Trope

Friday, 19 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Stiu ca ma citesc un numar de scriitori aspiranti - si-mi veti permite sa observ ca in limba romana nu exista la ora actuala decit scriitori aspiranti, indiferent de opiniile "criticilor", la care capitol iara nu stam prea bine.

Avem privilegiul rar de-a fi aproape complet lipsiti de literatura - nu stiu daca se gasesc scrise in limba romana cinci romane cu totul care sa nu fie maculatura - si intr-o masura semnificativa si de poezie. La partea de poezie lirica, superficiala, stam ceva mai bine, si in virtutea faptului ca mai nimeni nu-si mai pierde vremea cu asa ceva stam chiar mai bine decit aproape oricine. La partea profunda stam ingrozitor de prost, n-avem poezie epica mai deloc (si nici sa nu-mi pomeniti de Eminescu, e cel putin incompetent in domeniu, daca nu de-a dreptul fonf), dar pe de alta parte mai nimeni nu se poate lauda cu o epica serioasa, doua-trei popoare o au si restul fis. Nu se mai poate scrie azi, banuiesc. Cine stie....

Privilegiul zic, si nu dezavantajul, pentru ca intre oamenii care au mincat tortul si oamenii care n-au mincat tortul e clar cine va minca tortul de-acum incolo. Sigur nu primii. Poate nici ultimii, daca-s prea prosti sau prea sarantoci sau alte de-astea. Dar poate ca nu-s nici prea prosti, nici prea sarantoci. Cine stie ?

Ne ramine deci sa mincam odata tortul ala, sau macar citeva felii. In care scop avem a invata sa scriem, chestie care din nefericire la ora actuala nu se face nici in public, neavind noi nici stabilimente de educatie nici profesori competenti (cu scuza ca asa ceva oricum nu se poate preda de catre nimeni nicaieri, si ca rezultat nimeni n-are scoli de literatura functionale, cel mult scoli de artizanat literar, care-s prin definitie disfunctionale) nici in privat, mai ales pentru ca nu avem antecesori de la care sa putem invata.

Sigur, reusite punctuale si nesemnificative exista imprastiate pe ici-pe colo, mici victorii tactice ingropate in munti de rahat si steril, intorsaturi de fraza in paragrafe dispensabile. Problema mai vasta a fictiunii, si anume epica, ne eludeaza insa cu totul cultura scrisa. Ca atare, nu ne ramine decit sa ne folosim de manualele scrise de altii.

Asa incit, ingaduiti-mi placerea de-a face un rar act benevolent in viata scriitorului roman, pe care nu-l ajuta nici stramosii nici intelectualii nici confratii, ingaduiti-mi deci sa va introduc enciclopedia tropelor. Aveti dinjos o lista selectata foarte idiosincratic, citeva pagini care constituie bune puncte de pornire, cu mentiunea absolut ritoasa ca fara o cunoastere completa si totala a materialului continut acolo, precum si a relationarilor, legaturilor si mecanicii interactiunii dintre ele, fara a avea cu alte cuvinte intreaga enciclopedie invatata pe de rost, fara a fi capabili la nevoie s-o scrieti din scoarta-n scoarta nu aveti nici o sansa sa scrieti literatura. Cel mult sales copy, si chiar si aia cam prost scrisa.

Articole recomandate :

  • Fandumb sau despre fanii timpiti. Contine o lista interesanta de defecti cu larga aplicabilitate in zone conexe, de exemplu la electorat, comentatorii de bloguri etc.
  • Animation Age Ghetto sau de ce animatia nu conteaza. Rationamente si exemple are larga aplicabilitate, aceleasi mecanisme functioneaza si-n alte parti.
  • Deader than Disco, si Doamne-ti multam c-a murit odata (ma rog, nu in Romania, da' aia-i alta poveste). Cam cel mai dificil de evitat stilp pe drumul catre posteritate.
  • TheLibby - unul dintre foarte putinele, foarte saracele, foarte obositele si complet nesatisfacatoarele roluri afixate femeilor.
  • Cassandra Did It, cam jumatate din functionarea discursului politic in Romania.
  • Conservation of Ninjutsu, sau de ce o mie de ninjalai de-aia rai sunt cam de o mie de ori mai putin periculosi pentru erou decit unul singur. Bonus chestia cu zombii.
  • The Rule of Cool, the stuff all fiction's made of.
  • Death by Pragmatism. Cum zice vorba din batrini, "Seinfeld did it, Simpson's did it to". Si Stalin. Si Hitler. Chiar si Boc.
  • No Plans, No Prototype, No Backup sau diferenta dintre Stiinta si Paralogie.
  • True Art Is Angsty, o pagina dintr-o colectie de catolicisme pop despre cum este Arta Adevarata.
  • One Degree of Separation. Daca aveti impresia ca zidurile subtirele din blocurile comuniste nu respecta intimitatea, bucurati-va ca nu traiti intr-o bucatica de fictiune (asa, precum socialismul chair si este).
  • Ass Pull, sau Scosul din Cur, tehnica favorita a nulitatilor cu pretentii creative. Simpla prezenta descalifica din principiu orice text de la aspiratii literare, ducindu-l fix in maculatura.
  • Keep Circulating the Tapes - Niste chestii mai putin cunoscute din Universul Magic al Drepturilor de Autor, o constructie complexa si neuniforma fata de ale carei amanunte romanii sunt mai ingenui decit e cazul.
  • Apocalipsa Visului. Tineti minte cind s-o trezit Pamela ca ea de fapt visase ? Si tot ce-o fost real pina mai ieri o murit brusc ? Mnoa.
  • Firefly Effect, niste considerente de strategie in productie cam deasupra capului producatorilor romani, precum si-a profesorilor disponibili pe la facultatile de profil (care-or fi alea).
  • Proza Rusinoasa. Sa-i fie rusine cui o scrie.
  • Five Bad Band. Aveau dreptate chinezii sa vada-n cinciuri.
  • It's Popular, Now It Sucks. Nici pe asta n-au inventat-o romanii.

Daca limba engleza va este un impediment, incepeti prin a invata limba engleza.

PS. Aceasta punctie culturala are avantajul deloc neglijabil ca va permite sa va diagnosticati propriul talent : daca abundenta de material va suge prin monitor, blocindu-va capacitatea de-a va ridica de pe scaun si transformindu-se intr-o obsesie probabil ca aveti un talent autentic pentru scris. Daca intreaga chestiune va intereseaza marginal sau va lasa de-a dreptul rece puteti la fel de bine sa va apucati de crosetat. Eventual chestii de-alea de agatat pe linga soba, cu mesaje mobilizatoare pe ele.

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. bine, si? literatura nu se invata si nu se poate invata, punct. talentul de a scrie se cultiva, e adevarat, dar harul trebuie sa-l ai inca din nascare. in literatura nu merge ca in muzica, sa faci playback, nici ca in actorie, sa-ti sufle careva, nici ca la desen, sa te folosesti de simboluri sau chestii abstracte si fiecare intelege ce-o vrea, in literatura trebuie sa fii perceput si sa ramai in memoria cititorilor, fie de bine, fie de rau, nu conteaza, important e sa nu fii dat uitarii.

  2. Sunt foarte putini copywriteri decenti. Noi, asita micii tre sa ne bazam aproape exclusiv pe noi, din lipsa de idoli :P

    Altfel, daca un copywriter sau creator mai gasesti, un 'scriitor' decent apare foarte rar. De-asta imi e putin greata cand mai aud cate unul ca ''scrie si el''.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Saturday, 20 November 2010

    @Mikael Eon Degeaba ai talent, har sau cum vrei sa-l numesti. Daca nu-ti cunosti meseria e fix egal cu zero. Prea multa lume crede cu sinceritate ca i se va pogori textul din mirul Sfintului Duh. Nici vorba si nici poveste, textele se scriu. Cu sudoarea fruntii, cu mii si mii de ciorne, cu mii si mii de ore muncite, cu greu. Si cu multa, multa stiinta. Craft, cu s-ar zice.

    @krossfire Eu zic ca-i bine sa scrie, pina la urma problema noastra (da' nu numa' aici, cit peste tot) e ca n-avem nici un fel de practica, zero. Ia ce exemplu vrei tu si compara cu strainii, vei vedea ca rulajul lor e un ordin de marime pe cap de furajata. Conteaza rulajul mai mult decit orice.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.