Sa facem din tun tractoare...

Thursday, 11 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

... si din arme nucleare, pluguri de arat ogoare!

Ei, o "poezie" mai veche, n-o cunoasteti. Dar, sub zodia transformarii improbabile si neasteptate despre care incearca ea a vorbi, v-as propune ceva.

Si anume, mergeti diseara la cel mai in etate apartinator, bunic, unchi, vecin, ce-o fi dinsul si puneti-i intrebarea simpla "cum o fost ?". Nu conteaza cum o fost cind, pe vremea razboiului sau pe vremea lui Antonescu sau pe vremea lui Petru Groza, vorba e, cum o fost ? Pentru el. Sau pentru ea, ca nu-i vorba sa facem discriminari de-aste.

Si lasati-l sa va povesteasca, o jumatate de ora, sau un ceas, sau doua, cit aveti rabdare, si cit va ingaduie apasarile si presiunile vietii celei neiertatoare, cum de altfel nu i-au ingaduit nici lui, atunci, cindva, pe vremea lui Antonescu, sau a razboiului, sau a lui Petru Groza.

E bine daca puteti sa-i inregistrati vorbele, ori cu microfonul de la laptop daca aveti laptop si microfon la el, ori cu microfonul telefonului, daca aveti telefon de-ala cu microfon. Iara daca n-aveti, luati unul cu imprumut de la ceva coleg, i-l aduceti inapoi miine. Dar lasati tehnica in fundal, puneti-o dupa un scaun, intr-un colt, undeva, uitata, unde i-e si locul de altfel.

Si, odata discutia incheiata, odata povestea sfirsita si cafeaua bauta (e frumos sa beti si-o cafea, dar pina la urma nu-i nici necesar nici obligatoriu), odata ajunsi acasa apucati-va si transcrieti ce v-a zis.

Dar transcrieti cu respect, nu corectati formularile, nu inlocuiti cuvintele cu sinonime alese de dumneavoastra (care va par, din ceva motiv, a fi sinonime cind ele cel mai probabil nu-s), transcrieti pentru corectitudine nu pentru comoditate. Pina la urma, nu-s vorbele dumneavoastra, sunt vorbele lui, sunt vorbele ei, si acuratetea transcrierii e poate singura, poate cea dintii responsabilitate a dumneavoastra pe lume. Pentru ca ei si ele s-ar putea sa nu mai apuce.

Si iata cum ati scris un articol, poate cel mai bun articol de pe tot blogul. A durat citeva ceasuri, pe care acum nu le veti mai putea folosi pentru altceva, ele sunt folosite gata. Dar, banuiesc eu, odata cu trecerea timpului vor urca, incet-incet, pe o scara imaginara, pina spre virful piramidei orelor pe care n-ati dori sa le fi folosit altfel. Spre deosebire de toate celelalte ore ale zilei precedente si-ale zilei urmatoare, ale saptaminii precedente si-ale saptaminii urmatoare, ore de-a caror folosire nu va veti mai aminti, dupa o vreme, nimic.

Iar daca se intimpla ca un numar de oameni face chestia asta vom avea, brusc, o situatie singulara : in ziua de cutare a lui Noiembrie curent internetul, blogosfera au fost principala sursa primara pentru etnologia romaneasca. Internetul nu-i numarul unu la nimic pe lume la noi in tara la ora actuala, nici la retail, nici la tranzactii financiare, nici la distribuirea de stiri nici la absolut nimic dintre toate chestiile pe care le face dinsul. Nici macar la strins gunoaie, uite ca in fiecare zi mii de gunoieri string milioane de metri cubi, ordine de marime peste chestia aia din 15 septembrie. Uite ca a venit toamna, cad frunzele, se string pe intreaga patrie kilometri cubi de frunze ambalate in saci, de catre niste oameni saraci si dispretuiti, care totusi fac mai multa treaba decit internautii.

E adevarat. Dar, daca un bloger din trei, daca un bloger din cinci, daca un bloger din zece participa la acest joc, atunci internetul va fi strins mai mult material primar decit toata profesiunea etnologilor pe ziua respectiva. E ceva, totusi, nu vi se pare ?

Astazi la Timisoara e o zi frumoasa, cald, soare si cer senin. Nu stiu cum e timpul in orasul dumneavoastra, dar stiu sigur ca daca faceti ce va zic va veti aminti fara indoiala de ziua asta cind, peste niste ani, cineva are sa va intrebe, sau nimeni n-are sa va intrebe (ca pina la urma, pentru dumneavoastra intr-un fel nu mai conteaza, iar in celalalt fel oricum nu conteaza) despre cum o fost pe vremuri. Demult. Si s-ar putea sa conteze.

PS. Dati-mi un semn dupa ce publicati, sunt curios sa citesc. Multumesc.

PPS. Un grup de etnologi viu interesati de chestiune imi transmite ca pentru rezultate optime n-ar strica sa se noteze daca-i posibil numele si virsta preopinentului precum si zona geografica, idee cu care sunt de acord si ca atare o transcriu.

UPDATE I : 28 Noiembrie 2010 : Primul interviu vine de la Cristian Voiculescu. Se pare ca i-a iesit mult material, asa incit acolo este doar prima parte, urmariti continuarile.

UPDATE II : 5 Decembrie 2010 :Al doilea interviu vine de la Dan Patrascu si ne povesteste cite ceva de la moartea lui Otelu'.

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

76 Responses

 1. interesantă provocare...

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Thursday, 11 November 2010

  :)

  Mi-ar placea foarte mult sa-i raspunzi.

 3. sunt deja în căutare de interlocutor... Aurica pică din start, ea şi-a petrecut tinereţile în orgii bahice şi tot ceea ce mi-ar putea spune e c-a fost bine. Cine-ar putea s-o contrazică?

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Thursday, 11 November 2010

  Hehe, mai stii ce ti-o spune ? Cine stie...

 5. Se vede ca esti urmasul alora care si-au facut pluguri din scuturi si cutite de taiat porcul din sabii..

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Thursday, 11 November 2010

  Adica cum, zici ?

 7. Ah, şi tractor şi fără luat la pilă! Păi ce crezi tu că e aici? :))

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Thursday, 11 November 2010

  Te rog sa nu-mi iei tractoru' la p...ila, zic! :D

 9. Dorinţa ta e lege pentru mine :))

 10. Daca lansai asta acum vreo 10 ani, cand inca traia bunicul meu veteran de razboi, as fi pus minicasetofonul meu la munca, pe o caseta blank de doi lei, iar acum ti-as fi multumit ca i-am imortalizat vocea lui minunata cu cele mai oneste povestiri pe care le-am auzit vreodata in viata mea...
  Oricum, nu e timpul trecut nici pentru ceilalti oameni care inca au ceva de spus... Buna provocarea, sper intr-o zi sa ii si raspund :)

 11. M-ai tipat prin butoaiele cu melancolie. Bunicu-meu o fost un om strasnic, mi-ar placea grozav sa-l mai pot intreba. Io o sa scriu din amintiri.

 12. in sfarsit o initiativa in acest sens.
  Succes, sincer.

 13. Stanciu Petronela`s avatar
  13
  Stanciu Petronela 
  Thursday, 11 November 2010

  Interesanta idee...Totusi motivatia nu trebuie sa rezide neaparat in propasirea internetului romanesc la nivel mondial...
  O seara buna

 14. daca are careva o cunosstinta practicanta de spiritism poate reusesc sa intreb si eu la ai mei

 15. Mircea Popescu`s avatar
  15
  Mircea Popescu 
  Friday, 12 November 2010

  @LauraT Apai daca nu m-o dus capul mai devreme, io ce sa fac...

  Da' cum bine zici, nu rata ziua de azi si ocazia de azi, ca nu se stie niciodata ce va fi miine.

  @Florin Ori din amintiri, ori daca nu ceva om in virsta tot se mai gaseste mei.

  @cipslim Pai depinde [si de] tine, mey ppl.

  @Stanciu Petronela A, pai nu, fiecare-si gaseste motivatia care-i convine lui, eu pur si simplu am trecut in revista citeva mai vizibile.

  @spire Nu cred ca nu gasesti pe cineva, daca-ti pui mintea.

 16. Mi-ai dat o idee, putin altfel decat cea initiala dar conexa ..

 17. Măi, omule, n-am încotro decât să-mi scot pălăria în fata acestei idei. E mare.

 18. Mircea Popescu`s avatar
  18
  Mircea Popescu 
  Friday, 12 November 2010

  @Luka D Apai atunci e bine.

  @Calin Puterea internetului, mey ppl.

  Faci ?

 19. LePetitPrince`s avatar
  19
  LePetitPrince 
  Friday, 12 November 2010

  O idee de milioane!
  Domnule Mircea, aveti des asemenea idei? Presupun ca sunteti milionar in euro...

 20. Mircea Popescu`s avatar
  20
  Mircea Popescu 
  Friday, 12 November 2010

  @LePetitPrince Am destul de des, dar se intimpla ca numai jumatate sunt capabile sa produca bani. Cealalta jumatate sunt capabile sa-i cheltuie. Ca rezultat, chiar milionar nu-s, da' nici nu pot spune ca regret.

 21. Mircea, partea proastă, în cazul meu, e că diseară voi fi cel mai în vârstă personaj din jur...

 22. Mircea Popescu`s avatar
  22
  Mircea Popescu 
  Friday, 12 November 2010

  Cum trece timpul, este ?

 23. Am sa incerc sa raspund acestei provocari, multumesc ca mi-ai dat de stire.

 24. Cand apare o astfel de transcriere si pe Trilema?

 25. Mircea Popescu`s avatar
  25
  Mircea Popescu 
  Friday, 12 November 2010

  @cartim Ingioi, cum se zice :D

  @Diana Coman Asta ar fi unul din cazurile in care tu quoque e complet deplasata.

 26. inexprimabil`s avatar
  26
  inexprimabil 
  Friday, 12 November 2010

  Pentru Mircea Popescu, pentru Trilema lui, pentru curvele de site-ul lui
  Tu ai scris aceste articole cu un singur gand: trafic.

 27. Mircea Popescu`s avatar
  27
  Mircea Popescu 
  Friday, 12 November 2010

  Poate ca ai treaba pe undeva si te retin.

 28. Ca atac o fi, ca intrebare nu vad de ce.

 29. Mircea Popescu`s avatar
  29
  Mircea Popescu 
  Friday, 12 November 2010

  Pai e o intrebare in toate cazurile, ce-i ala atac ?

 30. Bun atunci. De ce-i intrebarea deplasata?

 31. Mircea Popescu`s avatar
  31
  Mircea Popescu 
  Friday, 12 November 2010

  Ca-i echivalentul cu a da buzna intr-o farmacie si-a o intreba pe vinzatoare ca cind ii ultima oara cind o gustat si ea din ce bumbi imparte la oameni. Pai ultima oara cind o avut nevoie, sau o avut chef, logic vorbind, ce intrebare mai e si asta ? Daca dai telefon dupa cineva sa vina sa-ti repare bicicleta si ala apare cu masina il iei la intrebari ca unde i-i bicicleta ?

  Pina la urma, problema cu ea e ca-i bazata pe o analogie perfect falsa. Nu in sensul ca-i imposibila, ba e perfect posibila si probabil ca se si intimpla ori de cite ori se intimpla, da' nu exista nici un motiv pentru a o presupune.

  Ma gindesc ca toata chestiunea e demontabila in sensul "loaded question", "Bai Gheorghe, mai furi din gestiune ?" Normal ca Gheorghe te-o trimite la plimbare.

 32. Esti mare

 33. @Mircea Popescu: Se spune/scrie „mi-ar plăcea”, nu „mi-ar place”.

 34. Mircea Popescu`s avatar
  34
  Mircea Popescu 
  Saturday, 13 November 2010

  @John Sa fie primit.

  @Alexandru Husaru Noa c-am mincat o litera. Da' am si corectat, mersi.

 35. as putea participa si eu ... cred. acum sa vad cum imi fac timp sa ma duc la bunica-mea sa-mi zica ea cum era in cadrilater si care e treaba cu deportarea pop de acolo in dobrogea de astazi! :)

 36. Mircea Popescu`s avatar
  36
  Mircea Popescu 
  Saturday, 13 November 2010

  Pai uite, vine Craciunul azi miine, tot ajungi tu la un moment dat ma gindesc, este ?

 37. io as face asta, da' ar trebui sa merg pana la Craiova... totusi strabunicu-meu are 102 ani... intr-o zi oi mere

 38. Mircea Popescu`s avatar
  38
  Mircea Popescu 
  Saturday, 13 November 2010

  Zic ca merita.

 39. A, daca deranjeaza chiar si presupunerile pozitive, bine. Nu era negativa, ca de-aia ziceam de atac. O fi pozitivul meu mai sucit. Sau lumea asteapta din start negativ.

 40. Mircea Popescu`s avatar
  40
  Mircea Popescu 
  Saturday, 13 November 2010

  Hehe lasa tu, n-o murit nimeni.

 41. 41
  'mnealui 
  Sunday, 14 November 2010

  A fost mai bine. Ca sa dau exemple, mi-e teama ca ar dura prea mult, ca sa scriu, nu merita. Stiu eu cine. Are 85 de ani, fumeaza doua pachete pe zi, a calarit toti muntii nostri si toata viata si-a petrecut-o durandu-l in pix de toate. Eu unul sunt deja un pic defect... Pe el nu-l doare nici in... Oricum, a fost mai bine.
  PS. Daca am deranjat, scuze. Am ajuns aici la recomandarea cuiva.
  Succes!

 42. Mircea Popescu`s avatar
  42
  Mircea Popescu 
  Sunday, 14 November 2010

  Pai n-ai deranjat cu nimic, dar de meritat merita sigur, si cu duratul asta... vaz ca ai blog, ce nu scrii acolo ? Indiferent cit dureaza, ca pina la urma durata e un ce pozitiv, un lucru bun, tot ce face omul aspira la durata si bas nu dureaza chiar destul pe cit isi dorea el.

 43. am avut un experiment din asta. nu cu cineva din familie. cu cineva care a condus echipa care a fauct primul calculator romanesc...
  interesant este insa ca ma gandeam sa fac ceva legat de CFR. Am luat legatura cu niste vechi ceferisti [ e vorba de un proiect mai amplu deocamdata lancezeste din lipsa de fonduri http://www.feroviarii.ro;
  sper sa reusesc sa ii dau drumul...

 44. Mircea Popescu`s avatar
  44
  Mircea Popescu 
  Monday, 15 November 2010

  Nu tre' sa fie neaparat din familie, eu am zis ca mnoa, e mai simplu si mai accesibil pentru oricine, dar nu-i obligatoriu, poate fi un om luat din parc, poate fi un fost profesor de la scoala, poate fi oricine, tot e bine.

  Asta cu ceferistii e chiar interesant, un grup social destul de omogen si cu o istorie aparte in Romania, intii prieteni cu comunistii, pe urma nu chiar, sunt multe povesti suprapuse acolo.

  Eu zic sa incerci, cit se poate.

 45. Cel mai mare regret al meu este că nu am avut inspirația să-l trag de limbă pe bunicul meu. Să-l întreb "cum a fost"? Puteam face un serial interesant al unui om sărac, ajuns din convingere în structurile de conducere ale partidului comunist. La 80 și ceva de ani nu cred că ar mai fi avut secrete, dar ideea mi-a venit mult prea târziu. Urmați ideea expusă aici, ca să nu regretați și voi mai târziu!

 46. Mircea Popescu`s avatar
  46
  Mircea Popescu 
  Monday, 15 November 2010

  Ca bine zici, chiar am discutat cu mai multa lume, care mnoa, stii cum e omul, fiecare are probleme, e ocupat, n-are timp...

  Chestia e ca azi poti. Indiferent ce e, o ora, o zi, un plin de benzina, poti. Peste zece ani nici cu toata benzina din lume nu mai poti. Asa ca...

 47. miriam_h957`s avatar
  47
  miriam_h957 
  Sunday, 28 November 2010

  Mi-a placut ideea

 48. Mircea Popescu`s avatar
  48
  Mircea Popescu 
  Sunday, 28 November 2010

  Update : Intre timp avem si un prim participant.

 49. Mircea Popescu`s avatar
  49
  Mircea Popescu 
  Monday, 6 December 2010

  Si apoi au fost doi.

 50. Celalalt Hipsterilor`s avatar
  50
  Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Saturday, 6 August 2011

  Ce mi-i ciuda, ce mi-i ciuda ...

 51. Mircea Popescu`s avatar
  51
  Mircea Popescu 
  Saturday, 6 August 2011

  Daca n-or fost bloguri cind erai tu ficior...

 52. Celalalt Hipsterilor`s avatar
  52
  Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Saturday, 6 August 2011

  Da chiar, tu unde-ai pus, pe cine-ai intrebat?

 53. Mircea Popescu`s avatar
  53
  Mircea Popescu 
  Saturday, 6 August 2011

  Tu blogu' asta de unde ai impresia c-o iesit ? Din viitor ?

 54. Celalalt Hipsterilor`s avatar
  54
  Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Saturday, 6 August 2011

  Amintirile ma chinuiesc?

 55. Mircea Popescu`s avatar
  55
  Mircea Popescu 
  Saturday, 6 August 2011

  Dadice sa chinuiasca mai draga. Nu se poate reprezenta viata decit dramatic acuma ? Toate amintirile tre' numaidecit sa chinuiasca, toate femeile tre' numaidecit sa fie fatale, orice pusca e-a lui Cehov, toata lumea traieste-n filme.

  'Ai sa fim seriosi. Suntem oameni.

 56. Simona are si ea idei similare?
  http://www.simonatache.ro/2012/06/26/provocare-bunici-bloggerii-mai-mici/

 57. Mircea Popescu`s avatar
  57
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 26 June 2012

  Ahaha.

  Ca sa citam (da' noi nefiind jurnalisti si cu atit mai putin ce o fi Simona, citam cu sursa inclusa) :

  mcorlett I never bothered to ask, but what the hell is Trilema?!
  vexare_ His blog.
  mircea_popescu Trilema is the source of all romanian written text. Other less fortunate romanians come break a bit off and make their own newspaper or whatever.

  Ca-n viata.

 58. daca aveti telefon de-ala cu microfon

  Orice telefon are microfon că altfel n-ai mai putea vorbi la el, asta că tot am vorbit noi de logică :-p

 59. Mircea Popescu`s avatar
  59
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 3 July 2012

  Cre' ca ti-o fi scapat tie umoru'.

 60. Pierdut umor. Îl declar nul.

 61. Mircea Popescu`s avatar
  61
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 3 July 2012

  Am ca o banuiala ca declaratia-i superflua, el era nul de la inceput :D

 62. Gabriel Radio`s avatar
  62
  Gabriel Radio 
  Tuesday, 7 June 2016

  Fragment de poezie cules Duminică, 28 Februarie 2016, când oratoarea împlineşte 88 de ani. Două zile mai târziu, se stinge din viaţă.

  Lucrurile pe dos - Anastasia Bădilă (Adamclisi, Constanța)

  Seara mă deștept din somn
  Dimineața eu adorm

  Îmi spăl peria cu dinții
  La școală îmi trimet părinții

  Mama face în foc sobă
  Eu bat bețele c-o tobă

  Duc până la vite fântâna
  Scoț laptele din zmantană

  Cu ciorapu cos un ac
  Face ou din cozonac

  Ana pune patu-n perne
  Și făina sita cerne

 63. Mircea Popescu`s avatar
  63
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 7 June 2016

  Noa, fain asa.

 1. Sa facem din tun tractoare--- pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

  Daca aveti o seara libera m-as bucura mult sa participati....

 2. [...] Un joc interesant ne propune Trilema: “Sa facem din tun tractoare” [...]

 3. 66
  Scurte de pe drum | Amour de jour (via Pingback)
  Friday, 12 November 2010

  [...] Scurte de pe drum >> Mircea Popescu lansează o provocare. Să facem din tun tractoare. [...]

 4. 67
  Scrisoare către un OM bun | Marieta (via Pingback)
  Friday, 12 November 2010

  [...] a spune fix ce gândeşte, de a arăta erorile altora şi adevărul supără. Nu-l cunosc nici pe Mircea Popescu , haterul şef din Timişoara. Dar articolul ăsta e absolut fabulos şi atipic, nu ştiu ce i s-a [...]

 5. 68
  Pe fuga » Un indemn … (via Pingback)
  Friday, 12 November 2010

  [...] cat o sa foloseasca ca si material in ale etnologiei … dar de ce sa nu facem din tun tractoare. 12 Nov This entry was written by Luka D, posted on November 12, 2010 at 9:17 pm, filed under [...]

 6. 69
  Scrieti istoria! | cipslim (via Pingback)
  Saturday, 13 November 2010

  [...] Aici postarea originala a omului cu ideea: [...]

 7. 70
  Istorie 2.0. Partea I | chestiuni.info (via Pingback)
  Sunday, 28 November 2010

  [...] Tot interviul are peste 50 de minute și e în curs de transcriere. Ideea a venit în urma unui articol al lui Mircea Popescu care zicea așa: Mergeti diseara la cel mai in etate apartinator, bunic, unchi, vecin, ce-o fi [...]

 8. Şapte zile în zece titluri...

  Apelez la acestă rubrică doar pentru a semnala apariţia unui eseu care poate însemna ceva pentru cei care pot vedea mai mult de o înşiruire de litere în acel text.......

 9. 72
  Istorie 2.0 – episodul 2 | chestiuni.info (via Pingback)
  Friday, 10 December 2010

  [...] Pun partea a doua a “interviului” cu bunica Anei. Prima parte a interviului e aici și a fost scrisă la propunerea lui Mircea Popescu. [...]

 10. [...] Sa facem din tun tractoare... [...]

 11. [...] nu e melodrama ieftina, e o foarte cinica dar si foarte corecta constatare de fapt. Alte vremuri, intrebati bunicii poate va stiu explica (si apropo de care chestie, asta nu-i un film de vazut cu fete, asta-i un [...]

 12. [...] a great loss in this, too -- because you die. Soon enough, you die. [↩]You know what I'm talking about, because yesterday walking down the [...]

 13. [...] such as the noun. The payoff is hard to overstate : once so situated, everything around becomes a weapontool towards whatever direction. Like for instance if you feel like making yet again the point of [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.