Victoria Romaniei
Romania a reputat ieri o victorie majora. Mi se pare mie (subiectiv cum ma cunoasteti) ca e cea mai importanta victorie politica a Romaniei din acest mileniu. Da, mai mare decat intrarea in NATO, da, mai mare decat aderarea la UE.
Structura pe care a functionat aceasta minune este simplificat cam urmatoarea : Isarescu a garantat pentru Basescu in fata FMI. Seful BNR se afla intr-o pozitie excelenta pentru asa ceva, fiind probabil cel mai respectat profesionist din lume in domeniul sau la ora actuala. Oamenii astia se respecta intre ei, obisnuiti cum se gasesc sa nu vorbeasca prostii, si o recomandare ferma din partea lui Isarescu atarna greu. Foarte greu.
Basescu s-a angajat sa execute. Avem norocul incredibil, ca tara, ca avem nu doar ditamai piesa de artilerie la BNR, dar si un capos ca Basescu la Victoria. Tristul adevar este ca nici un alt candidat care-ar fi putut ajunge presedinte anul trecut n-ar fi avut autoritatea sa execute, chiar daca ar fi avut inteligenta sa inteleaga ca asta-i de facut.
Intre cei doi, am castigat tot ce era pe masa ieri la intalnirea cu FMI. Angela Merkel zice ca
"Wir müssen jetzt in Europa deutlich machen, dass wir die politische Kraft haben – jeder in seinem Land – wieder auf den Kurs des Stabilitäts- und Wachstumspakts zusammenzukommen."
Adica, "Trebuie cu totii in Europa sa demonstram clar ca avem puterea politica - fiecare in tara lui - de-a ne intoarce pe fagasul Pactului De Stabilitate si Dezvoltare."
Ei. Ei trebuie sa demonstreze. Ei, cu totii, trebuie sa demonstreze. Anglia, cu prapastia imensa de 12% deficit, Irlanda, care sta sa se prabuseasca, Spania si Portugalia, Grecia si Italia, Austria si Germania.
Ei, toti, trebuie sa demonstreze.
Noi nu. Pentru ca noi tocmai ce-am demonstrat deja. Asta noapte, azi dimineata, Romania este #1 in Europa. Si daca nu este chiar numarul 1, este atat de aproape de numarul 1 incat nu mai conteaza. Rezultatul nu este, zice presedintele, o "varianta a cuiva anume". Este. Este varianta tehnocratilor. Ei nu sunt, bineinteles, nimeni anume, si deci formal expresia nu-i eronata.
Ne ramane acum sa taiem un sfert din fondul de salarii al bugetarilor, o masura care va durea, dar asa cum doare operatia de apendicita : inspre bine. Ne ramane sa taiem ajutoarele de incalzire si restul pomenilor. Foarte bine. Pomenile nu-si au locul intr-un stat modern. Nu ai bani de incalzire, foarte bine, poate ca apartamentul ala pe care tu nu-l poti incalzi ar servi mai bine altcuiva, care poate. Nu-i neaparat nevoie de doua milioane de indivizi care sa frece duda buluc in Bucuresti.
Dar am scapat fara cresteri de impozite, si avem ocazia rara, dupa ce se aseaza praful, sa aterizam in fuga si sa iesim spre 2012 cu avantaje comparative atat de insemnate incat sa devenim prima economiei a Uniunii Europene. Sau daca nu chiar prima, atat de aproape incat sa nu mai conteze.
Eu unul ne tin pumnii.
UPDATE : Am pus pariu cu Traian ca daca se vor creste sau nu impozitele. Eu zic ca nu, pe mana lui Isarescu. El zice ca da. Va avea sa-mi dea o virgina asa prin toamna, zic.
UPDATE 2, 28 iunie : Iata cac-urtea constitutionala a impiedicat solutia corecta. Ca rezultat Romania va avea impozite mai mari, pensionarii pensii mai mici, salaratii salarii mai mici, toata lumea bani mai putini. Tot ca rezultat, pozitia mea a trecut vajaind de pe long pe short Romania, si la fel de audibil au trecut pozitiile tuturor. Vorba cantecelului, de facut bani faci, si din desteptaciunea desteptului, si din prostia prostului. El n-are de ales daca faci bani, ci cum anume. C'est tout.
Friday, 7 May 2010
N-aş fi aşa de sigură că am scăpat fără creşteri de impozite, au contraire, cred că urmează şi da, cred că şi cota unică va dispărea. Suntem în faliment. Articolul pare o odă închinată lui Băsescu, recunosc, greu digerabilă. E părerea ta.
Friday, 7 May 2010
Cum judeci ca "suntem in faliment", mai exact ? Stii cat avem rezerve ?
Friday, 7 May 2010
Ştiu, dar banii ăia nu sunt ca să plăteşti toate împrumuturile. Să zicem că plătim din rezerva BNR. Şi după? Ne împrumutăm din nou. Şi cu ce mai plătim că nu prea mai avem ce vinde. Nici măcar faimoasa Roşia Montană, că în Europa nu mai e voie cu cianuri. Iar o ţară care nu mai are nimic e doar un concept pe care nu dă nimeni doi bani.
Friday, 7 May 2010
Noa dar stai numa'. 35 de miliarde de euro intr-o gramada ne dau o pozitie buna, nu se pune problema sa platesti din ei imprumuturile, ca nu asa se foloseste rezerva respectiva. Dar spre deosebire de aproape orice alt stat european, noi suntem solvabili. Noi, prapaditii aia care am platit deja in doua crize tot ce-am angajat, chiar daca era sa ne scoatem ochii, suntem si astazi, in a treia, solvabili.
Pe de cealalta parte, taieturile din cheltuielile bugetare, si anume, la salarii si mai ales la sinecuri - cheltuieli fundamental neproductive rezolva problema in modul corect. Daca n-ai bani, nu-i cheltui. Solutia cealalta, cu crestere de TVA si impozite era sinucidere fiscala, echivalentul lui dat telefon la tati sa mai trimita bani.
Friday, 7 May 2010
Am omis să spun şi nu era evident că subscriu la tăierea sinecurilor de orice fel.
Friday, 7 May 2010
Noa, pai cam asta-i. Eu nu-l vad, sincer iti spun, pe Geoana, daca ar fi fost presedinte, taind ajutoarele la incalzire, taind tot soiul de programe "sociale", care de fapt sunt cel mai neobrazat transfer de valoare "dupa nevoi" si asa mai departe.
E o oda pentru Basescu ? Daca vrei. Ii voi canta o oda oricui taie din Stat. Pentru ca sunt liberal. Si mai ales intr-o situatie dificila, cand lumea are impresia ca-si poate mai usor scuza deciziile proaste.
Friday, 7 May 2010
Adevărul e că oferta politică e cam anemică. Geoană...iartă-l că e prostă şi asta nu trece.
Friday, 7 May 2010
acum cred ca in sfarsit se vor gasi si banii aia pentru site-ul eRomania (cca 500.000.000 eur) daca tot taie pomenile :)
Friday, 7 May 2010
Hai sa-ți spun cum rezolva cu deficitul:
Cresc investițiile statului ca sa genereze creștere economica și profit scriptic bun de impozitat la firme. Dupa care statul nu-și plătește facturile si trăiește din penalizările la impozitele neplătite pe propria-i datorie.
No! Cam asta e planul romanesc anticriza. In privința impozitelor, după mișcarea bulgarilor era evident ca si la noi se va face la fel. Scopul sperietorii o fost mai degrabă ca-n bancu cu familia numeroasa a lui Itzic.
Friday, 7 May 2010
"Nu-i neaparat nevoie de doua milioane de indivizi care sa frece duda buluc in Bucuresti." Ohooo total de acord.
Cat despre Isarescu .... ar trebui sa-i fie clonat intr-un fel sau altul creierul. Evident treaba asta este greu de aplicat pe toate celelalte calitati pozitive si aptitudini pe care le are ...
Friday, 7 May 2010
gura de aur sa ai, Trilemoi!
Friday, 7 May 2010
@Dorin Victor Vasile Haha, dry, dry :D
Nu-i un site mei, vezi c-am scris pe undeva.
@Dr.A Mr. Zeus cel putin declarativ la nivel de declaratii declara ca ba din contra, plata datoriilor statului catre firme, si extragerea spitalelor din gaura in care-au ajuns sunt doua dintre marile prioritati.
Ce descrii tu e modelul California, inventat de americani. Nu-mi dau seama in ce masura e aplicabil in Romania. Eu unul nu cred, naiv cum ma cunosti.
@Luka D Ie, si eu suspectez ca ce-are el nu-i din creier.
@kokofifi Cum era, nu s-o face gaura-n cer, numai in fund...
Friday, 7 May 2010
Eh ... in speranta perpetuarii vreau sa cred ca e din creier si se poate transmite genetic ... evident ca stiu ca ma insel dar ...
Friday, 7 May 2010
Apreciez "curajul" tău -sper sa nu câştige Traian pariul -şi aici ma gândesc la buzunarul meu, ca persoana ce lucrează în mediul privat!
Friday, 7 May 2010
Nu prea te gasesti in asentimentul blogosferei, bag sama.
Friday, 7 May 2010
@Luka D Speranta moare ultima.
@Geeo Si al tau, si al meu, si al nostru-n general. Da, inclusiv al bietilor batrani si al sarmanilor bugetari. Conditia necesara pentru ca ei sa-si primeasca pensia si salarul e ca economia sa existe si sa functioneze. Lucru simplu, dar care cam scapa intelegerii politicienilor de interneti.
@Anonimosu Soc si groaza, Popescu nu se gaseste in asentimentul blogosferei, si anume, pe teme pe care "blogosfera" nu prea-i calificata sa comenteze. Bai da' nici nu mai retin cand s-o intamplat asa scandal ultima oara.
Friday, 7 May 2010
"Romania a reputat ieri o victorie majora. "
Am voie sa rad 5 minute ? Victorie ? Ah, te referi la taxa pe prostia celor care au votat in toamna ? Asa sper pentru ca alta victorie nu este.
Suna bine rationamentul din text ca logica, dar premisele sunt gresite. Ai uitat ca basescu e un securist si, ca orice securist, nu stie nimic dar pretinde ca stie...... daca se pricepea la economie (el si gasca de boci), azi eram ca Polonia. Ai auzit de ei ? Fara ciza, cu crestere economica, fara imprumut fmi.... dar si fara basescu !
Eu pariez pe Mos Califar.
De ce ?
Pentru ca peste 3 luni sau 6 luni economia o sa simta scaderea consumului datorita scaderii puterii de cumparare. In plus, toti profesionistii care mai stateau la stat (de prosti zic eu) vor tropai rapid dincolo.... medici, finantisti, profesori.... ah, la asta nu v-ati gandit. Naspa. Pentru ca doar profesionistii sustineau sistemul.
Sa vad de unde o sa faca rost bocii de bani pentru dobanzile care se tot aduna. Ups.... din marirea de tva. Va fi singura solutie si tot asa o sa o prezinte, ca e spre binele nostru.
Eu propun introducerea unei noi taxe: 1 leu pentru sarutarea curului lui base. La cati pup'n curisti sunt azi peste tot, strangem bani sa ajutam si Grecia si Spania si Portugalia.
Friday, 7 May 2010
In chinuri ..... Vezi http://www.youtube.com/watch?v=lz0-EjRsYsI :D
Friday, 7 May 2010
@Darael Mei, ai voie sa razi, sa dansezi, si-n general sa faci ce-ti pofteste inima.
Dar observatiile ca Basescu e ori ar fi un securist, capitan de vas, betiv sau prost conteaza destul de putin, si cu siguranta nu-s premise in discutia noastra. In aceasta operatiune, el e doar muschiul, ala care se incrunta la teve, creierele sunt in alte parti.
Chestia asta cu "eram ca Polonia" e cam riscanta, dat fiind ca Polonia e cam cea mai trista prabusire cu aripi frante din istoria recenta.
Pariul, nu asta al meu cu mosu', ci al Romaniei cu lumea este ca vom reusi sa orientam economia spre export, sansa rara de care aveam nevoie de 20 de ani incoace. Daca reusim, recuperam ramaneri in urma istorice, cel putin de la nivelul anilor 70, daca nu de-a dreptul dintre razboaie (ba da). Nu-i putin lucru ce se dezbate astazi aici, chiar daca canalul comunicarii sociale se gaseste intru totul poluat cu vaierele celor care, sa vezi minune, stateau intr-o suta de lei. Sa se reformeze, dar sa nu se schimbe nimic, vorba lu' Conu'. Nu se poate asa ceva, si nici nu-i de dorit asa ceva.
Tu te simti incantat si satisfacut de cuvinte goale, ca bocii, ca securistu', ca pupincuristii, ca ajutam noi Grecia, ca alea. Nu-i destul. Nu-i nici pe departe destul.
Friday, 7 May 2010
Restantele la plata ale statului au crescut de la 400 la 1400 de miliarde in ultimul an.
Friday, 7 May 2010
400 milioane la 1.4 miliarde RON
Friday, 7 May 2010
@Dr.A Ceea ce le face o problema. Sau care-i argumentul, ca n-ar trebui rezolvata ?
Friday, 7 May 2010
pai s-or angajat acum un an sa le reduca de la 400 milioane la 0. Rezultatule sunt ca le-or crescut la 1400. Si Videanu, inteligenta eco a partidului, a zis ca daca statul isi plateste datoriile nu le mai raman bani de investitii !!
Friday, 7 May 2010
Mei, eu nu zic ca-i imposibil sa ne furam singuri caciula. Eu puntos zic ca iata, exista o caciula.
Acu', daca ajungem in cele din urma sa ne-o furam sau nu, eu nu poci raspunde. Ce vreau sa stabilim clar si pentru veacuri este ca uite, la 5 mai 2010 noi avuram o caciula, si era faina, de blana. Ca punct de referinta, daca nu altceva.
Mi-e perfect vizibil in fata ochilor un scenariu in care tot "aparatul din teritoriu" realizeaza ca daca nu furam azi, nu mai prindem 10 ani. Si, pe fondul dureroasei inculturi politico-economice a populatiei, care pana acu 20 de ani se justifica prin aia ca nu le dadea, dom'le, Ceausescu voie sa studieze si sa se puna la rand, si astazi se justifica prin nu stiu ce anume, tot soiul de politruci si politampi pot emite sforaieli care sa prinda (antologica e aiureala lu' Badea, ca adica stie oare presedintele cine e EL, Badea si cine e el Basescu ?! Pai ce-i aici, care pe care ?!?!). Lucru care poate sfarsi prost in n-spe feluri.
De acord. Dar toate astea nu inseamna ca nu avem pe moment o caciula.
Friday, 7 May 2010
Tu esti liberal dar vad ca il sustii pe Basescu. PNL va introduce bineinteles o motiune de cenzura. Daca erai deputat PNL votai contra?
Friday, 7 May 2010
Complicat. Asa cum se gaseste pusa problema, cel mai probabil votam pentru. Asta-i viata, si n-ai ce-i face, in Parlament nu mergi de capul tau.
Asta nu inseamna ca nu-mi formam aceeasi opinie. Poate ca inseamna ca n-o exprimam, desi nu prea cred.
Aviz celor ce-si inchipuie ca "a avea o functie" e neaparat un lucru bun. Nu este. Adeseori te pune in pozitia de-a face altceva decat ce crezi ca-i cel mai bine. Uneori ai incotro, alteori nu, si asta-i viata. Mi-ar place sa-ti pot raspunde ca daca eram eu in Parlament negociam ceva solutie cat sa nu fie nevoie de motiune. Idealisme.
Friday, 7 May 2010
cum adica, ai vota pentru? chiar daca stii ca partidul tau merge cu oistea-n gard?
Friday, 7 May 2010
Ma simt cam suparat azi. Si nu neaparat pentru ca vad la tine idei diferite de ale restului blogosferei; doar tu esti de dreapta - de cind te cunosc (de citeva luni) mi-am dat seama de acest lucru.
Sa ne fie clar, iesirea din criza se putea face cu un mix de politici de dreapta si de stinga, cu masuri numai de stinga sau de dreapta. S-au ales ultimele.
Nici nu e de mirare ca Cezar Coraci sau alti ciraci au sarit in sus de bucurie.
Sa zicem ca:
- masuri de dreapta sunt astea de azi, adica tot talpa care traieste din salarii sa plateasca greul crizei, cum bine prognoza Tiriac inca de asta-toamna, dar cine sa-l asculte ...
- masuri democratice, oarecum de stinga: taxa ``Robin Hood``, impozite progresive, TVA DIFERENTIAT, nu neaparat marit, adica vreo 5% la paine si 50% la yahturi si gipane, daca intelegi ce vreau sa spun.
Stii ce urmeaza ? Iti spun eu, ca am lucrat si la stat si la privati mai mari sau mai mici. Toti vor lua ``criza`` in brate si vor gasi noi motive pentru micsorarea salariilor, pentru neplata orelor suplimentare si asa mai departe.
Si asta nu ma face sa fiu mai ingaduitor fata de oamenii de dreapta, sa stii. Fiindca masurile liberale sunt una iar batjocura cu totul altceva. Iar acum suntem deja la capitolul batjocura, sa fim intelesi.
Mie sa-mi vorbeasca Cezar Coraci si toata trupa de aplaudaci de teapa lui atunci cind n-o sa mai avem o treime de economie subterana. Pina una-alta toti imbogatitii de azi pe maine ar trebui sa taca dracului din gura.
Eu sper sa cistigi pariul, inseamna ca am cistigat toti si a meritat sacrificiul. Din pacate mi-e teama ca ai sa-l pierzi.
Pina atunci am o rugaminte la tine: sa ne faci aici, pe Trilema, un articol explicativ despre curbele de sacrificiu. Dar nu cu ce scrie in wikipedia, ca aia putem citi si noi. Ci cu parerea unui tinar liberal din Timisoara. Succes !
Friday, 7 May 2010
cota de impozatire va creste, pentru ca asta este masura la care vor astia sa se ajunga.
chestia asta cu taiatul din salarii este praf in ochi. circ. ca sa se sperie oamenii si sa accepte majorarea cotei si tva-ului.
o sa fie proteste, greve. sindicatele vor scoate oamenii in strada. justitia va protesta, educatia va protesta, sanatatea va protesta, extrabugetarii vor protesta, etc...
cand mai bine de un milion de oameni, adica cam cei care au si votat, ies in strada, o masura ala basexu nu se impune. si de asemenea basexu va zbura mai degraba de la conducerea tarii decat am crezut eu.
in rest, buna argumentarea.
Friday, 7 May 2010
*a la
Friday, 7 May 2010
@kokofifi Uite bine. N-ai ce-i face, daca nu reusesti sa-i lamuresti in interior ca nu-i bine, si nu esti dispus sa te rupi de ei de-a dreptu', si nu poti spune ca fac o ilegalitate sau alta magarie cu totul si patent in afara acceptabilului, n-ai incotro.
@Marian S Teoria pe care-o expui tu nu-i fara merit, problema e ca n-are mare valoare in situatia particulara a Romaniei. Da, intr-un stat asezat, cu averi adevarate si-o clasa bogata de dimensiunea clasei de mijloc din Romania, si-o clasa de mijloc majoritara, unde oamenii inteleg ca si-au facut banii cu ajutorul legitim si legal al statului ce zici tu are sanse de succes. Ei vor alege probabil si cu si fara impozitari speciale sa-si sustina statul care le-a adus bunastarea. Dar in Romania, unde averile sunt in aproape toate cazurile intre negru si maro, cel mult gri-cenusiu, in care banii s-au facut in afara si chiar in pofida statului si mai ales al societatii, singurul efect ar fi inegrirea si mai pronunatata, si in cele din urma recreerea situatiei sociale din Sicilia. Nu vrem asa ceva, odata pentru ca ar fi, evolutiv vorbind, un pas inapoi, si-apoi pentru ca odata capatate relele naravuri ele mor greu. Deci da, chiar daca sunt grele costurile sociale, mai bine asa decat altminteri.
Salariile mici nu-s un lucru rau in sine. Ele incurajeaza, de exemplu, antreprenoriatul. Esti platit mai putin decat meriti ? Pai de ce stai la slujba atunci ? Ele educa intru economisire. A, ai avut un varf de castiguri, la 30 de ani, in 2007, cand faceai 2000 euro pe luna in familie ? Si te-ai repezit sa iei credit pe 30 de ani pe baza acelui nivel de venit ? A, si nu te-ai gandit ca poate dupa anii grasi vin ani slabi ? Ca poate la 50 sau la 60 de ani n-o sa castigi tot cat la 30 in mijlocul boom-ului ? Pai poate ar trebui sa inveti, din experienta, ca din carti se vede ca nu te-o interesat.
Curbe de sacrificiu, adica mai concret ce ? Cele istorice, curbele Lalescu zici ?
@Mihai De ce-ar vrea ? Nu vor. Cel putin unii dintre ei nu vor odata cu capul. S-ar putea sa nu se poata evita, ceea ce-i putin altceva.
Oamenii vor protesta. Bun. Uite si eu mai pun gagicile la slabit din cand in cand, si ele protesteaza. Dupa care slabesc. Care-i problema ?
Judecata lor este ca au destula forta cat sa tina carma. Corecta sau gresita, mor cu ea in brate. Asta-i deja respectabil, mai ales daca se tin. Vom vedea, avantajul tineretii (informate) este ca lumea e, de fapt, o carte deschisa. Pana la urma ce risca si ce pierde un pusti de 20 sau de 30 ? A, cateva sute hai mii de lei ? Fas. Poate invata de-aici de zeci de mii, daca casca bine ochii.
Friday, 7 May 2010
despre asta ai vorbit si la tnl? sau ce e cu pustii astia informati? :D
vedem cat bine or tine carma. uita-te si vezi ce ii in grecia. si ce a fost in ungaria cand a mintit prim-ministrul lor. inghitim noi multe, ca ei sa poata sa continue sa fure. dar cat de multe, asta e intrebarea?
cand o sa inceapa, i'm in! as incepe eu, dar nu am motivele sa o fac, intrucat nu sunt direct afectat. la o adica, e buna logica lor. marirea cotei si tva-ului ii afecteaza pe toti, iar reducerea cheltuielilor cu aparatul de stat ii afecteaza direct doar pe unii. problema e ca si aia unii sunt foarte multi si se afla pe la capatul rabdarilor.
Friday, 7 May 2010
Problema esentiala este ca "rabdarile" nu conteaza.
Uite si Gigel, vrea sa-i ia ta-su calculator. Si i-o promis. Si nici de Craciun nu i-o luat. Si o si luat 20 la romana, care-i foarte grea.
Gigel se poate duce linistit ori sa se spanzure, ceea ce s-o intamplat de curand, ori sa faca bani. Pentru ca rabdarea lui nu intereseaza, fundamental, pe nimeni. Ea nu-i in chestie.
Saturday, 8 May 2010
Mi-ar placea grozav sa castigi pariul si sa se ajunga in situatia de a spune ca in Romania se face, se drege, se misca ceva si in sensul bun. Si cred ca ar fi grozav sa ma insel, sa vad lucrile gresit, insa
Legat de ce spune Dr.A, restantele statului ingenuncheaza rotitele economiei, omii care se misca si produceau/produc ceva, is impinsi catre faliment prin neplata din partea statului. Nu zic treba asta ca nu ai sti, ca banuiesc ca stii foarte bine, insa mie imi par ca-s destui de multi cei impinsi, si daca statul ii mai impinge mult in directia asta, s-ar putea sa ajungem in situatia de a nu mai avea cu cine sa mesterim la caciula ceea.
Ma racaie "ne ramane acum sa taiem", ii tare gingas ne ramane asta. Pentru ca-i tare greu de realizat, si pentru ca-i prost gandit, zic io. Cel putin din doo puncte de vedere.
- se suprapune cu legea unica de salarizare, deja sunt institutii unde omii au fost 'taiati', destul de aspru, daca ne ramane sa ii mai taiem, ii destul de tragic. caz, un linjiner cu peste 10 ani vechime, intra pe grila undeva la 2.2 puncte * 705/punct, cam 1550 lai brut. Net, techini in mana, ar veni undeva pe langa 1100 de lai. Mai taiem din astia inca 25%, si ajungem pe la 825 de lei. Studii superioare si vechime, insemnand asta. Hailalti, debutantii sau cei fara SS, ar fi pe undeva pe la 600 de lai. La banii astia pe cap de furajata nu-ti poti permite sa ai copii. La banii astia orice om cat de cat capabil se fute in el sistem si isi cauta orice altceva de munca. Cei care vor ramane o sa fie, in general, rebuturi.
- sub forma spusa de tine "Ne ramane acum sa taiem un sfert din fondul de salarii al bugetarilor", asta ar putea sa insemne si reduceri de personal. Cred ca ar fi solutia viabila ca sa putem spune ca, AVEM o caciula. Suntem mult prea multi bugetari, si mare parte dintre noi frecam poola fara macar sa avem habar cum ii sa muncesti pe cont propriu, sa primesti pentru cat muncesti, cat faci, atat sa ai. Aici ar trebui umblat, la numar, si fiecare luna pierduta ii un pas la vale. Mie imi pare o ineptie crunta faptul ca analistii lu peste prajit behaie, rag si mug cum ca disponibilizarea nu-i o solutie, ca protectie sociala, ca salarii compensatorii si ca nu se fac economii, pe naiba, iaca mintenas se face anul de cand se pune problemna disponibilizarile si oamenii au LUAT DEJA CA SALRII banutii aia care reprezentau compensarile si asistenta sociala. Intre reducerea salariului si reducerea numarului de angajati, as alege fara sa clipesc reducerea numarului de angajati. Pentru ca am nevoie de angajati SANATOSI. Atat fizic cat si pisic. Nu am nevoie de umbre care sa behaie "apai pentru banii astia, ce vrei sa fac", "ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim". Iar criteriile de selectie ar trebui sa fie fie munca si responsabilizarea. Scapi de non-valori si de lichele daca le responsabilizezi si le dai cu adevarat de munca. Lucru care din pacate NU SE VA INTAMPLA la noi, pentru ca s-au inventat posturi de frecat poola, posturi de lustruit tipari, si tocmai posturile alea nu vor fi desfintate in caz de reduceri de personal. Si tocmai omii din posturile alea nu vor fi responsabilizati si pusi la munca.
Sper ca vom reusi sa-l trecem pe "ne ramane sa taiem", chiar daca statul nu-si va mai falimenta omii care mesteresc la caciula (deocamdata prin neplata) si invart economia, chiar daca ce se taie se va impaca cumva cu legea unica de salarizare, si dupa ce se aseaza praful sa stim/putem/facem ceva sa ne miscam, sa facem ceva cu caciula aia.
Saturday, 8 May 2010
Pierzi din vedere un lucru esențial în argumentația ta. Tu și toți ceilalți care vor să explice logic măsurile anunțate de cîrmaci. Ar trebui să avem și un guvern care să facă treburile ca la carte, așa cum le prezentați voi într-un mod naiv. Ca din cărți. Și treaba nașpa e că n-avem. Șoferul e beat. Și cînd nu e beat, nu știe să conducă.
De dreapta? Un rahat împănat cu mărgele din plastic. Asta-i argumentul struțului. „Uaaaaau, Băselu a luat măsuri de dreapta!” Dacă zici treaba asta ori ești cretin, ori sugi ceva de la sursă. Dacă era cu adevărat de dreapta o făcea cam acum un an, fără să mai pună la socoteală alegerile alea pentru tron. Asta-i disperare, nu viziune. Creșterea TVA-ului și a impozitelor n-ar fi adus bani la buget în secunda doi. E atît de evident că vor fi majorate în curînd, încît orice persoană lucidă ar putea prevedea viitorul ăsta. Se vor găsi anumite tertipuri și scuze, cît să pară că nu se poate altfel, Pedeleii nu duc lipsă de scenariști de telenovele sociale.
Mircea, tu încerci să explici logic o guvernare găunoasă și care e împotriva logicii elementare. Și n-ai cum.
Saturday, 8 May 2010
@Florin Doua moduri neinteresante in care economia poate creste : pentru consum intern si pe contracte guvernamentale. Nici unul, nici celalalt nu sunt de dorit. Circumstanta ca puterea de cumparare a romanilor scade e un avantaj pentru economie, nu un dezavantaj. Circumstanta ca e o idee proasta sa faci afaceri cu statul idem.
Tot ce mai ramane e tot ce de fapt conteaza : afacerile de export. Polimedia castiga 0% din vandut catre statul roman, intre 0 si 1% din vandut catre firme si cetateni romani, si 99% sau peste din vandut la extern. Asta nu-i o intamplare, ci rezultatul implementarii unor alegeri strategice. Corecte.
Ca atare, ghici cat de mult ma intereseaza pe mine considerentele cu arieratele guvernului si puterea de cumparare a lui Stan si-a Stanei ? Si pe buna dreptate. Pentru ca o economie si-o crestere economica bazate pe piata interna (eventual finantate cu credite din strainezia, ca piata imobiliara) nu-s, de fapt, decat un alt fel de-a produce inflatie.
Am zis si repet : salarii mici nu sunt un lucru rau. Daca munca inginerului aceluia nu valoreaza peste 1000 de lei, atunci nu are ce sa caraie. Daca valoreaza, nimic nu-l impiedica sa-si faca o firma, bucurandu-se de avantajul ca destui colegi sunt de facto stimulati sa-l ajute. Iar daca nu-i in stare, nimic nu-l impiedica sa se alature celor ce sunt in stare. Ori-ori. Nu se poate in acelasi timp ca omul sa nu poata produce 1000 de lei valoare intr-o luna, dar totusi "munca" lui sa valoreze peste 1000 de lei intr-o luna. Nu are rost sa platim actori, pentru performantele lor actoricesti, dupa criterii non-economice (a, are vechime, a, are patalamaua x, a participat la spectacolul z, trebuie sa-i dam atunci y). Banii se produc sau nu exista.
Ca o paranteza, apropo de "permis sa ai copii". Minerii din Valea Jiului aveau 4-5-6 copii per familie, in conditiile in care nu castigau, in termeni reali, 100 de dolari pe luna. Intelectualii din anii 80 faceau copii, uite de exemplu pe mine, in conditiile in care in termeni nominali castigau cam 200 de dolari pe luna (la cursul oficial, de 20 lei la $, la cursul real castigau cam 40$ pe luna), iar in termeni reali undeva intre 100 si 150. Nu-i obligatoriu Pampers ca sa ai copii, nu-i obligatoriu lapte praf ca sa ai copii, nu-i obligatoriu carne in fiecare zi. Nu-i obligatoriu televizorul, nu-s obligatorii tot felul de lucruri pe care lumea le considera azi "necesare". Aminteste-ti cum ai crescut tu. Sau n-ai fost copil ? Cate perechi de blugi capatai pe an, ce se intampla daca stricai o pereche de tenisi si cati copii aveau o minge de piele ?
Chestia de care spui tu cu reducerea de salarii versus de personal, e cu dus si cu venit. In primul rand, daca e sa alegi, atunci sectorul privat ar trebui sa-si aleaga cei mai competenti, cei mai buni oameni, si sa lase la public ciurucurile, si nu invers. Deci, din acest punct de vedere, reducerea salariului e preferabila : vor pleca, ca mai sus, cei buni. Cei slabi vor sta. Acest fapt e de fapt un punct de maiestrie politica din partea Guvernului : ce spui tu e adevarat, si anume, ca problema trebuia rezolvata de mult. Ce trebuie neaparat inteles este ca guvernul nu-i sfantul Gabriel, cu sabia de foc, si nici nu-l are la dispozitie. Guvernul nu poate "face". Guvernul e niste oameni, zece, douazeci, care spun. Nu ei fac. Ei spun, altii trebuie sa faca.
Acei altii n-au facut. Tii minte problema cu minerii ? Au venit la Bucuresti. Radu Vasile a cedat "rusinos". Rusinos, da, rusinos, dar sanatos. Problema s-a rezolvat, in 4-5 ani, cu incetul. Dar s-a rezolvat. La fel si cu bugetarii. Da, daca eram oameni, ca danezii, si nu vite, ca noi insine, se rezolva acum un an, cu disponibilizari. Noi nu suntem oameni, ca danezii, ci vite, ca noi insine, dar nu dispera : avem foarte bune motive, iti explica dadatroll. Pe scurt, "nu s-o putut".
Nu-i problema. Daca nu s-o putut, atunci inseamna ca nu s-o putut, lumea tine cu dintii de sinecura salariului la stat. Si guvernul foloseste asta : stati atunci dragilor, lingeti zidu' pe 600 lei, pe care ii vom reduce la 400 si la 200 si la 50 si la 15 si pe urma la 2. 2 RON/luna. Stati si uitati-va cum aia care-or plecat muncesc pe bune si castiga pe bune. Stati pana va iese statu' la stat pe nas.
Eu tot zic ca-i bine, si in pofida opiniilor expertilor de trei parale, ca vezi doamne "nu exista nici un plan" (aceeasi oameni care explicau ca stiu ei cum e cu site-ul de juma' de miliard, fara sa fi citit macar titlul de pe proiectul in discutie), planul exista, si e bine gandit. Sanatos plan, de altfel.
Saturday, 8 May 2010
@căţelul alpha Mei, mi se pare mie ca am dreptul de-a cere a fi scutit de chestii cu suptul de la sursa si asa mai departe.
Notabil mi se pare ca "masurile" nu-s luate de carmaci. Masurile sunt impuse de Isarescu, si carmaciul i s-a conformat. Da, pe aceasta irelevanta foaie citeai prima oara in online (sau in presa) notata observatia simpla ca Basescu asculta de Isarescu. Ea este confirmata astazi, nu c-ar interesa pe cineva, dar sa zicem asa, in treacat, sa ne crestem cota de insideri. Bun ?
Discutia nu-i politica. E tehnica. In ce priveste partea politica, banui ca vom primi raspunsul in scurta vreme, dar, cum ziceam si mai sus (#24), si daca reusim sa ne furam singuri caciula asta nu inseamna ca n-am avut niciodata o caciula.
Saturday, 8 May 2010
Mircea, nu am gandit in mod special ca baza economiei ar fi statul si afacerile guvernamentale, si m-am gandit ca statul trebuie sa fie functional, asta pentru a putea fi vorba de afaceri. Atat exportul cat si investitiile tin de functionarea statului. Insa am gandit ca deoacamdata noi exportam putin si ne bazam pe consmul intern. Daca vom fi in stare sa producem pentru exterior, atunci imi pare si mie ca vor fi doua moduri de crestere economica. Insa statul tot va trebui sa fie functional, ca asta imi pare ca-i singurul lucru pe care-l poate face statul pentru noi, sa functioneze, sa nu se ajunga la anarchie. Un linginer cu 600 de lai salariu si 200 de ore munca pe luna, poa sa faca munca asta de dicstractie, ca n-ajung banii nici de tigari, santieru' o insemnat pentru mine minim doo pachete de tigari pe zi, minim 5 cafeiuri, si multa multa carne din partea tuturor participantilor la trafic, deci automat mult alcool care sa sterga petele de pe neurol. Din ce-mi aduc amninte, ca debutant aveam cam 70-80 de dolari pe luna, insa imi ajungeau pentru toate cele mai sus amintite.
Is de acord ca salariile mici nu reprezinta neaparat un lucru rau, cu o singura conditie, costurile sa fie corelate. Vezi, aici ii si problema cu copiii, costurile nu mai sunt aceleasi. Si aici vorbesc despre mediul urban. Cei de la tara se descurca si se vor descurca, indiferent de costuri. Cat am fost io copil nu s-o pus niciodata problema de pretul curentului, al apei, al chiriei sau al alimentelor. Nu mai zic de haine, scoala cea obligatorie si demult ne-gratuita, gradinita si restul. Costurile ne omoara. Stii bine ca sunt strans legate, costurile de salarii, cu cat vor scadea salariile cu atat mai mult vor scadsea si costurile, dar trecerea (cat costa :P )?
Iar cu necesitatea lucrurilor si io-s cam tot pe acolo, consider ca multi omi alearga dupa lucruri de care chiar nu au nevoie.
Polimedia poate sa faca export daca cineva furnizeaza corent, daca se gaseste politie pe strazi, daca se exista banci care sa accepte tranzactii.
Imi place "In primul rand, daca e sa alegi, atunci sectorul privat ar trebui sa-si aleaga cei mai competenti, cei mai buni oameni, si sa lase la public ciurucurile, si nu invers", are logica ceea ce zici, ii drept ca nu am gandit pana acum asa, nu am gandit nici invers, ci am gandit ca fiecare sa-si gaseasca locul unde ii bun in ceea ce face. Insa asta se aplica doar in domeniile in care exista privat, nu sanatate, interne, drumuri ( :P), caz in care cei care se pricep fie se reprofileaza, fie pleaca afara. Si iarasi stii ca-i delicata treaba cand ii vorba de nivel. Poate omi ca Isarescu ar trebui sa nu se multumeasca cu salariul actual si ar trebui sa-si deschida o taraba unde sa vanda jelibonbon si topitop.
Saturday, 8 May 2010
@Florin Noa, stai asa. Bancile sunt private. Deci nu intra. Curentul e platit, nu intra. Caldura e pe centrala, deci nici acolo nu sponsorizeaza statul. Politie pe strazi, da, judecatori in tribunale, da. Opt milioane de diversi frecangii, nu. Intreaba-ma ce beneficii mi-o adus mie inspectoratu' de stat pentru x, y, z ? Ca de aia-i vorba.
Io nu zic ca n-are merit ce zici tu, adica gata, hai desfintam statul cu totul de maine si sanatate buna (nu ca n-as fi pentru, in principiu, da' sunt pentru aterizare, nu pentru desfacerea avionului in parti componente la 1km altitudine). Dar aparatul de stat asa cum e el azi nu are de fapt nevoie de minimum un sfert, si probabil o jumatate spre doua treimi dintre cei carora le plateste salar. Nu-i treaba guvernului sa-mi dea mie tspe autorizatii si sa ma caute de basca. Jumatate din eforturile politiei circulatiei sunt pentru limitarea vitezei, asa, ca exemplu. A studiat cineva cati bani costa asta si cat ar costa ignorarea problemei ? A, nu? Poate ar fi cazul.
In drumuri ar trebui sa existe privat. Nemtii nu-si construiesc autobahn-ul de stat, din cate stiu.
Ca o paranteza fara legatura : nu cred ca mediul urban e indicat cresterii copiilor. Nu este o lege ca tre' sa cresti copii absolut oriunde ti se nazare, in reactoru' nuclear, daca-i pana acolo. Un caine traieste mult mai bine cu un petec de verde si-un pom pe care sa se pise, de ce n-am pricepe ca acelasi lucru se aplica si pentru copii ?
Saturday, 8 May 2010
Mircea, drept ca am scaldat-o cu bancile, insa curent ne mai dau (inca) companiile (si bancile nu pot functiona fara curent si politie :)) ).
Am mai spus ca suntem prea multi bugetari, si-s perfect de acord cu asta, iara anumite inspectorate chiar nu inteleg ca ele exista PENTRU cei care produc, nu impotriva lor, nu ca sa le puna bete in roate.
Iar despre taspe autorizatii is cum nu se poate mai de acord (nu de alta, da acu doo saptamani mi-am depus documentatia pentru obtinerea autorizatiei de construire), si cel mai dureros ii cand trebuie sa-mi scriu numele de PATRU ori pe aceeasi foaie. Si apoi sa mai scariu inca patru foi a cate patru ori numele meu. In momentele alea incepe sa-mi sangereze neurolu. Si mor cand primesc raspunsuri (mai ales de la colegii mei) cum ca "asa s-o facut pana acum".
Treaba asta cu studiatul problemei cu cat costa (si ar trebui sa dea de gandit, ca s-o schimbat distanta de franare si manevrabilitatea masinilor) am intalnit-o la omi care or descoperit ca-i mult mai profitabil sa incalce legea (nu musai cu viteza, ci in alte domenii), deci da, ai dreptate, aparatul nu functioneaza cum trebe.
In drumuri se roaga toti omii sa existe parteneriat public privat, sa se faca odata naibii ceva. Numa ca vezi bine ca nici macar Comarnic - Brasov nu s-o putut pune la punct.
Iar Autobahn-ul ii de vis, din cate stiu io ii in curtea statului, ca nu am plactit niciodata taxe de drum la nemti, asa ca ma gandesc ca nu-i privat.
Treaba cu crescutul copiilor la tara, nu-i rau, numa ca ma gandesc ca-n felul asta s-ar muta mai toti omii la tara.
Saturday, 8 May 2010
Bun da' stai. Faptul ca e construit la ordinul primariei, si dat in folosinta publica gratuita nu il face de stat. Sunt cinci functionari in primarie care se ocupa de toata problema, si-o mie sau zece mii de muncitori la privat. Da' privat autentic. Asa statalitate nu mi-ar displace neaparat.
Romania e supra-urbanizata, mai ales daca privim chestiunea necunoscuta aici a densitatii. Daca am compara numarul de persoane ce traiesc in high density residential areas aici si aiurea am ramane usor socati. Nu cred ca-i sanatos, si nu cred ca-i inteligent, mai ales acum, cand uite ca minunea internetului imi permite mie sa fiu prezent pe doua-trei continente aproape zi de zi. De ce trebuie X sa locuiasca fix in Pipera ? A, ca nu-i adaptat noilor mijloace de productie. Pai bravo lui...
Saturday, 8 May 2010
Căciula despre care vorbești e mai degrabă amanetată. Deci e și cam nu e. Și nu mă încălzește cu nimic faptul că Băsescu ascultă de Isărescu, pentru că o face nevoit și în ultimul moment. Un fel de „asta e, n-am luat antibiotice pentru infecție la timp, acum o să-mi taie un picior”.
După cum am spus, tu tratezi corect problema. Doar că ai nevoie de instrumente potrivite pentru operație. Degeaba îți tai piciorul, dacă o faci cu un fierăstrău ruginit. Apropo de fierăstrău, pe Boc l-a mai auzit cineva vorbind, așa mecanic cum îi e obiceiul, de joi încoace?
Saturday, 8 May 2010
Dupa comentariul meu de la nr. 28 si raspunsul tau de la nr. 31 mi-am adus aminte de bancul cu ``ce spun eu si ce intelege ea (el) ``.
Ca sa lamurim niste lucruri din start:
- nu sunt bugetar, am fost oarecum intre 1983-2004. Zic ``oarecum`` pentru ca mi-e greu sa explic in citeva cuvinte stadiile prin care a trecut o firma precum (ceea ce e azi) Romtelecom. De la 100% de stat pina la situatia din 2004; situatia de azi nu ma intereseaza.
- din 2005 am lucrat numai LA si CU privati mai mari sau mai mici.
- am si o firma, ca idee, dar acum ``doarme`` fiindca ma enerveaza la culmea ideea cu impozitul forfetar (minim).
- firma era ``eu comand, eu execut`` si asta tocmai fiindca nu-mi place deloc sa-mi bat joc de viata unor oameni, LUCRU CARE SE INTIMPLA IN FOARTE MULTE FIRME PRIVATE, UNDE PATRONII SE CRED UN FEL DE J.R. IN MINIATURA.
- nu am credite fiindca stiu ce pericole ascund ele, nu am UN LEU datorie dar cred ca voi avea in curind.
M-am nascut din familie de muncitori si ramin inclinat catre politica de stinga. Am vazut ce e bine si ce nu e bine si accept citeva idei de dreapta. Si uite asa am ajuns un fel de centru-stinga.
Ai ocolit cu oarece caterinca raspunsul asa ca revin la chestii punctuale. Nu ca ai fi obligat sa raspunzi, dar cred ca face bine la feng-shui.
1. Ce e mai corect, dpdv uman si social: sa se ia 25% de la toti, bogati sau saraci, sau sa se impoziteze suplimentar veniturile ``nesimtite``, vorba mult iubitului nostru premier (clujean, daca asta are vreo importanta)
Nu vorbesc mai sus de salariile bugetarilor. Acesta este un domeniu de care putem vorbi pro sau contra vreo luna. Vorbesc doar de pensii si ajutoare de somaj. Fiindca, PARDON, dar de la cei bogati nu se ia 25%, NU SE IA NIMIC !!! Si asta e durerea mare, stimabile, daca intelegi ce vreau sa spun.
2. Cota unica de 16% e incorecta din punctul meu de vedere. Dpdv social, vreau sa zic. Insa sunt de acord cu beneficiile pe care le aduce si iata prima mea concesie catre dreapta: da, avantajele sunt mai mari decit dezavantajele, votez pentru cota unica de 16% din pragmatism.
3. TVA de 19% : aici cred ca se greseste mult. Ar fi fost corect un sistem cu minim trei valori distincte, astfel incit sa se impoziteze minim pentru alimente, medicamente, carti si maxim la gipane si alte vacante la Ibiza.
Dar am sa revin cu asta pe blogul meu, (evident, dupa ce rezolv niste probleme cu hostingul, sa pot sa mai accesez si eu blogul !)
4. Zici ca ai trait prin America aia democrata. Sa-mi spui daca gresesc la urmatorul rationament:
- in RO unui patron i se colecteaza 16% din profit (din ala declarat, evident) apoi este lasat SA FACA CE VREA CU BANII LUI.
- Parca acolo nu e asa. Acolo vine John la final de an la fisc si zice: am cistigat 100.000 parai anul acesta. De 20.000 mi-am zugravit casa / bravo, esti cetatean de nadejde, ai impozit ZERO pe suma asta. De 10.000 am mincat si am baut / Pai da, esti in parametri... legea spune ca pentru suma asta te impozitam cu 16%, ok ? Pai si cu 70.000 ce-ai facut ? / Aaaa, pai nu mai stiu... / Nici o problema ca nu mai stii, sa speram ca n-ai facut ceva ilegal, dar pina una-alta pe suma asta de impozitam cu 55%, ca asa e legea.
Bun, acuma sa-mi spui tu: daca aplicam chestia asta si in RO vor mai fi salarii platite la negru sau nu ? Economie subterana de vreo 30% din valoare ? Sa vorbeasca OMUL Mircea Popescu, PATRONUL Mircea Popescu, LIBERALUL inflacarat Mircea Popescu. Daca e vorba de aceeasi persoana se accepta un singur raspuns, evident.
Ar mai fi dar zic sa o luam incet ca ne ia durerea de cap. Sa ne limitam deocamdata la acestea, sa vedem cum decurge chestia.
Multumesc si scuzati deranjul.
Saturday, 8 May 2010
Hai sa mai pun una, ca m-am grabit:
5. Ce e aceea o ``curba de sacrificiu`` ? Ceea ce se intimpla acum in RO este sau nu este o curba de sacrificiu ? E normal ca in aceste sacrificii sa fie cuprinsi doar cei de jos ? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Saturday, 8 May 2010
@marian @alpha
Mircea nu cred ca-l pupa in cur pe basescu. Ca apreciaza un gest corect in scriptee un lucru normal in orice tara care nu are fotbalul sport national. sau autodetonarea in public. Pate ar trebui sa urmariti o partida de basebal din Japonia (la TV).
In japonia sub 10.000 de dolari anuali salariul nu este impozitat de fel. In franta e cam tot asa. In sua idem.
In romania daca nu ar impozita primii 10000 de euro anuali ar fi o chestie dar s-ar elimina practic impozitele pe salariu.
Problema e ca in ro avem un stat care traieste din impozitat cacaturi. E ca si cum s-ar apuca chinezji sa inchirieze spatiu pentru o fabrica de cusut sandale de 50c/bucata pe Champs-Élysées si ar angaja cusatoarele pe salarii de bancheri. Sigur ca-i munca grea si ca e scumpa locatia, dar IRL asa ceva nu se face.
Daca ai de curatat 100.000 de euro gasesti in RO mult mai usor solutii decat pentru 300 si pentru un comision % mai mic.
In privinta TVA pe chestii scumpe nimeni nu te impiedica ca european sa-ti cumperi tot ce vrei cu TVA redus din luxembourg. Sau bulgaria. Aminteste-ti treaba cu traficul de masini din germania. Statele sunt in concurenta pentru impozitele cetatenilor si daca nu au oferte atractive closca isi depune ouale in alt cuibar. Or in romania conditiile de viata sunt de kkt. sistemul sanitar, educatia idem. drumurile, infrastructura idem.
Daca dacia 1310 noua si un lexus nou ar fi la acelasi pret ca doara asa-i la americani cati ar mai cumpara dacia ?
Saturday, 8 May 2010
@ Dr.A : nu prea vad unde am zis eu ca il pupa in cur pe Basescu ? Eu am pus niste intrebari care vin de la un om de centru-stinga catre un liberal convins. Si astept raspunsurile lui, nu cred ca are nevoie de avocati din oficiu.
Iar in legatura cu TVA mai ieftin la altii: pune asta in legatura cu ce am zis eu despre impozite. OK, nu-ti iei Porsche din RO ca iti ia TVA mare. Te duci sa-l iei din vest. Dar vine onor statul si zice: pentru ca ti-ai bagat banii in intretinerea casei te impozitam cu atit, pentru ca ai mincat tu si familia ta cu atit, iar PENTRU RESTUL (indiferent ca ti-ai luat produse de lux sau ai spart banii la Acapulco) cu atit. Pai atunci unde mai e afacerea celui care se duce in vest dupa Porsche ? Putina matematica, ce dracu` !
Saturday, 8 May 2010
Si inca ceva, fiindca dau impresia ca ma contrazic singur.
1. Impozit progresiv ca in State, cu justificarea fiecariei cheltuieli, este deja un vis prea frumos. Sunt constient ca este extrem de greu de acceptat asa ceva in RO, desi ar fi ideal.
2. In lipsa ma multumesc sa murmur impotriva impozitului universal de 16% dar recunosc ca este un rau mai mic printre altele si merita ales.
Ca sa nu ne confuzam degeaba.
Saturday, 8 May 2010
@Marian
Aia cu pupatul era pentru alpha dog
Sistemul tau ideal o fost in ro pana la cota unica. Nu pot zice ca era chiar un vis. De 1907 ai auzit ? asa era atunci asa cum zici tu. Decidea boieru cit si cum sa jupoaie din pielea omului si omu era obligat sa domicilieze pe mosia boierului. Rezultatul ? in 50 de ani or disparut si boierii si iobagii.
Cum ar fi sa ai un restaurant in care esti si patron si bucatar si in care fiecare sa manance cat il tine burta si sa te plateasca functie da cati bani are in buzunar ?
Saturday, 8 May 2010
@cățelul alpha Mi se pare ca muti discutia dinspre categoricul cu care ai inceput inspre un cantitativ care nu-ti face neaparat cinste. Asta-i un stil de argumentare de tata, adica "Toate de pe scara e curve !" "Cum, si Maria Tereza ?" "Intr-o oarecare masura". Pai bre...
Boc e disparut, in mod suspect. Gurile rele zic ca i-a donat organele Traianului si i se va construi mausoleu.
@Marian S 1. De la toti. Daca e sa se ia mai mult de la cineva, sa se ia mai mult de la cei actualmente saraci. Sa li se ia, la rigoare, tot. Problema Romaniei nu sunt cei care fie au dezvoltat o pricepere, fie au acceptat economia riscului. Problema romaniei sunt cei care fara priceperi particulare prezinta 0 apetenta pentru risc si comportamente de clasa de mijloc. Ei sunt un fel de somalezi, care ar trebui pe merit sa traiasca sub cerul liber si sa manance o samanta de dovleac pe zi, dar pe care, pur si simplu din mila, instituita insa cu forta in societate, ii sustine restul. Din putinul si chinuitul lor.
Sa nu-mi spui de averi nesimtite. Averile romanesti sunt niste glume de cateva milioane. Tu crezi ca un american sau un neamt cu 2-5-10 milioane iti vorbeste de "averea" lui ? Nu-i o avere, mai frate, decat in Romania. Obtinuta, aici, infinit mai greu, infinit cu mai multa munca si cu mai mari riscuri decat aiurea. De ce ? Si cui serveste, pana la urma ?
2. Mnoa, suntem de acord, ca norocu' ca nu spui care-s dezavantajele ca probabil nu mai eram :)
3. Absolut de acord. TVA e o taxa de consum, nu toate consumurile sunt egale. Toate tarile sanatoase, si chiar si in lipsa exemplelor practice, insasi ratiunea TVA e sa incurajeze anumite consumuri si sa descurajeze altele. N-avem ce discuta.
4. Cam asa e situatia cum o descrii in SUA. Ca rezultat, in ultimii 20-30 de ani cam toti cetatenii bogati ai SUA si-au mutat capitalurile afara din SUA, sau altminteri le-au scos de sub puterea guvernului SUA. Nenorocirea este ca odata cu aceasta mutare, interesul lor in SUA, si calitatea lor de participanti la SUA s-a diminuat semnificativ.
Tu poti sa crezi ca prabusirea iminenta si inevitabila a acelui fost paradis este vina speculantilor, sau a tampeniilor bancherilor, sau a oricui vrei tu. Eu iti spun ca astea-s toate circumstante, care pur si simplu au facut sa crape buba. Dar buba de fapt este ca SUA a reusit sa-si indeparteze in ultimii 30 de ani toti oamenii care de fapt conteaza. O salcie putreda se va rupe, indiferent care va fi furtuna sau vantul care va provoca concret prabusirea.
Saturday, 8 May 2010
@Marian S Cred ca ti-am raspuns.
@Dr.A Lol aia cu basebalu' e buna :D
Solutia la variatiile de taxe (in SUA, care au aceeasi problema cu sales tax, care-i practic vorbind un fel de VAT) este impozitarea la inmatriculare. Pe masini merge, ei incearca acum s-o aplice si pe alte cumparaturi, mai valoroase - televizoare mari, etc. Dovada ca-i o idee inaplicabila e neuniformitatea si dificultatea ideilor de implementare concreta.
Pana la urma, concurenta de care vorbesti intre state pentru impozite exista si lucreaza, motiv pentru care ia uite ca Romania a castigat, in fata SUA, o persoana. Incredibil, dar fapt.
Buna si obiectia cu 1907, desi poate nu-i suficient explicata.
Saturday, 8 May 2010
Da' nu-s tată :P
Și acum sînt categoric. Doar că mi-a mai trecut furia. Așa că „toate femeile-s curve”. Nu-i nimic de lăudat. Doar de acceptat, mai ușor sau mai greu. Doar ce ți-am zis în primul comentariu că tu încerci să explici logic ceva ce e în afara ei. Pe hîrtie știi cam cum ar ieși o casă. Dar dacă în loc de oameni pricepuți la așa ceva angajezi maimuțe? O să-ți iasă o ștoaie. Așa-i și cu guvernul nost'. I s-a dat acum o grămăjoară de materiale să reconstruiască o casă părăginită. Doar că maimuțele din Victoria știu numa' să arate fundul cînd stăpînul lor le arată degetul. Nu-i nici o victorie a României. Cred că și tu te-ai aprins cam tare cînd ai scris textul, iar pe la comentarii te-ai mai trezit nițel și ai început să vorbești despre căciulă și viitorul ei. Prima dată strigi „am înfrînt!”, apoi „no, bine că s-a terminat egal!” Cam așa și cu tine.
Saturday, 8 May 2010
Mei, nu. Faptu' c-om sti sau n-om sti ce face cu ele nu inseamna ca la momentul X, adica ieri, noi nu le aveam. Le aveam.
Si nu inseamna nici ca restul lumii nu se afla intr-o pozitie mai proasta ca noi. Se afla.
A, ca probabil nu ne va tine... astea-s discutii despre viitor, cu care nu pot sa fiu intr-un fulmninat dezacord, pentru ca viitorul e insondabil. Dar de trecut vorbind, tu nu esti categoric, ca nu vorbesti de el deloc. Tu-mi spui mie cum sunt oameni pe care nu-i cunosti, si ce vor face ei intr-un viitor pe care iarasi nu-l cunosti. O fi, mei. Da' io chiar vorbeam de noaptea zilei de joi spre vineri.
Saturday, 8 May 2010
Boc nu e disparut. Boc are ceva de pierdut, intr-o situatie in care gloata înfuriata vrea sa omoare cu pietre mesagerul.
Basescu n-are nimic de pierdut, el si-a câstigat alegerile, si-a facut pohta ce-a pohtit, si a promis de mult sa faca ceea ce tocmai se intâmpla.
Interesant este cine nu-i disparut: toti cei care au pus umarul la greu ca sa se ajunga la fundul sacului.
Saturday, 8 May 2010
Aia nu dispar de la sine. Fara actiune hotarata si concentrata pe deratizare, sobolanii vor supravietui bine-mersi.
Saturday, 8 May 2010
@ Mircea Popescu
Capitalul ? O vorba de dansii inventata ! Tu crezi ca, la o adica, mai conteaza capitalul ? Alea sunt doar niste cifre. De contat conteaza armele, computerele, stiinta binelui si a raului. Capitalul e o chestie care se poate sterge cu o guma sau cu un DELETE.
Tocmai de aceea lor le pasa sa rezolve situatia asa cum am descris-o eu si ii cam doare in cur de efectul descris de tine. Vom trai si vom vedea.
Nu ti-e clara situatia din ceea ce s-a intimplat deja chiar si la noi ? Sa luam exemplul unui latifundiar de Romania, chiar de Pipera, eventual. Acu` doi ani avea o ``bogatie`` de 100 milioane euro (cifra e din burta, evident). Acum are vreo 40 milioane, sa zicem. Pai in ce a constat bogatia lui ? In terenuri. Ale dracu` terenuri, acum erau valoroase, acum nu mai sunt valoroase. Dintr-un condei !!! Dar omul tot e valoros, are terenuri. La urma urmei planteaza cucuruz pe el si tot aare ce sa manince.
Cam asa si cu americanii astia. Iar ceea ce au DETERMINAT ei acum tocmai asta a urmarit: sa faca din capitalurile americane zburatacite prin alte parti hartie de sters la cur. Pacat ca la liberali nu se vede asta.
SI VAD CA TOT EVITI SA RASPUNZI LA INTREBAREA AIA CUCURBELE DE SACRIFICIU !
@ Dr.A ; @ Mircea: sa ma pici cu ceara daca inteleg ce are 1907 cu povestea noastra. Sigur ca putem gasi asemanari intre cur si pizda: ne putem baga ceva in amindoua. Dar numai una face copii, pe partea ailalta iese doar cacat.
PS: unde naiba e dadatroll, voi nu-i simtiti lipsa ???
Saturday, 8 May 2010
draga dadatroale s-a intocsicat cu Nutelia
Saturday, 8 May 2010
@Marian S Da. Vorba capital e de dansii inventata, dar pentru a numi ceva ce exista, "it's a presence, it's the Beast" vorba lu' Jerry (care ar trebui sa stie, pentru ca spre deosebire de Bendeac, aia din Suflet de Tiganca sau cum ii zice, spre deosebire de Bahmuteanu si Zavoreanu si Pulameanu, si spre deosebire de tot restul ahtiatilor dupa sticla de la noi, omul ala a facut un miliard de dolari. Adica bugetul televiziunii romane pe ani de zile.)
Capitalul exista si nu se poate sterge, a fost aici dinaintea noastra si ne va supravietui, el e borgul, si chiar putin ii pasa daca tu intelegi sau tu nu intelegi asta. Sigur, daca ai impresia ca nu exista, cu atat mai rau pentru tine, cea mai mare smecherie a diavolului fu sa convinga lumea ca nu exista, gen.
Mi se pare, in treacat fie spus, ca orice optiune si orice persoana de stanga nu poate sa existe decat pe baza acestei naivitati specifice. Sa crezi tu ca banii nu exista, e o traznaie de nivelul de-a crede ca cerul e pictat pe mucava.
Revenind la obiect, e falsa impresia ta asupra macroeconomiei. Te pripesti sa judeci, cred eu, pe baze insuficiente.
Raspunsul de la 1 se aplica dupa parerea mea si la 5 : "Daca e sa se ia mai mult de la cineva, sa se ia mai mult de la cei actualmente saraci. Sa li se ia, la rigoare, tot."
Sa li se ia saracilor tot. Pentru ca tot ce au a fost, de fapt, primit si nu castigat.
@dadatroll Isi unge ranile ?
Saturday, 8 May 2010
E clar. S-a marit numarul vitelor. Pai asa puteai sa spui de la bun inceput.
Saturday, 8 May 2010
@Marian
Tu fiind socialist gen cu mana intinsa la stat te uiti la cur si pizda intrebandu-te ce-ti iese. Noi astia capitalisti ne uitam din perspectiva cam ce-ar fi de bagat in afacere si ce beneficiu am putea trage (gen placere: vezi etajele superioare ale piramidei)... din perspectiva noastra nu-s asa diferite. :D
1907 e relevant in masura in care statul ala pe care il idealizezi tu e un fel de mosie a boierului pe care cetatenii liberi devin iobagi legati de glie. chestia nu a mai functionat acum 100 de ani si nu va mai functiona nici de acum inainte.
Vezi exemplu cu restaurantul ca ti-a scapat. ala e socialismul tau. ala trebuie sa-l justifici.
Saturday, 8 May 2010
@Marian S Ha! Da' care-i criteriul, dincolo de "ne place, nu ne place" ce zice omu' ?
Saturday, 8 May 2010
@ Dr.A : Daca citeai cu atentie comentariul nr. 43 cred ca erai mai lamurit. Hai sa-ti repet, ca ti-o fi greu sa citesti acolo: singura firma DE STAT la care am lucrat s-a numit Romtelecom. Stim bine ce era inainte de `89 asa ca nu insist. Ma rog, stiu cei pe care nu i-a prins revolutia ca si copii. Aia pe care i-a prins copii vin acum cu un tupeu fantastic si reneaga tot ce a fost inainte. Cunosc ideea, lumea incepe cu ei. Stati linistiti, asa eram si eu cind eram mai mic, dar viata te maturizeaza pina la urma.
( Apropo, azi sunt destui care il injura pe Ceausescu ca nu le-a oferit telefonie mobila si internet inainte de `89, dar cind le spui ca astea oricum au luat avind dupa `90 se uita la tine ca la urs !!! )
Sa (ne) revenim. Dupa `89 astia au trecut prin mai multe etape: regie autonoma, societate cu capital de stat, privatizare, pina s-a ajuns la ce e azi. Uite ca am avut privilegiul sa vad CUM SE CONSTRUIESTE CAPITALISMUL si nu sa-l iau de-a gata. Ce sa-i faci, vorba scriitorului, ``nu ne nastem toti la aceeasi virsta`` !
Incepind cu 2005 am lucrat CU si LA privati, ma repet. Dar niciodata nu mi-a placut nici sa imi bat joc de cineva, nici ca altcineva sa isi bata joc de mine. Uite cum anumiti liberali sar peste cal: daca traiesc eu bine, restul poa` sa moara. Nu zau ? Pai sa ne intoarcem la comuna primitiva, zic. Nu merge, dragilor, pur si simplu nu merge.
Cit despre rascoala din 1907 si restaurantul ala de care tot spuneti, singurul meu raspuns este: fix pula. Acele exemple au legatura cu ce vorbim noi aici exact cum are peretele cu nuca. Ma rog, va stiu caterincari, iar eu am luat-o prea in serios. Tocmai aici e spilu`, banuiesc ca glumiti, ca daca as sti ca vorbiti serios mi-as pregati niste injuraturi.
Saturday, 8 May 2010
Mei, eu inteleg ca ai o nemultumire. Dar nu ma deranjeaza.
Ca ea sa conteze nu-i nici necesar (si nici important) sa i te pui tu chezas cu trupul si cu sufletul, sa stai in spatele ei ca corp. Ce conteaza e sa-i dai forma, s-o expui rational. Sa stai in spatele ei cu mintea, cum ar veni.
Daca nu faci asta, prezumptia logica si rationala este ca nu faci pentru ca nu se poate face, si nemultumirea ta nu intereseaza pe nimeni [dintre cei care conteaza, ci doar dintre cei la randul lor incapabili sa-si exprime nemultumirile intr-un mod care sa conteze].
Saturday, 8 May 2010
@Marian
Eu nu am zis ca esti bugetar. Poate doresti sa verifici [59].
Discutia asta aici, la nivel intelectual, se poate purta in jurul principiilor care ar trebui sa stea in spatele sistemului fiscal. In mod echivalent se poate purta, tot aici, la nivel de pula'npizda'ncur asa cum ne propui tu [55].
Principial taxele trebuie justificate printr-un serviciu necesar cetateanului si prestat de catre stat. Faptul ca tu vrei sa iei banii cuiva doar pentru ca are mai multi ca tine nu-i acceptabil si nici matur. Nu pofti capra vecinului zice si'n Biblie!
Sunday, 9 May 2010
Eu am o nemultumire si am expus-o foarte clar si rational: masurile care s-au luat acum sunt de dreapta, de extrema dreapta as putea spune.
Pe romaneste e o ``curba de sacrificiu`` iar cei care au aplicat-o prima data in tara asta tot de dreapta au fost.
A avea pareri de stinga si a crede in justetea unei economii sociale de piata nu inseamna neaparat SOCIALIST si nici nu vine chestia asta din faptul ca esti sau nu bugetar. Ar insemna sa-i dam afara din Europa pe suedezi, ca sa dau un singur exemplu, fiindca nu corespund ideilor domnului mircea popescu.
Si ca sa inchei apoteotic: trebuie sa fii de-a dreptul bulangiu (la modul general, zic) ca sa ai pretentia sa iesi din criza asta pe spinarea celor mici, ca sa-i salvezi pe cei care au facut curul mare in principal prin furt.
Gata, am incheiat discutia asta.
Sunday, 9 May 2010
Noa bun, numa-ncet ca n-are nimeni nici o treaba cu tine.
Chestiunea e simpla : cei mici traiesc din pomana statului, fie directa sub forma de ajutoare, fie indirecta, sub forma de salarii pe non-munca (ineficienta, inutila, contraproductiva). Intr-o criza, adica cand nu mai sunt bani, e normal ca acesti intretinuti vor primi mai putina intretinere. Asta nu mi se pare ca-i de dreapta sau de standa, decat daca vrei sa contrastezi politica cu ratiunea. E pur si simplu rational. Si banal.
De unde se taie, e discutabil, si asta am discutat cu Florin, el zicand ca e mult mai bine sa se taie atunci partile contraproductive intai, toate, apoi cele inutile impreuna cu pomenile, toate, si apoi cele ineficiente. Ce zice el e sanatos, problema e ca nu-i nici clar cum am reusi sa distingem, nici cat timp ne-ar lua sau cat ar costa. Eu banui ca mai mult decat merita.
Sunday, 9 May 2010
Aia au facut curu mare cu sprijinul alora mici.
Pe hotii psd/pdl i-or votat fomistii aia contra mita electorala. Sa le fie de coliva.
Sunday, 9 May 2010
Stati mai linistiti, ca acum de-abia m-am lamurit de unde vi se trage !
(Am zis ca nu revin asupra subiectului da` uite ca tocmai am gasit explicatiunea) :
http://www.ionutiancu.ro/2010/05/04/varujan-vosganian-suntem-deosebit-de-interesati-de-intrarea-la-guvernare/
Io ma duc sa vomit un pic, voi faceti ce credeti.
Sunday, 9 May 2010
Am intrat la moderare si acesta este comentariul numarul 68. Pe 69 nu-l vreau, numai la jeg imi place.
Sunday, 9 May 2010
Il pot lua eu pe 69? Ca de incheiere :D
Multumesc.
Sunday, 9 May 2010
@Dr.A Sa vezi ce artistic o castigat Robu voturile tiganilor in Timis, ti-oi povesti odata. "Domnu', da aia dau 100 de lei" etc.
@Marian S Lol tot ce are link intra in moderare. Pe mine ce ma distreaza e ca acu 6 luni cand ziceam ca sa zicem pas lumea se apuca sa vomite ca cum dom'le, dar nu va sacrificati pentru tara ? Acu daca zice asta ca sa intram lumea vomita ca cum dom'le, nu va sacrificati pentru idealuri, sau nu-i clar pentru ce... in scurt, publicul e slab de stomac.
@Ukavra Sa te enjoi.
Sunday, 9 May 2010
In noaptea asta niciun enjoi, incepe sa semene a engagement ....
Monday, 10 May 2010
In seara in care Basescu a anuntat ca nu va creste taxele si ca scadea sa;ariile bugetarilor, etc, in drum spre casa auzeam la radio 2 cuvinte repetate la nesfirsit: "genocidul social". Cum se dau in vint socialistii astia dupa expresii prapastioase, sa sperie prostimea sa le sara in brate, pt ca ei sint cei care pot salva omenirea, planeta, copii, catelusii, etc.
Mircea, ai vaz asta?
Business in Romania: a country that's fast off the Bloc
Monday, 10 May 2010
Apoi nu prea citesc opiniile presei straine despre Romania, mi-e destul cu localnicii care nu pricep nimic ca sa mai simt nevoia de inca un nivel de lana pe ochi.
Interesant cum la majorarea cu 50% nu sarea nimeni in sus ca genocidul financiar. Aia li se cuvenea. 15% in minus, aia-i cu totul altceva. Simpatici.
Oamenii care trebuie sa traiasca in oras, care trebuie sa aiba masina, care trebuie sa aiba cablu, care trebuie sa cumpere sucuri importate si tigari. Pentru ca trebuie. Pentru ca ei merita.
Monday, 10 May 2010
"Chestiunea e simpla : cei mici traiesc din pomana statului, fie directa sub forma de ajutoare, fie indirecta, sub forma de salarii pe non-munca (ineficienta, inutila, contraproductiva). " Profii si medicii aci se incadreaza? Ca mici creca se refera la salarii.
Monday, 10 May 2010
Nu, ca ne-am luat cu discutia si am pierdut cu totul din vedere subiectul.
E timpul cred sa trecem pe spitale si scoli private. Aceasta criza e o buna oportunitate in acest sens.
Tuesday, 11 May 2010
N-am apucat sa citesc toate comentariile, asa ca s-ar putea sa repet unele chestii:
1. Cineva zicea ca probabil fiecare roman are in familie (daca o are) un bugetar, un pensionar sau un somer, asa ca toti vor fi afectati, nu "doar unii". In legatura cu somerii, cei de acum provin tot din mediul privat si se pare ca mai urmeaza o tura.
2. Masurile astea ar fi trebuit luate in 2009, sau chiar la sfarsitul lui 2008, dar deh, au fost alegeri. Acum efectele (benefice) vor fi mult mai reduse.
3. Scaderea salariilor duce la contractia cererii interne. Eu nu as miza atat pe exporturi, din ceva motive mai complexe.
4. Isarescu nu poate fi si la BNR si la Palatul Victoria. Daca pleaca de la BNR, ne-am ars.
5. Soferul e beat si n-are nici carnet.
6. Acum avem o caciula, dar estimez ca in scurt timp vom arunca cu ea dupa caini.
Tuesday, 11 May 2010
1. Da. Teoria asta cu "unii nu-s afectati" e din recuzita disocierii sociale, draga socialistilor. In fapt, criza loveste destul de uniform in societate, si masurile astea, de reducere a cheltuielilor, sunt cel mai pur si cel mai curat fel de solidaritate sociala. Ca sa ramanem in termenii exemplului lui Anonimosu, sunt copilu' care zice tati, stiu ca nu-s asa de multi bani, dar uite eu am sa cheltui mai putin daca ne merge greu.
2. Nu-s de acord ca masurile trebuiau luate atunci. Sunt de acord ca ar fi fost bine sa fie luate, dar judec ca ar fi fost imposibil sa fie aplicate. Politica nu-i doar a intelege ce trebuie facut, ci si a izola din setul chestiilor ce trebuie facute acele chestii pe care le poti face.
Intr-un fel e ca si cum ti-as spune tie ca trebuie sa-ti cladesti o casa, de preferinta de-acum cinci ani. De ce nu te apuci ? Un copil de 6 luni trebuie sa invete sa vorbeasca si sa umble ? Trebuie. Dar nu poate inca.
Contest si ca beneficiile vor fi mult diminuate. Au trecut cateva luni spre un an. Am fi economisit niste bani daca puteam face mai devreme, sigur. Dar niciodata nu-i tarziu.
3. Pai e o speranta. Daca cererea interna cade, clar ca alte alternative nu-s. Romanii se comporta, nu doar in opinia presedintelui, si nu doar in opinia mea, bine doar cand nu percep alte alternative.
4. Clar. Inca ma doare capul dupa aventura din 99-2000.
5. Soferul e beat si executa... o alta taietura... :D
6. Posibil. Vedem, zic.
Monday, 28 June 2010
Updated.
Sunday, 19 September 2010
scrisa de un idiot,nu poti comenta asa o tampenie,mai ales acum
Sunday, 19 September 2010
Io nu ma indoiesc ca undeva zace vre-o idee pe-acolo, da' zic sa incerci s-o scoti la lumina cu subiect si predicat.
Sunday, 18 December 2011
bai dar ce prost argumentam eu acum un an juma'. mi-e rusine de mine de-a dreptul.
amu as zice... da, ba popescule... mare cictorie, dar eu cu ce m-am ales. parca imi era mai bine sa fiu infrant, ca grecul dar sa chiar traiesc bine, ca cetatean.
dar mno, lasa ca noi o ducem bine, aici in cuibusorul nostru de nebunii, romania raporteaza victorie dupa victorie, guvernarea boc e sublima si tot rumanul prospera...
Sunday, 18 December 2011
Eu n-am inteles de ce te astepti s-o duci tu bine ca rezultat al victoriilor Romaniei. E cam ca si cum te-ai astepta sa iti scada burta pentru ca a dat gol Mutu.
Sunday, 18 December 2011
pai altfel la ce sa analizez? ca nu ma cuprinde nush ce mandrie nationalista, ca vaaai romania. cand ma dau la o straina ca sa am succes, nu zic ca sunt roma. sunt transylvanian. ;)
Sunday, 18 December 2011
Haha si eu.
Am patit si faze haioase, gen
Daca afla musiu prins Sarla muare. Sau ma rog, poate c-o fi aflat si de-aia isi da virtuala coroana pe-o mult mai concreta casa cu pridvor.
Saturday, 23 June 2012
Pînă la urmă cum am rămas. A fost sau n-a fost? Adică victoria. :)
Saturday, 23 June 2012
Auzi la bozgor cica e transilvanean. Nici macar ardelean. Mooe.
Apropo de care, e amuzant ca noi ii zicem la transilvania.. transilvania, avand in vedere ca ungurii ne ziceau noua 'aia de peste padure', cand mai corect din punctul nostru de vedere ar fi 'aia de dupa carpati', capitala e la Bucuresti gen.
Saturday, 23 June 2012
@cățelul alpha Pai a fost. Ce ti se pare ca poate schimba timpul ?
@Freud La Bucuresti e doar jegul.
Tuesday, 11 December 2012
S-a meritat sa citesc toate comentariile, dar din pacate e trist ca asa ceva se intampla intre vecini RO & HU ...