Tatal viralelor

Friday, 07 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Stau si privesc cutia goala in care incet incet voi scrie acest articol si ranjesc la monitor. Ma distrez pana peste poate inchipuindu-mi o trupa de antreprenori online, experti online, priceputi online si alti diversi online, plus un contingent de specialisti in social media, marketing key affairs managers precum si alti guru si asa mai departe, care se straduie sa-mi raspunda la intrebarea asta, simpla si fundamentala : cine-i tatal viralelor ?

Si-mi dau raspunsuri gresite, si-si frang mainile, mai incearca o data, ajungem pe fundul olitei cunostintelor lor, mai lipseste putin si epuizam numele proprii din cultura generala, Xerxes si Odoacru, Antigona si de La Valliere, si gata. Se chinuie sa-si aminteasca totusi ceva de pe la cursuri, dar degeaba.

Cine-i, deci, tatal viralelor ? Earl William Muntz e tatal viralelor. Daca n-ati auzit acest nume la cursurile facultatii "de profil" va puteti cere banii inapoi, ca timpul nu vi-l da nimeni oricum. Idem cu diversele workshoape, seminarii si alte minuni "de vanzari", organizate de Tanda pentru Manda azi, si de Manda pentru Tanda maine. Dar sa lasam cei trei ani de experienta, precum si pe fericitii lor posesori in durerea lor, si sa revenim la ceea ce chiar conteaza.

muntz Earl Muntz, zis si "Madman", adica Nebunu' (si pe buna dreptate) s-a nascut in 1914 intr-un orasel de pe langa Chicago, si-a murit in California in etate de 73 de ani.

Cum asa, 1914, 73 de ani, asta inseamna c-a murit in 1987 ?! Inainte de internet ?! Da. Exact asta inseamna. E posibil asa ceva ?! Nu doar posibil, ci de-a dreptul fapt. Tatal viralelor a trait inainte de 2007. Si a chiar murit inainte de 2007. Cu fo' douazeci de ani, in care interval nu mai putin de 7 seturi de experti si-au acumulat cei trei ani de experienta, dar sa trecem.

Muntz a fost, inainte de-a fi tatal viralelor, un inginer competent. Mai mult decat competent. El a inventat primele casete audio pe banda magnetica pentru masini, adaptand niste produse anterioare folosite de statiile radio ca suport pentru emisie. Fie si numai atat si-ar fi destul de mult, comparativ cu antreprenorul mediu de astazi : sa fii cel ce-a pus muzica din masina la dispozitia soferului. (Ca un bonus, altii au incercat sa faca acelasi lucru, fara succes. In particular, numele de Motorola vine fix de-acolo, motor + Victrola, care era un soi de fonograf, dar cu palnia ascunsa in interior.)

Dar asta nu-i tot. Omul si-a dat numele unui stil de design in electronica, numit pana in ziua de azi "muntzing", adica a o munti. Nebunu' se preumbla prin atelier cu o pereche de clesti in buzunar. Dupa care se oprea la mesele oamenilor si se apuca sa le taie piese din circuit pana in momentul in care fie sunetul, fie imaginea cadeau, moment in care murmura un "Ok, se vede treaba ca trebuie sa pui piesa aia ultima la loc" si mergea la alta masa.

Ca rezultat, a produs primul televizor alb-negru sub 100 de dolari, si primul televizor cu ecran mare utilizabil in casele oamenilor, si, tot ca un bonus, a fost primul producator care a masurat ecranele in diagonala, si nu in latime cum se proceda pana atunci.

Televizoarele lui super-simplificate functionau remarcabil de bine in zonele urbane, adica aproape de antene, si erau remarcabil de durabile mai ales din cauza ca electronicele ramase produceau mai putina caldura. Ca rezultat, divizia de televiziune a Nebunului a vandut de 50 de milioane in 1952, ceea ce in termeni moderni e aproape de o jumatate de miliard. Cati antreprenori cu vanzari de jumatate de miliard puteti numi astazi ? Solo, nu in echipa.

Dar mai avem. Dupa toate probabilitatile, el a inventat abrevierea TV. E adevarat ca mai fusese folosita in sigle ale postului de TV al CBS, WCBS-TV, dar Muntz e primul care a aplicat-o in vorbirea comuna (tot din nevoie, ca nevoia e mama inventiei : pentru a-si face reclama folosea avioane care sa scrie pe cer, atata ca fumul se disipa pana sa apuce avionul sa scrie Muntz Television, asa ca a mai taiat : Muntz TV). E totusi ceva, sa fi inventat "TV", nu ? Si daca tot s-o apucat, si-o botezat si fata, Tee Vee, sa stie o treaba. Pe bune.

Ei, dar astea-s toate asa, succese care nu intereseaza, nu-i asa ? Pe langa ele, si nu in locul lor, Muntz si-a dezvoltat si-o personalitate foarte bizara pentru reclame la diverse produse, de unde i s-o tras si porecla.

"I buy 'em retail and sell 'em wholesale ... it's more fun that way!", ati auzit vre-odata expresia ? Traznaile lui, costume bizare, expresii faciale inrudite cu dementa, afirmatii dintre cele mai neasteptate (daily special, o masina care ori se vinde ori sfarseste zdrobita cu barosul, ce ziceti de-asa metoda de-a incuraja vanzarile, sau credeati ca pretbomba or inventat counterul in advertising ?) au ramas in memoria publicului, si, ca aici urma sa ajungem : comicii celebrii ai timpului, Bob Hope, Jack Benny, Steve Allen se luau la intrecere facand glume "in stilul lui Muntz". Fanii USC ii compuneau numele la pauza ca distractie. Cate virale cunoasteti dumneavoastra sa fi ajuns si-n mana galeriei Stelei (Ole, Ole, Vodafone baraie ?) si-n gura comicilor de televiziune ?

Asta inseamna viral, nu-i asa ? Uite ca n-o fost nevoie de internet pentru el. Cineva facea virale in 1950, si daca n-ar fi murit ar avea astazi 60 de ani de experienta in domeniu. Magazinele lui de masini din California ajunsesera atat de celebre ca erau la un moment dat in top 10 al atractiilor turistice ale statului. California! Cati bani strica Udrea ca sa nu apara pe lista aia in fiecare an ? Ce-i drept, e o diferenta intre Nebun si Proasta. (Nu ca lui i-ar fi pasat, in mijlocul teorii McCarthyste isi intreba asistentii daca ar ajunge pe prima pagina daca s-ar inscrie in Partidul Comunist).

Si-o produs si-o masina, Muntz Jet, un bolid de lux, design propriu, si-o reusit, spre finalul vietii sa vanda primele telefoane celulare sub 1000 de dolari (costau 3000 in anul precedent), si-o mai facut si primul proiector de televiziune pentru "Home Cinema" (ia te uita, si noi care nu stiam cine l-o inventat si pe ala) si o groaza de alte chestii, dar uite ca ni se termina mia de semne.

Morala e una, si-i simpla : lumea e mare, oamenii sunt mici si-abia se vad in ea. Mai ales antreprenorii online, si mai ales cei trei ani de experienta ai lor.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

  1. kokofifi`s avatar
    1
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 7 May 2010

    si totusi, eu zic ca nu.
    viral implica auto-multiplicarea, imprastierea virulenta a ceva original la forma originala.
    omul o fi fost cunoscut, la vremea lui, lumea i-o fi citat declaratiile si cândva n-o mai fost nevoie sa precizezi sursa, ca la Walter Cronkite, de ex.
    si mai zic ca viralul la care (cred ca ) te referi tu implica/necesita computerul si internetul.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 7 May 2010

    Nu-i vorba ca o fost cunoscut, ci ca lumea se apuca sa-l imite. Devenise un soi de Bula, subiect de discutii intre amploaiati la fantana cu apa/cafea. Eu zic ca aia-i fix si exact un viral.

  3. Acuma ca tatal a fost genetic identificat ramane sa mai stabilim in ce si-o bagat Munz pula de-o iesit prima virala. Bine zic ?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 7 May 2010

    Zici tu ceva acolo... in televiziune ? Sau daca nu, la alegere, in vo douaji' de muieri respectabile ce traiau si ele in vremea lui.

  5. Si io care credeam ca hepatita a inventat viralu`.

  6. unde-i eliza de astăzi?!

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.