Tactica si strategie

Sunday, 20 June, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cineva trebuia sa scrie si documentul fondator al blogosferei romanesti. Cumva nu ma surprinde ca m-am nimerit io sa fiu ala.

Activitatea celui ce scrie cu adevarat un blog - spre deosebire de cel care se preface c-ar scrie un blog, pentru vanitatea proprie, precum si de cel ce pretinde, pentru bani si alte avantaje, c-ar scrie un blog - constituie o profesiune complexa, intreaga si frumoasa. Ea este o ocupatie liberala, care solicita foarte multe abilitati si competente dar in acelasi timp ofera un larg spatiu pentru autoperfectionare.

Spre deosebire de blogerul adevarat, care isi este intotdeauna propriul lui sef, facand prin firea lucrurilor fata acelorasi tipuri de presiuni naturale pe care le infrunta orice om liber, ca-i el general, ministru sau razes, ziaristul este o sluga, adica niciodata propriul lui sef, ci intotdeauna un angajat, cu misiunea de-a implementa si executa alegerile patronului. Patronul este cel care face fata presiunilor naturale pe care le infrunta oamenii liberi, si anume, facand alegeri pe care supusii lui au a le implementa. Uneori face alegeri proaste, ca de exemplu in campania prezidentiala, ceea ce are drept rezultat decimarea piramidei. Sigur, viermisorii nu stiu nici pana azi ce s-a intamplat, au impresia ca-i de la criza.

Deci, intr-un trust de presa avem un singur om care se poate considera echivalent cu un bloger adevarat : seful. Dan Voiculescu este singurul bloger din Intact, tot asa cum Sorin Ovidiu Vantu e singurul bloger din Realitatea. Restul sunt, orice ar crede ei (sau mai degraba, le-ar placea sa creada, si pretind c-ar crede, desi in forul interior stiu preabine), niste executanti, perfect neglijabili in economia acestui discurs.

Tot spre deosebire de blogerul adevarat, care isi urmareste cu onestitate perfectionarea, vanitosul, adica cel care scrie ca sa se perie este o biata forma fara fond. Scopul lui nu-i sa-si descopere slabiciunile, ci sa le acopere, si asta il pune intr-o pozitie de neta inferioritate in fata lumii : se vede mereu silit sa negocieze cu ea nedezvaluirea rusinoaselor secrete ale sufletului sau. Uneori negocierea ia forma plansetelor si urletelor, alteori ofera si el ce poate la schimb, practic dac-ati vazut un puber in actiune stiti cam la ce sa va asteptati, strategiile-s aceleasi.

Ei, in raport cu blogerul adevarat, care le este superior si pe orice camp de batalie i-ar face zob, incercarile de supravietuire ale celor doua tipuri de blogeri avortati, oameni ce nu-s capabili sa steie pe cele doua picioare ale lor sub soarele libertatii, iau niste forme predictibile, datorita faptului ca ele au a compensa pentru niste defecte fixe si cunoscute.

Ziaristii vor incerca sa-si creeze o comunitate, prin care sa-si gestioneze problemele in comun. Sigur, si blogerii isi formeaza comunitati, dar faptul ca folosim acelasi cuvant nu inseamna ca vorbim despre acelasi lucru : blogerii isi creeaza comunitati de cititori, ziaristii isi formeaza comunitati de scriitori. Diferenta este cam aceeasi ca intre publicul unui actor si membrii unui sindicat. Publicul blogerului e acolo sa-i aprecieze, pozitiv sau negativ, prestatia. Sindicatul ziaristilor e acolo ca sa asigure pe toata lumea ca nu se poate munci mai bine, mai eficace, mai repede, nu se pot folosi masini, nu se poate creste eficienta, si mai ales ca trebuie impiedicata, cu orice pret, orice competitie. Teoria ar fi ca daca repeta minciunile astea suficient de des, suficient de tare, pe suficient de multe voci ele au sanse sa devina adevaruri. Naiva teorie.

Vanitosii vor incerca sa controleze limbajul. Sigur, si blogerii isi controleaza limbajul, dar faptul ca vorbim de control in ambele cazuri nu inseamna ca vorbim despre acelasi lucru : blogerii isi controleaza limbajul lor propriu, ca sa exprime cat mai bine, cat mai acut, o idee. Orice idee. Ideea lor. Vanitosii vor sa controleze limbajul altora, si anume, ca sa nu exprime, deloc, si mai ales nu bine, si mai ales nu acut, ideea lor. Ideea lor ca ei sunt, de fapt, mai putin decat s-ar vrea.

Ambele specii de bloger ratat vor, dupa cum se vede, sa controleze. Aceasta atitudine intelectuala nu doar ca e pur si simplu la antipozii blogerului adevarat, dar mai are si avantajul ridicolului : controlul este, din motive structurale si absolut inevitabile, imposibil pe internet. Strategiile ambelor grupuri sunt fundamental eronate, ele depind de aplicarea in practica a unui ce imposibil in teorie. Nu-i mult diferit de-a propune o organizare sociala care se bazeaza pe ideea ca putem scoate dintr-un sac mai mult decat am pus acolo, sau de propunerea de-a merge intr-o vizita pe Luna tragandu-ne pana acolo de turul pantalonilor. E clar ca pe termen lung chestia nu va functiona.

Pe termen scurt, adica in termeni de tactica, chestia ar putea sa functioneze, intr-un numar de feluri. De exemplu, daca blogerii se gasesc dispusi sa-si vanda mana pe un pret pe care proprietarul de ziaristi si-l permite, ei devin la randul lor ziaristi. Chestia asta se epuizeaza treptat-treptat : pe masura ce tot mai multi blogeri slabi cedeaza pretul celor ramasi creste, dar beneficiul patronului nu creste odata cu adaugarea de vite in staul. Dimpotriva, scade. Ca atare, exista un punct de inflexiune de la care patronul nu-si mai poate permite sa cumpere blogosfera, indiferent de la ce preturi pornim. Aceasta stare de lucruri are avantajul notabil, pentru blogosfera, ca o cerne de cei ce ar fi putut sa para, dar n-ar fi putut sa fie, blogeri. Cu alte cuvinte, patronul isi foloseste resursele pentru a-si imbunatati inamicul.

De alt exemplu, daca blogerii sunt, la nivel personal, niste indivizi emotional imaturi, dispusi sa se supuna presiunii de grup, incantati sa fie si ei bagati in seama, sigur ca sindicatul ziaristilor se largeste. Dar el se largeste cu acei blogeri care n-au reusit, pana la urma, sa faca fata vanitatii proprii. Efortul serveste deci tot imbunatatirii inamicului.

De-al treilea exemplu, daca blogerii sunt, la nivel personal, niste indivizi fricosi, ei vor putea fi manipulati de vanitosi, aderand la diverse criterii arbitrare de cenzura. De-al patrulea, daca blogerii sunt, la nivel personal, oarecum nesiguri de sine sigur ca partidul vanitosilor ofera o atractie semnificativa.

Pe scurt, frica si lacomia, cele doua defecte capitale ale omului (care-l pun in miscare) pot duce oameni si inspre tabara celor foarte lacomi si oarecum fricosi (adica ziaristii) si inspre tabara celor foarte fricosi si oarecum lacomi (adica vanitosii). Rezistenta blogerului care nu doreste sa esueze se va alcatui, bineinteles, pe liniile virtutii. Evitarea vanitatii si-a saraciei prin controlarea fricii si lacomiei.

Sigur ca grupurile ostile blogerului vad un viitor in care ele exista si blogerul nu. Ziaristii isi inchipuie sincer ca au vre-o sansa sa-si mute hardughia din print in web, fara sa observe pe de-o parte ca se prabusesc, ca relevanta sociala, de douazeci de ani fara oprire si fara pauza, si pe de cealalta ca un proiect de online precum fain gestioneaza cam tot atata atentie cat un proiect de ziarism precum voxpublica, la o fractiune (infima) din costuri. Vanitosii isi inchipuie un viitor al "politetii", adica o lume in care nimeni nu va observa ca au fundul mare si capul adanc infipt in el, o lume in care eventual se cenzureaza comentarii, se scriu articole doar in anumite feluri, scl.

Chestia amuzanta este ca si producatorii de trasuri isi inchipuiau in 1850 ca motorul cu ardere interna n-are sanse, si vedeau un viitor luminos cu cai rotati si landouri pantecoase. Eu sunt dispus sa pariez cu oricine ca nu se va gasi, nici azi, niciodata, o tactica care sa compenseze definitiv imposibilitatea strategica a planurilor celor doua grupuri. Se mai taraie ei asa cat se mai taraie, dar nici latratorii la comanda, nici pupatorii propriului cur n-au sanse la mai mult decat farmiturile ramase de la ospatul blogerului, pentru viitor.

Si asta numai pentru ca blogarul e lenes si nu se oboseste sa stranga dupa el.

Spor!

---------
PS. Pentru amuzament, puteti calcula compozitia de bloger, ziarist, vanitos (factorul BZV) in orice autor aveti chef. Eventual, dupa suficienta practica asupra altora puteti aduna chiar curajul de-a v-o aplica insiva.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

24 Responses

  1. Iar gresesti fundamental ! Exista PATRU categorii, nu trei: blogerul, ziaristul, vanitosul si tonomatul.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 20 June 2010

    Da ? Distinge-le pe-a doua de-a patra.

  3. Sa-i lasam si pe altii sa vorbeasca, eu pregatesc ceva mai amplu pe aceasta tema. Sorry, dar cred ca o sa apara la mine. Nu-i problema, ne linkuim noi cumva sau poate intru si eu pe fain cu acest prilej.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 20 June 2010

    Noa vazusi.

  5. Da .. mi-a placut asta ... buna dimineata!
    Lacomie de sine ... egoism, dezolare, ieftin, mizer, ilizibil, implicit prost, o pula mare si bleaga ...
    Noah gata, am plecat ca sa nu ma dai afara in suturi :)

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 21 June 2010

    De unde pana unde mare ?

  7. Dar crezi ca eu mai stiu?
    Ma trezisem dintr-un somn scurt :D
    Nu ca acuma as fi mai breaza ... drept urmare ... somn de voie :)

  8. Bloggerul perfect e ala care are timp liber, un cont modest, chef sa scrie si bineinteles, talent. Am gasit o gramada care prefera sa ramana in anonimat desi scriu foarte bine. Nu-i plateste nimeni, o fac pe bunii samariteni ai apoi se plang. Daca nu iese nimic de acolo, nu stiu cine-si pierde timpul. Pentru perfectionare este bun, da, aici zici bine insa cine nu lucreaza in domeniu si scrie pe blog numai cand isi aduce aminte, aproape ca scrie degeaba. Ca are o gasca de 7-8 fani care sorb tot ce scrie, pana la urma pe cine incalzeste?
    N-ai scris niciodata, sau poate nu am vazut eu, tu cate ore stai pe blog? Eu cand intru aici imi si imaginez: mamaaa, omul asta scrie toata ziua :)

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 June 2010

    @Ana Am zis mai demult, undeva la 2-3-4 intr-o zi. Depinde si cat timp/chef am. Daca apar 1-2 articole in ziua aia stii ca am avut altele pe cap.

    Chestia cu iesitu', hai sa vedem. Un tip invata tot manualu' de istorie doar ca sa intre la Drept. Dupa care invata Dreptu'. Si e de munca, nu gluma. Dupa care da examene, si mai invata. Iata c-au trecut cinci ani. Ce i-a iesit ? Pai nimic, a dus el bani, ba mai de-o taxa de scolarizare, ba mai de-o carte sau abonament la biblioteca. Ba chiar, a pagubit o groaza de timp pe care, daca-l folosea ca instalator, castiga bani, nu cheltuia. Si dupa cinci ani ajunge sa poata castiga si el de pe urma acestei mari investitii.

    O tipa invata ca disperata de prin clasa a 10-a, si biologia si chimia si fizica, nu doar istoria, dupa care intra la medicina. 5 ani facultate, inca doi specializare, inca unu' rezidentiat, se strang zece ani de zile mai fata mea! Ani in care copila trage mata de coada, n-are si ea de-un rimel, de-un toc, de-o geanta ca prietenele, si dupa zece ani poate si ea scoate un ban, ca se angajeaza in meserie.

    Pe-acolo-i si blogingu', fara suparare : dupa cinci sau zece ani de munca, da' serioasa, nu asa in doru' lelii, 8 ore pe zi minim, dupa cinci sau zece ani de nefacut altceva, si bagat bani - nu multi, da' totusi - poti trage speranta sa te hranesti - onorabil - din asta.

    Sigur ca expertii nostri cu trei ani de experienta nu sunt acolo - ca n-au cum. Oricum o-ntorci, trei nu-i nici macar jumatate din zece.

  10. NU cred ca am sa vad vreodata un ziarist din romania care sa fie mai bine informat decat mine in orice domeniu, exceptand politica si pitiponceala din, domenii care pe mine nu ma intereseaza absolut deloc.

    De ce nu ma intereseaza ? Pentru ca la nivel global, de zeci de ani, romania nu are nicio relevanta in viitorul planetei, adica nu contribuie aproape cu nimic , exceptand hotia si invazia europei cu indieni romanizati.

    Daca un ziarist scrie pe blogul personal ceva, acel lucru va fi despre romania, deci pentru mine el NU EXISTA, pentru ca nu are relevanta, egal cu ZERO.

    Mie'mi place sa fiu o persoana informata, si intodeauna iau informatia de la sursa, sau cat mai aproape de sursa, nu am chef sa o citesc interpretata si tradusa de un specialist in ziaristica, pentru ca ala habar nu are ce este un foton, ce este un amino-acid, ce este un retrovirus, cum functioneaza un tranzistor, cum se face o adunare in hexazecimal, cate exoplanete au fost descoperite recent, ce este teleportarea cuantica, cat este distanta de la paman la soare in secunde, s.a.m.d

    Si din pacate rar gasesc articole care sa trateze subiecte de stiinta, inginerie, medicia, fizica, etc scrise de bloggeri. Si alea care le gasesc, nu sunt scrise de "celebritati" ci de oameni oleac mai inteligenti decat media, foarte putin mediatizati sau deloc.

    Revenind mai aproape de blogging, nu pot sustine ca eu sunt un blogger, cel mult pot spune ca sunt un liber profesionist, adica: fara patron. Am cateva bloguri personale, fiecare cu specificul lui. Doua in limba romana pe care mai scriu ocazional, si in general doar lucruri care ma intereseza strict pe mine si sunt sigur ca ulterior vor fi utile si altora ceea ce scriu.
    Retineti: UTIL !

    In rest, 90% sunt necesare in "lupta pentru supravietuire" , adica pentru facut bani, pentru ca in final, vrem sa recunoastem sau nu, banii ne ajuta sa supravietuim: mancare, utilitati, locuinta, sanatate, educatie, distractie.

    Din experienta de 3-4 ani in blogging (socializare) si de 6 ani in online (web, programare, etc) nu cunosc mai multi oameni printre bloggeri decat cate degete am la o mana. Da, cunosc multa lumea insa nu toti sunt oameni, pentru ca in conceptia mea, inainte de toate trebuie sa fim oameni , si la urma "celebritati" in blogging.

    Si printre bloggeri intalniti de mine atat online cat si realitate, putini mi-au lasat o impresie placuta si foarte putini tin legatura pe un termen mai indelungat, decat propiul interes.

    In medie, durata maxima de viata a unei "prietenii" intre bloggeri tine 6 luni, dar daca ai depasit 6 luni si inca mai citesti macar odata pe saptamana blogul lui "X" atunci inseamna ca exista sanse ca acela sa faca parte dintr'o specia rara, asemenea tie.

    Si ca incheiere: Nu am citit niciodata un blog al unui ziarist, am auzit de cativa, dar ceea ce pare ca scriu ei, eu deja am "meditat" in timp ce puneam acoperisul la casa (la propriu, vorbind)

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 June 2010

    In mare sunt de acord cu ce zici. In mic, mai depinde si ce te intereseaza. Tu fiind o minte formata pe reale mi-e destul de clar de ce nu te intereseaza o seama de chestii care ar interesa totusi mintea formata pe umanioare. Logic vorbind, un ziarist nu va putea niciodata sa trateze macar acceptabil o tema stiintifica pentru motivul simplu ca el asa o ajuns ziarist, la inceputurile imemoriale, 14-16 ani, ca o incercat sa evite matematica.

  12. :D si eu am incercat sa o evit dar a dreaq de mate ca nu am scapat de ea pana la sfarsitul facultatii. Da nu mate era atuu meu ci fizica, de ce crezi ca mi se zicea Thao ?

  13. @ ByREV: da-ne si noua o lista cu cele 100% bloguri, saru` mina. Ma multumesc si cu un raspuns pe email, daca nu vrei sa fie public.

    Si daca tot ai adus vorba de distanta Pamint-Soare, am si eu o intrebare si precizez ca e serioasa.
    Stim cu totii ca o tara este intinsa mai mult sau mai putin de la est la vest. Lucru care poate sa determine tara aia sa adopte mai multe fusuri orare, cum e USA. In RO avem un singur fus insa, normal, exista aceasta diferenta.
    CARE ESTE ACEASTA DIFERENTA IN ROMANIA ?
    Mii de draci, ca stiam odata, cind eram elev si mai invatam si eu la geografie. Cu alte cuvinte, daca la Bucuresti rasare soarele la ora OFICIALA 7, sa zicem, la 6,55 a fost la Sfintu Gheorghe (Delta) si la 7,18 va fi la Beba Veche ? Va rog sa corectati aceste date, oferite doar in scop demonstrativ.
    (parca asa stiam eu, 23 de minute in total)

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 June 2010

    @Marian S Avand in vedere ca cele 360 de grade ale Pamantului corespund cu cele 24 de ore ale zilei, rezulta ca fiecare 15 grade de longitudine corespund unei ore fizice, sau ca fiecare grad de longitudine corespunde cu 4 minute fizice. Avand in vedere ca Romania intinde cam 5 grade, rezulta ca diferenta de timp fizic e undeva pe la 20 de minute.

  15. Asa, asa, dezvolta ! ``Cam`` 5 grade, dar nu tocmai, sunt 5 si ceva, tocmai de aceea calculul iese la vreo 23 de minute (parca).

  16. @Marian S lista nu exista undeva anume, si mi lene sa le enumar pe toate mai ales ca nu prezinta chiar un inters national :D

    cateva mai importante:
    public-photo.net,
    byrev.org,
    byrev.blog-u.net,
    sotosoto.blog-u.net,
    blog.4rev.net,
    dictionare.4rev.net,
    muzicanoua,tv,
    movie-preview.tv,
    manelenoi.tv,
    enterprisepost.com
    blackip.org,
    deanulnou.com,
    dedragoste.org,
    depaste.net,
    derevelion.com,
    downloadmessenger.ws,
    feed2html.info
    findavatar.com
    iptraf.org,
    mesajedecraciun.info,
    muzicapopulara.biz,
    phonereplica.info,
    srt.bz,
    poezii.t2i.info
    free-software.t2i.info
    statuschecker.t2i.info
    bancuri.t2i.info
    unamica.info,
    versurimanele.com,
    no-ip.ro,
    etc.

    Am renuntat recent la vre'o 7 siteuri ptr ca nu aveam timp de ele si veniturile din ele nu meritau efortul.
    In total am 35 de domenii (com, info, org, tv, biz, net) si 4 domenii RO.
    Multe siteuri au fost subdomenii pe t2i.info (si inca mai exista cateva subdomenii care merg bine)

    Cat despre diferenta de fus orar, ar fi cam 34 minute:

    Rasaritul de soare:
    - Veba Veche (timis) - 05:45:51
    - Sulina - 05:12:12

    Nu stiu exact pana unde se intinde romania pe mare, ca sa dau un raspuns mai exact !

    Cat despre cum se calculeaza , uh, nu cred ca stia nici profesorul tau de geografie cu exactitate, cel mult stia o formula de aproximare, insa metoda de calcul exacta, are vre'o 10 etape:
    Vezi aici : http://williams.best.vwh.net/sunrise_sunset_algorithm.htm
    O metoda simpla de calcul pentru aceste diferente este sa folosesti internetul :)

    NOOA (National Oceanic and Atmospheric Administration) ofera o pagina simpla unde pe baza Latitudinii si Longitudinii poti calcula timpul cand rasare soarele , cand apune, etc.
    http://www.srrb.noaa.gov/highlights/sunrise/sunrise.html

    Insa cel mai simplu este EarthTools, un site care foloseste google maps pentru pozitionare si cu un singur clik poti calcula cand se face dimineata in locatia aleasa
    http://www.earthtools.org/

    NOta: NOOA intoarce rezultatul numai pentru zenitul "civil" de 96 de grade!

  17. Evident, cu cat investesti mai mult, cu atat ai mai mult de castigat. Sa speram ca esti un bun vizionar pentru ca peste 6-7 ani o sa intru pe trilema minim de curiozitate, maxim pentru a vedea noutatile si entuziasmul :)

  18. Trilema nu cred ca va muri, cel putin ptr nostalgici va ramane si peste 10 ani activa ... si fara viagra :D

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 June 2010

    Trilema 4 evaaarrr11!

    Eleventy.

  20. Multumesc tuturor.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 June 2010

    Sa-ti corectez iara cu mue ? :D

  1. Tactica si strategie pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Cum e cu blogerii....

  2. [...] fine, merita mentionata chestiunea strategica a relatiei cu presa. Presa este un grup lipsit de credibilitate compus din indivizi lipsiti de abilitate. Asocierea cu [...]

  3. [...] atitudinea e exact opusul blogului. Din pacate nu prea exista intelecte suficient de limpezi cit sa observe atita lucru, asa ca pina [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.