metodologia pentru a include si televizorul, nu esti primul care-mi recomanda (precum nu-i nici prima oara cind imi recomanzi).

    Cred ca undeva pina la 15 Iulie 2095 sa rezolv aceasta problema.

    In loc de PS : Cel mai prost e ala care-si izideste ocaziile, sansele si oportunitatile dupa care, cu buza sparta, o scoate pe aia cu "prost nu e cine cere". Ba cam este, cine cere, primeste si tot degeaba e cel mai prost. Dintre toti.

  20. da' hai sa o luam putin altfel. poporul, adica tu, adica eu, adica doctorele A, adica lexy, adica gheorghe, adica critic si multi altii, cat s-or mai numara, are nevoie de organizare, asa ca el trebuie condus. si am convenit ca il conducem alegand un ins sa fie acolo sef. adica el sa mane destinele natiunii. dar avand noi multe probleme, unu' singur nu era de ajuns si prea ades o lua pe aratura, c-asa-i puterea, ea corupe, am ajuns sa alegem o sleahta de insi care sa ne conduca. democratia, ei vin cu un program, noi alegem. in cele mai adese situatii banii pe care ii avem noi la dispozitie pentru aceste programe nu sunt de ajuns. asa ca ne imprumutam ca sa ne tinem de programe.

    problema e ca astia, odata alesi, nu se mai tin de program(vezi basescu votat de cadrele didactice pentru promisiuni de marire de salarii). si atunci ce facem? ca noi l-am votat. adica nu noi, dar ionut, care-i cadru didactic. mno, poate l-a votat. dar basescu nu i-a marit salariul. asa ca el are trei optiuni: fie continua in invatamant, fie se revolta si il trage in teapa pe basescu, fie isi gaseste alt loc de munca. dar banii tot au fost luati,ca da de imprumutat, statul tot s-a imprumutat si cineva trebuie sa ii plateasca.

    ii plateste basescu, deoarece asa ar fi normal, fiindca el i-a cerut si el si cei investiti de el in diverse functii i-au utilizat gresit?! nu, nu ii plateste basescu, nici aia... ii platim noi. dar nu noi, ci urmasii nostri, ca imprumutul acela e un fel de monestenire. cum si-ar putea incepe ei viata mai bine, decat platind o datorie lasata mostenire de conducerile tarii aflate mai inainte la guvernare?

    vei spune, pai au drumuri. mda. pai au autostrazi. hmda. pai au stadioane. mda. pai au utilitati, ca alea tot de guvernul dinainte au fost construite. hmda. daca nu doreau sa le plateasca, apoi nu trebuiau sa se nasca, nu?! da' pe ei i-a intrebat cineva daca au vrut strazile, austrostrazile acestea, stadioanele, accesul la utilitati? poate nu le-au vrut.

    si treaba se complica in momentul in care, pe langa ca ei platesc datoria respectiva, mai platesc si fee-uri diverse pentru consumul curent. fee-uri care intra in buzunarele urmasilor celor care au construit stadioanele, strazile, etc. culmea ca urmasii acestia au legaturi cu rudele celor care au fost alesi, votati de noi si au activat pe la guvern. sau au legaturi cu cei de la care am luat imprumuturi, actionarii bancilor respective.

    si atunci democratia aceasta nu mai miroase asa de bine, ci chiar parca incepe sa puta.

    democratia ideala ar fi, in opinia mea, condusa de roboti. facem mai multi roboti si fiecare vine cu un program al lui de dezvoltare. resurse, toate cele... si noi votam robotul cu programul care ni se pare cel mai nimerit. si in functie de ce iese, avem prioritati, programul 1, programul 2, etc. si in functie de fonduri completam programele, supervizate, evident, de roboti. iar daca nu avem fonduri, da, ne putem imprumuta, dar totul calculat in functie de cash-flow. sa nu dea imposibilitate de rambursare a datoriei.

    si acum, ca tot vorbim de proiecte, eu unul sunt mai prost si chiar nu inteleg, sper sa ma lamuriti voi, de ce astia care candideaza pentru un loc de conducere in fruntea tarii noastre nu vin cu proiecte. proiecte adevarate, cu estimarea costurilor, resurselor investite, beneficiilor obtinute? daca pentru a accesa fonduri structurale si de coeziune, trebuie sa vii cu un proiect tipizat, pentru ca altfel nu te baga nimeni in seama, apoi de ce ca sa fi ales in fruntea unui stat e de ajuns sa joci o hora in trei si sa iti injuri partenerii de joc vreo cateva minute?

    mie mi se pare cel mult dubioasa asa zisa democratie.

  21. @Mihai B
    "da’ hai sa o luam putin altfel. poporul, adica tu, adica eu, adica doctorele A, adica lexy, adica gheorghe, adica critic si multi altii, cat s-or mai numara, are nevoie de organizare, asa ca el trebuie condus. "

    Da cand pula mea ti-am zis eu sau altii din enumerare (in afara de tine) ca avem nevoie de "organizare" ? Sa nu-mi zici ca ai vazut la televizor ...

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    Mei, teoria de-o expui tu e si defecta in sine, si fara legatura cu subiectul discutiei, care-i totusi o situatie reala din Grecia, nu o imaginatie dintr-o minte tinara care incearca sa-si reprezinte pre cit se poate realitatea.

    La partea unde-i defecta in sine : O familie, mama, tata si doi copii, are niste venituri si niste cheltuieli. Tata decide sa cumpere o masina, in rate, mama semneaza si ea pe creditul respectiv, ca-i ascultatoare si tata-i seful in casa. Ca rezultat, tata are masina si Mihaita, baiatul cel mare al familiei, in virsta de 15 anisori n-are... nu stiu, bicicleta, sa zicem, moped, bani de mers la mare, ca nu-s bani, ca tre' platite ratele. CE POATE EL SA FACA ?!?! Ca nu a ales!!!

    Pai nici n-a ales, si poate sa suga pula, foarte pe scurt. Aia, tac-su si cu muma-sa realizeaza veniturile, ei le si cheltuie. Oricit ar simti "poporul" ca este de indreptatit la o opinie, ca sa vezi chestie... nu este indreptatit, la nici un fel de opinie.

    Democratia nu inseamna ca toata lumea e indreptatita la o opinie, inclusiv salahorii asupra tratamentelor medicale (doara e democratie, nu ? de ce sa nu-l intrebi si pe ala de da cu tirnacopu' ce crede el, cum se trateaza mai bine giardioza ?), inclusiv puletii de televiziune asupra problemelor stiintifice (ce crede oare Monica Tatoiu, exista incalzire globala sau conspiratia iluminatilor ?). Nici poveste de asa ceva, aceasta intelegere a democratiei n-are nimic de-a face cu realitatea, este integral un produs al naivitatii celei mai profunde.

    La partea unde-i divergenta cu realitatea : Grecia este un stat in care prestatiile sociale depasesc, de multa vreme si intr-o mare proportie, impozitele platite de cetateni. Pur si simplu, daca statul primeste pe cap de grec o suta de euro, si plateste fiecarui grec o mie de euro anual rezulta de-aici ca va da faliment. Nu-i posibila alta evolutie, oricum o intorci. Grecii cei ce-au beneficiat de subventii numeroase si banoase, ani de zile, au de ales intre a sustine acum statul, sau a muri de foame.

    Simplu si pe inteles, si fara nici o legatura cu modelul tau, in care chipurile oamenilor li s-ar lua ceva. Oamenilor nu li s-a luat, oamenilor li s-a dat si rasdat. Daca eu iti dau tie, ca asa am eu chef, niste bani in fiecare luna, dupa care nu-ti mai dau, tu n-ai dreptul sa "te superi". Ai eventual dreptul sa-mi multumesti frumos.

    In final, apropo de intrebarea cu proiectele : pentru ca tu nu ii votezi pe aia care vin cu proiecte. Pentru ca esti lenes, si pentru ca preferi sa sezi pe cur si sa-ti formezi impresii la televizor in loc sa pui mina si sa te informezi, sa-ti formezi opinii bazate pe ceva, judecind si asa mai departe.

    Eventual vezi si Politica e curva (pentru ca noi suntem lenesi) sau Mersul la vot. Ambele din 2009.

  23. @Mihai B
    Imprumuturile in tari ca si grecia sau romania au servit si servesc la platit salarii, pensii, ajutoare si tratamente medicale unui numar important de labagii. Tot aia care protesteaza acum ca nu vor sa le restituie.
    Verifica tu cum e cu deficitele si la ce capitole din buget se regasesc (ca nu-s la investitii).

  24. anonimosu`s avatar
    24
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Wednesday, 29 June 2011

    Tailandezii si ceilalti asiatici care chiar aveau motive sa isi beleasca conducatorii in anii '90 si-au sustinut statele, ajungandu-se chiar sa doneze bijuteriile de prin case pentru a intari rezerva de aur a bancilor lor nationale. Grecii, care nu au cuvant nici sa zica pas fac scandal si se dau de ceasul mortii. Logic, de altfel.

  25. @Dr.A

    deci sa inteleg ca nu ai votat niciodata? cu nimeni. si nici nu ai fost in pnl? daca nu esti de acord ca avem nevoie de organizare, atunci, te rog eu frumos, macar nu da mana cu ei. acum sincer, eu sunt mai putin de acord ca avem nevoie de organizare decat esti tu. :D

    @MP

    mda, dar daca decedeaza ai lui, el poate decide daca plateste masina in continuare sau nu... tot asa si grecu', romanu' sau argentinianu' se poate revolta cand ii se cere plata datoriei. ca doar ce? is niste bani luati si folositi de altii si atat. el poate isi fructifica oportunitatile mai inteligent decat aia ce i-au fost anteriori. la noi inca nu este cazul, ca abia suntem iesiti de sub socialism si ala inca mai are pui multi, precum basescu sa zicem. dar cand s-or duce si aia si venim noi tinerii, crescuti intr-un al mediu si cu alte valori o sa fie revolta si aici. si inca din aia serioasa. ca' io nu am vazut un ban de la fmi sau alte banci. asa ca de ce sa dau? sa ia de la basescu!

    si ce, ma rog, este democratia, daca nu dreptul fiecarui participant la stat de a avea o opinie?

    cat despre ontopic: au ales deja cealalta varianta, de a se revolta si a reesalona creditele. sau chiar de a nu le plati, ca, vezi domn'le, se poate si asa.

    @dr.A

    stii tu sigur unde s-au dus toti banii aceia? ca unii si-au facut vile si si-au luat jeepane. mai ales aia de prin guvern.

    ____
    voi cand o sa intelegeti ca nu guvernul si nici poporul nu e vinovat? ca in pula mea, cine o dat banii e vinovat. de ce daca iei credit bancar pentru proiect te verifica la sange pentru orice operatiune?! doar nu era evident ca daca grecia ia bani pentru consum neproductiv sunt mici sansele sa ii ramburseze? si atunci de i-au dat bani greciei? trebuia sa nu ii dea si se reorganizau ei altfel in momentele acelea. asa, daca i-au dat, au acum doua optiuni dupa cum vad eu: fie le dau in continuare, fie nu ii mai dau. restul e can-can.

  26. bine, ar mai putea sa infiinteze o armata, sa ocupe grecia si sa faca lagar de munca fortat cu ei, ca sa dea exemplu tarilor din zona. dar ma cam indoiesc ca vor lua masura aceasta. organismele financiare nu au nici o putere in fata poporului, pentru ca omul este masura tuturor lucrurilor. si asa a fost si asa o sa si fie.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    Pai sigur, apararea dintotdeauna a omului josnic : sa facem magariile in grup, ca atunci "nimeni nu va putea fi tras la raspundere". Ca nu el o facut. Ce, el o facut ? L-ai vazut tu facind ? Pur si simplu s-au scurs banii in pamint. Altii i-au luat. Au venit niste copii de la alt bloc.

    Foarte bine, nu-i nici o suparare, daca n-avem atita maturitate cit sa ne asumam propriile greseli nu avem, si pace. Doar ca lumea-i pentru adulti, nu pentru copii, si o vom cam suge daca astea ni-s ideile. Mie chiar mi se fringe, n-au decit sa-si denunte datoria externa, sa-i taie EU, si sa se descurce singuri. Am facut o groaza de bani ducind peste de la Tulcea la bulgari pe vremea cind erau si aia destepti asa cum recomanzi tu de-ajunsesera sa plateasca calatoriile cu autobuzul in oua si sa moara de foame, voi face o groaza de bani si de pe greci. Sunt pentru, chiar grecoaice poate ca n-am avut destule, proportional vorbind.

    Nu se mai pune problema sa le mai dea cineva ceva afara de cazul ca se apuca, serios, de munca. Ceea ce mai ales la greci nu prea imi pare o posibilitate, ca-s lenesi.

    Sa vezi tu ce masura a tuturor oamenilor e foamea, la o adica. Aia masura.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    PS. @anonimosu : Justa observatia.

  29. da' de ce-s lenesi grecii? ca asa scrie criticu': ca grecii si spaniolii-s neam de lenesi? :D dar amu, sa imi fie cu scuzare, bancherii astia ce neam or fi?

    ca, permite-mi sa iti povestesc ceva, amu vreo 2 ani s-au gandit astia de la facultate, ca nu ne-ar strica noua, studentilor, sa facem niste practica, sa vedem si noi cum sta treaba prin institutiile bancare. ca le iese si lor ceva, le iese ceva si la banci, ne mai iesea si noua ceva, adica fix de vreo 3 lazi de bere luate de la magazin. nu ca nu stiam deja toate partile implicate, cum e prin banci, adica cu pile si cunostinte.

    asa ca a trebuit sa renunt la slujba ce o aveam atunci si sa merg in practica la banca. vreo 3 saptamani, asa. pe mine m-au inteles ca oamenii erau de treaba si 2 saptamani am fost mai mult pe la strand. dar pe altii, ce au avut ghinionul de a nimerii prin cluj, i-au tinut pe acolo pana-n noapte. ca vezi domn'le, e bani europeni, se verifica...

    si ce am invatat circuland de la departamente, la departamente? poi, printre altele, am ajuns si pe la credit fersoane fizice. un mosulet simpatic, s-a pus si ne-a explicat cum se intreprinde dosarul de creditare. cum se aduna informatiile de la cele ale solicitantului, pana la cele ale ipotecii. care constituia in momentul acela 50% din valoarea creditului.

    dar zice el: acum cativa ani, cand nu era criza, valoarea ipotecii era de 110% din credit!! da' zic eu, cum vine asta, maxim ar putea fi 100%? pai nu, ca, daca tu veneai cu o garantie de x valoare, puteai solicita pe baza acelei garantii x+x*0,1 credit. hmm?! pai da, si toata lumea a luat. si se dadea la toata lumea. si acum sunt probleme, ca garantiile nu acopera nici pe deoparte valoarea creditului. asa ca lumea vine si evaluam garantiile scoatem la licitatie se cumpara, si pe urma ce ramane din valoare au ei de platit in continuare.

    pai da' stai un pic?! eu tot ce am luat credit, aveam garantat cu ipoteca?! si atunci daca vin si o transfer in proprietatea bancii sunt absolvit de orice datorie, nu? pai, stai sa vezi ca nu-i asa, ca aia era atunci, in momentul in care ai luat creditul. dar banii tot i-ai luat si aia trebuie dati inapoi pana la ultimul. no, ca ce chestie, pai atunci la ce mai serveste garantia aceea? hai, lasa-ne domnule, ca si asa suntem noi destul de necajiti, ca lumea nu mai vine si nu mai plateste inapoi...

    si tot ei mi-au zis ca mai nou nu mai dau credite la persoane fizice decat foarte rar, ca prefera oricand intreprinderile si mai statul. ca statul sigur plateste.

    pai uite cat de sigur plateste statul! :-> ca daca tu esti lenes si nu faci nimic productiv cu banii aceia si zici: hai sa ii dau la stat, ca statul oricum plateste, esti absolvit de orice responsabilitate, nu? ca si in cazul in care i-ai dat la cetatean pe o garantie si cand el iti vine cu garantia: "hai ti-o dau ca nu iti mai pot plati, foloseste-o"... tu ii zici: pai reesalonam, vezi domn'le ca pana-n suma totala tot mai este de platit, desi, intr-adevar, mai demult ipoteca iti acoperea creditul in totalitate. parca ar fi vina cetateanului ca piata imobiliara a scazut, doara cetateanu' e specialistu' si el trebuia sa faca previziuni si sa stie ca vine criza...

    cei de la banci, vasazica, nu au nicio responsabilitate? statul si poporul trebuia sa se gandeasca inainte de a lua banii? ca doar ei i-au folosit, nu? pai, apoi banii respectivi cine i-a scos pe piata? bancile?! pai de ce i-au scos si mai ales de i-au dat credit, daca poporul si/sau statul nu ii puteau folosi in mod eficient. de ce nu au folosit bancile banii aceia in mod eficient?

    bancile nu au nici o vina. si nici n-au avut vreodata. eu vreau sa vad bancherii facand foamea. si guvernantii. ca astea-s partile care s-au inteles cand a fost vorba de imprumut, nu poporul. ;)

  30. Bogdan`s avatar
    30
    Bogdan 
    Sunday, 3 July 2011

    Chestia cu coruptia si furatul la greci e cat se poate de istorica, incomparabil cu noi (ca se mai zice si treaba asta). Imperiul Bizantul a fost cel mai corupt stat antic tardiv si medieval, apoi saracii turci dupa ce-au cucerit Constantinopole s-au integrat aceluias sistem nu doar ca mostenire si ca urmare a faptului ca grecul a stiut sa-si bage picioarele in Imperiu si sa se modeleze pentru turc, pentru ca in cel mai scurt timp turcii sa fie modelati de greci. It's in their blood :D

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 July 2011

    @Mihai B Bancherii-s neam de jidovi, ma rog, din ce-am inteles eu de la Critic zic.

    N-ai inteles tu exact functionarea ipotecii. Contractul de ipoteca nu-i asa ca tu iei un credit contingent unei garantii, care-i limita liabilitatii tale-n afacere. Contractul de ipoteca e asa ca tu iei un credit pe care-l garantezi personal, si aduci in garantie o valoare, care se executa in caz ca nu-ti indeplinesti obligatiile contractuale, dar fara a te scuti prin asta din ele. Cititi si voi legile, nu faceti drept deloc acolo la scoala de bancheri ? Ca lucrurile stau asa cum iti zic eu de multa vreme si din bune motive.

    N-ai inteles exact nici functionarea economiei. Sa stii ca cetateanul e specialistul. Toate firmele, de la un butic de cartier si pina la Erste Bank, care-i dac-ai observat 50% din BVB ca valoare, toate firmele se bazeaza in toate deciziile lor pe rationalitatea economica a cumparatorilor. Care daca-s persoane fizice is persoane fizice, si daca-s firme, se bazeaza la rindul lor pe aceeasi rationalitate economica. Deci, intreaga economie, toata, absolut toata, traieste pe baza deciziilor pe care le iau persoanele fizice. Aia-i singura ei cale si fereastra spre realitate, toate simturile firmelor sunt ochii si capatinile persoanelor fizice. Toate deciziile si opiniile lor individuale sunt agregate prin piete in preturi, si de-acolo incolo merge masinaria economica. Voi nu faceti nici economie la scoala de bancheri, da-o-n plm, am inteles, faceti strand, da' nu-i penibil de la o vreme io sa fiu si cu pizdele in pielea goala prin oras si cu economia si cu legile ? Si voi cu berea la lada, cit de ieftina sa iasa mai multa ? Pai e normal ?!

    @Bogdan Lasa tu imperiul. De Alcibiade stii ? Deci, le-o promis el oamenilor din doua trireme ca le da nustiuciti bani mita ? Or stat aia cuminti pina l-or crezut ? Si asta-i doar un exemplu, intre un milion. Cind l-or luat in tarbaca pe Socrate, este ca se asteptau sa le ofere mita, deci statului da ? Procuraturii. Si-o oferit Plato 10 minae pentru el sau cit.

    Grecii sunt sordizi structural. Si da, grecii i-au corupt pe turci, care erau initial niste oameni seriosi si onesti, ca un fel de americani cu falci patrate asa.

  32. Deci cum zicea si Mihai B, prost nu e ala care cere, e ala care da. In contextul lor economic, as zice ca grecii se comporta chiar optim. Pai daca vin niste oameni si-ti dau bani pe moca, pur si simplu, de ce sa nu-i iei? Ce rost are sa mai muncesti cand sunt atatia oameni marinimosi prin preajma? Si sa muncesti ce si pentru cine? Sa te-apuci sa concurezi cu china? "Nu domnule, nu vrem banii vostri, O SA MUNCIM PENTRU EI!" Cat mai valoreaza munca asta, 50 de centi pe ora?

    Mda, si-acum cica trebuie sa plateasca factura, dar nu au de unde, ce surpriza. Deci daca ieuropenii nu vor sa le darame bancile, o sa le dea bani in continuare, dar mai putini asa, sau o sa dea faliment si-o sa revina la stadiul in care se intrebau ei acum zeci de ani "muncim sau luam bani de la astia?" doar ca singura optiune va fi sa munceasca. Deci practic au trait bine zeci de ani pe banii altora, mi se pare o performanta decenta.

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 31 August 2011

    E o performanta decenta in sensul preocuparilior pustanului de 16 ani.

  34. Lol, pai asa americanii sunt intr-o situatie la fel de proasta si ei au muncit, chinezii sunt intr-o situatie mult mai proasta si au muncit cel mai mult. Deci... ce conteaza pana la urma? Sa te bati cu caramida in piept ca ce mult ai muncit tu si plm sau sa traiesti bine?

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 31 August 2011

    Io cred ca abstractiunile create pentru a sustine teorii eronate vor sustine teorii eronate.

    Ce intelegi prin "americanii" ?

  36. Ma refer la aia 40 de mil care-s pe bonuri de masa, aia care au credite cat pentru toata viata, etc.

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 31 August 2011

    Pai si ce-au muncit ei ? Americanii care-au muncit o duc foarte bine, de fapt. Americanii care-au frecat-o o duc ingrozitor de prost, si o vor duce inca si mai prost. Ca si grecii. Sau romanii.

  38. Ce intelegi prin "au muncit"?

  39. @MP

    din pacate, poate ii fi cu pizdele, dar cu economia si legile nu imi prea pari a fi.

    1. ok, eu inteleg ca ai tu ideea ca de fapt iei creditul si garantezi o parte din el cu ipoteca. dar daca tu cu ipoteca garantezi 110% din credit? apoi cum vine asta?! sau asta nu ne zice legea?

    ipoteca are rostul de a diminua riscul de creditare. e, daca imi permiti un fel de provizion, dar in contrapartida. asa cum provizioanele au anumite plafoane la constituire, sa zicem 30%,35%,15%, asa si ipotecile acestea trebuie sa acopere o anumita valoare din credit. iar daca ii 110%, apoi macar teorietic ei trebuie sa iti dea inapoi 10% din valoarea la care se executa. dar ei(bancile) nu, ca te lasa sa iei mai mult credit. nu iti pare cam ilogica garantia(sensul acestui termen) aceasta atunci? btw, cred ca in dictionar, desi nu m-am uitat se defineste termenul garantie. si pariez ca tot mie imi da dreptate definitia de acolo. tu ramai insa cu legile tale, care-s de demult si is si bune... corect, de aia pica pietele financiare si monedele, din cauza legilor tale vechi si bune. :D

    2. aia ce zici tu o fost candva pe la inceput, nene mirshea, scuza-ma ca iti zic dar... ai imbatranit... era demult, demult... pe urma o venit un sistem, numit capitalismul si s-o axat pe producerea de obiecte si stimularea consumului. si de atunci si pana astazi strict pe asta este orientata decizia oricarei firme. sa produca cat mai mult sa vanda cat mai mult si la pret cat mai bun, pentru a inregistra profit din care sa consume de la altii care au produs cat mai mult si sa produca apoi si mai mult si sa vanda si mai mult la pret si mai bun si tot asa. asta este economia de astazi, draga mircea! sau ma rog, sistemul de piata aplicat de catre noi, ca eu nu vad asemanarea dintre el si termenul economie, ci mai degraba una intre el si orice schema ponzi clasica. ;)

  40. Mircea Popescu`s avatar
    40
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 September 2011

    @gheorghe Prin "au muncit" inteleg ca au prestat o activitate care a adaugat o valoare, chestie verificabila prin aia ca o pot schimba pe bani indiferent de context.

    @Mihai B Ia in consinderare si alternativa ca eu sa fiu singurul care se chiar pricepe la economie dintre toti aia cu care-ai discutat tu. Alternativa chiar probabila in cazul chiar probabil in care toti aia cu care ai discutat tu economie erau romani nascuti si crescuti in Romania.

    Nu-i chestie ca "eu sunt cu ideea". Chestia-i ca asa e. Notiunea de "garantezi 110% din credit" e o aberatie care dovedeste destul de clar ca nu trebuia sa treci nici un examen de drept comercial, prea esti confuz la cap. Ipoteca garanteaza creditul. Ca valoarea ei poate depasi valoarea creditului e o circumstanta la dispozitia partilor contractante, care nu influenteaza principiul.

    N-am inteles exact obiectia, incepind de la "dar ei(bancile) nu, ca te lasa sa iei mai mult credit" s-a pierdut parserul. Ce zici, concret ? Un dictionar de limba romana e relativ util. Cam tot asa cum un satelit romanesc se afla la ora actuala relativ in orbita. Inca o data, nu-i problema de "eu am ramas". Ce ti-am zis eu dinsus e chiar universal.

    Io ma bucur ca tu ai niste reprezentari despre capitalism, da' chiar nu imi pare ca intelegi problemele in discutie. Nu ca ar fi de fapt de asteptat sa le intelegi, dat fiind ca vorbesti de pe margine despre un epifenomen, practic vorbind.

  41. @Mircea Popescu Defineste "indiferent de context". Vrei sa zici ca-s aia care fac chestii care se vor vinde mereu? Sunt fermieri? Imbuteliaza apa?

  42. Mircea Popescu`s avatar
    42
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 September 2011

    Aia care fac chestii pe care le pot vinde indiferent de cu cine.

    Spre exemplu, diversii basibuzuci de industrie din Romania nu se afla in aceasta situatie, Voiculescu sau Becali sau chiar Patriciu nu isi pot vinde "valoarea adaugata" decit cu bunavointa si concursul patronilor lor astia anumiti la care se gasesc. Vlad Gidea nu exista decit promovat de stapin. Mircea Badea s-ar putea sa se descurce si-si, da' partenera de l-o lansat (Teo Trandafir) o demonstrat ca ea nu, ea nu exista fara MediaPro.

    Spre alt exemplu, un doctor bun, un avocat cunoscut sau o curva populara se afla in aceasta situatie, indiferent de context ei isi pot vinde munca.

    Cam asta.

  43. Si crezi ca in grecia nu exista astfel de oameni? Doar ca contexul lor permite existenta doar a unui numar mai mic de astfel de oameni.

  44. Mircea Popescu`s avatar
    44
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 September 2011

    "Contextul", prin care intelegem lenea, delasarea, fumurile si impresiile si restul de putoisme nu "permit" nicaieri decit existenta unui numar relativ mic de astfel de oameni. Atita doara ca respectivul context nu-i de nici o culoare obligatoriu, si deci discutii despre ce permite si nu permite el sunt cam absurde.

  45. Dar asta e o problema de incentives. Adica de ce ar munci un pulache obisnuit daca tot ce i-ar aduce asta ar fi mai multi gigei care sa-i ia o gramada de bani pe orice cacat banal ca cica sunt foarte buni in meseria lor? Sau poate munceste ca sa aiba o oarecare sansa sa fie printre ei, daca are noroc, dar asta e cam gay pentru ca ar insemna ca viata adevarata e la fel de naspa ca un callcenter sau firma de audit.

  46. Mircea Popescu`s avatar
    46
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 September 2011

    Ce sustii tu nu-i diferit de-a sustine ca onestitatea (de exemplu in politica) e o chestiune de incentives. Sau daca nu, onestitatea domestica : nu poti sa te plingi ca te-a tradus consoarta atita timp cit o face cu unul cu pula mai mare. Sau daca nu, educatia ar putea fi privita ca o chestiune de incentives : de-aia nu invata copiii cit sa treaca bacul, ca nu-i platim indeajuns pentru asta.

    Abordarea e minim spus stupida. Oamenii care nu-si pot gasi in interior resursele cit si motivata ca sa faca doua parale nu fac doua parale. Orice parale cheltuite pe motivarea lor din exterior sunt in principiu parale aruncate la gunoi.

    Viata adevarata cu siguranta nu-i chestia pe care-o traiesc cetatenii prea incapabili cit sa faca altceva decit callcenter, prea autosuficienti ca sa faca ceva despre asta si prea lenesi ca macar de atita sa se apuce.

  47. Mda, asta cam asa e, dar de ce trebuie sa vrei sa cuceresti lumea daca vrei doar sa fii capabil sa traiesti macar un pic peste medie? De ce ar trebui sa le pese?

    Gigelul de rand ar trebui sa poata sa isi aleaga un bullshit de meserie, sa se duca la o scoala de spalat creiere si apoi sa practice toata viata disociat meseria aia si sa se gandeasca in fiecare zi daca "is it friday yet?", si sa fie platit decent pentru asta. Asta pentru ca gigelul de rand este majoritar si fara el sug pula si elitele lu peste si un pic peste mediocrii si in general toti.

  48. Mircea Popescu`s avatar
    48
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 September 2011

    Mei, chestia poate parea in teorie ca ar trebui sa fie asa, doar ca in practica nu e. Gigelul de rind e carne de tun. Daca aia care nu-s gigei de rind decid ca ei se distreaza cel mai bine urmarindu-l pe gigelul de rind cum isi alege ceva bullshit de meserie, merge la scoala de sparat creiere si apoi practica toata viata disociat, atunci gigelul de rind va alege, merge si practica intocmai. Daca in schimb decid ca se distreaza altfel... pai mnoa, gigelul va face altfel.

    Cam asta-i toata povestea : daca nu vrei sa cuceresti lumea vei trai asa cum decide lumea sa traiesti. Nu mai ai dreptul la nici un "ar trebui", ci primesti o imensa cantitate de cartoane cu "multumesc, sa traiti!" si gata povestea.

    E falsa ideea ca are cineva nevoie de el, sau ca absenta lui, individual sau in grup, s-ar observa. Lumea a fost tot lume si cind populatia totala era un milion, si acum cind bate spre zece miliarde.

  49. Pai bine, dar e chestia de marime. In lumea aia de 1 mil de oameni Soros sau Buffet n-ar mai fi miliardari de miliardari ci un patron de exchange respectiv benzinarie, ca n-ar mai avea jdemiliarde de oameni carora sa le vanda cacaturi.

    Deci fie ca vor sau nu vor, fie ca muncesc, produc valoare, etc. tot o s-o suga, pentru ca ei produc valoare pentru gigei, iar daca gigeii nu mai au bani sa le cumpere valoarea, n-o sa le ajunga banii facuti din circle jerk.

  50. Mircea Popescu`s avatar
    50
    Mircea Popescu 
    Friday, 2 September 2011

    Fals, de fapt. Cca 1500 Jacob Fugger era atit de bogat incit nu doar ca-l finanta pe Maximillian, dar la reintoarcerea din ceva campanie asta a dat ordin sa se lege-n paie toate roatele de artilerie, pentru ca urma sa treaca prin orasul unde dormea Fugger si nu a dorit sa-l trezeasca. Chestie care mie imi pare de-un minim bun simt. Ca bonus, nu exista si nu a existat nicicind de la revolutia industriala incoace un om atit de bogat pe cit a fost Fugger, daca socotim in termenii "procent din valoarea agregata a economiei".

    Cu alte cuvinte, de cind sunt mai multi conditiile sunt de fapt mai proaste pentru elite. La nivel micro din cauza spamului, care nu exista in mediile cu populatie mica, dar exista in mediile cu populatie mare, si la nivel macro efecte similare. Singura chestie pe care o contribuie un numar sporit de gigei e cresterea numarului de molime si-a efortului care tre' depus pentru a te apara de idioti pe strada si-n general in public.

    E falsa impresia ca ii va pasa cuiva daca miine mor cinci miliarde de mediocri. Pe bune, zau. Lumea va rasufla ceva mai usurata, si de-a doua zi deja se va vedea explozie in toate ocupatiile umane, de la arte la tehnologie.

  51. Dar ala a facut bani tot de la puleti, doar ca avea marja de profit mai mare. Cu tehnologia si nivelul de interconectare de azi asa ceva nu prea mai e posibil. De fapt, de-asta le si merge prost elitelor, ca e informatia moca, nu-ti convine ceva ai gasit in secunda a doua o alternativa.

  52. Mircea Popescu`s avatar
    52
    Mircea Popescu 
    Friday, 2 September 2011

    Nu stiu zau daca-i asa, elitele sunt si atunci ca si acum producatorii de informatie, nu consumatorii de informatii.

  53. Domnu' destept Mircea Popescu, cum mai sta treaba cu Grecia? Mie mi se pare ca e chestie de zile pana declara faliment.
    Ia uite sursa serioasa, nu cvasi-presa: http://news.sky.com/home/world-news/article/16076510
    Si uite ca se scot grecii cu 30 centi la dolar, cam cum explicam eu pe vremea cand desteptii ca tine se dadeau balene atotcunoscatoare: "According to senior G20 sources, the assumption now is that the country will have to default on its debt by as much as 50% – on top of the 20% voluntary restructuring already agreed in July."
    Daca vrei sa afli ce urmeaza sa se intample peste 3-4 luni da un semn. Vezi ca am newsletter saptamanal, pe bani, 300$ pe an abonamentul, pentru analize economice. Da un semn daca te intereseaza sa te abonezi. Fiind din Ro tie-ti dau reducere de 100$, pentru 200$ vei primi saptamanal previziunile mele economice.
    Tip: daca ai dolari americani, pastreaza-i.

  54. Mircea Popescu`s avatar
    54
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 September 2011

    Haha mbine.

    Mei, mie imi plac oamenii care au preocupari pentru istorie. Totusi, daca recitesti cu atentie articolul exista sansa sa constati ca la obiectiile mele apropo de competenta ta intelectuala nu se poate raspunde prin ce propui tu acolo. La rigoare chiar dimpotriva, se intaresc prin asa ceva.

    In tot cazul, e bine ca te preocupa chestiile astea, chiar daca nu le poti (inca, sper eu) intelege. Insista, n-are ce sa strice.

  55. Anonimosu`s avatar
    55
    Anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Sunday, 25 September 2011

    @gheorghe Nu am inteles, de ce sa nu intre in competitie cu China? Care e problema, s-au nascut mai speciali? Sunt niste deosebiti, ceva?

    @Americanul Ce inseamna la voi acolo in satul America din Baragan expresia "buyers' strike" din articolul de pe sky? Ca poate incepi sa intelegi incet-incet cam cat esti de idiot. Newsletter auzi, la munca ba cacanarilor, in competitie cu China, hai jet de-aici.

  56. Mircea Popescu`s avatar
    56
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 September 2011

    De ce suntem asa pornit, domnu' ? Cine doreste sa priceapa pricepe, cine nu doreste sa priceapa vinde newslettere si explica despre ce face "elita financiara" cu sclavii. Da' din exterioru' elitei si din interioru' grupului de sclavi, cum e si frumos.

  57. Anonimosu`s avatar
    57
    Anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Sunday, 25 September 2011

    Mdeah

  58. @Anonimosu: Stii si tu cum se spune mama, tata, eu, tu, da, nu si OK in engleza si te lauzi ca stii engleza.
    Tema de casa. Ia dictionarul, tradu intreaga fraza si apoi mai stam de vorba: "And so whereas efforts some months ago were aimed at preventing Greece defaulting, the Eurozone, and its G20 colleagues from the world's biggest economies, are instead making secret plans to build a firewall protecting European economies such as Spain and Italy from the prospect of a buyers' strike."
    Poate te prinzi apoi ce vrea sa zica acolo. Spor la munca.

  59. Anonimosu`s avatar
    59
    Anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Sunday, 25 September 2011

    Si asa, de unde eforturile de-acum cateva luni erau menite sa previna falimentul Greciei, economistii zonei Euro si colegii lor din economiile cele mai dezvoltate reprezentate in G20 fac de-acum planuri secrete de a ridica un zid care sa protejeze alte tari precum Spania si Italia de posibilitatea unei greve a investitorilor.

    Compare and contrast, cum zice englezul, cu

    Daca Grecia nu-si mai plateste datoriile, credibilitatea ei in lume va fi zero, cel putin pentru o perioada. Asta inseamna niste chestii destul de grave, pentru o tara care importa mare parte a mincarii consumate de catre populatie.

    Dupa care poti sa mi-o si iei putin in gura, de prost. Ca de obraznic vad ca esti obraznic cat duce tirul.

  60. @Anonimosul Pai se pare ca sunt foarte speciali din moment ce niste germani si niste francezi s-au hotarat sa-i umple de bani gratis. La fel ca si Romania dealtfel.

  61. @Anonimosu: 1. Bravo! Te-ai prins ca "buyers' strike" n-are legatura cu subiectul articolului, care este Grecia.
    2. Vad ca si tu esti crescut si educat in stil tipic romanesc, ca si prietenul tau Popescu. Daca nu stii la ce ma refer da-mi un semn si-ti explic.
    Clue: Spor la facut misto si insultat, sportul national al Romaniei.

  62. @sua : parca mircea-ti daduse 'UE pe aici pe undeva.

  63. Mircea Popescu`s avatar
    63
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 September 2011

    @Anonimosu Deci cam care-i teoria, daca-i spui unuia ca-i prost si nu pricepe din prima tre' sa-i repeti de citeva ori, sa fi sigur ca nu pricepe nici din a sasea ? Stii ce-o zis Einstein despre insistenta.

    @gheorghe Nu-i un rationament cam de curva asta ? Numa' intreb.

    @Americanul Eu as zice ca sportul national al Romaniei este aferatia de expertiza. Cel putin al Romaniei online.

  64. @Freud: Cand nu au argumente multi recurg la "ba pe-a mati". Aveai alte asteptari de la dom' Popescu? Imi pare rau ca te-a dezamagit, eu nu te pot ajuta cu nimic.
    @Dom' Popescu: Aferatie? Ce-i aia? Scuza-ma ca nu te-am inteles. Explica-mi ce inseamna sau in ce limba e si dupa aceea discutam.

  65. Mircea Popescu`s avatar
    65
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 September 2011

    Nu-mi pare ca merita efortul, pentru motivul simplu ca odata ce-ti explic te vei simti brusc expert si-n problema ceea, chit ca ii cereai definitiile cu cinci minute inainte.

    Ca sa contezi intr-o discutie tre' sa aduci ceva la masa. Tu inca n-ai adus nimic la masa, dincolo de heringu' rosu cu ceva articol de l-ai gasit tu pe internete, si o cantitate disproportionata de tupeu timpeu.

  66. Dom' Popescu, nu vrei sau nu poti? Atunci poate-mi explica un geniu din galeria ta de aplaudaci. Cine se ofera? Sau poate ca respectivul cuvant nu exista?

  67. Mircea Popescu`s avatar
    67
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 September 2011

    Tu nu poti sa existi, pe bune acuma. Aferatie nu exista, auzi colo.

    Daca nu-i suparare, cam citi ani zici ca ai ?

  68. Anonimosu`s avatar
    68
    Anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Monday, 26 September 2011

    Incearca aici pisoi.

  69. Mircea Popescu`s avatar
    69
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 September 2011

    Sub un aspect are cetateanul dreptate, acum bag de seama ca nu se regaseste-n dex, nici ca verb nici ca substantiv.

    Avem mai frate o Academie si niste literati in tara asta atita de priceputi ca parca nu te mai miri cum o ajuns Elena membra. O fost chiar pe merit, comparativ vorbind cu astia de la limba si literatura ea era o chimista chiar stralucita.

  70. @Mircea Popescu Pai o fi mentalitate de curva, dar care-i problema? Daca esti pro-UE si traiesti in Romania in momentul de fata cam ai aceeasi mentalitate de curva by default, fie ca-ti dai seama sau nu.

    Mentalitate de non-curva ar fi sa ai valuta proprie, sa iti aperi propriile interese si nu ale unor banci straine, etc. Noi fiind bagati in eurocacat pana in gat o sa avem probabil aceeasi soarta.

  71. Mircea Popescu`s avatar
    71
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 September 2011

    Dupa teoria ta orice copil e curva. E ?

  72. io nu stiu ce discutati aici, da' mi-am adus aminte de doua chestii :

    1. grecia e un stat falimentat si nu o sa-si repuna niciodata datoria externa. aia vor sa faca acuma cica referendum pentru intoarcerea la drachma.

    pe bancnota euro scrie in grea iar in cartiile din istoria Ue ca cica idea a fost fundata pe marx la paris grecia antica.

    deci astia reprinteaza bancnotele cu grecia afara sau?

    2. care e etimologia cuvantului vinovat? de la vin, betiv, ceva?

    nu de altceva dar culpa latinesc se gaseste in "inculpat", acuzat de vinovatia cutare, omor din culpa, din vina respectivului, insa nu poti folosi verbul "a culpa", el e culpat de cutare si tot asa.

    deci ce-i fratele meu cu incongruentele astea lingvistice...

  73. Motivul pentru care toate tarile lu peste Grecia, Spania, Italia au intrat in cacat este aberatia numita moneda euro.

    Bagand toate mizeriile astea impreuna cu germania franta in aceeasi oala, germanii pot sa-si tina valuta mai jos decat ar fi in mod normal si sa exporte in intreaga lume. Grecia in nici un caz n-are cum sa aiba o moneda la fel de puternica ca Germania, ca nu poate produce chestii la preturi competitive si in nici un caz de calitate mai buna, de-asta fiecare tara ar trebui sa aiba valuta proprie. Grecii si astia neavand ce produce, in afara de bule imobiliare eventual n-au avut decat sa stea pe datorie, si germanilor le-a convenit situatia oricum. Dar acum si-au luat-o toti la MUE, ca-n viata, trebuie doar sa recunoasca toata lumea treaba asta si sa renunte la cacaturi de-astea gen moneda euro, dar in schimb eu vor sa faca un fel de SUA din europa, le urez mult noroc dar ma pis pe mormantul lor oricum.

  74. lasa ba, trage franta cu resurse si germania trage cu taxe, impozite si chiar scoateri de piata.

    eurojew wins.

  75. Domnu' dulau Anonimosu, am incercat dar tot nu m-am prins. Eu rugam un geniu din galeria de aplaudaci al lui domn' Popescu sa-mi explice ce inseamna, pot si eu sa caut pe Google, e drept ca nu e foarte usor de gasit pentru ca nu prea exista nici in miliardele de pagini indexate de Google.

  1. [...] Ηλιθιοτητα σωζει Ελλαδα [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.