Sa facem din tun tractoare...

Thursday, 11 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

... si din arme nucleare, pluguri de arat ogoare!

Ei, o "poezie" mai veche, n-o cunoasteti. Dar, sub zodia transformarii improbabile si neasteptate despre care incearca ea a vorbi, v-as propune ceva.

Si anume, mergeti diseara la cel mai in etate apartinator, bunic, unchi, vecin, ce-o fi dinsul si puneti-i intrebarea simpla "cum o fost ?". Nu conteaza cum o fost cind, pe vremea razboiului sau pe vremea lui Antonescu sau pe vremea lui Petru Groza, vorba e, cum o fost ? Pentru el. Sau pentru ea, ca nu-i vorba sa facem discriminari de-aste.

Si lasati-l sa va povesteasca, o jumatate de ora, sau un ceas, sau doua, cit aveti rabdare, si cit va ingaduie apasarile si presiunile vietii celei neiertatoare, cum de altfel nu i-au ingaduit nici lui, atunci, cindva, pe vremea lui Antonescu, sau a razboiului, sau a lui Petru Groza.

E bine daca puteti sa-i inregistrati vorbele, ori cu microfonul de la laptop daca aveti laptop si microfon la el, ori cu microfonul telefonului, daca aveti telefon de-ala cu microfon. Iara daca n-aveti, luati unul cu imprumut de la ceva coleg, i-l aduceti inapoi miine. Dar lasati tehnica in fundal, puneti-o dupa un scaun, intr-un colt, undeva, uitata, unde i-e si locul de altfel.

Si, odata discutia incheiata, odata povestea sfirsita si cafeaua bauta (e frumos sa beti si-o cafea, dar pina la urma nu-i nici necesar nici obligatoriu), odata ajunsi acasa apucati-va si transcrieti ce v-a zis.

Dar transcrieti cu respect, nu corectati formularile, nu inlocuiti cuvintele cu sinonime alese de dumneavoastra (care va par, din ceva motiv, a fi sinonime cind ele cel mai probabil nu-s), transcrieti pentru corectitudine nu pentru comoditate. Pina la urma, nu-s vorbele dumneavoastra, sunt vorbele lui, sunt vorbele ei, si acuratetea transcrierii e poate singura, poate cea dintii responsabilitate a dumneavoastra pe lume. Pentru ca ei si ele s-ar putea sa nu mai apuce.

Si iata cum ati scris un articol, poate cel mai bun articol de pe tot blogul. A durat citeva ceasuri, pe care acum nu le veti mai putea folosi pentru altceva, ele sunt folosite gata. Dar, banuiesc eu, odata cu trecerea timpului vor urca, incet-incet, pe o scara imaginara, pina spre virful piramidei orelor pe care n-ati dori sa le fi folosit altfel. Spre deosebire de toate celelalte ore ale zilei precedente si-ale zilei urmatoare, ale saptaminii precedente si-ale saptaminii urmatoare, ore de-a caror folosire nu va veti mai aminti, dupa o vreme, nimic.

Iar daca se intimpla ca un numar de oameni face chestia asta vom avea, brusc, o situatie singulara : in ziua de cutare a lui Noiembrie curent internetul, blogosfera au fost principala sursa primara pentru etnologia romaneasca. Internetul nu-i numarul unu la nimic pe lume la noi in tara la ora actuala, nici la retail, nici la tranzactii financiare, nici la distribuirea de stiri nici la absolut nimic dintre toate chestiile pe care le face dinsul. Nici macar la strins gunoaie, uite ca in fiecare zi mii de gunoieri string milioane de metri cubi, ordine de marime peste chestia aia din 15 septembrie. Uite ca a venit toamna, cad frunzele, se string pe intreaga patrie kilometri cubi de frunze ambalate in saci, de catre niste oameni saraci si dispretuiti, care totusi fac mai multa treaba decit internautii.

E adevarat. Dar, daca un bloger din trei, daca un bloger din cinci, daca un bloger din zece participa la acest joc, atunci internetul va fi strins mai mult material primar decit toata profesiunea etnologilor pe ziua respectiva. E ceva, totusi, nu vi se pare ?

Astazi la Timisoara e o zi frumoasa, cald, soare si cer senin. Nu stiu cum e timpul in orasul dumneavoastra, dar stiu sigur ca daca faceti ce va zic va veti aminti fara indoiala de ziua asta cind, peste niste ani, cineva are sa va intrebe, sau nimeni n-are sa va intrebe (ca pina la urma, pentru dumneavoastra intr-un fel nu mai conteaza, iar in celalalt fel oricum nu conteaza) despre cum o fost pe vremuri. Demult. Si s-ar putea sa conteze.

PS. Dati-mi un semn dupa ce publicati, sunt curios sa citesc. Multumesc.

PPS. Un grup de etnologi viu interesati de chestiune imi transmite ca pentru rezultate optime n-ar strica sa se noteze daca-i posibil numele si virsta preopinentului precum si zona geografica, idee cu care sunt de acord si ca atare o transcriu.

UPDATE I : 28 Noiembrie 2010 : Primul interviu vine de la Cristian Voiculescu. Se pare ca i-a iesit mult material, asa incit acolo este doar prima parte, urmariti continuarile.

UPDATE II : 5 Decembrie 2010 :Al doilea interviu vine de la Dan Patrascu si ne povesteste cite ceva de la moartea lui Otelu'.

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

76 Responses

  1. interesantă provocare...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 November 2010

    :)

    Mi-ar placea foarte mult sa-i raspunzi.

  3. sunt deja în căutare de interlocutor... Aurica pică din start, ea şi-a petrecut tinereţile în orgii bahice şi tot ceea ce mi-ar putea spune e c-a fost bine. Cine-ar putea s-o contrazică?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 November 2010

    Hehe, mai stii ce ti-o spune ? Cine stie...

  5. Se vede ca esti urmasul alora care si-au facut pluguri din scuturi si cutite de taiat porcul din sabii..

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 November 2010

    Adica cum, zici ?

  7. Ah, şi tractor şi fără luat la pilă! Păi ce crezi tu că e aici? :))

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 November 2010

    Te rog sa nu-mi iei tractoru' la p...ila, zic! :D

  9. Dorinţa ta e lege pentru mine :))

  10. Daca lansai asta acum vreo 10 ani, cand inca traia bunicul meu veteran de razboi, as fi pus minicasetofonul meu la munca, pe o caseta blank de doi lei, iar acum ti-as fi multumit ca i-am imortalizat vocea lui minunata cu cele mai oneste povestiri pe care le-am auzit vreodata in viata mea...
    Oricum, nu e timpul trecut nici pentru ceilalti oameni care inca au ceva de spus... Buna provocarea, sper intr-o zi sa ii si raspund :)

  11. M-ai tipat prin butoaiele cu melancolie. Bunicu-meu o fost un om strasnic, mi-ar placea grozav sa-l mai pot intreba. Io o sa scriu din amintiri.

  12. in sfarsit o initiativa in acest sens.
    Succes, sincer.

  13. Stanciu Petronela`s avatar
    13
    Stanciu Petronela 
    Thursday, 11 November 2010

    Interesanta idee...Totusi motivatia nu trebuie sa rezide neaparat in propasirea internetului romanesc la nivel mondial...
    O seara buna

  14. daca are careva o cunosstinta practicanta de spiritism poate reusesc sa intreb si eu la ai mei

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 November 2010

    @LauraT Apai daca nu m-o dus capul mai devreme, io ce sa fac...

    Da' cum bine zici, nu rata ziua de azi si ocazia de azi, ca nu se stie niciodata ce va fi miine.

    @Florin Ori din amintiri, ori daca nu ceva om in virsta tot se mai gaseste mei.

    @cipslim Pai depinde [si de] tine, mey ppl.

    @Stanciu Petronela A, pai nu, fiecare-si gaseste motivatia care-i convine lui, eu pur si simplu am trecut in revista citeva mai vizibile.

    @spire Nu cred ca nu gasesti pe cineva, daca-ti pui mintea.

  16. Mi-ai dat o idee, putin altfel decat cea initiala dar conexa ..

  17. Măi, omule, n-am încotro decât să-mi scot pălăria în fata acestei idei. E mare.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 November 2010

    @Luka D Apai atunci e bine.

    @Calin Puterea internetului, mey ppl.

    Faci ?

  19. LePetitPrince`s avatar
    19
    LePetitPrince 
    Friday, 12 November 2010

    O idee de milioane!
    Domnule Mircea, aveti des asemenea idei? Presupun ca sunteti milionar in euro...

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 November 2010

    @LePetitPrince Am destul de des, dar se intimpla ca numai jumatate sunt capabile sa produca bani. Cealalta jumatate sunt capabile sa-i cheltuie. Ca rezultat, chiar milionar nu-s, da' nici nu pot spune ca regret.

  21. Mircea, partea proastă, în cazul meu, e că diseară voi fi cel mai în vârstă personaj din jur...

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 November 2010

    Cum trece timpul, este ?

  23. Am sa incerc sa raspund acestei provocari, multumesc ca mi-ai dat de stire.

  24. Cand apare o astfel de transcriere si pe Trilema?

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 November 2010

    @cartim Ingioi, cum se zice :D

    @Diana Coman Asta ar fi unul din cazurile in care tu quoque e complet deplasata.

  26. inexprimabil`s avatar
    26
    inexprimabil 
    Friday, 12 November 2010

    Pentru Mircea Popescu, pentru Trilema lui, pentru curvele de site-ul lui
    Tu ai scris aceste articole cu un singur gand: trafic.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 November 2010

    Poate ca ai treaba pe undeva si te retin.

  28. Ca atac o fi, ca intrebare nu vad de ce.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 November 2010

    Pai e o intrebare in toate cazurile, ce-i ala atac ?

  30. Bun atunci. De ce-i intrebarea deplasata?

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 November 2010

    Ca-i echivalentul cu a da buzna intr-o farmacie si-a o intreba pe vinzatoare ca cind ii ultima oara cind o gustat si ea din ce bumbi imparte la oameni. Pai ultima oara cind o avut nevoie, sau o avut chef, logic vorbind, ce intrebare mai e si asta ? Daca dai telefon dupa cineva sa vina sa-ti repare bicicleta si ala apare cu masina il iei la intrebari ca unde i-i bicicleta ?

    Pina la urma, problema cu ea e ca-i bazata pe o analogie perfect falsa. Nu in sensul ca-i imposibila, ba e perfect posibila si probabil ca se si intimpla ori de cite ori se intimpla, da' nu exista nici un motiv pentru a o presupune.

    Ma gindesc ca toata chestiunea e demontabila in sensul "loaded question", "Bai Gheorghe, mai furi din gestiune ?" Normal ca Gheorghe te-o trimite la plimbare.

  32. Esti mare

  33. @Mircea Popescu: Se spune/scrie „mi-ar plăcea”, nu „mi-ar place”.

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 November 2010

    @John Sa fie primit.

    @Alexandru Husaru Noa c-am mincat o litera. Da' am si corectat, mersi.

  35. as putea participa si eu ... cred. acum sa vad cum imi fac timp sa ma duc la bunica-mea sa-mi zica ea cum era in cadrilater si care e treaba cu deportarea pop de acolo in dobrogea de astazi! :)

  36. Mircea Popescu`s avatar
    36
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 November 2010

    Pai uite, vine Craciunul azi miine, tot ajungi tu la un moment dat ma gindesc, este ?

  37. io as face asta, da' ar trebui sa merg pana la Craiova... totusi strabunicu-meu are 102 ani... intr-o zi oi mere

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 November 2010

    Zic ca merita.

  39. A, daca deranjeaza chiar si presupunerile pozitive, bine. Nu era negativa, ca de-aia ziceam de atac. O fi pozitivul meu mai sucit. Sau lumea asteapta din start negativ.

  40. Mircea Popescu`s avatar
    40
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 November 2010

    Hehe lasa tu, n-o murit nimeni.

  41. 41
    'mnealui 
    Sunday, 14 November 2010

    A fost mai bine. Ca sa dau exemple, mi-e teama ca ar dura prea mult, ca sa scriu, nu merita. Stiu eu cine. Are 85 de ani, fumeaza doua pachete pe zi, a calarit toti muntii nostri si toata viata si-a petrecut-o durandu-l in pix de toate. Eu unul sunt deja un pic defect... Pe el nu-l doare nici in... Oricum, a fost mai bine.
    PS. Daca am deranjat, scuze. Am ajuns aici la recomandarea cuiva.
    Succes!

  42. Mircea Popescu`s avatar
    42
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 November 2010

    Pai n-ai deranjat cu nimic, dar de meritat merita sigur, si cu duratul asta... vaz ca ai blog, ce nu scrii acolo ? Indiferent cit dureaza, ca pina la urma durata e un ce pozitiv, un lucru bun, tot ce face omul aspira la durata si bas nu dureaza chiar destul pe cit isi dorea el.

  43. am avut un experiment din asta. nu cu cineva din familie. cu cineva care a condus echipa care a fauct primul calculator romanesc...
    interesant este insa ca ma gandeam sa fac ceva legat de CFR. Am luat legatura cu niste vechi ceferisti [ e vorba de un proiect mai amplu deocamdata lancezeste din lipsa de fonduri http://www.feroviarii.ro;
    sper sa reusesc sa ii dau drumul...

  44. Mircea Popescu`s avatar
    44
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 November 2010

    Nu tre' sa fie neaparat din familie, eu am zis ca mnoa, e mai simplu si mai accesibil pentru oricine, dar nu-i obligatoriu, poate fi un om luat din parc, poate fi un fost profesor de la scoala, poate fi oricine, tot e bine.

    Asta cu ceferistii e chiar interesant, un grup social destul de omogen si cu o istorie aparte in Romania, intii prieteni cu comunistii, pe urma nu chiar, sunt multe povesti suprapuse acolo.

    Eu zic sa incerci, cit se poate.

  45. Cel mai mare regret al meu este că nu am avut inspirația să-l trag de limbă pe bunicul meu. Să-l întreb "cum a fost"? Puteam face un serial interesant al unui om sărac, ajuns din convingere în structurile de conducere ale partidului comunist. La 80 și ceva de ani nu cred că ar mai fi avut secrete, dar ideea mi-a venit mult prea târziu. Urmați ideea expusă aici, ca să nu regretați și voi mai târziu!

  46. Mircea Popescu`s avatar
    46
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 November 2010

    Ca bine zici, chiar am discutat cu mai multa lume, care mnoa, stii cum e omul, fiecare are probleme, e ocupat, n-are timp...

    Chestia e ca azi poti. Indiferent ce e, o ora, o zi, un plin de benzina, poti. Peste zece ani nici cu toata benzina din lume nu mai poti. Asa ca...

  47. miriam_h957`s avatar
    47
    miriam_h957 
    Sunday, 28 November 2010

    Mi-a placut ideea

  48. Mircea Popescu`s avatar
    48
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 November 2010

    Update : Intre timp avem si un prim participant.

  49. Mircea Popescu`s avatar
    49
    Mircea Popescu 
    Monday, 6 December 2010

    Si apoi au fost doi.

  50. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    50
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 6 August 2011

    Ce mi-i ciuda, ce mi-i ciuda ...

  51. Mircea Popescu`s avatar
    51
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 August 2011

    Daca n-or fost bloguri cind erai tu ficior...

  52. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    52
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 6 August 2011

    Da chiar, tu unde-ai pus, pe cine-ai intrebat?

  53. Mircea Popescu`s avatar
    53
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 August 2011

    Tu blogu' asta de unde ai impresia c-o iesit ? Din viitor ?

  54. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    54
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 6 August 2011

    Amintirile ma chinuiesc?

  55. Mircea Popescu`s avatar
    55
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 August 2011

    Dadice sa chinuiasca mai draga. Nu se poate reprezenta viata decit dramatic acuma ? Toate amintirile tre' numaidecit sa chinuiasca, toate femeile tre' numaidecit sa fie fatale, orice pusca e-a lui Cehov, toata lumea traieste-n filme.

    'Ai sa fim seriosi. Suntem oameni.

  56. Simona are si ea idei similare?
    http://www.simonatache.ro/2012/06/26/provocare-bunici-bloggerii-mai-mici/

  57. Mircea Popescu`s avatar
    57
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 26 June 2012

    Ahaha.

    Ca sa citam (da' noi nefiind jurnalisti si cu atit mai putin ce o fi Simona, citam cu sursa inclusa) :

    mcorlett I never bothered to ask, but what the hell is Trilema?!
    vexare_ His blog.
    mircea_popescu Trilema is the source of all romanian written text. Other less fortunate romanians come break a bit off and make their own newspaper or whatever.

    Ca-n viata.

  58. daca aveti telefon de-ala cu microfon

    Orice telefon are microfon că altfel n-ai mai putea vorbi la el, asta că tot am vorbit noi de logică :-p

  59. Mircea Popescu`s avatar
    59
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 July 2012

    Cre' ca ti-o fi scapat tie umoru'.

  60. Pierdut umor. Îl declar nul.

  61. Mircea Popescu`s avatar
    61
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 July 2012

    Am ca o banuiala ca declaratia-i superflua, el era nul de la inceput :D

  62. Gabriel Radio`s avatar
    62
    Gabriel Radio 
    Tuesday, 7 June 2016

    Fragment de poezie cules Duminică, 28 Februarie 2016, când oratoarea împlineşte 88 de ani. Două zile mai târziu, se stinge din viaţă.

    Lucrurile pe dos - Anastasia Bădilă (Adamclisi, Constanța)

    Seara mă deștept din somn
    Dimineața eu adorm

    Îmi spăl peria cu dinții
    La școală îmi trimet părinții

    Mama face în foc sobă
    Eu bat bețele c-o tobă

    Duc până la vite fântâna
    Scoț laptele din zmantană

    Cu ciorapu cos un ac
    Face ou din cozonac

    Ana pune patu-n perne
    Și făina sita cerne

  63. Mircea Popescu`s avatar
    63
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 June 2016

    Noa, fain asa.

  1. Sa facem din tun tractoare--- pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Daca aveti o seara libera m-as bucura mult sa participati....

  2. [...] Un joc interesant ne propune Trilema: “Sa facem din tun tractoare” [...]

  3. 66
    Scurte de pe drum | Amour de jour (via Pingback)
    Friday, 12 November 2010

    [...] Scurte de pe drum >> Mircea Popescu lansează o provocare. Să facem din tun tractoare. [...]

  4. 67
    Scrisoare către un OM bun | Marieta (via Pingback)
    Friday, 12 November 2010

    [...] a spune fix ce gândeşte, de a arăta erorile altora şi adevărul supără. Nu-l cunosc nici pe Mircea Popescu , haterul şef din Timişoara. Dar articolul ăsta e absolut fabulos şi atipic, nu ştiu ce i s-a [...]

  5. 68
    Pe fuga » Un indemn … (via Pingback)
    Friday, 12 November 2010

    [...] cat o sa foloseasca ca si material in ale etnologiei … dar de ce sa nu facem din tun tractoare. 12 Nov This entry was written by Luka D, posted on November 12, 2010 at 9:17 pm, filed under [...]

  6. 69
    Scrieti istoria! | cipslim (via Pingback)
    Saturday, 13 November 2010

    [...] Aici postarea originala a omului cu ideea: [...]

  7. 70
    Istorie 2.0. Partea I | chestiuni.info (via Pingback)
    Sunday, 28 November 2010

    [...] Tot interviul are peste 50 de minute și e în curs de transcriere. Ideea a venit în urma unui articol al lui Mircea Popescu care zicea așa: Mergeti diseara la cel mai in etate apartinator, bunic, unchi, vecin, ce-o fi [...]

  8. Şapte zile în zece titluri...

    Apelez la acestă rubrică doar pentru a semnala apariţia unui eseu care poate însemna ceva pentru cei care pot vedea mai mult de o înşiruire de litere în acel text.......

  9. 72
    Istorie 2.0 – episodul 2 | chestiuni.info (via Pingback)
    Friday, 10 December 2010

    [...] Pun partea a doua a “interviului” cu bunica Anei. Prima parte a interviului e aici și a fost scrisă la propunerea lui Mircea Popescu. [...]

  10. [...] Sa facem din tun tractoare... [...]

  11. [...] nu e melodrama ieftina, e o foarte cinica dar si foarte corecta constatare de fapt. Alte vremuri, intrebati bunicii poate va stiu explica (si apropo de care chestie, asta nu-i un film de vazut cu fete, asta-i un [...]

  12. [...] a great loss in this, too -- because you die. Soon enough, you die. [↩]You know what I'm talking about, because yesterday walking down the [...]

  13. [...] such as the noun. The payoff is hard to overstate : once so situated, everything around becomes a weapontool towards whatever direction. Like for instance if you feel like making yet again the point of [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.