Ziua alegerilor

Thursday, 07 October, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Laura Chinchilla

Laura Chinchilla

Costa Rica si-a ales o femeie presedinte, asta primavara, cu aproape 900,000 de voturi, adica aproape jumatate din cei aproape doua milioane de cetateni cu drept de vot. Costa Rica este o republica micuta.

Dar acum patru ani Laura Chinchilla nu exista pe firmament, si infrintul de asta primavara, Otto Solis pierdea la mustata, 646 de mii de voturi la 664 de mii de voturi in fata fostului presedinte, Oscar Arias (a carui protejata Laura Chinchilla este).

Am fost acolo. Citeva poze de la momentul victoriei :

alegeri-costa-rica-1 alegeri-costa-rica-2 alegeri-costa-rica-3 X

Precum vedeti, bucurie mare pe partida victorioasa la urne.

Daca intr-adevar Costa Rica se afla cam cu un ciclu electoral inaintea Romaniei, atunci alegerile prezidentiale din 2013 vor fi cistigate de Elena Udrea, care va acumula vreo noua milioane din cele aproape douazeci de milioane de voturi romanesti. Iar daca nu, nu. Asa, aproximativ vorbind.

Pentru amatorii de comparatii, Partido Liberacion Nacional, partidul candidatilor victoriosi in 2006 ca si-n 2010 este principalul partid social-democrat al tarii (membru in Internationala Socialista). Atit Solis cit si Chinchilla sunt recipienti ai premiului Nobel pentru pace (iata ca o tara de zece ori mai mica, de care n-ati auzit pina sa auziti de mine a reusit totusi sa cistige doua premii Nobel. Chestie care nu ne-ar deranja foarte tare daca nu ne-ar fi eliminat Austria din campionatul mondial de fotbal, este ?)

In mod interesant, PLN este si el o emanatie a... sfirsitului razboiului civil care a tulburat tara in 1948, format de Jose Figueres, un fel de Ion Iliescu al lor (care a desfintat armata, a nationalizat bancile si-a dat drept de vot negrilor si femeilor in primul lui mandat de presedinte, mandat pe care l-a obtinut pregatind din timp o armata privata si cistigind razboiul civil ce-a urmat).

Si, daca tot ne-am apucat de povesti, am avut si ocazia inainte de-a pleca de-a-i face o vizita relativ celebrului Robert Vesco, de care probabil ca n-ati auzit. Era un tip care-a delapidat niste milioane de dolari in SUA si a primit azil politic in Costa Rica de la partenerul lui de afaceri, presedintele. Caruia i-a si sustinut de altfel financiar campaniile electorale. Un dulce. Locuia intr-o casa mare, alba, chiar pe linga Curtea Suprema. Va suna suficient de cunoscut si familiar povestea asta ?

Ei, indiferent de toate astea, Figueres ramine o figura centrala a centru-stingii in America Centrala si chiar Latina, un fel de tatuc al ideilor social-democrate in zona. Asa cum se si cuvine unui conducator, produs si producator de emanatii.

Si da, si partidul infrint, "Actiunea Cetateneasca" e tot de stinga. Echivalentul PNL-ului (asa cum a fost el pina sa cada in mina marionetei Crin-Patachin, vreau sa zic) se clasa si acolo in mod regulat pe-un loc 3-4-5. Onorabil, 10% din voturi, chestii.

C-asa-i in tenis. Ei, ce sa va zic dragii mei, pina in 2013 mai vedem, iar in 2013, nu uitati, Elena Udrea presedinte!

PS. Fata din poza nu este presedinta Costa Ricai. Am abuzat de o simpla potriveala de nume aratindu-v-o pe Laura Chinchilla Calderon, o starleta porno.

Category: La pas prin lume
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

  1. completare: elena udrea presedinte al pdl... dar cam atat.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 7 October 2010

    Vom trai si vom vedea, zic.

  3. кощей`s avatar
    3
    кощей 
    Friday, 8 October 2010

    Кто ты по жизни?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 8 October 2010

    Я польщен тем, та вы думаете об этом.

  5. Intr-adevar, am vazut multe astfel de rasturnari de situatie in domeniul presendintiilor...e interesant de observat!

  6. Asta chiar nu stiam ca Costa rica si-ar fi luat o femeie presedinte dar nu prea o vad eu pe Elena Udrea presedinte....

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.