Umilinta la romani

Tuesday, 02 February, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cu mai multi ani in urma, cand am cerut si-am primit viza pentru SUA, m-am intalnit iesind din consulat cu un domn de bine care iesea si el. Discutand noi diverse mi-a marturisit dansul cat de umilit se simte. De ce anume ?

Pai, pentru ca americanii l-au silit sa le ceara el, tocmai el! viza. Sigur, nu exista in fond nici un motiv real pentru care distinsul personaj ar fi trebuit numaidecat sa fie scutit de la formalitate, si el nici nu incerca sa-l caute. I se parea de fapt la fel de umilitor sa constate si ca romanilor in general li se cere viza (astea se intamplau binisor inainte de intrarea in NATO, ce UE). Si de asemenea umilitoare i se parea imprejurarea ca are a astepta intr-o sala, unde va discuta cu un functionar.

Era vara, si-n vara aia Bucurestiul cel neumilitor pentru cetatenii lui, romani si ei, a omorat cateva zeci de persoane. Canicula, de-a noastra, romaneasca. In ambasada americaneasca erau 21 grade si punct, sase aparate de aer conditionat, platite pe banii castigati de aceiasi americani (fara indoiala in urma umilintelor la care supuneau ei diversi cetateni romani) bazaiau la turatie maxima, sa scoata caldura neumilitoare din incaperea umilitoare (filtrand si umiditatea pe parcurs). Afluenta de indivizi care, bizoni de turma fiind, se adunau cate-un ciopor de 5-6 persoane pentru fiecare nume de pe lista facea sala neincapatoare, asa incat, pentru a-i umili, americanii scoateau scaune de prin salile de conferinta si de unde mai puteau, sa nu stea lumea in picioare, si sa se coaca, la jumatatea temperaturii de-afara.

I-am atras atentia stimatului preopinent ca totusi, nu exista in tot orasul o cladire controlata de Guvernul Romaniei in care sa mearga macar ventilatia, lasa aerul conditionat, pentru fraieri (adica, cetatenii de rand, de pe strada, cei neumiliti), ca sa nu mai vorbim de politetea ferma si impecabila a cucoanelor de la ghisee. Nu a contat asta, cum nu a contat nimic altceva. Omul s-a simtit umilit, asta era sentimentul lui, si basta, ce mai atata discutie.

Mi-am amintit de el recent, pentru ca in urma disponibilizarilor din aparatul de stat, diverse nulitati cu mari pretentii, ajunse la o varsta respectabila fara a fi acumulat nici un singur motiv, oricat de firav, pentru care sa merite in mod autentic respect, se vad acum silite sa incerce sa se angajeze prin hypermarket-uri. Unde sunt puse la test, ori piuie masina de 40 de ori pe minut, ori pleci acasa. Ceea ce-i bineinteles umilitor. Cum adica, sa fii testat ? Si cum adica sa fii tratat functie de rezultatele unui test, si nu fata de pretentiile, impresiile, valoarea, vechimea si alte criterii irelevante ? Umilitor!

Acum cateva luni unor angajati din presa li s-a dat un test de limba romana. La halul in care arata presa asa o masura este benefica. Ce credeau despre ei insisi diversii jurnalisti vizati atunci de masura ? Ca se situeaza (evident, bineinteles, c'esti copil ?!) mult peste nivelul oricarei testari posibile, si asta asa, din capul locului si aprioric. Pentru ca ei sunt nemaipomeniti, ei au vechime, ce mai, mici genii neintelese, pe care iata, le umileste sistemul corupt si mogulul hraparet. Nu prea multa lume a abordat situatia in perspectiva rationala, "uite o buna ocazie sa demonstrez cat de bun sunt eu de fapt". Nu este demn de noi, asa ceva. De fapt, daca ma gandesc bine, simpla sugestie este pur si simplu umilitoare.

In scurt, categoria umilintei la romani imi pare c-a evoluat ca sens, si acopera acum ceea ce pana nu demult (sa tot fie o suta sau doua de ani) se numea adevar. Pana la urma, cum umilesti pe cineva mai grav decat spunand public adevarul despre el, si reciproc, cum se va simti o persoana despre care spui public adevarul daca nu umilita ?

Noa ca sa vezi. Natie mica si umila, da' foarte notional-creativa.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

19 Responses

  1. Veau sa spun aici o chestie pe care a spus-o un om batran si testat iubitor de neam fara de tagada:
    Romanii sunt o natiune complexata. Complex de inferioritate la est, complex de inteligenta sa sud, complex de superioritate la vest.
    Cred ca pe acolo e buba asta cu tifnosenia dusa pina la sentimentul de martiraj al unor oameni slabi.

  2. Stii proverbul: capul plecat, sabia nu-l taie!
    Si da, eu cred ca ne umilim de multe ori. Incepand cu faptul ca acceptam un salariu de rahat doar pt ca-i criza si nu-s locuri de munca si terminand cu faptul ca tre sa te rogi de nevasta/sot sa faca sex- ca ea/el e prea obosit/a si stresat/a. Dar nu-i musai specific romanesc, ci mai mult omenesc.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 2 February 2010

    @cipslim Pana la urma, cam toate natiile sunt "complexate".

    @Luisa N-am inteles rationamentul. De ce orice oportunitate trebuie neaparat sa fie perceputa drept o umilinta ?

  4. Mi-am amintit de un lucru intamplat saptamanile trecute! La fel, un nene se simtea urzicat ca de ce el e pus sa dea socoteala asa cum fac si restu, ca el face de 20 ani meseria asta si stie el, nu trebuie sa completeze niste hartii (formalitati).

    Cand a facut-o, le-a facut gresite si din cauza lui sedinta a durat cu o ora in plus. El nu intelegea ca nu-i bine, dar nici nu vroia sa-l ajute cineva si uite asa am stat o ora dupa el, iar dupa cu tupeu zicea ca a fost umilit de noi care ziceam .. hai bai nene ca avem si alte treburi acasa!

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 2 February 2010

    Caz tipic.

  6. Testele de gen au fost si un super pretext pentru concedieri. E greu sa acuzi criza si conspiratiile malefice cand nu poti conjuga corect un verb.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 2 February 2010

    Greu, greu, dar am vazut cativa carora le reusea al naibii de bine. Mai sontac la gramatica, dar curgea fraza ca berea din ei.

  8. Can I play Devil's Advocate? Here goes:

    Ca profesionist sau ca om cu vechime mare in munca m-as simti oleaca diminished daca ma pui sa fac paperwork, genu' ala de paperwork pe care l-ai putea obtine si cu oleaca de monitorizare computerizata. Gen sa-i ceri unui mecanic auto sa-ti explice si justifice absolut toate piesele utilizate in ultimele 3 luni, chiar daca ala de citeste raportul oricum n-are nici cea mai vaga idee despre cum se repara masinile.

    In rest la faza cu ambasada cred ca o foarte buna parte dintre romani nu-s capabili sa se vada pe ei insisi drept o resursa. Prin urmare nu pot intelege cumde ii poate evalua un functionar banal si nu ditamai Papa sau ce naiba mai vor ei.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 2 February 2010

    Ce spui tu e adevarat, dar nu s-ar pune problema, in situatia ipotetica pe care o descrii, sa nu fii in stare sa satisfaci cerinta. Deci da, pot intelege ca a-i cere lui Moisil sa rezolve niste diferentiale liniare ordinare omogene de gradul doi l-ar putea insulta/umili. Dar la rigoare, le-ar fi rezolvat, si anume, perfect. Care perfectiune e si dovada faptului ca tu-i pierzi timpul omului.

  10. Mikael Eon`s avatar
    10
    Mikael Eon 
    Tuesday, 2 February 2010

    am fost si eu in ambasada americaneasca si acolo am vazut prima oara ca omul de rand nu trebuie sa stea la coada la un ghiseu IN PICIOARE sa faca varice, erau unii conationali care, bietii, saraci de duh nu intelegeau ca poa sa ia loc pe scaunele acelea si stateau tot ca vitele in capul oaselor si se uitau talamb la lume cand le zicea sa ia loc frumos, da' de unde ca nenii si tantile alea vorbea engleza.

  11. Hai mey cum sa le dea test daca vor sa se angajeze la hypermarket. Astai ca si cum o tipa ar vrea sa se faca traducatoare si la interviu i sar si spune sa se imbrace in Playboy bunny.

  12. Poate se angajeaza la Hooters.

  13. nu stiu cum e cu umilitul la viza dar tin minte ca d-soara de la ghiseul ambasadei s-a minunat ca am batut calea pentru atata lucru. Si in loc de o saptamana mi-o dat viza pe 10 ani. Ca sa nu ma mai deranjez.

  14. Porcul de York`s avatar
    14
    Porcul de York 
    Thursday, 4 February 2010

    MI - NU - NAT !!!

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 4 February 2010

    @Mikael Eon Lungul drum al civilizarii.

    @dadatroll S-au mai vazut cazuri...

    @lexy229 Zici tu, asa, din auzite ? :D

    @Dr.A Umilitor.

    @Porcul de York ;)

  1. [...] Ca o paranteza, cam asta-i cauza de stress pentru cititorii de internet mai adulti : ii deranjeaza foarte mult manifestarile negative ale internetului asupra lor pentru ca le reduce, fara ca ei sa-si ia seama neaparat, valoarea sociala subiectiva. Cei mai tineri si-au format mecanisme de-a pondera importanta judecatilor emise de unu' de pe internet functie de sursa, dar cei mai batrani se adapteaza mai greu. Tot asta este si explicatia pentru un numar de alte comportamente aparent paradoxale. [...]

  2. [...] intru totul nemultumit de oferta in intregul ei, "nu-i adevarat tototot ce-o spus", nu se va supune umilintelor de-a fi umilit fiind tinut sa astepte pe scaun intr-o incapere cu aer conditionat [...]

  3. [...] fraieri sa plateasca (un leu) sa se cace in buda dupa care sa traga apa (auzi, sa mai tragi si apa! culmea umilintei!) cind se pot caca gratis, chiar in tufe (aceleasi tufe pe care dupa o saptamina vin sa le amusine [...]

  4. [...] pe el? e datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme... [↩]Obligindu-ne sa sedem pe scaune in incaperi cu aer conditionat, in loc sa ne lase sa stam in picioare inghesuiti in propriile zame. [↩] Category: [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.