SEO pentru blogeri - ghid tehnic complet
Am mai scris un articol cu titlu asemanator, dar acela este mai general. Totusi, recomand persoanelor interesate de problema sa-l citeasca intii.
Scopul acestui articol, impreuna cu celalalt, este sa rezolve complet si definitiv problema SEO pentru un bloger rational. Cititi deci tot ce aveti de facut pentru a fi facut tot ce trebuia sa faceti sub aspectul SEO.
In primul rind, aveti a limita dimensiunea unei pagini. Sub acest aspect se recomanda apasat regula 2 din cadrul articolului mai vechi despre regulile blogingului.
Regula II. Douazeci de elemente si doua sute de kilo-octeti.
Pagina blogului dumneavoastra (si am numit aici orice pagina a lui) are dreptul sa incarce nu mai mult de 20 de elemente si nu mai mult de 200kb. Punct.
E sfinta, si se cere aplicata. Merita notat ca independent de munca dumneavoastra, serverul care va gazduieste blogul poate fi lent. E important, pentru rezultate bune, ca orice pagina sa se incarce in timpi masurati in [sute de] milisecunde, si nu in secunde. Daca blogul vi se incarca lent, e o idee buna sa schimbati host-ul. De asemenea de notat ca latenta serverelor este un factor mult mai important in alegerea unui host decit aiurelile cu citi giga citi mega citi dolari.
In al doilea rind, sanatatea paginii privita ca un document html. Erorile de validare sunt in general un lucru rau, pe care ar fi bine sa-l remediati.
In al treilea rind iata ca ne putem apuca de discutii despre SEO de-adevaratelea. Notati ca abia in al treilea rind conteaza chestiile astea. Nu-i gluma, e adevarul.
Bifati urmatoarele :
- Fiecare pagina trebuie sa aiba un <title> care sa contina la inceput un titlu unic al paginii. De exemplu aceasta are <title>SEO pentru blogeri - ghid tehnic complet pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu. </title>. Partea de dupa a doua linioara e aceeasi pe toate paginile, si de aceea se gaseste la final. N-o puneti la inceput.
- Includeti un fisier robots.txt care sa excluda toate directoarele si fisierele care contin chestii ce nu ar fi interesante pentru o masina (un bun exemplu este search.php).
- Folositi stilul cu URL textual si nu numeric (trilema/2010/seo-pentru-blogeri-ghid-tehnic-complet/ in loc de trilema/?page=1500).
- Puneti continutul la inceputul paginii.
- Nu adaugati nici un fel de continut generat automat. Mai ales nu adaugati RSS feed-uri din alte parti si alte prostii de aceeasi teapa.
Asta este tot.
Chestiile astea nu sunt noi, in majoritate le-am mai spus, in general cu ani inainte ca expertii locului sa le descopere, meritul acestui articol nu este ca aduce informatii noi, ci ca ofera o lista exhaustiva. Cu alte cuvinte, va ofera posibilitatea sa stiti cind ati terminat de optimizat SEO blogul dumneavoastra. Ati terminat odata ce ati facut tot ce scrie aici. Altceva nu mai este.
Spor la bloging.
Thursday, 23 September 2010
Multumim la fel! ;)
Friday, 24 September 2010
Cum pun continutul la inceput? Ce functie mut unde?
Friday, 24 September 2010
@Dan ;)
@dAImon Daca esti pe wp (cum tu de altfel esti) chestia se face by default. Ideea e sa nu o strici cu adaugiri ulterioare.
In general toata chestia cu folositul internetului pentru bloging e cam in pozitia in care iti cumperi masina noua cu computer de bord si diversi gigei de la noo vor sa-i traga doua cu ciocanu' s-o "repare".
Friday, 24 September 2010
Clasic :P
Friday, 24 September 2010
Scurt si la obiect.
Oricum... cu cat incerc sa inteleg mai mult chestia asta cu SEO cu atat simt ca o dau in bara mai tare. Aveam vreo 1000 de pagini indexate in google, apoi am zis sa aplic eu reguli de SEO si de-atunci abia mai trec de 200 de pagini indexate =))
Nu-mi dau seama unde am gresit-o, dar mi-am propus sa-mi vad de ale mele si atat. Am facut blogul ca sa scriu cand ma apuca cheful de scris. Si cam atat. Cum nici nu m-am gandit la publicitate (si bani evident) nu prea am nici ambitii marete. Mi-ar fi gadilat orgoliul sa fiu mai vizibila la google ca doar am scris ceva tone de hartie virtuala, dar mai bine nu-mi mai var coada in ale wordpress-ului.
P.S. Poate iti faci timp de chestia aia cu link-urile: follow, no-follow. Sincer n-am inteles cum e mai bine sa le pui... Multam fain.
Friday, 24 September 2010
@krossfire Why ty.
@MeetTheSun Ai tras o concluzie inteleapta.
Indiferent daca vrei bani sau nu vrei bani, la nivelul la care lucreaza un bloger in .ro SEO e un pod prea indepartat, dintr-o perspectiva rationala (adica judecind costuri, beneficii, riscuri etc).
Apropo de link-uri, eu folosesc un sistem in care link-urile introduse in mesaje de comentatori sunt nofollow, in rest toate sunt follow. Zic ca-i descriptiv si functional, da' in principiu si-un sistem fara nofollow a tot aceeasi brinza. Inca una dintre chestiile care se poate ignora cu deplin succes.
Friday, 24 September 2010
eu am incercat sa le fac pe toate dandu-mi seama singur, adica nu mi-a zis nimeni si am banuit cam de ce e nevoie.
bine ca nu am gresi ... mult
Saturday, 25 September 2010
Sa-ti traiasca blogul atunci.
Saturday, 25 September 2010
sper ca nu am parut ca vreau sa fac pe desteptu, ziceam doar ca unele lucruri sunt logice ... asta daca ai intrat si pe un al site in viat ata decat porno.ro yahoo.com si faceboo.com :D
le dibuiesti si singur doar ca nu stii sa le explici in asa multe cuvinte.
in facultate aveam o profesoara de info care ma placea ca eram mai descurcaret ca restu, dar ma chinuia curs de curs in laborator sa-i explic cum am facut ce mi-a dat ea de facut ... si nu stiam! ca la mine era practic nu stiam de ce se intampla ce se intampla sau care-s cuvintele ... stiam sa fac si atat! :))
Saturday, 25 September 2010
Pai stai, SEO inseamna doar optimizare on-page ? De off-page nu discutam, gen Link Building ? Deci nu e ghid complet...
Saturday, 25 September 2010
@Ionut Pai chiar si sunt logice.
Tocmai asta-i chestia, sa mai spulberam din aeru' de fals mister si vai ce secrete magice cunoaste nustiucine.
@donTed Este complet mei, ca blogeru' ce vrei sa faca, sa cumpere link-uri ?
Tuesday, 28 September 2010
Depinde de bloger :)
Friday, 2 March 2018
Excelent articol !
Friday, 2 March 2018
Tu sa fii sanatos.