Traiul sanatos

Monday, 08 February, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Oamenii vor sa traiasca sanatos. Adica, asta declara. Acum o suta de ani, oamenii voiau sa traiasca dreptcredinciosi. La nivel declarativ, vreau sa zic. Acu' inca o suta, voiau sa traiasca fericiti. Acu' inca o suta, voiau sa traiasca in pace. Cifrele sunt bineinteles aproximative, si pozitiile geografice interschimbabile cu situarile in timp, doar n-o fi murit nici Einstein degeaba. Ce-i uniform este idealul de viata, care se schimba mereu, dar ramane intotdeauna ideal.

Adica, intangibil. Pentru ca in pofida dezideratului cu traiul sanatos, oamenii baga mai multe chimicale in ei decat oricand in istorie, tot asa cum aia pasionati de viata si invataturile lu' tata Hristos erau destul de apti la palit semenu' cu crucea-n cap, si tot asa cum fericitii erau primii la dat cu capul de pereti si recolta de nevroze autoinduse la hectar, si pasnicii mari razboinici si tot asa.

Oamenii zic ca vor tot felul, dar in fapt ceea ce vor este sa traiasca perfect. E o diferenta intre bine si perfect, cam de-aceeasi natura cu diferenta intre o gazela si-un ghepard. Sigur, ambele incep cu litera g. Dar dincolo de acest inceput comun inselator, esenta lor diverge brusc, complet si ireversibil. Diferenta se poate ilustra in multe feluri, ca-i prezenta in multe locuri : Tocilarul invata perfect, copilul inteligent invata bine. Angajatul pupincurist e angajatul perfect, nenorocitul care face imposibilul e doar bun. Femeia perfecta e aia care nu x, y, z, femeia care da e doar buna. Si asa mai departe.

Idem si la fel in ce priveste traiul cel sanatos. Ne spalam cu sapunuri antibacteriene, si lustruim toate suprafetele cu chimicale cat mai toxice, carcinogene daca se poate. Ca sa nu fie microbi. Pentru ca microbii provoaca boale. Ce mai conteaza ca nefiind microbi, sunt toxine ? Fiinta nu-i problema perfectiunii, pe ea doar nefiinta o preocupa. Asa incat ma gandesc ca asta va fi urmatorul mare hit al industriei de detergenti, o substanta care face bulbuci si scoate fum, "pentru igienizarea suprafetelor". Baga, frate. Azi maine ne-om ingropa in sicrie de cristal pompate cu bioxid de sulf, doamne fereste sa nu mucezim, dupa moarte. Perfect sanatosi, ca zaharul candel.

In SU nu se poate vinde cas. Pur si simplu. Oamenii aia nu reusesc sa accepte ca branza fermentata e fermentata de fermenti, care-s mucegaiuri, si de-aia-i buna. Ca rezultat, casul din SU e un rahat sinistru. Moare de varza, stiti ce-i aia ? Mie imi place. Cea mai buna cura de mahmureala, de asemenea. Sa-i vezi pe americani stuchind ca niste motani, doamne fereste, or gustat din ceva cu chestii in el. Vii. Traitoare. Li se copuleaza-n gura. Intre ele, sigur ca da, da' mai conteaza ? Daca mi-ar trazni prin cap sa import moare pentru vanzare pe piata, cred ca FDA ar face explozie, pur si simplu. Cum, nepasteurizata ?! Nu se poate!

Si asa am ajuns de traiesc intre niste oameni care vor sa traiasca sanatos in cele mai nesanatoase moduri cu putinta. Pare ca dorinta lor de sanatate e direct proportionala cu cat de nesanatosi la cap se gasesc, de altfel. Uneori traiesc angoasa ca-s singurul ramas de parere ca sanatatea survine simtului proportiei, ca adica pentru a fi sanatos nu trebuie sa nu mai mananci, ci sa nu mananci prea mult, si anume, din nimic anume. Ca o dieta care sustine ca poti manca "oricat X" e nesanatoasa din capul locului, ca o lume care exclude ceva, orice ar fi, grasimea de porc, untul, bananele, smantana, maslinele, dracu' stie ce altceva le mai poate da prin cap nu poate fi sanatoasa, mai ales pentru ca nu-i tocmai citava la cap.

Deci, in virtutea rebalansarii, ca prim pas spre insanatosire, hai sa facem cateva chestii care nu se pot face. De exemplu, incercati niste mazare, daca sunteti din secta credinciosilor in Sf Hamburgher. Daca va aflati vegan, trageti niste oua ochiuri, nu-s greu de facut. Pentru evrei recomand niste creveti proaspeti, pentru arabi o costita afumata, de porc. Pentru toata lumea alba recomand cu incredere cateva chestii simple, precum, scapati o bucatica de paine, un biscuit, ceva, orice, pe jos prin bucatarie. Dupa care mancati-l! Nu veti muri. Pe cuvant de onoare ca nu, de fapt, nu veti pati absolut nimic. Vorbesc serios, apropo, faceti exercitiul asta, veti fi uimiti cate se pot descoperi cu un biscuit intr-o bucatarie altfel curatica.

Daca cresteti copii, lasati-i sa deie cu capu' de una-alta, din cand in cand. Nu vor muri din atata lucru, dimpotriva, e chiar sanatos pentru ei. Le prinde bine. Si, surpriza-surprizelor, nu se moare chiar asa de usor. Nu se moare in urma lipsei perfectiunii, ci tocmai prin prezenta ei. Mai multi oameni au murit urmand regulile lui peste, oricare ar fi ele, de la "Wir müssen die Juden ausrotten!" pana la "Vaccinati-va acum!" decat au murit neurmandu-le.

PS. Acu' daca m-o pus dracu', astept cu drag sa citesc prin ziare de omu' care-o trecut strada pe rosu, pentru ca asta a-nteles dintr-un articol din Trilema. Sacrificiului lui viitor ii dedic acest articol.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

  1. Dincolo de "nu-i tocmai citava la cap" - vad deci ca ti-ai revenit in simtiri and you're blending in, voiam sa zîc c-am trecut pe rosu. Nu-i exact a life changing experience.

    Ce voiam sa intreb: recomanzi si sa halim cu mainile murdare dupa ce-am numarat salariul si/sau am calatorit in transportul in comun? Ma gandesc ca totusi hepatita nu-i exact printre my favourite pastimes, y'kno.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 February 2010

    Apoi nu se pune decat daca te si calca oarece.

    Da' altminteri vaz ca faci gresala de care te suspectam, si-anume, sa confunzi regula cu exceptia. Io am zis sa mananci biscuiti o data, de chestie, iara nu "sa mancam", normativ.

  3. io trec strada ce culoare vrei tu, manânc biscuit de pe jos dupa ce am numarat salariul lui dAimon :p daca tu te incumeti sa mergi la pupat de moaste.
    o data.

  4. Vorba aia. Untura de porc este cea mai sănătoasă grăsime dintre uleiuri.

  5. Marian S.`s avatar
    5
    Marian S. 
    Tuesday, 9 February 2010

    @ cristian: si cea mai buna margarina e untul.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 February 2010

    @kokofifi Am fost. Si nu, nu pentru c-am trecut printr-un episod mistic in tinerete, ci exact si tocmai pentru ca-s ideologic coerent.

    @cristian Sa nu exageram :D Apropo, daca tot suntem intre noi, babutele, si ne dam sfaturi despre viata si alte chestii de interes babesc, sa va atrag atentia ca trebuie sa incercati uleiul de porumb. E ceva nemaipomenit, face niste cartofi prajiti de exemplu exceptionali. De fapt, dintre ce poti gasi in Romania are punctul de fum cel mai ridicat, cred, si gusta excelent.

    @Marian S. Fara discutii. La mine in gospodarii margarina e interzisa.

  7. da-mi voie sa nu te crez c-ai pupat racla cu moaste mozolita de vulg :)))

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 February 2010

    Apoi credinta e libera, draghe. Da' gandeste-te logic, crezi ca io nu mozolesc vulgu' ?! Numa' cur fain sa aiba.

  9. Pana la urma tot curu-i fruncea, fac ce fac omii si tot curu ajung sa-l ia in calcul :P

  10. Ma, io ziceam la titlu de esceptie, ca-mi ajunge hepatita o singura data, nici nu-mi trece prin cap sa fac obicei :)

    Koko, las' insinuarile ca nu-ti sed bine :D

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 February 2010

    @Florin Curu' nu-i fruncea, cum gresit ai inteles din desfasurarea discutiilor, ci dimpotriva : fruncea-i un fel de curu'.

    @dAImon Io n-am facut niciodata pana acu', maai ales pentru ca-s un sclifosit si jumatate, ma gandesc. Da' parca mai bine hepatita decat OCD, daca e pe alese. Nu jur, numa' zic.

    In tot cazu', te las in compania lu' unu'. Singuru'. http://www.youtube.com/watch?v=CnmMNdiCz_s

  12. bai, se termina petrolul in lume si tu ai probleme de-astea triviale!

  13. Zece ani mai tarziu s-ar zice ca mult dorita perfectiune mai ales la nivel mental s-a realizat asa de bine si de minunat ca-i lumea mai sterila intern decat orice sicriu de cristal si alte alea. Pana la urma o fi si mai ieftin asa, ce atata sicriu extern, las' sa-si faca fiecare perfect propriul trup sicriu ca doar tot il are deja si nici n-are nimic altceva de facut cu asa sistem complex altminteri.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Sunday, 23 August 2020

    Dovada cea mai simpla ca protestantismu' o fost de fapt erezie ie ca... iote unde duce.

    Ma rog, acu' zece ani li se termina petrolu'. Si-acum treizeci ozonu'. Numa' oxigenu' nu li se mai termina odata, termina-li-s-ar sa li se termine.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.