Sa admiram vulpoiul.

Tuesday, 06 July, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

In fata crizei, Romania avea la dispozitie urmatoarea alegere : fie da drumul la masuri inflationiste (solutia americana), tiparind bani si aruncand cu ei in firme, fie trece la austeritate bugetara (solutia nemteasca), taind din cheltuieli. Sigur, in principiu mai exista si non-solutia englezeaza, sau greceasca, sa nu faca nimic si sa astepte. Nu merita luata in considerare, avand in vedere ca a dus deja la falimentul Greciei, si va duce probabil si la falimentul Angliei in scurta vreme.

Vulpoiul a ales a doua varianta.

Odata facuta aceasta alegere, Romania avea la dispozitie urmatoarea alternativa : ori taie din cheltuieli la nivel structural (simplificand proceduri, eliminand ineficiente din sistem etc) fie la nivel personal (taind salarii si prestatii sociale).

Vulpoiul a ales a doua varianta. Rationamentul lui nu-l vom cunoaste niciodata, dar ar putea fi ideea ca amploiatii statului roman sunt in general niste imbecili si in particular niste incompetenti, care n-ar fi in stare sa-si optimizeze iesirea dintr-o punga de hartie, ce sa mai discutam de probleme structurale, asa incat prima solutie nu exista altfel decat in cel mai teoretic sens.

Odata facuta aceasta alegere, Romania avea la dispozitie un numar de alternative pentru implementarea ei, in fata unei inevitabile opozitii a publicului, pe care diversi politruci (precum, de exemplu, Antonescu) precum si diversi indivizi rau intentionati (precum, de exemplu, Nastase) urmau sa incerce s-o speculeze cat mai mult posibil, cu sustinerea nemijlocita a trusturilor de presa.

Vulpoiul a venit cu solutia strategic abila de-a aplica taieturi fixe, si anume, o bucata mare, de 25%, unui numar mare de oameni, si o bucata mica, de 15%, unui numar mic de oameni. Dupa o luna de perpeleala, intr-o miscare de opereta, si-a folosit pionii din pompos botezata "Curte Constitutionala", in fapt un soi de anexa-latrina unde arunci ce nu mai poti folosi in politica pentru a anula bucatica mica.

Aceasta metoda a fost aplicata si ras-aplicata de politicienii romani de-a lungul timpului, cu o incapatanare perfect explicata de necesitate : poporul roman nu-i capabil sa fie guvernat altfel. Ce-o face remarcabila in cazul de fata este modul in care s-au ales bucatelele, dar despre asta vom mai vorbi.

Odata ce bucatica mica a fost anulata, faza a doua a programului de austeritate, recte, cresterea impozitelor, poate sa inceapa. Romania avea in fata alternativa : ori creste impozitele pe venit, ori creste impozitele pe consum. Alte posibilitati nu exista, smecheriile contabile din care si-au balansat diverse guverne bugetele nu tin la nivelul asta de incarcare.

Vulpoiul a ales alternativa a doua.

Toate aceste alegeri se inscriu intr-o singura strategie bine inchegata. Fata de acum 6 luni este mai putin productiv sa lucrezi pentru stat. Asta elibereaza un mare numar de cetateni competenti, sa se duca si sa sustina sectorul privat (sigur, va lasa un si mai mare numar de cetateni incompetenti muritori de foame in drum - foarte bine!). Fata de acum 6 luni este mult mai scump sa consumi. Asta va stimula o frugalitate foarte sanatoasa, intr-o tara mult prea invatata sa traiasca pe credit (fara sa aiba macar scuza americanilor, c-au produs parintii lor cat sa poata strica ei - parintii romanilor au produs fix un cacat pe bat, nici macar congelat) si inca si mai important, va stimula exporturile.

Ca rezultat al alegerilor vulpoiului, in Romania e mai scump decat era sa lucrezi pentru stat, si mai scump decat era sa consumi, orice. Daca astea nu-s bazele unei renasteri economice, cauza e cu siguranta in incapacitatea oamenilor, oamenilor de pe strada, de-a renaste economic. Contrar vaierelor lor, contrar afirmatiilor unor tampiti sinistri ca "guvernul n-are strategie", astea sunt exact ingredientele binelui viitor. Cam amare, ce-i drept.

Mi-e oarecum ciuda ca vulpoiul va ramane in istorie ca vulpoiul de fier al Romaniei. As fi preferat sa fie un liberal in locul lui. Dar din pacate n-avem un asa liberal.

Bun si-asta atunci.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

47 Responses

  1. nimic nu se pierde, totul se transforma=>cand cineva pierde, cineva castiga...

    intrebarea mea este cine? raspunsul o sa il dau tot eu: clientela portocal... politica.

    si nu ii mai lauda atata mircea, ca toti portocalii sucks. solutia optima era blocada. criza nu a venit din interior, ci din exterior. trebuia un stat mai putin liberal si care sa taie buruienile venite din exterior si sa valorifice punctele forte exterioare. adica incurajarea productiei, si mai ales incurajarea consumului productiei. noi ne bazam pe exterior pentru ca nu suntem in stare sa cream un mecanism functional in interior.

    si e o mare magarie ce ai scris referitor la cresterea exporturilor. nu o sa creasca niciun export.

    si e o mare magarie si ce ai scris referitor la cetatenii competenti care ar lasa, chipurile, statul pentru a sustine sectorul privat. reboundul masurii respective este: fie cresterea mitei si atentiilor, fie scaderea salariilor celor care sustin sectorul privat. si mihai alege varianta a doua si vreo 20% din prima. ;)

    sa vedem acuma ce va fi cu leul. ala e x-ul principal din ecuatie. se mentine pe 4,2, apreciaza ori depreciaza serios?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 July 2010

    Mei, experienta ne invata ca nu-i cum zici. China a crescut bazandu-se pe exterior, America s-a prabusit bazandu-se pe interior. Cand lucrezi pentru interior poti cel mult s-o iei.

    Scaderea salariilor e o masura binevenita. Cu cat salariile sunt mai mici, cu atat firmele au mai multi oameni la dispozitie pe care sa-i puna la treaba. Salarii mari -> firme putine + profituri mici. Salarii mici -> firme multe + profituri mari. Cam aia-i. Leul va scadea usor-usor spre 5. Pentru ca o valuta slaba sustine exportul.

    Ca-ti convine tie sau ca nu-ti convine, e destul de clar cam care-i strategia guvernului, privind dupa ce face.

  3. sua a crescut mult bazandu-se pe interior. ca asta a fost pana la un punct e normal, nu cred in infinit, orice are un maxim. noi avem de unde creste din interior... daca nu aveam, fii sigur ca nu as propus solutia asta. si oricum, daca citesti mai atent, am propus modelul chinez. sa taiem ce e rau din exterior si sa promovam ce e bun. si evident stimularea productiei, ca altfel suntem la mana exteriorului oricand. mie imi pare rau ca niciun roman sau niciun grup de romani nu a/au reusit sa faca ceva original care sa aiba succes atat pe plan intern cat si pe plan extern. desi, daca stau sa ma gandesc, treaba aia cu radarele ce au fost interzise prin vara-toamna, era un produs excelent pentru export. dar ca orice ce nu se poate corupe, a fost interzis prin lege. ca asa e romania.

    cat despre leu, daca s-ar deprecia, ar creste exporturile, da. dar nu din cauza cresterii tva. si cu toate acestea, ma indoiesc ca ar creste mult. 1. nu avem produse competente pe plan extern. 2. pietele externe au si ele probleme cu consumul.

    eu vad ce face guvernul, dar nu vad care-i strategia. si oricum, ce face guvernul e mai degraba impunere fmi, decat ce ar face guvernul. pentru ca guvernul nu ar face nimic, dupa cum nici nu a facut nimic, pana la ultimatumuri fmi.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 July 2010

    Cand zici "Sua a crescut pana la un punct bazandu-se pe interior" la ce te referi ? La momentul cand au trecut la produs textile in masa pentru piata britanica, ot secolul XIX ? Sau la momentul cand au trecut la produs armament si munitie in masa pentru piata europeana, ot secolul XX ? Nu vorbi de-astea, ca face impresie proasta.

    Propozitia lui vulpoiu' catre poporul roman e simplu de pus in cuvinte : "Puneti mana si faceti chestii care se cer la export sau muriti de foame." Poporul roman a auzit doar marginile, "Puneti mana si muriti de foame". E si asta un inceput.

    Teoria cu "guvernul nu face nimic decat la impunerea FMI" contrazice pur si simplu faptele. Nu FMI a impus (nici macar n-au propus) taieturile. Asta-i a doua prostie pe care-o zici, dupa aia de-nceput cu SUA. Si ea face impresie proasta.

  5. ma refer o parte din secolul 20. si mai exact la ce poti viziona pe undeva prin inceputul tarziu al ultimului film moore.

    cat despre fmi, fail. mai citeste odata ce am scris. daca chiar nu e de inteles, explic. parerea mea este insa ca citesti cam rapid.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 July 2010

    E fas, filmele moore. Poftim cultura.

    Cat despre chestia cu FMI : n-a facut nimic pentru ca erau alegeri, nu pentru ca FMI. Nu te asteptai sa rezolve azi problemele din mandatul viitor al cui l-o lua ?

  7. cipslim`s avatar
    7
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 6 July 2010

    haha, asta cam asa e, dar ce dracu vreii sa faci daca mentalitatea stalinista inca bantuie prin popor? Vulpoiu e liberal 50% ca de aia e liniuta aia acolo.
    Nu stiu daca CC-ul a fost manipulat sau s-a preconizat reactia alora, asta e cam far fetched dar in rest cam asta este rezultatul dorit de vulpoi.
    Mi-a placut cum a zis Urban la astia de la PSD (un om ciudat dealtfel, pe care nu prea il inteleg) :
    Trimiteti-va electoratul la munca.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 July 2010

    Ce ma amuza pe mine este ca si Basescu spune in criza mondiala din 2010 exact ce-o spus Ceausescu in criza mondiala din 1980 : Ba pulicilor, avem o buna ocazie sa insemnam ceva. Ia, hai, la munca pentru export, si mai lasati impresiile si bagatu' la foale.

    Practic, la nivelul la care conteaza lucrurile nu s-au schimbat absolut deloc in 30 de ani, romanii sunt condusi tot de-un tip care le spune ce au de facut, el nu zice tocmai tampenii, ei nu vor sa asculte odata cu capu' si il injura pe la colturi. Si atunci ca si acum, un milion sau cam asa de idioti si imbecili, ma rog, "administratia", "aparatul de stat". Sunt curios daca-l si impusca.

  9. nu alegerile au adus problemele. dar nu despre asta este vorba. vreti banii? reduceti deficitul! scurt si pe doi. si ei vor bani. de asta s-au luat masuri.

    cat despre moore, ma gandesc ca nici nu ai vazut filmul. nu am zis ca este cultura, ci ca este. tot asa este si trilema. daca vrei sa o dai pe acreditari, nici tu nu ai acreditari pentru multe din domeniile ale caror chestiuni sau principii le dezbati pe aici. dar de aia tot le dezbati. deci repet, are ceva daca si moore dezbate unele chestiuni? sau... e fas, poftim cultura?!

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 July 2010

    Lucrurile sunt mai complicate de-atat. Acreditarile alea sunt in cititor si-n text, impreuna, nu separat. Un cititor nepriceput (neacreditat, sa-i zicem) poate citi tot soiul de tampenii scrise pe-aici, asa cum poate citi tot soiul de tampenii scrise si-n Saunders s-in Schopenhauer si oriunde. Un cititor priceput va citi chestii inteligente, si-aici, si-acolo.

    Ca exemplu simplu, sa luam textul "Billy, don't take your guns to town". Iata-l scris. Cum il citim ? Billy Joe il citeste in termenii "Your Billy Joe's a man, I can shoot as quick and straight as anybody can". O lectura alternativa ar putea fi "But the stranger drew his gun and fired before he even saw." Noa. Cine-i neacreditatu', ma-sa, ca nu i-o scris textu' altminteri ? Sau Billy, ca nu stie citi ?

    Afirmatia mea ca "poftim cultura" se refera la tine, nu se refera la Moore. Chiar daca intamplator nu-l consider cine stie ce sursa (si mai ales nu pentru istorie, cum nici Glenn Beck nu-i cine stie ce sursa de filosofie politica, in caz ca urmeaza s-ajungi acolo in curand) totusi nu el e bottleneck-ul in situatia asta. Oricine cat de cat priceput te poate vedea tinand gresit scula-n mana, asta-l va face poate sa pufneasca, dupa care daca tu ai impresia ca la scula pufneste nici nu se mai mira nimeni.

    Dar subiectul, ca tot te-ai impiedicat de el pe internet, merita aprofundat. Cum a ajuns Chicago sa fie abatorul lumii, ce inseamna corned beef, si de ce-i el important, ce progres prezinta fata de saramura si carne afumata ? Ce impact au avut cirezile care treceau an de an din tot continentul spre meatpacking plants si de-acolo, pe tren, spre porturile Noii Anglii ? Economic, da' poate te intereseaza si cultural, si social, si la rigoare, artistic (ce din Burroughs si ce din Kerouac rezoneaza cu istoria aia ?)

    Ce-o fost textile mills si ce importanta avea Merrimack-ul in economia proaspetelor state ? Cum traiau oamenii aia, si de ce traiau asa ? Ce incercau sa faca ei, si ce sperau sa obtina ? Si ce legatura are... cu beatnicii si iara cu Kerouac ? Cateva chestii de-aici am de gand sa ating intr-un post cat de curand.

    Si, mergand inapoi in timp, ce era tutunul, si ce puteai cumpara cu 120 de livre pe la 1600, si ce a insemnat asta pentru istoria navigatiei si asa mai departe, povestea vietii pe pamant e lunga, nesfarsita si nesfarsit de interesanta.

    Cu siguranta nu se reduce la Moore.

  11. cipslim`s avatar
    11
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 6 July 2010

    but Moore is so fucking hilarious!

  12. Moore, alex jones si cu voia dumneavoasta ultimul pe lista DDD.
    Astea's :D sursele hipsterilor bine informatii.

  13. @MP

    acreditarile alea sunt de fapt niste adeverinte care iti atesta calitatea ca opinia ta are sansa sa conteze in cadrul unor anumite domenii. acuma desigur, si badea gheorghe poate sa iti prezica ploaia, dupa cum adulmeca aerul, dar asta nu ii da o acreditare in meteorologie.

    cat despre interpretarile textelor, acestea se fac in functie de interesele proprii mai degraba decat in functie de acreditarile proprii. nimeni nu o zis ca ai scris un articol prost, eu doar ti-am aratat unde in opinia mea ai gresit.

    cat despre afirmatia "poftim cultura", cred ca se refera deopotriva la mine, cat si la moore. oricum si oricat i-ai descalifica calitatea de sursa, te informez ca in opinia mea si tu intri cu trilema ta, cam in aceasi oala. nu ca si notorietate, evident, dar si calitate a informatiei.

    desigur, orice articol despre evolutia statelor unite este binevenit din partea mea.

    si nu am scris pe undeva ca america s-ar reduce la moore.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 8 July 2010

    Inca o data : singura acreditare vine de la utilizatori. O acreditare de la un tert nu conteaza, e cam ca o diploma scolara. Serveste celor ce nu au abilitatea sa te examineze, si cel mai adesea reprezinta eronat realitatea.

    Nu ma indoiesc ca pentru tine si Trilema si Moore si cam orice altceva intra in aceeasi sursa, dar insist ca asta e in principal problema capacitatii tale de distinctie intre surse, care rezulta din cat de mult poti distinge/discrimina intr-un text. Nu e o insulta ce zic, tot asa cum a spune ca "masina merge cu 60 la ora" nu-i o insulta la adresa soferului. Este vreme.

  15. nici eu nu am zis-o ca pe o insulta. ba, chiar te-as ruga sa faci un sondaj... asa ca deja au trecut vreo un an juma', imediat doi de la aparitia trilemei. is curios si eu cum esti perceput de catre utilizatori.

    daca nu ai vreme sa compui un chestionar o sa ti-l fac eu in cazul in care esti de acord. sunt ceva platforme de sondare pe net si cred ca se pot adopta pe wp.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Thursday, 8 July 2010

    Pai am twtpoll-ul chiar premium, daca retii. E link acolo in dreapta.

    Da' sincer sa fiu, nu poci zice ca ma intereseaza cine stie ce perceptia respectiva.

  17. 'poi ar putea constitui obiectul unui bun articol.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Thursday, 8 July 2010

    Da. Da' probabil ca pe alt blog.

  19. Vulpoiul tocmai s-a dat in spectacol la tembelizor.
    Ia sa vedem noi cum schimba dom` Popescu articolul pe ici, pe colo, prin partile esentiale.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Friday, 9 July 2010

    D-apoi eu nu urmaresc. Ce-o zis ?

  21. Vad ca nu apare INCA vreo inregistrare pe site la TVR, dar merita vazut.
    Mai ales de catre cei care au inceput sa-l iubeasca neconditionat.

  22. Mihai`s avatar
    22
    Mihaiinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 9 July 2010

    @MP

    vezi pe mediafax sau hotnews. o zis prostii, ca deobicei, nimic concret. interviu mno. tre facut un pic de scandal si sa ii ia la tinta pe cei din alte partide dar si din partidul sau, ca sa vada lumea... ca uite, presedintele de fapt ne vrea binele.

    nu ai pierdut nimic. a fost doar circ. nu ca eu am urmarit, dar am citit in mare ce a declarat.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Friday, 9 July 2010

    @Marian S Pai bag-o.

    Si daca ma gandesc mai bine, mei da' nu se poate-un rezumat ? O zis ca babele din statia de tramvai is proaste. O zis ca profesoarele sug pula la elevi. Ceva, simplu, direct, doara nu m-oi apuca sa caut materiale video dupa care sa le privesc. Am treaba.

    @Mihai A. Mnoa. Ma cam asteptam la ceva de-astea, sincer, omul rar spune ceva interesant, sau macar bine articulat.

  24. Pai hai sa-ti zic doar una, din memorie, ca pina la urma baga cineva toata inregistrarea si se lamureste si dom` Popescu.
    Vad ca ii faci statuie ca s-a hotarit sa mareasca TVA. Si cind colo el, niznaiu !!! Nu eu, fratilor, partidul !!! Partidul ala pe care nu il mai comand eu... etc., dar trebuie sa-l vezi integral, pacat sa nu.
    Si atunci ce sa mai cred ? Fie dom` Popescu, in inalta-i intelepciune, s-a prins ca vulpoiul a comandat cresterea TVA, iar vulpoiul minte de ingheata elcedeu`, catodicele si plasmele, fie vulpoiul zice adevarul si dom` Popescu s-a repezit sa-l pupe in cur degeaba. Zau daca vad altfel.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Friday, 9 July 2010

    Varianta a treia ar fi ca Popescu vorbeste de-o chestie la un anumit nivel, si tu te chinui sa-l potrivesti cu interpretari televizuale ale unui surogat de realitate.

    Un rol tragic, pana la urma.

  26. Varianta ``by default`` e ca domnu` Popescu bate campii, ca de obicei.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Saturday, 10 July 2010

    Ca apa sfintita, cu nimic nu te-ajuta si la nimic nu strica.

  28. Ia de colea, dom` Popescu, ca l-am gasit:

    http://www.tvr.ro/inregistrari.php?id=Editie speciala#

    Dai click pe ``Thursday, 08 July 2010, ora 20:51``

  29. un fel de anonim`s avatar
    29
    un fel de anonim 
    Sunday, 11 July 2010

    jumate din ce spui sunt aberatii .
    nene vorba aia cu ei se fac ca ne platesc noi ne facem ca muncim ( performanta nu ..rahat ) e valabila intotdeauna .
    eu am ales intotdeauna sa stau degeaba decat sa muncesc degeaba ( intelectual sau fizic ) .
    renasterea ta NU va fi . cu fiscalitate de 75 % la cei 3 milioane ce produc ( cas + cass alea data de firma si alea care apar pe fluturasu lu iobag + 16 % impozit pe venit + accize la combustibil , tigari bautura + taxe pe terenuri case + amenzi & autorizatii...etc ) nu te duci decat la dracu .
    cu somaj de 50% ( din cei 16 milioane forta de munca avem 4 milioane de salariati unde 1 miion bugetari si 4 milioane de pensionari ...a da era sa uit de cei 30 si ceva la suta de ,,muncitori ocupati in agricultura " aka someri ce dau cu sapa sa nu moara de foame la propiu ) nu te duci decat in jos .

    am frunzarit putin blogu tau . ai multe idei care in teorie ( teoria ta ) merg dar in practica NU .

    ps: vulpoiu tau ( la fel ca restul aristocratiei romanesti ...stii romania e o republica adica iti alegi stapanii si NU democratie ....) a fost prin multe ministere , primarii , firme ...si intotdeuna au fost de vina altii si nu el . marele manager acum fute toata romania .

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Sunday, 11 July 2010

    @Marian S Pana mea, ce imbecili au url cu spatii-n el.

    Pf... Pur si simplu nu pot mei. N-am rabdare de mediu video. Sorry.

    @ufda Toata lumea a muncit intotdeauna degeaba. Sper ca ti-e clar acest amanunt ? Nimeni, niciodata n-a beneficiat de roadele muncii lui in conformitate cu felul in care si le-a reprezentat el. De la minerii porniti sa gaseasca aur in California si pana la constructorii socialismului de-aici si din Russia, nimeni, niciodata, n-a lucrat altfel decat degeaba. Muncitorii care-au creat revolutia industriala in Anglia munceau degeaba, sclavii care-au ridicat Piramidele munceau degeaba, munca e intotdeauna "degeaba". Alternativa e simpla si la indemana : stai si n-ai nimic, decat satisfactia ca tu nu esti fraier sa muncesti degeaba, sau muncesti degeaba si ai diverse chestii.

    Problema cu romanii e, evident, ca-s prea atenti sa nu piarda ca sa poata castiga. Am mai vorbit despre asta.

    Somajul mare inseamna ca se va schimba ceva. Schimbarea e binevenita, pentru ca-i clar ca asa cum am apucat-o n-ajungem nicaieri. Eu zic ca se va schimba la nivel de mentalitati si de economie, da' daca n-am dreptate si se schimba politic si social, fie, asta este. Desi, dupa cat de lihoziti erau "protestatarii"... de fapt, si despre asta am mai scris.

    Vulpoiul, daca-mi permiti, nu-i "al meu". Daca zici c-ai citit pe-aici stii la ce ma refer. Mi-e destul de clar ca nu-i responsabil, si ca n-are exercitiul responsabilitatii. La felul in care romanii promoveaza politicieni (alta tema despre care am mai vorbit) nici nu ma mira, daca era responsabil si cu simt de raspundere n-ajungea veci presedinte.

  31. Hai, las-o dracu` de poanta, n-ai timp de... mediu video ???
    Pacat, aveai ce vedea si auzi. Pune o fata din beci sa-ti faca un rezumat, macar.
    Si nu te mai grabi sa-l ridici in slavi degeaba, ca a doua zi se razgandeste si rastoarna trocul. Acuma de, vad si eu ca liberalii se gudura, zic ei ca e rost de ciolaneala. Cetateanul ala din fruntea voastra vrea la guvernare si mai multe nu ! Zi de zi se umple de penibil, Ponta mai avea un pic si pufnea in hohote de ras cind a a fost intrebat de jurnalisti despre ultimele declaratii ale lui crin (cu c mic). Io inteleg ca e sarcina de partid, dar nici chiar asa !

  32. Mircea Popescu`s avatar
    32
    Mircea Popescu 
    Monday, 12 July 2010

    Bre, io nu-l ridic in slavi, cum am mai explicat si-aici si-n alte parti diversilor tipi cu gandire de-asta, din betigase de chibrit. Putem pentru un minut sa discutam o idee, sau inca nu s-o nascut romanu' ala ?

    Auzi pula mea sarcina de partid, crin, bre! Mai anti-documentat poti fi ? Asta ce-i ?

  33. Stai ca incurci doo chestii diferite. Una e sa vreti la guvernare si pentru asta ati inceput sa va gudurati pe linga el, alta e ``to be or not to be`` referitor la crin.

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Monday, 12 July 2010

    Nu draga, nu eu incurc. Tu incurci. Si anume :

    1) Cand vorbesti de "sarcini de partid" incurci oamenii cu partidul. Ti-am mai explicat odata cat conteaza "sarcinile" - auzi colo - pe cea mai valoroasa proprietate din online.ro da' vaz ca ori n-ai priceput, ori ai uitat.

    2. Cand vorbesti de "vreti la guvernare" ma incurci pe mine cu nu stiu cine, exact. Am zis deja care-i pozitia mea, si a partidului meu pe tema asta, reciteste. Daca se schimba, stai linistit ca anunt, cum am anuntat si-atunci. Dar pana atunci, asta este, nu ce-ti fantazeaza tie mintea.

    3. Incurci omul cu ideea. Eu nu vorbesc, in articolul asta, de Traian Basescu asa cum este, ca atunci ziceam "Traian Basescu". Eu vorbesc de-o interpretare teoretica alternativa. Traian Basescu care ar putea sa fie, daca vrei si nu poti gandi fara referent concret, desi nu mi se pare ca are mare legatura cu persoana.

    Trei incurcaturi intr-una singura. Si pentru ca trebuiau sa poarte un nume, s-au numit Marian.

  35. Dom` Popescu cu niste explicatii. Si pentru ca toate acestea trebuiau sa poarte un nume li s-a spus simplu: politica.

  36. un fel de anonim`s avatar
    36
    un fel de anonim 
    Thursday, 15 July 2010

    mi-e clar .... :) . ti-am zis ca triesti in teorie . sorry . eu am venit in rahatu de anglie sub tir ( ce vise de bou avem atunci ) . ....ma rog ideea e ca acum imi pun capac pe munca la altii ( legal treaba se numeste agentie ) . DAR imi dau seama ( ma bazez SI pe anii anii cand eu munceam 2/3 pt. altii ) ca atunci cand un individ nu e motivat ( frica de bata merge o perioada dupa care se gaseste unu sa-ti de-a in muie ...crede-ma stiu n situatii cand eram ,,ilegal " ) nu se produce mai nimic . romania ta va ramane cel mult o tara de perifierie unde se fac cablaje auto si alte feluri lohn industrial ( sau un fel de servicii... call ceneter jobs ) . daca va ajunge la nivelu portugaliei ( vreo-data ) sa zica aristoricratii mersi .

    lol nu-mi vine sa cred ca ai crezut ca o firma energetica ( mai bine zis campurile petrolifere ) de asa amploare ar fi fost lasata vreo-data de aristocratia americana sa cada in minile aristocratiei rasei galbene . n-ai invatat nimic din cazul rio tinto ( unde asiaticii au luat mai mult decat trebuia ) ...vad ca rasa alba e mai proasta decat prevede legea cum se zice .se expune inutil ( culmea isi auto-impune propia decadere ) la niste treburi unde nu are decat de pierdut ( mult de dicutat pe subiect ) ...

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 July 2010

    Deci cum ?!

  38. un fel de anonim`s avatar
    38
    un fel de anonim 
    Sunday, 18 July 2010

    daca avem aristocratie ( inclusiv ce abazata pe stapani alesi aka republica )
    7 % impozit pe venit / profit/mosteniri ...
    7% tva
    0.7 % impozit pe avere
    accize zero ( in afara de accize pe petrol dar nu mai mult de 70 centi per litru )
    autorizatii ...cat face hartia si gagica atat sa coste ( nu ca la notar & alte alea )
    amenzi ( dupa caz dar cat mai mici )
    daca boierimea stie sa impoziteze tot va avea pe mana 20 %-22% din pib . din care DACA sunt detepti baga 8 % in copii (viitor ) ..educatie , asigurarea medicala , transport .
    2 % la institutiile de forta ale lui chioru ( care ii vor mentine , sau nu la putere ) ...armata , militie , jandarmi , securisti , garzi patriotice , mineri etc.
    si 10 % din pib il pot cheltui ei pe ,,nevoi personale"
    vrei doctor ..platesti . vrei sa mergi pe autostarda , platesti ....vrei facultate platesti ....
    domnii pensionari sa li se dea o parte din ceea ce a mai ramas de vandut ( mai e mult ) . se mareste si varsta de pensionar la 63 ( femei si barbati , nu numai barbati ) iar daca creste ( prin absurd si nu doar pe hartie ) speranta de viata atunci creste si varsta de pensionare . pensiile speciale si pe caz de boala ( 2/3 nu au probleme cu sanatatea ) dispar .
    .......mai e si altele dar ...deja am ,,aberat " suficient .

    daca e democratie e simplu ...hotareste majoritatea ( si dupa cum hotaraste asa va trai ). nu te grabi sa judeci prostimea . instinctul animalic , dorinta de conservare si natura umana sunt forte mai puternice ca orice sistem , religie , arma sau alte alea .
    pe scurt...
    ne dam legi NOI ( ca in oregon )
    ne alegm reprezentantul in procese aka procurorurl ( pentru sigurnata noastra an de an ) ca in usa
    ne judecam noi ( jurati ) ca in usa
    armata si alte insitutii de forta se desfiinteza .e periculos pentru ceateni sa aiba o forta antrenata sa ucida ( mai devreme sau mai tarziu ii va ucide sau stapani si pe ei ..care nu au nici pregatirea nici echipamentul necesar ) . cand e vorba de razboi pe bune sunt inutili ( atat ca numar cat si eficienta ) . educatia militara se poate fi aplica si invata ( mi-ar fi placut & ar fi fost util.. sa trag cu ,,arcu " sa fac lupte , box etc....si alte teorii militare in scoala ) . dreptul la arma e fundamental ( la fel ca dreptul la propietate ) pentru siguranata individului .
    suna spartan si aberant dar daca suntem nesiguri fata de noi si vecini asta e solutia .

    ps:imi pare rau ca a trebuit sa te plictisesc ( in caz ca ai avut rabdarea sa citesti si cei 2 centi ai mei ) daca eram la o bere ( sau altceva ) imi faceam conuscute ,,aberatile " mai lesne :) .

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 July 2010

    Pai... cam teoretic.

    Problema clasica cu democratia e cea enuntata de engleji : "Socialism works fine until you run out of other people's money" (Thatcher) respectiv "Democracy works until the people discover they can vote themselves largesse from the public treasury." (Reagan, gresit atribuita Lordului Woodhouselee)

    Problema practica cu democratia in Romania este experienta istorica. Initial dupa constitutia cea noua a monarhiei procesele urmau sa se judece cu jurati. Juratii percepeau rolul lor in chestie nu ca niste reprezentanti ai unei complet imaginare si nicicum realizate "comunitati", ci ca niste beneficiari ai unui privilegiu. Ca atare, isi vindeau votul. Chiar si in cazuri de crima, sau mai ales. Intrucat mortul e totdeauna mai sarac decat asasinul, guvernul s-a vazut silit sa corectionalizeze omorul (adica sa-l scoata din sistemul juridic normal, si sa-l introduca in sistemul corectional, un fel de echivalent al misdemeanor-ului in SUA, pentru care nu-i nevoie de juriu). Apoi a urmat la rand violul, apoi s-a corectionalizat si bancruta frauduloasa si incet incet s-a corectionalizat tot pana la 1900.

    Exact aceeasi experienta se repeta istoric in aceasta societate primitiva in toate celelalte puncte notate de tine, chestie care ma face cel putin pe mine sa banuiesc ca n-ar functiona niciodata (functie, bineinteles, si de cum definesti "a functiona", daca o pseudo-functionare de opereta, asa cum avem de exemplu acum, te multumeste sau nu).

    Am dubii daca avem suficienti oameni de calitate cat de-o republica. Sigur, am avut in 1848-1876, am avut si in 1878, deci cel putin teoretic am putea avea. Nu-i vad. Ca atare, Romania isi continua pendularea intre despotism mai mult sau mai putin luminat si feudalism mai mult sau mai putin opresiv. Ca asa e dansa tocmita.

  40. un fel de anonim`s avatar
    40
    un fel de anonim 
    Sunday, 18 July 2010

    sa simplificam . am vazut si americani si ,,engleji " si etc.
    frate sunt la fel de prosti sau ,,destepti " ca si romanii . tu cum crezi ca imi bag eu oamenii . cu foremani , site manageri sau personalul din firma . ,,prietenia"@ e bratara de aur .

    eu vreau sau vad cat rau poate produce democratia la romani ( sa zicem in 20 ani ) . pana nu vad NU CRED . nu cred ca putem fi mai ineficienti ca si ,,oamenii de calitate ' care lipsesc dupa cum ai remarcat si tu .

    si la fel mie experienta personala ( si oarecum a altora . ce bine era daca invatam din greselile altora :) ) mi-a demonstarat ca
    daca iau dracu 58 pound pe un labourer si ii dau 40 ( bani de tot rahatu ) cu un capac de 10 imi iau muie . am pierdut o groaza de ,,clienti " .
    daca iau 100-140 pe muncitori calificati unde dau minim 80 si capacu meu de 20 ( eu le dau posibilitatea sa NU plateasca pe utr si sa dea glorie la boieri cu tax -return unde se pot feri de cei 20 % income tax ...cu vat-ul de la shop e treaba lor ...)
    E O COMPANIE NUMITA CAREYS UNDE AM 14 OAMENI . PENTRU MINE sa am 14 ground workers 6/7 tot anu e aur curat . de cand nu le mai dau laboureri imi iau oamenii la toate job-urile lor . acum le-am facut si tikete pentru dumper ( dumper truck ) , foklift , roler etc. rata de default e decenta ( nu e legat nimeni de mine) iar eu o duc mai bine daca oamenii mei o duc mai bine . cum imi spunea cineva : ,, ...ba pe mine ma doare in pula cat iei pe mine ca mie imi ajunge ..." . si daca ei sunt happy , foremanu e happy ( ca ii mai da un job unde sa fie foreman + ce- i dau io :) sa-mi ia oamenii ....,,prietenie"@ adevarata ) site manageru si el happy si clientu happy .

    DE FAPT asta e ceea ce vreau sa spun ( de aici am inceput ) .... pana si calu lu tataie cand simtea ca nu are destul nu mai tragea . si dadea bunicu in vita pana obosea . ce folos ca nu se misca sau lovea din picioare & musca .
    daca oamenii vad /simt ca muncesc degeaba , ei aleg sa stea degeaba ( sau la stat :) ) . PAREREA MEA .

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 July 2010

    Smecheria cu democratia (ca si cu orice alta ideologie) este ca ea nu-si asuma niciodata raul pe care-l produce. Comunismul, rau ? O, dar nici vorba, Stalin a intinat inaltele idealuri ale Revolutiei. Crestinismul, rau ? O, dar cum e posibil, sigur, au mai existat cazuri de popi care sa violeze copii, in fiecare an, dar stii cum e, sperma curge si pe teava ruginita, sau cum era pilda aia. Si ce, cruciade ? Pai alea au fost demult, nenicule. Crestinismul e bun, mergi de-aici, poate oamenii individuali sa fi gresit, da' ideologia, ideologia e perfecta, ma-ntelegi ?

    Idem si cu democratia, pe cat ma duce pe mine capul macelul pe care l-am suferit noi in al doilea razboi mondial (cel fizic, bine, in parte, cel moral, aproape integral, cel politic, dupa pace, absolut integral) e rezultatul direct al slabiciunii fundamentale, si al caracterului cacacios al democratiei. Care le-a ingaduit diversilor descreierati sa faca diverse lucruri descreierate. Dar nu Antonescu, nu Codreanu, nu Sanatescu, nu Averescu, nu Duca, si la rigoare nici Ionescu, Iorga sau Eliade nu sunt responsabili pentru Marele Cacat. Democratia de inceput de secol XX in Romania este.

    Cu al doilea si-al treilea paragraf, absolut de acord.

  42. un fel de anonim`s avatar
    42
    un fel de anonim 
    Sunday, 18 July 2010

    FOARTE de acord cu prima parte

    tu zici ca romania a avut democratie ... repet vreau SA VAD cu ochii mei cat rau poate produce . vreau sa fie demos-cratos vero . adica treburile zise de mine mai sus , inclusiv ,,aberatiile" spartane ...eu NU am incredere in oameni si deci consider necesar sa ma educ si echipa pentru a-mi proteja interesele ,,legitime " dupa cum spunea chioru :) .

    o seara buna ...

  43. Mircea Popescu`s avatar
    43
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 October 2010

    Las si eu asta aici, http://businessday.ro/06/2010/de-ce-a-scazut-somajul-in-ultimele-doua-luni/ si notez in treacat cum uite ca 4 luni mai tirziu cautamn explicatii pentru scaderea ratei somajului cu un punct intreg. Si la nevoie chiar si gasim. Explicatii, zic.

  44. Aparent, sau, ma rog, cel putin declarativ, taie si la nivel structural. Dar sigur ca varianta doi este mult mai eficienta, nu trebuie sa dea nimeni explicatii pentru ea.

  1. [...] Spuneam mai demult ca planul este bun, marit taxele pe consum, micsorat lefurile personalului neproductiv (da, angajatii statului sunt prin definitie personal neproductiv) asa incat cei capabili sa-si caute de lucru si doar incapabilii sa ramana in continuare pe protectia sociala activa (aia cand mergi la birou, spre deosebire de protectia sociala pasiva, cand stai acasa in pat). Si bineinteles mi se atragea atentia ca-s portocaliu scl. Ca asa se discuta, nu-i x de acord cu tine ? Pai clar ca se iubeste pidosnic cu Satana, doara anul e 1100. [...]

  2. [...] comunismului in Romania nu vine de la un alt fost comunist, convertit intre timp in stindard al libertatii, pe care-o apara pentru grup in raport cu celelalte [...]

  3. [...] - nu tingau' ala Andrei, ci Adrian, era un babalic mai demult) isi faceau ei recitalu' si la final Baselu' contribuie ideea ca "io la toti v-o trag in bot hahaha ah cit imi plac glumele [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.