Vishakanya

Thursday, 15 April, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Limba, cultura si istorie hindi e cam singura chestie de n-am atins-o pe-aici pana astazi, parte si din cauza de probleme mentale ale autorului, chestiune despre care de altfel am mai si discutat noi.

Chiar si asa, nu ne vom abtine de la a patrunde macar cu mintea, daca nu putem (inca, sper eu) cu pasul aceasta bogata succesiune de falduri care mai de care mai umede si mai lipicioase intr-un mod neplacut care este India.

Deci, visha inseamna, mi se sopteste in ureche, otrava. Iar kanya inseamna (tot in ureche), fecioara. In sensul de neprihanita, nu in sensul de nepangarita. Virgina. Bun, si-atunci ce-i aia vishakanya ?

Povestea incepe... ca doara nu v-ati asteptat sa si raspund ? Nici vorba, avem treaba. Deci. Povestea incepe prin 300 inainte de Hristos (sau de era noastra, care in mod inexplicabil incepe in exact acelasi moment, chiar daca n-are nici o inflexiune religioasa - ce coincidenta, este ?) cand zisul Chandragupta Maurya pune bazele viitorului imperiu Maurya, reusind sa cucereasca aproape intregul subcontinent, si devenindu-i astfel primul imparat. Lucru nu tocmai simplu, mai ales pentru un pustan de varsta liceului (da, dragii mei cititori, Chandragupta batea pe camp armatele satrapilor lui Alexandru Macedon la varsta la care voi va ascundeati cu tigarile de profesori si cu fetele de parintii lor).

Multe lucruri importante pentru India si pentru Asia incep odata cu acest prim imparat, despre care nu vom vorbi noi, ca pe noi ne intereseaza chestiile interesante, nu cele importante.

S-a descoperit deci in acea vreme ca omul dezvolta toleranta la diverse otravuri, daca le consuma regulat in doze mici. Lucrul e cunoscut si-n partile noastre, tot cam din aceeasi perioada. Se zice ca Mithridates, regele Pontului, se temea in asa hal de otravitori ca s-a invatat cu incetul cu otrava. Mai apoi, cand Pompei i-a cucerit tara, omul a incercat sa se otraveasca fara succes, asa ca s-a vazut silit sa-si puna un supus sa-l spintece cu sabia.

Asa ca le-a venit indienilor o idee foarte creata : sa ia fete de mici, sa le tina legate-n lanturi in ceva beci, nu carecumva s-ajunga umbra de cocosel pe ele, si-acolo sa le dea cu putintelul tot soiul de otravuri pana la completa toxifiere. Dupa care, asa cand ajung la varsta impreunisului vreau sa zic marinarii in fine, intelegeti dvs, sa le trimita cadou diversilor stapani care nu le erau tocmai simpatici. Ca apoi aia sa se haladeasca la ele, si sa moara inveninati de contactul cu dansele.

Este ca-i o idee buna ? Ei, vishakanya, virgina otravita. Si cum indienii au capacitatea de-a transforma totul intr-o problema sociala, iata ca s-au gandit in felul urmator : numai anumite fete, carora zodiile le indica viitorul de-a fi vaduve sunt acceptabile pentru vishakanyarizare. Cum se stabileste respectiva chestie pe baza zodiilor ? Simplu,

Maharishi Parasara numeste urmatoarele ca semne cauzatoare ale Visha Kanya Yoga : Nasterea unei fete care (i) Janma Aslesha, Krittika, or Sathabishak, si simultan (ii) ziua nasterii fiind duminica, martea sau sambata, si simultan (iii) Thithi la nastere sa fie Bhadra al doilea, al saptelea sau al doisprezecelea. O fata nascuta cu un benefic si-un malefic in Janma Lagna, iar ceilalti malefici in pozitii inamice este de asemenea sub aceasta Yoga. Dar daca Stapanul celui de-al Saptelea Semn din Lagna sau Rasi este binevoitor pozitionat, si exista planete binevoitoare in aceste Sapte Case, efectele rele ale Visha Kanya Yoga vor fi anulate.

Clar ? Clar. Bun.

Ce rezulta de-aici ? Pai ca in fiecare an se nasc un numar de fete, si acum ca si acum o mie de ani, sau doua. Si dintre ele (care scapa nebagate-n sac si date pe Gange, vreau sa zic) unele vor fi nascute sub semnul Viginei Otravite.

Logic ca nimeni nu se va insura cu ele, caz doara daca-s otravite de-adevaratelea ? Minus faptul ca nu sta nici dracu' sa te otraveasca pe tine, Paresh dulgherul, crescand fete de mici pe otrava si apa rece. Nu conteaza.

Si asa, intre lucrurile bune pe care ti le rezerva "soarta", absolut aleatoriu si complet arbitrar, mai numarati in India si placerea de-a te fi nascut sambata, duminica sau martea cand nustiucum nu se puscau bine stelele pe ceruri.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

7 Responses

 1. kokofifi`s avatar
  1
  kokofifiinsigna de criptograf 
  Friday, 16 April 2010

  ye jeevan hai, adica selavi, vorba inglezului.
  in Sparta se intâmpla taman pe dos, si nu conta din ce parinti sau zodie esti.

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Friday, 16 April 2010

  Cum adica ?!

 3. kokofifi`s avatar
  3
  kokofifiinsigna de criptograf 
  Friday, 16 April 2010

  adica pe aia care nu indeplineau baremul minim ii aruncau de pe stânci, la nastere.
  cu fetele n-aveau treaba

 4. :d fain post. asteptam mai multe in genul. si mai putine din restul.

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Sunday, 18 April 2010

  @kokofifi Da bun, e si-asta un element de pop culture, da' ce n-am inteles eu e, de ce zici "pe dos" ? Ma deranjeaza sugestia ca exista un dos de nu-l cunosc.

  @Mihai Asteptam, cine ?

 6. noi, cetitorii tai. :D

  p.s. mie nu imi place nesfarsita poveste a elizei. :D

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Sunday, 18 April 2010

  Esti tanar, ai vreme :)

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.