Servicii de taximetrie

Sunday, 26 December, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am mai zis, dar ma gindesc ca nu strica sa repet : in ce priveste serviciile de taximetrie, majoritatea oraselor romanesti (excluzind bucurestiul, care nu e nici oras si nici romanesc) ofera servicii excelente. Si Timisoara, precum si Clujul (care-i de fapt matricea perfectiunii in domeniu, sau cel putin era acu' vreo zece ani), si Brasovul si unde mai doriti dumneavoastra, veti gasi o abundenta de taxiuri, disponibile, eficiente, rapide, absolut ieftine, conduse de soferi politicosi si informati, toate calitatile ingemanate intr-un manunchi absolut satisfacator cu vedere spre perfectiune.

Alte tari si alte orase nu se bucura nici pe departe de o binecuvintare asemanatoare, spre exemplu taxiurile nemtesti sunt destul de scumpe, chiar daca soferii sunt cel putin la fel de politicosi si informati. Exista si exceptii, bineinteles, Cairo are un sistem de taxiuri excelent - apropo de care chestie, o anecdota : Ne suim in taxi, in fata Curtii Supreme (apropo de care chestie, o anecdota : o luna si citeva zile dupa ce m-am intors din Egipt, pe toate canalele de stiri vestea unei bombe detonate in fata Curtii Supreme, in filmari putindu-se vedea distinct apartamentul unde am stat eu si-am prins, de exemplu, soriceii, cu geamurile sparte) si mina birjar unde aveam treaba. Dupa vreo cinci minute, zic eu in engleza "Asta ne rapeste".

Spre disperarea si consternarea generala ca vai dar cum dar de ce ?! Pai ascultati motoru', zic eu. Liniste. Cri-cri. Nimic. Auziti ceva ? Nu, zice lumea. Pai tocmai, zic eu. Asta e primul taxi in care ne-am suit sa nu-i bata macar 2 planetare, cilindrii (sa mor io daca nu am mers cu taxi caruia-i bateau, clar si audibil, cilindrii), ceva acolo. Cum de e asa silentios ? Asta e fake taxi, sa vezi ca de fapt ne rapeste. Dute-n pula de roman nebun alea alea. Ce-i drept ca nu ne-o rapit, da' judecati si voi : io-s nebun ?!

Cum ziceam, exista si exceptii, dar in general serviciile de taxi pe-afara sunt slabe spre jalnice. Si mai ales in Statele Unite, e ceva de iti vine pur si simplu sa te impusti. In Boston de exemplu am banat toate companiile locale de taxi in vreo sase ore de la aterizare. Pana mea, vine masina in jumatate de ora ?! Da' ce-i, pizzerie de-asta proasta din bucuresti ? Alt tont s-o apucat sa vorbeasca cu mine, ca avea el nelamuriri despre nu mai stiu ce, starea vremii, si cind i-am pus in vedere ca gura cusuta si ochii la drum, deschid eu discutia cu servitorii daca simt nevoia ase o luat foc de-o trebuit sa chem politia sa-l duca. Aparent el nu stia ca-i servitor, traise cincizeci de ani pe lumea asta fara sa-i fi mentionat nimeni ideea simpla cu speak when spoken to.

Cu doua exceptii, cel putin din experienta mea : New York-ul, unde regula este dintotdeauna ca-i exceptie de la absolut orice, inclusiv de la regula asta, si unde un taximetrist mi-o gasit pe loc si-ad hoc camera de hotel cu 100 de dolari la un sfert de mila de Grand Central daca puteti crede asa ceva (am martori, pana mea), deci pur si simplu i-am zis ca am nevoie si m-o dus, jbeng, eu ma gindeam ca fara trei-patru-cinci sute nu scap nicicum, de i-am dat douazeci de dolari fare si cincizeci de dolari tip, da' adevaru-i ca i-o si meritat, si respectiv San Antonio, Texas.

Care va fi de altfel si subiectul acestui articol, ca pina aici a fost introducerea, daca n-ati ghicit si nici din experienta nu v-a soptit nimic. Deci, San Antonio, Texas e un orasel in Texas (care-i ceva gen a cincea economie a lumii) de vreo 1-2 milioane de locuitori (deci sub acest aspect cam ca si bucurestiul, alte asemanari nemaiexistind defel), care are un serviciu de taximetrie ce m-a lasat, pe mine, utilizator veteran cum ma gasesc, in fund.

In primul rind, lucreaza cite patru-cinci mii de oameni pe un canal. In al doilea rind, nu se discuta audio decit in cazuri de urgente deosebite, desi au un buton special pentru asta. Toate masinile sunt echipate cu GPS, si comenzile le vin sub forma unui SMS, practic vorbind, direct in statie : Mergi la X cu Y in x minute. Deci nu taximetristul da timpul, dispecerul da timpul. Dispecerul primeste telefonic comanda, scrie in calculator, i se raspunde cu o lista de masini libere si directiile lor, are numarul de stopuri de la fiecare pina la adresa cu durata lor totala functie de starea lor curenta si comite o evaluare dupa niste standarde, pe care-o trimite taximetristului (care-o poate anula da' tre' sa fie pe faza ca are ceva gen cinci secunde).

Asta-i tot. Comanda se factureaza automat, iese bon din tiparnita, au toate (dar toate) cititor de carduri, e ceva de ai impresia ca ai cazut in taxiul borgilor si mai multe nu. Sigur, asta se intimpla prin 2005, de-atunci aparatele de taxat fiscalizate s-au latit si in Romania, da' sa nu va suparati daca zic ca nu prea seamana tranganelele locale cu chestiile alora. Ma rog, o fi diferenta strict de dizain.

Si, in fine, ca aici voiam sa ajung, luind in considerare faptul ca o mila e ceva peste un kilometru si jumatate, taxiul asta ciborgic nu era mult mai scump decit taxiul romanesc! E adevarat ca ei cistigau mai bine, in sensul ca distanta medie fiind douazeci si de mile, adica spre patruzeci de kilometri, rar fac curse sub zece dolari. Dar la ceva gen 25 sau 30 centi sfertul de mila (ca pe-acolo era) rezulta cam aproximativ 2.5 RON/km.

Comparatia se prezinta cam in felul urmator : texanul cu gps, canal text only si tot restu' incaseaza intr-o zi de lucru (8 ore) spre patru-cinci sute de dolari, si deci intr-o luna 10,000$ minim. Din care e drept ca plateste benzina, dar la doi dolari galonul (4 litri), si nu la 5 lei litrul, amortizarile la mijloace fixe, impozite si alte marafeturi, dar tot ramine cu doua mii sau pe-acolo. In timp ce romanul cu hirbul lui incaseaza intr-o zi de lucru (12 ore) spre trei sute de lei, sau pina in 10,000 RON pe luna, din care jumatate-i da pe benzina, si fara a socoti amortismentele ramine, dupa impozite si alte jecmaneli, cu vreo doua mii de RON in mina sau pe-acolo. Iar daca punem la socoteala si reparatiile, ducem ziua de lucru mai spre 15 ore, ca nu-i chip.

Mnoa, concluzia o trageti dupa cum considerati, da' daca va da cu "nu vrea romanii sa munceste" si respectiv "e leneji" zic sa mai trageti o data.

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

10 Responses

  1. au viata grea taximetristii pe la noi, daca nu le lasi cel putin un leu la cursa e ca si cum i-ai condamna la infometare la propriu. s-au inmultit firmele de taximetrie si controale la greu pe ei, nu mai fac nici o manarie, plus ca Brasovul e cam cat sa-l desenezi pe un servetel de masa de ajungi de la un capat la altul intr-o juma de ora. daca sunt cam 3 insi renteaza sa mergi mai degraba cu taxiul decat cu mijloacele de transport in comun, daca sunt 4 insi pentru ei nu mai renteaza cam deloc ca au consumul mare.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 December 2010

    Asa-i si Timisoara, literalmente ii dai ocol la pas pina sa-ti dai seama ce se petrece.

  3. Calculasem odata c-ar dura aproximativ 3-4 ceasuri s-o ocolesti. Depinde si cat de regulat vrei sa faci conturul.

    Legat de taxi, doo chestii. Prima ar fi o observatie a lui Godin, ca in New York parca au fost reticenti soferii sa li se introduca plata prin card, asta pana au observat ca cea mai mica "atentie" primita este de $2 (lowest predefined) in loc de cativa centi cat ar fi primit rest cash. A doua, ma gandeam io asa ca cine nu-si permite sa mearga tot a doua zi la munca dus-intors nu se poate numi middle class in Romania, imho.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 December 2010

    Nu-mi dau seama cine lasa citiva centi rest la taxi-n NY, poate ta-su lu' Seinfeld sau ceva. Si unei prapadite de chelnerite ii lasi un dolar-doi acolo, si despre ea stii sigur ca nu poate ajunge in situatia sa-ti salveze viata.

    N-am inteles rationamentu' cu mersu' la munca ?!

  5. @dAImon In Bucale un mers la munca cu taxiul poate costa 200-300 de mii sau mai mult, iar cu mijloacele de transport in comun sa coste sub 10 lei. Nu prea isi permite nimeni :)

  6. Mda, sub 1 leu.

  7. La Dubai sunt 4 firme care apartin aceleiasi firme. Lucreaza 12 ore si la final dau masina altuia (cate 2 pe masina) la o firma. Astia au avantajul ca sunt multi, foarte multi, nu poti sta pe marginea drumului fara sa te baraie astia din 2 in 2 minute. Erau insa vremuri in care asteptai cate o ora un taxiu si mai si refuzau sa te duca ca e trafic si tre sa se roage, sau i se termina tura, etc. Dupaia au pus in taxi numar la care sa suni si sa faci scandal si au pus politia sa dea amenzi la taxiurile care nu se opreau cand erau flagati.
    De cand cu criza insa se roaga de tine sa te ia in masina si fura clientii din statiile de autobuz (iau cate 4 si iese cam tot acolo pe distante scurte)
    Dar au exact la fel cu GPS, cu mesaje, cu harti, chestii trestii.
    Mai era si o lege ca toti taximetristii trebuie sa poarte uniforma completa, inclusiv pantofi ca astia mai veneau si in slapi.
    Monopolul este detinut de pakistanezi la firma Metro, taximetristi batrani si inraiti in rele carora tre sa le dai bacsis inainte ca sa nu te plimbe aiurea prin oras insa extrem de eficienti in trafic si buni cunoscatori ale hartoapelor prin care te pot scoate la liman.
    Firma Dubai Taxi e un fel mai posh, desi tarifu e acelasi, oamenii sunt curati, respectuosi insa merg incet si sunt foarte multi noi. Au cea mai mare flota, undeva la 4000 de vehicule.

    Firma Arabian Taxi are cred cea mai mare numar de soferi noi, masinile sunt toate noi, firma e mai noua.

    Cars Taxi: astia sunt notorii la condus, soferii sunt Yemeniti, Egipteni, Sirieni si Pakistanezi. Nu sunt intregi la minte si conduc ca nebunii, isi scot gps-u, isi scot limitatoru de viteza, si mai tot ce tine de surveilance, trec pe rosu, depasesc pe hard shoulder si sunt foarte violenti in trafic uneori impingand pietonii lenesi cu botul masinii. Sunt putini dar buni, genul de taxiu pe care il iei cand trebuie neaparat sa ajugi undeva dar in car nu iti urci familia cu nici un pret.

    Toate taxiurile sunt Toyota Camry si putine Hyundai Accent, Honda Acord sau Nissan Altima, la 500 000 de km scapa de ele.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 December 2010

    @gheorghe Prima oara cind am mers la bucuresti de cind m-am intors in ro am facut doua ore cu avionul pina la Baneasa si inca trei ore de la aeroport pina in Primaverii cu taxiul. O suta si ceva de lei.

    A doua oara am facut cam doua ore si ceva, dar am avut inteligenta sa pun in vedere vizitatilor sa faca bine sa vina sa ma ia cu limuzina, asa ca pe cind am ajuns la birouri deja pusesem la rind cam tot ce era de discutat, numa' bine cit sa bem o cafea si sa pornim inapoi.

    Costurile asociate n-au dus inca in faliment pe nimeni, ba chiar banui ca s-ar numi neglijabile, dat fiind ca-i prima oara cind vorbeste cineva despre ele.

    @cipslim Eu sunt asa de invatat cu curve care mi-o sug pe gratis ca-mi vine oarecum greu sa simpatizez cu pulimea care "tre' sa dai bacsis". Nu tre' sa dai bacsis decit daca nu esti suficient de *** (pare rau, da' n-am nici cuvint nici explicatie la indemina). Altminteri, te serveste din placere.

    Judecind dupa cum arata traficul in Cairo, nu ma mira sa vad egiptenii pe lista aia lol. Cam asta ar fi dupa parerea mea pedeapsa adecvata pentru luat puncte. Cind ai 12 puncte sau cite nu ti se ia carnetu', ci esti obligat sa lucrezi la taxi in Cairo sase saptamini. Daca mai faci odata, 8 saptamini la livrat pizza :D

    Asta-i chestia apropo, foarte bizar, de douazeci de ani firmele de taxi romanesti inca n-or ajuns la o stabilizare din punct de vedere a parcului auto, vezi BMW la taxi, vezi Mercedes la taxi, tot ridem si glumim ca azi miine vom vedea si Bentley. Pe de cealalta parte era intr-o vreme si un Lastun, in Cluj or fost un timp citeva Trabanturi si-un numar de Volgi, etc. Cita varietate dom'le...

  9. Pai asa si doctorii pe vreea impuscatului trebuiau sa te ajute din placere, da daca nu sareai cu ploconu aveai sanse sa dai coltu sau sa iesi cu sechele.
    In momentul in care el isi asuma niste riscuri sa te duca pe tine mai repede mi se pare normal sa ii dau bacsis, de exemplu sunt scurtaturi prin parcari, pe contrasensuri scurte, prin nisip. U turn unde nu e u turn, urcatul pe borduri (deexemplu daca nu poti face dreapta ca au blocat idiotii slow-lineul, etc. Daca il vede garda o pus-o ca nu are voie.
    Insa chestia cu plimbatul in cerc daca nu dai bacsis, normal ca e pentru fraieri, eu fac un scandal de ma duce pe gratis daca rateaza vre-un exit.
    Cairo si Manila sunt cele mai naspa locuri de condus. Haosul ar trebui studiat acolo.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 December 2010

    Da' nu-i chestie ca trebuie. E chestie ca vor si le face placere. Tu crezi ca-i totuna cum te comporti, ce faci, ce spui ? Nu-i. Si nici nu-i problema ca nu vrei tu sa le dai bani, ii problema ca nu vor sa-i ia. E complicat.

    Da' daca tot te-ai apucat de exemplu cu doctorii, mi se pare ca e pe undeva istorisirea de cum am dus io o fata si mi-o pus-o la ecograf si pe urma n-o vrut bacsis, sa ti-o caut ?

    Haosul se chiar studiaza acolo. Da' pe perioade scurte ca se defecteaza cercetatoru'.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.