Se naste un nou expert onlain

Thursday, 11 February, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Daca tot am schimbat amabilitati cu Stanca pe twitter*, hai sa-l si invat una-alta, sa nu se zica ca l-am ciufulit gratuit.

Toata povestea a pornit de la un articol destul de amuzant emis pe blogul personal, intitulat nici mai mult nici mai putin decat "Flotari logice: azi, despre piata de publicitate online din Romania" [cached]. Va aminteste de ceva ? Si mie. Va provoaca un zambet ? Si mie. Dar nu-i rau sa pornim la treaba cu zambetul pe buze, dimpotriva, chiar prinde bine pentru sanatate.

In cadrul acestui articol, demnul urmas al prostului sau maestru comite tot soiul de chestii de-o naivitate de-a dreptul induiosatoare.

Nu e usor sa scrii competent despre mica si complicata piata de online din Romania. Totusi, incet si cu treaba buna, putem progresa impreuna (rima a fost involuntara, dar merge si de motto ).

Nu-mi propun sa fac revista presei online despre online, dar ma voi stradui uneori sa fac mici precizari – de genul asta – cand mi se va parea necesar.

Va aminteste de semnele pierzatorului ? Si mie. Dar sa trecem.

Cu riscul de a-mi lua niste pumni in nas, cred ca e util (mai ales pentru tinerii jurnalisti online si pentru o mai buna intelegere a unei noi piete).

Tanarul Stancther nu mai este incepator online, avand stagiul satisfacut (cum l-o asigurat pe el un prieten de-al lui, nu mai conteaza acu' care). De-acum este expert plin, i-or tulit tuleiele, i s-o schimbat vocea, steaua sus rasare ca o taina mare. Sper c-ati prins mesajul, da ? Sau mai repet de cateva ori ? Cineva simte cum incepe sa-l impunga o pozitionare. Bine ? Bun ? Faceti loc.

Textul de mai sus se doreste a fi, in primul rand, un semnal pentru jurnalistii care se avanta sa scrie despre online fara sa inteleaga intotdeauna despre ce scriu, de fapt. Si e valabil si pentru “ai mei” (cei de la MONEY.ro si REALITATEA.NET in special), care mai au de invatat. Asta ca sa fie clar.

Asa-i ca-i simpatic tanarul ?

Dar sa lasam la o parte stangaciile inerente, nu-i asa, oricarui inceput. Chiar daca n-o fo' inerente neaparat si inceputului nostru propriu. Ori inceputului tuturor celorlalti oameni care si-or facut studiile in timpul studiilor, in loc sa le faca la locul de munca, pe banii firmei. Ca aici in Romania oricum nu se face scoala, si o fi fost si bolnav cand era mai mic.

Sa trecem zic, pentru ca ne asteapta si amuzamente mai de profunzime. Teza intregului articol se poate rezuma astfel : Tanarul Dragos a fost frapat sa constate ca niste unii, intrebati cat se asteapta ei sa manance din prajitura, au zis ca aproape toata. In conditiile in care ei nu erau singurii care au a manca din prajitura. Pai cum este posibil ?!

Cum sa fie posibil, uite bine, asa cum e posibil din totdeauna in toate locurile si-n toate domeniile. Daca-i intrebi pe manageri cat vor manca din piata, iese 2-3-4-500%. Mereu, mereu. Sigur, nu si-n experienta noului expert, da' sa nu i-o luam chiar asa in nume de rau : nu si-a implinit inca cei 3 ani spre definitivare. E inca, desi n-o stie, expert cu titlu temporar. Noros.

N-am incheiat cu asta : in vederea completarii analizei cu date, asa cum de altfel se face, expertul nostru adauga un tabel cu diversii jucatori din piata de onlain, defalcati frumos pe "unici". De cate ori vad chestiile astea ma prapadesc de ras, auzi tu unici adunati ca scalari. In fine.

Tabelul asta are niste proprietati matematico-fascinante. De exemplu, daca aduni procentele de vizualizari, iese 99,90%, iara nu 100%. De alt exemplu, desi are la dispozitie o baza de calcul de sute de milioane de unitati, ofera o zecimala exacta, dar scrie doua. Astfel aflam ca jucatorul #1 livreaza 15.00% din vizualizarile totale, in timp ce jucatorul #2 livreaza 10.00% din vizualizarile totale. Asa, rotund. Sigur, daca adunam cifrele si procedam la impartiri, ne ies niste numere usor diferite, adica 10.100% si respectiv 15.156%. In care caz totalul ar da 100.10%, dar sa nu ne cramponam, vorba-i ca exista tabel, si deci research, si deci expert. Ok ?

In loc de incheiere, tin sa-l felicit pe tanarul zaftig pentru locul obtinut in corul ultimului cerc al iadului online, si sa-i atrag atentia asupra unor probleme minore. Ca de exemplu ca tre' sa fii cel putin tampit sa-ti inchipui tu ca trimitand aiurea-n tramvai "unicii" de pe realitatea pe money si inapoi, roata pe 30 de site din portofoliu chiar rezolvi vre-o problema. Sigur, pseudo-tabelele SATI vor raporta nush ce minuni, cresteri si alte povesti.

Dar in realitatea cruda, hi5, aia de-or obtinut "doar" 4.4 milioane pe un singur site acopera cam 40% din internautii romani, iar yahoo, aia cu 7 milioane si, tot pe un singur site, acopera peste 80% din el. Iar cei 1, maximum-maximorum 2 milioane de unici (da' reali si pe bune) ai f5-xmedia mai au de dospit. In vremuri de criza, ca astea, e loc pentru 2, poate, cu noroc, 3 jucatori pe piata de advertising. Cu alte cuvinte, trenul cam pleaca din statie, si cineva cam gafaie cu prea mult bagaj, pe peron. Sa vedem, sa vedem ce-o sa iasa. Poate trece patronu' divizia de onlain pe investitii si mai apuca si expertii sa-si plateasca din rate si leasinguri.

Doamne-ajuta.

---------
* Da, stiu ca nu puteti rezista dramei. Poftiti, deci.

    dStanca: ofer meditatii gratuite pentru jurnalistii care scriu despre online. azi, lectia no. 1 http://sp2.ro/b11715
    Mircea_Popescu: Aflam cu placere ca dupa satisfacerea stagiului obligatoriu de 9 luni, @dStanca ofera acum sfaturi despre online.
    dStanca: dStanca @Mircea_Popescu Omule bun, tu suferi de complexul @zoso. Din pacate, nu poti fi el, nici ca el. Asa ca nu te mai baga in seama cu mine. Tnx.
    dStanca: @Mircea_Popescu Sindromul @zoso e atunci cand te tragi de chiloti cu "jmekerii" k sa fii "jmeker" si tu. Cu el am ce discuta, cu tine - nu.
    Mircea_Popescu: @dStanca Daca insisti, eu pot sa te blochez, nu-i problema. Dar mai ai de castigat bani pana sa te simti egal cu mine. Baga la cap.

---------

UPDATE, 3 mai 2010 : Noi stie si aritmetici de-alea grelele.

noi_stie

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

19 Responses

  1. de cand exista un spatiu pe care nu te costa sa scrii ceva, doar timp, o forma de calculator, curent si internet, a inceput sa vuiasca de exerti din astia made in ro. ba, cand te gandesti ca la unii norocosi le pune la dispozite angajatorul o forma de calculator, curent, internet si timp, iti dai seama la ce se ajunge...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 18 February 2010

    Imi dau, ba chiar constat. Ai de capu' nostru.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 February 2010

    Lol, zoso se intreaba de ce tot fac baietii site-uri satelit, micute si irelevante.

    Pai de ce sa le faca, pentru ca daca ai 100 de vizitatori care merg la site-ul tau SATI te arata cu 100 de unici, da' daca ai tot suta aia trimisi pe la 50 de situri "diferite", SATI te scoate peste 4,000. Pai ce rost are sa muncesti ca sa mai scoti inca 50 de oameni noi peste suta aia, ca-i munca grea si dificila, mai bine mai scoti un site si faci "unici" de-aia, imaginarii, din raportari.

    Ca doar tu pentru SATI muncesti, nu pentru afacerea ta. Ce fain e cu expertii astia.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 March 2010

    Ia uite ce ne mai distram noi...
    http://prisacariu.wordpress.com/2010/03/14/e-oficial-catavencu-sa-cere-falimentul/

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Monday, 3 May 2010

    & update.

  1. [...] care le-au cauzat atatea dificultati acum cativa ani. De ce ? Pai, au realizat (din nou) ca-i mai simplu sa falsifici masura decat sa modifici ceea ce ea [...]

  2. [...] cum e sa sezi calare pe Realitatea Media, care se mai tine intr-un fir de ata imaginara de la soarta de-a fi un nou BOOM in "industria" de profil. Ma rog, "industria din profil". Dar sa [...]

  3. [...] februarie 2009 : Dragos Manac publica un material mult mai onest decat si-ar fi dorit sa vada Dragos Stanca. Urmeaza drepturi la replica, multa agitatie si-n final [...]

  4. [...] de atunci si pana acum. Imi voi ingadui sa-l public eu, mai jos, chiar daca n-am nici o treaba cu ametitii de la recent-falimentata "Realitate". [...]

  5. [...] lasat la o parte titlul bagat de Stanca, expertul onlain, ceva cu "greii internetului romanesc" sau alte pazvantlacuri specifice mintii lui crete. Greii de [...]

  6. [...] se inscrie intr-un fel de campanie, daca o putem numi astfel, prost gandita si prost condusa de recentul expert online Dragos Stanca, pentru beneficiul Realitatea (aia a lu' Vantu, deci alt mogul). Tie ti se pare ? [...]

  7. [...] constata ca nu, n-are nici un link. Cine nu se uita si le lasa trackback-ul, asta este, mai scoate Stanca un IBL, mai face o platforma "de succes" cladita cu sudoarea fruntii, mai explica cum sunt ei [...]

  8. [...] sa citez dintr-un personaj care desi nu si-a mai primit salariul de fo' 6 luni totusi inca se crede menejer la menajeria lu' [...]

  9. [...] mai Dragos, cum e sa-ti spuna si Vintu, de la obraz, tot ce ti-am spus si eu, asa umpic mai demult ? Te simti mai implinit daca vine de la el ? Plingi noaptea pina te fura [...]

  10. [...] * Daca nu stiti, va puteti documenta citind despre Radu Apostolescu, Dragos Roua, Oltea Zambori, Dragos Stanca, Vladimir Oane si diversi alti de-astia, cum le zice. Tuteri. Category: Rautati si Mizerii [...]

  11. [...] Faptul ca ti-ai lasat barbuta nustiudecare, faptul ca spui cui vrea sa te creada ca tu esti "director niu media" sau cine mai stie ce prostioare de-astea nu te ridica nici cu o iota deasupra massei. Esti tot un [...]

  12. [...] Dobi Stanca, care ar putea fi cel mai mare dobitoc de se agita in jurul Internetului prin Romania daca n-am avea atit de inexplicabil de multi alti dobitoci care sa-i faca concurenta se grabeste sa scrie un articol deosebit de retardat pe tema, in care isi da el singur coate-n piept ca ce bine merge chestia aia falimentara de-o pastoreste la ora actuala, dupa ce-o rezolvat problema pe la Realitatea.net. Ca de obicei. [...]

  13. [...] folosita tot de Falimentatea Media (asta-i avantajul de-a avea cea mai proasta echipa manageriala, Dobi Stanca & co : falimentezi primul si astfel devii in sfirsit un deschizator de sticle drumuri) : dat [...]

  14. [...] vi se pare ca da ? Ca mie mi se pare ca nu. Dragos Stanca, tot dobitoc, si-n 2012. Nu-i surprinzator ca inca mai gaseste de supt ? Category: Trilema Presei [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.