Piata nu are unde sa mai scada
Faptele : Case cu 3 dormitoare (in termeni romanesti asta inseamna 5-6 camere, minim 2 bai - de obicei 3, minim o debara etc) sunt oferite la vanzare. Pretul ? $10,000. In termeni romanesti asta inseamna cam 33-34,000 lei. Noi.
Stau si asteapta. Nu le cumpara nimeni. Nu sunt cumparatori, pentru ceea ce s-ar numi in Romania vile cu etaj. Nici chiar la opt mii de euro. Pret total, dai banii si-i a ta casa, fara alte discutii, proprietate cu titlu in mana.
Declaratiile :
"There is just too much land and too many expenses for us to continue to manage the city as we have in the past. If we don't do it, this whole city is going to go down."
Este pur si simplu prea mult teren si sunt pur si simplu prea multe cheltuieli pentru ca sa continuam sa administram orasul ca pana acum. Daca n-o facem, intregul oras se va prabusi. Asa graieste primarul Detroitului, David Bing.
Ce vor sa faca ? Vor sa se apuce sa demoleze. Mii de case, catre zece mii de case, ca si cea din imagine. Care stau si-si asteapta cumparatorii, la zece mii de dolari. Care cumparatori nu vin si nu vin.
Why spend $50,000 on doing up a home that won't sell for $20,000? With the economy the way it is, we don't have time to wait. A lot of these areas are almost vacant now. To do otherwise would be like going to the dentist when you only have three teeth in your mouth. What's the point?
"De ce sa cheltuim 50,000 de dolari ca sa renovam o casa care nu s-ar vinde pe 20,000 ? Cu halul in care se gaseste economia, nu avem timp de asteptat. Multe dintre aceste zone sunt vacante la ora actuala. Sa procedam altfel [decat prin demolare] e ca si cum te-ai duce la dentist de-abia cand ti-au mai ramas trei dinti in gura. Ce sa-ti mai faca ?" zice acelasi primar. Cat despre cetateni, s-o ascultam un moment pe o oarecare Monique McLean, de 29 de ani (varsta de antreprenor online, in termeni romanesti) :
"It is terrible here, there's nowhere for kids to play and I don't fee safe at night. People have moved out and soon there will be no one left on the street. I would be glad to get out of here. I would be glad to get out of Detroit, period."
"E oribil aici, n-ai un loc de joaca pentru copii... nu ma simt in siguranta noaptea. Oamenii au cam plecat, in curand nu va mai fi ramas nimeni pe strada. Mi-ar place sa scap de-aici, mi-ar place sa scap din Detroit, punct." Informatiile si ilustratia vin dintr-un articol in telegraph.co.uk, pe care poate merita sa-l cititi in totul lui. Si-acum, sa venim la problemele noastre.
Piata nu are cum sa mai scada, zic dezvoltatorii locali.
„Sunt interesaţi vizitatorii târgului de promoţii? Da, ei vin la târg chitiţi pe ideea de promoţie, dar încercăm să le schimbăm ideea, să meargă mai mult pe raportul calitate-preţ, nu neapărat pe promoţie” spune Andreea Chiriţă, director de marketing CityLights Pipera.
„Avem şi promoţii pentru această perioadă, promoţii pentru apartamentele de două şi trei camere. Cele de două camere sunt în jur de 73.500 Euro până la 80.000 Euro. Şi apartamentele de trei camere sunt 95.500 Euro, acum promoţional pentru târg. Cu cât aţi scăzut preţurile? Nu foarte mult, să zicem că e un discount de 5-10% maximum” afirmă Andreea Chiriţă director de marketing CityLights Pipera.
via Daniel Pitu, Blog de Bucurestean.
Hai sa intelegem o chestie : conditiile obiective in Detroit-ul din care lumea "si-ar dori sa scape, punct" nu sunt nici macar pe departe comparabile cu halul fara de hal in care se gasesc "proiectele" dezvoltate de invartitii romani. Constructiile de-acolo sunt de buna calitate, realizate din materiale rezistente, au utilitati, au drumuri de acces - fara gropi, si fara alte diverse dezavantaje pe care Impact de exemplu le ofera. Se afla intr-un oras, si nu in camp, ba chiar intr-un oras din SUA, nu din Romania, daca va intereseaza amanuntul. Si nu au nici fisuri in betoane la un an dupa turnare, si nici alte diverse probleme cu care se confrunta, de exemplu, Conarg.
Dar toate chestiile astea nu conteaza la noi, nu-i asa ? Pentru ca la noi "se intorc cumparatorii". Tetrales bahtalo, dragilor, si sa va fie di ghini.
Tuesday, 1 June 2010
nu stiu daca e la fel situatia din ro cu cea din orase-fantoma ca Detroit..sau Flint.
casele de acolo au fost abandonate cu ani in urma, de când cu prabusirea industriei auto. astea românesti mai au ceva timp pâna sa ajunga la halul acela.
Tuesday, 1 June 2010
Zau ? Si io care credeam ca prostu' ca industria de prin Bucuresti e mai prabusita decat o fost Motor City vre-odata in istorie...
Tuesday, 1 June 2010
cartierele din detroit au inceput sa se pustiiasca de prin anii 80.
cladirile din bucuresti stau goale de câte luni?
Tuesday, 1 June 2010
De la construire. Cate proiecte au reusit sa vanda 50% din spatii ?
Si Bucurestiul a inceput sa se pustiasca tot din anii 80. Din '89, ca sa fim exacti.
Tuesday, 1 June 2010
E, na.. Disonanta cognitiva maestre. Pana la zero mai este de scazut. Oamenii momentan sunt incapabili sa creada ca munca lor de-o viata (in cazul majoritatii, ca numai la romani averea e formata cam exclusiv din bunurile imobiliare, si nu numar si masinile) dispare pe apa sambetei. Dar urmatoarele 6 luni ne vor arata si cum dispare si speranta.. :P
Tuesday, 1 June 2010
Mdap. Dupa care 6 luni, urmatoarele 6 luni ne vor arata inca o data. Si iarasi, si iarasi, si iarasi. In 1920-1930 speranta a murit tot la 6 luni odata de vreo 20 de ori in total.
Dar in sprijinul romanului mediu : nu e vina lui ca statul abramburist le-a ingaduit unora precum Vantu, Catarama, Stocia scl sa isi bata joc de ideea de investitie mobiliara pana incolo incat a duce toate economiile la loto/teleeurobingo sa para o alternativa mai sanatoasa decat fni/safi/caritas etc.
Tuesday, 1 June 2010
Detroit? Orasul ala in care primaria a inceput sa demonteze sistematic cartiere intregi, pe care sa le niveleze cu buldozerul ca sa creasca taranii niste legume si niste fructe sa aiba ce manca in viitor? Da.
Tuesday, 1 June 2010
parerea mea, privitor la situatia data e ca ma abtin sa fac orice comentariu fata de situatia curenta. :))
iar ca bonus, ma gandesc ca este cel putin hilar sa faci o comparatie intre piata de orice fel din sua si piata reciproca din romania. pentru ca us detine o economie de piata functionala iar romania nu.
a face o comparatie intre intre romania si sua la nivel imobiliar e cel mult o gluma.
iar despre romania nu stiu ce-i blog de bucurestean ala. daca vrei sa citesti ceva serios, ia analizele darian.
Tuesday, 1 June 2010
@F Dap. Fix ala.
@Mihai Despre exceptionalismul personal am mai scris. Sa nu crezi tu ca daca 2+3 se vadeste egal cu 5 in SUA, se va vadi egal cu altceva in Romania. N-are cum. De-aia exemplele astea sunt si foarte bine alese, si foarte instructive.
Si recomandari fara link ? Pai ce facem aici ?
Tuesday, 1 June 2010
http://www.darian.ro/upload/Analiza_2009.pdf
si cea de pe semestrul 1 2010 va veni in timp util. ca amu se lucreaza la ea.
Tuesday, 1 June 2010
MP, comentariul nr.4: Si Bucurestiul a inceput sa se pustiasca tot din anii 80. Din ‘89, ca sa fim exacti.
Ehei, ai auzit tu ceva dar nu stii chiar tot. Dupa `90 intr-adevar au plecat multi pe la tara. S-au pensionat, s-au disponibilizat cu salarii compensatorii. Foarte multi tocmai ce venisera de prin provincie in orasul in care umblau cainii cu covrigi in coada. Si cind colo, ce sa vezi, s-au dus dracu` bunatate de fabrici si uzine. Petre Roman sa traiasca.
Si dupa aceea au aparut doua fenomene majore:
- S-au infiintat multe facultati particulare. Nea` Gica de la Adunatii Risipiti avea si el o fata si fata trebuia educata la Bucuresti, pai nu ? Acesta a fost primul val de migratie catre Bucuresti (primul de dupa `89). Distractiv e ca a inceput sa le placa aici si nu se mai dau dusi. Nu-i bai, intreprinzatorii destepti au mai pus niste rigips prin vechile fabrici si au facut niste call-centere ca sa absoarba multimea de blonde care o frecau pe aici fara rost, dar cu banii de la parinti in buzunare.
Un al doilea val, dar care face parte tot din aceasta categorie, o reprezinta studentii din Moldova de dincolo. Si lor le place si nu prea ar mai vrea sa plece. Multi nici nu au mai plecat. Mai uitati-va si voi la ``Dansez pentru tine`` ce naiba !
- Al doilea mare fenomen este reprezentat de banii veniti de afara. Daca X din Cucuietii din deal a plecat la munca - sau ``munca`` - in Italia sau Spania si a trimis bani acasa ce credeti ca au facut cu ei ? Si-au facut casa la Dorohoi ? Neeea, e mai shic la Bucuresti. La inceput odraslele iar in ultimul timp si cei ce se intorc definitiv de acolo. Pai dupa ce te lafai prin Madrid nu mai e bine acasa, macar la Bucuresti sa te stabilesti.
Uite asa, stimati concetateni, din cei 2 milioane cu care ne laudam vreo 1 milion au buletin de Bucuresti de mai putin de 5-10 ani. Pe verificate.
Si s-a construit in draci. Prin oras si prin afara lui. Daca in anii `80 mergeam cam 20 km intre Titan si Drumul Taberii astazi cred ca orasul s-a intins pe un cerc cu diametrul de vreo doua ori mai mare. De CEL PUTIN doua ori.
Multa vreme s-a pus batista pe tzambal in legatura cu noile constructii. Se intreaba lumea de ce creste pretul la ap. vechi. Pai sa se uite la adevarurile care au inceput sa fie dezvaluite la PROTV si se vor lamuri.
Piata va creste, piata va scadea ? La nivel de tara nu ma pronunt. Dar la nivel de Bucuresti pot spune cu certitudine ca piata se va regla in momentul in care ne vom da seama daca sunt prea putine locuinte sau sunt prea multi nou-veniti.
Tuesday, 1 June 2010
@Marian S Bine, este si ce zici tu. De fapt, cam pe principiile astea a dospit si Los Angeles-ul, un oras plasat in cea mai proasta locatie imaginabila pentru un oras (cu exceptia, poate, a St. Petersburg-ului).
Dar tot nu mi se pare ca schimba cine stie ce datele problemei.
Tuesday, 1 June 2010
@Mihai Nu ma convinge. Prea mult window dressing.
Tuesday, 1 June 2010
Un alt timisorean mi-a spus odata ca problema se repeta si pe la voi. La alta scara dar cam tot pe acolo. Si m-a distrat cu termenul pe care l-a folosit: vinituri !
(Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, e vorba de Mile Carpenisan)
Tuesday, 1 June 2010
Termenu-i ardelenesc, Mile era sarb si problema nu-i chiar asa de acuta, pentru ca majoritatea danseaza pentru tine. Ma rog, mai ales daca vorbesti talieneste.
Wednesday, 2 June 2010
Promotii la targurile noastre? Vorbe goale ... reduc cu chiu cu vai 5% din profitul lor de 35-40% ca e criza domne! Antreprenorii nostri ar trebui sa invete si sa piarda, ca sa invete cum se face o oferta pe timp de criza pe viitor ... O ruda de-a mea sta intr-un cartier de vile aproape de Branesti ... in jurul lui sunt vandute inca 3 vile dintr-un complex de 40 de vile ... antreprenorul se chinuie de jumatate de an sa le vanda tot cu o reducere asa de criza cu vreo 5% ... pana nu se reduc preturile pana la limita bunului simt, sper sa se tavaleasca in chinuri toti smenarii astia din imobiliare ...
Wednesday, 2 June 2010
Problema este ca intr-o tara in care terenurile sunt nefiscalizate proprietatea de mana moarta n-are nici o bataie de cap.
Saturday, 10 July 2010
Bucurestiul n-a fost niciodata depopulat;a normal ..unii au plecat,altii s-au pensionat etc ,dar dupa 90' Bucurestiul s-a umplut de forta de munca ,aproape orice domeniu de afacere avea ponderea cea mai mare in Buc. prin urmare a atras si forta de munca .Pot spune chiar ca actualmente e impropriu ca unui locuitor al Bucurestiului sa-i spui .."bucurestean"
Saturday, 10 July 2010
Este clar si ce zici tu, multa lume a venit.
Chestia-i ca Bucurestiul totdeauna a fost asta, ca si SUA, o colectie de vinituri. Si imediat dupa razboi, si imediat dupa primul razboi, si imediat dupa Razboiul de Independenta, si asa mai departe. Pur si simplu asta-i Bucurestiul, in structura lui, nu un oras adevarat, ci o tabara militara cu piata de gros.
Thursday, 30 September 2010
Pfff...si eu care vedeam in orasul acesta un oras cu pretentii...Dar ceea ce vad eu aici ca se discuta,ma lasa rece :| Foarte bun articolul!O zii cat mai placuta!
Thursday, 30 September 2010
Asta este. Viata.
Thursday, 28 July 2011
Nu sunt cumparatori in general. Am un apartament de 2 camere in Drumul Taberii/ Moghioros la 49,000 Euro, pe piata de la inceputul anului. Ce se intampla?
Unde sunt cumparatorii? Pentru detaliile gasiti pe facebook: vanzare2cam sau pe email la vanzare2cam(la)hotmail (punct)com
Thursday, 28 July 2011
Pai succes.
Eventual incearca o tura si pe la 29,000 de euro, cine stie.
Thursday, 28 July 2011
ce mod prost de a face reclama.
Thursday, 14 June 2012
Buna ziua. Am vazut ca ati copiat un fragment dintr-un articol de pe blogul meu si l-ati pus pe fain@polimedia.us. Nu ar fi fost normal sa-mi cereti acordul? Ceea ce scriu imi apartine si poate fi citit doar de pe blogul meu. Nu ma intereseaza si parerile altor cititori de pe alte platforme online. Cine doreste sa citeasca sau sa comenteze o poate face la mine pe blog.
Thursday, 14 June 2012
Nu ar fi fost normal sa-ti cer acordul.
Ideile pe care ti le-ai format despre cui apartine si cum se foloseste ceea ce publici sunt eronate si nu intereseaza pe nimeni.
Thursday, 14 June 2012
lol violenta
Thursday, 14 June 2012
Intre timp mi-o gasit Freudu' articolu' in discutie, ca mintea madamei Violeta asa functioneaza, "A, esti din New York ? Noa, si-l stii pe Gicu ? Cum care Gicu, Gicu ma!".
Aparent comentariile sunt permise cu conditia sa o vada cum se vede ea insasi.
Thursday, 14 June 2012
ce satisfactie avem noi cand dam peste cate un noob de asta.
Ce de filosofie pa ea la blog... parca e scris de elena ceausescu.
mai era una care scria romane si te certasei tu cu ea de ti-ai ridicat blogosfera in cap
tat seamana intre ele ca profil psihologic
Thursday, 14 June 2012
lupu lol?
Thursday, 14 June 2012
@ciplsim Ceva gen Tabelul de Toante ?