Viitorul procesului electoral

Sunday, 10 October, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

La ora actuala toate regimurile politice, si cele "democratice" si cele "nedemocratice" au in comun o trasatura majora : niste tipi spun lumii ce sa faca. Comunicarea statala, cu alte cuvinte, este normativa, si asta-i valabil si la Calcutta si la Cambridge si-n Coventry.

Sigur, exista diferente minore in legatura cu modul in care o persoana fizica devine unul dintre tipii aia. In unele tari ei se aleg singuri, in alte tari ei se aleg singuri la adapostul unei comedii jucate cu mari cheltuieli mai ales din banul public, si-n fine in unele tari ei sunt alesi de toti ceilalti. Va pot da exemple din primele doua categorii si in schimb va rog respectuos sa nu-mi cereti sa va dau exemple dintr-a treia. Dincolo de aceste discutii pina la urma minore, daca frigem carnea in protap sau pe grill, vorba-i ca tot carne folosim si tot friptura iese.

Companiile, care spre deosebire de state nu au dreptul sa foloseasca forta organizata (chestie care tine mai degraba de intimplare apropo, intr-o vreme firmele aveau mai multa putere militara decit guvernele) au dezvoltat o metoda alternativa, mai soft asa, de control social. Lumea ride de zece-douazeci de ani de "mactarzi", dar mactarzii, ca si toti trendinezii, sunt supusii de bunavoie ai unui stat organizat nu normativ, ci descriptiv. Ca si rockerii, ca si depesarii, ca si emokizii, ca si cocalarii.

In cadrul acestui nou model de control social comunicarea sociala nu izvoraste dintr-o sursa in vederea normarii activitatii celorlalti membri, ci izvoraste de la toti membrii, care-si descriu activitatea, si astfel si-o normeaza reciproc. Contrar asteptarilor idealist-umaniste, doua mii de ani de educatie publica au avut un efect aproximabil prin epsilon asupra speciei umane, si iata ca-n anul de gratie 2010 majoritatea oamenilor se gasesc inclinati sa urmeze o turma si numai sa urmeze o turma, tot ce doresc pentru sine fiind posibilitatea sa-si aleaga care. Cam ca si-n 2010 ien.

Vestile proaste pentru cei ce tin la notiunea de "Stat" mostenita de la latini este ca aceasta metoda alternativa deja testata, ingemanata cu posibilitatile pe care Internetul le ofera va aduce cu sine nu doar sfirsitul procesului electoral asa cum este el intrebuintat pentru a justifica alegerea proprietarilor Statului, ci chiar completa disolutie a modelului normativ de organizare a lui. Deja de multi ani cetatenii isi pot alege in ce stat sa cetateneasca, in curind vom avea state organizate nu dupa alte criterii decit niste "valori", o "cultura" intru totul asemanatoare valorilor si culturii care atrag utilizatori pe twitter sau pe facebook.

Deci, adio "dat legi", adio "emis regulamente", adio "Parlament", adio si n-am cuvinte. Bun venit "unboxing", bun venit "jurnal", bun venit "Imi cer scuze ca n-am mai scris demult pe blog."

Asta este viitorul, dar nu viitorul petrecerii timpului liber, sau al entertainment-ului, asa cum isi inchipuiau diversi naivi. Lucrurile grele incep intotdeauna acolo, dar nu sfirsesc niciodata acolo, si religia crestina a inceput pentru multi ca un soi de hobby, un mod placut de a petrece citeva ceasuri de ragaz. Si stiinta a inceput ca un hobby al lorzilor englezi, la mare concurenta cu literatura (a lorzilor francezi).

Nu, Internetul nu a distrus doar industria pornografiei, aducind-o de la o afacere de miliarde la o banalitate care nu mai intereseaza pe nimeni. Nu, Internetul nu a modificat doar atitutinile lumii civilizate despre sexualitate, aceasta forma de loisir prin excelenta (nici n-ati stiut, pina prin 1990, ca asta este sexualitatea de fapt, este ?). Priviti apropo cum sunt tratate temele sexuale in primele fata de ultimele episoade din Seinfeld, un serial care-a traversat cam de-a lungul aceasta prefacere. Hai sa comparam, ca merita :

Seinfeld, sezonul 1 episodul 2 : The Robbery (vara lui 1989)

Seinfeld, sezonul 1 episodul 2 : The Robbery (vara lui 1989)

In 1989, femeia, desculta, intr-o relatie "casnica".

Seinfeld, sezonul 9 episodul 8 - The Betrayal

Seinfeld, sezonul 9 episodul 8 - The Betrayal

In 1998, femeia, "Vrei sa cresti mare odata George! Ce mai conteaza ? Nina s-a futut cu el, el s-a futut cu mine, eu m-am futut cu Pinter, nimanui nu-i pasa...". Ce mare chestie era sa ai la dispozitie o duzina de curve in 1960 ? In 2010 orice student la orice facultate in orice tara are la dispozitie un intreg regiment de fete de moravuri usoare care nu-s curve doar din motivul tehnic ca nu cer [intotdeauna] bani.

Internetul a distrus complet si irevocabil presa scrisa, dar nici vorba ca ala sa fie maximum-ul de schimbari pe care le va aduce. Dupa ce-a revolutionat complet sexualitatea, facind in zece ani chestii la care Alain Finkielkraut sau Pascal Bruckner puteau lucra o suta fara nici un fel de efect (cum de fapt conationalii lor din republica literelor lucrau de vreo trei secole minim) urmeaza sa revolutioneze politica.

Si sa te tii atunci distractie, si sa vezi atunci "irelevanta" blogurilor pentru societate.

Eu zic ca 30 de ani e mult. 15-20, pe-acolo.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. Dan Patrascu`s avatar
    1
    Dan Patrascu 
    Sunday, 10 October 2010

    In principiu ai putea sa ai dreptate. Pe moment nu gasesc vreun contraargument valid. As sublinia totusi ca in Romania, schimbarea asta nu va surveni atat de repede. Inclusiv la nivelul vietii politiice noi sunte cum vreo 15, 20 de ani in urma celorlalte tari occidentale.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 October 2010

    Ce-i drept. Pe de alta parte alte state folosesc deja votul electronic, atit in sensul simplificarii procedurilor de votare cit si in sensul asigurarii unei mai mari granularitati in consultarea populatiei. Asta fiind bineinteles doar unul dintre exemplele posibile de moduri in care mediul digital preia sarcina organizarii spatiului public.

  3. Si eu zi ca ai dreptate.La nivelul vietii politice noi suntem primitivi.Trist dar adevarat:(((

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.