Pe cuvintul meu daca inteleg cum mai aveti rabdare...
... sa cititi la nesfirsit aceleasi cacaturi reincalzite, desfacute in aceleasi bucati obosite si recombinate in zeci, sute, mii de alcatuiri fara cap, fara coada, fara coerenta si pina la urma fara sens. Ma rog, presupunind ca cineva chiar citeste aberatiile astea.
Hai sa luam un exemplu concret de la un dobitoc oarecare (tm), da' nici nu conteaza care, pina la urma : toata blogarimea de agentie procedeaza exact la fel.
Deci, titlu :
Începe să dispară pomana de la stat? Bine-ar fi…
Ati inteles, citam de pe Setul #4, ala cu someri-pensionari-angajati. Ati observat, apropo, cum baietii au vre-o duzina de seturi pe care le tot rotesc, daca nu-i aia cu barbatii si femeile, cacare-s curve, cacare-s fraieri (Setul #2) atunci e cu masinile, asigurarile, depasirile, drumurile (Setul #1), sau cu bancile, comisioanele, spezele, ratele, plasmele (Setul #3). Si mai sunt inca vreo patru-cinci-sase, si aia-i tot. De cel putin doi ani de zile aceiasi duzina de mototoli mototolesc la nesfirsit aceeasi duzina de foi unsuroase. Asa au invatat ei la grupul scolar industrial unde si-au petrecut adolescenta ca merge chestia asta cu limba si literatura romana, si-i dau baietii cu comentarii. Au Eminescu, au Caragiale, au Creanga, au Moara cu Noroc, au Hortensia Papadat Bengescu si gata, asta-i literatura romana. Crastavetiele ieste...
Ca individ care munceşte în jur de 12-14 ore pe zi, care plăteşte taxe la stat ca persoană fizică plus impozite pe firmă, noile reglementări legate de plata şomajului mi se par binevenite.
De la bun inceput se realizeaza legatura intre individ si universal (cum adica ce legatura este intre un prostovan anonim si "reglementarile legate" ? de ce puneti astfel de intrebari ?) si in acelasi timp se precizeaza clar, sa inteleaga tot prostu' care-i teza si cu ce trebuie sa fie de acord. Sa nu apara surprize sau confuzii, sa cada cumva greu la stomacel timpitilor stimatilor cititori. Sa stie tot Pintica si tot Maglavaisica despre ce-i vorba si cum tre' sa combata la comentarii, sa n-ajungem - Doamne fereste! - la ceva discutii.
Românii, mai ales pensionarii, sînt neinformaţi. Eram, la un moment dat, într-un troleu, iar o doamnă comenta măsurile guvernului [...] Cînd i-am explicat [...] şi-a schimbat optica. Femeia nu ştia, efectiv, că dacă scazi cheltuielile cu pensionarii şi cu copiii, 4 milioane de angajaţi susţin aproape 7 milioane de oameni. Brusc, adăugîndu-i şi pe primii, s-a luminat.
Va dati seama ce noroc c-avea cetateanul-erou-bloger-etc lanterna la dinsul ? Parca-l si vad, cu ceva mantie galbena de supraelastic pe umeri, cu chilotii rosii pe deasupra tuti nadrag-ilor albastru marmorat, alergind el din autobuz in autobuz si aducind lumina maselor cu avint pionieresc. Ce clatinati din cap ? Cum adica nu asa se intimpla lucrurile in realitate ? De ce sunteti invidiosi acu' pe succesu' tinarului ? El de unde sa stie cum se intimpla lucrurile in realitate, el e la calculator nu la realitate!
E drept, există zeci de mii de români care vor să muncească, dar nu-şi găsesc. Dar există cîteva milioane care nu vor să-şi caute. Dacă stau acasă şi primesc bani, e suficient. Se mai angajează vreo trei luni, iar intră în şomaj şi tot aşa.
Conform unor studii. Cum "care studii" ?! Oameni buni, da' voi n-ati invatat inca nici atita despre blogurile romanesti ? Cind omu' ii cu organu-n gura si cifrele-n coltul buzelor tre' lasat dom-le-n pace sa-si faca treaba, nu tot intrerupt cu prostii ca de unde, ca hir, ca mir. Ce-i aici ?! Pur si simplu Captain Timpitous o zburat el prin toata patria, si i-o numarat pe degete pe fiecare, ce mare lucru...
Un taximetrist îmi povestea, aseară, că a terminat Politehnica prin ’87, după care s-a angajat pe meseria lui. După ’89, i s-a desfiinţat postul. A trebuit să-şi caute altceva, dar nu era cerere pe specializarea lui. A făcut de toate, iar acum, vreo 20 de ani mai tîrziu, spune că nu-i este ruşine să tragă de volan. Munceşte, nu stă, nu cerşeşte. Alţii, cei de-i vedeţi pe la Forţele de Muncă, se sclifosesc. Nu se pupă cu pregătirea lor. Iar dacă n-au pregătire, nu se pupă cu inteligenţa, sînt joburi pentru proşti cele pe care le-ar putea primi, nu pentru ei.
Si iata c-ajungem si la alegoria moarte nunta comparatia ilustrativa. Unul, cel bun, definit (ma rog, cit de definit poate fi "un taximetrist", mai ales in discursul unui tip ce nu-si permite dupa toate aparentele nici macar metroul chiar de fiecare data) contra "unora", rai, malefici, vagi. Niste. Unii. Care se opun sfortarii intregii societati de-a duce patria noastra pe noi culmi de progres si civilizatie.
Citi ani au trecut, dragilor ? Sa tot fie vreo treizeci ? Iote ca un mucos anodin, care are treizeci de ani cu totul lui tot e indiscernibil de-un batut in cap de-al lui Ceausescu, cu treizeci de ani vechime in "cimpul muncii" acum treizeci de ani. Este ce mult s-a schimbat Romania ?
Da, statul e dator să-şi ajute cetăţenii, dar nu dîndu-le de pomană, ci oferindu-le un cadru legislativ decent, care să le permită să se dezvolte. Da, la noi e cu susul în jos.
Este, ce-i drept, cu susul in jos. Taranoii scriu. Scriitorii ingrijesc livezi de meri. Oile pasc in scoala direct din manuale si asa mai departe. Curat cu susul in jos.
O mare parte din vină o are şi sistemul de învăţămînt. La noi, educaţia se face pe acumulare, nu pe asimilare a informaţiilor. Să citim cît mai mult, să învăţăm pe de rost!
Iote ca mi s-a luat o piatra de pe inima. Sincer va spun ca ar fi fost mare pacat ca tocmai acest loc comun sa lipseasca dintr-o asa frumoasa inmanunchiere de locuri comune, banalitati fara cap si coada, prostioare fara insemnatate brodite impreuna de-o inteligenta de scoala profesionala. Le aveam pe toate celelalte, cu statul, cu romanii, cu lenea, cu susul in jos, ar fi fost pacat.
Exemplu concret: în liceu, la matematică, se învaţă despre logaritmi, pe care, dacă nu vei studia în domeniu, nu-i vei folosi niciodată. Şi vorbim de profil de ştiinţe sociale, nu mate-info.
Nu-l vei folosi daca esti rumegatoare, bai asta. Da' daca ai pretentii de adult din specia Homo Sapiens il vei cunoaste, il vei intelege si-l vei chiar si folosi. Uite hai sa-ti dau eu ocazia sa-l folosesti : notez aici din trei simboluri evolutia carierei tale dupa timp. $ = ε log t. Noa, ce-am zis ? E de bine ?
O să plîngă mulţi şi-or să se răscoale gurile, că lor li se cuvine, să fie hrănite, că de aia am murit la Revoluţie!
Si bineinteles, incheierea in mania persecutiei. Tinarul si-a asumat un mare risc, si a dat dovada de-un mare curaj spunind adevaruri dure unei lumi rele si rau intentionate, incapabila si putin dispusa sa le asculte. Dar el si-a facut datoria, a spus adevarul, e dispus la rigoare sa si moara pentru asta! Nu-i ca si cum ar fi insiruit tot soiu' de prostii fara cap si fara coada, lipite cu scuipinol intr-o alcatuire aproximativ asemanatoare unei gramezi de gunoi, nici vorba de asa ceva.
Dacă vrem să evoluăm, ăsta e un prim pas.
Daca "vrem sa evoluam", ma intelegeti voi. Inca tot nu stim, dupa zece mii de semne, cine-i tontul asta, ce experienta are, ce reusite a inregistrat, ce-a facut dinsul, ce-l recomanda pentru a da sfaturi si a oferi opinii. Nu conteaza! Nu s-a vadit capabil sa astearna o singura idee interesanta, daca nu neaparat originala, nu a produs un singur silogism care sa stea in picioare ? Nici asta nu conteaza! N-a venit cu un sfert de optime de informatie, cu niste date cit de cit sustenibile, cu ceva fundamentare oricit de slaba pentru tot paienjenisul de supozitii si preconceptii ? Cu atit mai putin conteaza!
Pentru ca el are o solutie. Si daca "dorim", adica noi, adica voi, ca eu nici intr-un caz, daca doriti deci sa "progresati", pai va explica dinsul care-s pasii.
Intimplarea face ca si eu am niste idei despre care-s pasii, nu neaparat ca sa progresam cit ca sa nu ne mai dam aiurea cu capul de toti peretii. Primul pas vine fix pe mandibula tontului astuia, si a tontilor de-o teapa cu el. Bineinteles ca "o[r] să plîngă mulţi şi-or să se răscoale gurile, că lor li se cuvine". Si bineinteles ca n-o sa conteze (vezi subtilitatea, domnu' jurnalist cu scoala la Adunatii Copaceni, e o diferenta intre o sa conteze si or sa se plinga), cum nu conteaza de prin 2008, Decembrie 31.
Prefer totusi sa le urez succes blogotontilor Romaniei. Viata fara dinsii ar fi exact la fel de complicata, dar mult mai putin amuzanta.
Monday, 13 December 2010
Iar gresesti, rapandula care esti.
In ipoteza ca ai trecut prin universitate, ai observat poate ca nu prea exista o legatura intre realizarile unui prof si abilitatea de a preda. In mod similar, nu exista legatura intre "succesurile de resume" ale unui individ si abilitatile jurnalist/bloggeristice. Abilitatile de blogger vin in timp, cu practica. Nu-ti trebuie "experienta" in vreun domeniu pentru a fi blogger.
Exista o gramada de articole ratate. Cel ales de tine insa nu-i suficient de ratat pentru a merita sa fie luat in vizor. Ce faci tu aici pare mai degraba o rafuiala personala. Ti-e teama ca omul in speta scrie mai bine ca tine?
Monday, 13 December 2010
Hahaha, mbon.
Problema e urmatoarea : daca nu "prea" exista o legatura intre realizarile unui prof si abilitatea de a preda, cum explici tu ca la nici o universitate la care am invatat sau am predat (pam-pam) nu am intilnit nici un caz de zidar profesor de analiza matematica, precum n-am intilnit nici un taximetrist profesor de literatura finlandeza, precum in general toti profesorii au... grade didactice ? N-o fi existind legatura in cadrul grupului celor calificati, dar daca iesim afara din grup, te-ai duce tu la barbier sa-ti scoata apendicele ? Ha ?
Daca-i pina acolo, exista bugat si exemple contrare. Ai aici unul.
Teza asta cu "nu conteaza" mai nimic si nu-ti trebuie experienta in nici un domeniu pentru a fi bloger e ceea ce englezul numeste wishful thinking. Dimpotriva, iti trebuie, multa si abundenta. Articolul definitiv pe aceasta tema se gaseste aici.
Sunt absolut de acord ca exista o gramada de articole ratate. Nu sunt de acord cu evaluarea ta ca articolul in discutie nu-i suficient de ratat. Mie mi se pare mai cu asupra de masura ratat decit incercarile pustanilor care nu s-au lamurit inca unde intra cratima.
Nu cunosc personajul, si nu cred ca putem avea rafuieli personale. Nu mi-e teama ca scrie nimeni mai bine decit mine, ma bucura cind scrie cineva mai bine decit mine
de-aici. Exista exemple destule daca te apuci sa citesti din articole.
In rest, bine-ai venit, dar ia-o-ncet. Exista spre doua mii de articole gata scrise, fiecare dintre ele mai bune decit cele mai bune articole ale diversilor ignorabili de se bat cu caramida-n piept (stii tu, zoso, arhi, piticu, trupa). Have fun now.
Monday, 13 December 2010
Exemplele date nu-s taman bune. Multi dintre soferii de taxiuri atat din Vest cat si de p-aici de pe la noi au studii superioare. Eu am intalnit un caz de zidar care fusese trader si facea zidarie la pensie, fiindca-i placea munca manuala.
Sau poate ca minteau ei, spre deosebire de cei care isi pun cv-ul pe 'net si se lauda cu niste ctitorii lipsite de relevanta. :)
NB: "Argumentele" neverificabile sunt nule. "Valoarea" cuiva este data pe 'net de valoarea ideilor sale, iar valoarea acestora se stabileste nu in functie de comparatii cu surse "autoritative" sau cu cv-ul. Cum atunci? Vezi, poate-ai scris un articol si despre asta..
Tuesday, 14 December 2010
Da mei. Si eu am un amic doctor la Stanford care-a facut si pe soferu' de taxi ani de zile. Dar obiectia asta rateaza esenta, daca io rid de-un pustan de clasa a 7-a care explica el ca femeile is perverse si le place cu joarda la fundulet nu poti veni tu sa-mi explici cum intr-adevar, chiar exista gagici carora le place si deci e ok ce zice pustiulica. O fi fiind ok, in general, da' iel o citit "dupa net".
Valoarea unui text compus din minim doua idei se poate evalua intr-o prima faza prin calitatea procesului cognitiv care leaga cele doua idei. Asta sub aspectul cel mai direct si abstract. Se mai poate masura si cultural, verificind adica cum trateaza si cum se raporteaza la traditiile intelectuale din care ideile respective fac parte. Ambele aceste abordari sunt solid ancorate-n practica, in general cind profu' (de la facultate zic, in ipoteza ca ai reusit sa ajungi pina acolo, ca nu-mi pun problema c-ai fi iesit inca) iti da nota mica pe eseul tau cel extraordinar e cel mai probabil din cauza ca s-a prins pe baza lor ca vorbesti fara tine.
Tuesday, 14 December 2010
--O fi fiind ok, in general, da’ iel o citit “dupa net”.--
Pai asta-i problema, ca si in ipoteza ca ai putea stabili ca 1. e pustan 2. de-a VII-a si 3. n-are habar, esti tu mai penibil decat el fiindca razi de chestii care n-au relevanta. Conform modelului tau de gandire, "clase" intregi de oameni (pun intended) sunt excluse dintr-o discutie a priori pe motiv ca ai dedus tu dupa IP cine sunt si cate cururi au incins. Tu chiar nu vezi cat de eronata este pozitia asta, sau o tii pe-a ta fiindca nu suporti sa fii facut muci la un joc la care te consideri maestru de cineva care, iar, pe baza analizei tale de sistem n-a ajuns la facultate?
Tuesday, 14 December 2010
Deci cum, e penibil sa rizi de chestii care n-au relevanta ? Cam de ce-i indicat sa rizi, de mort ? De steag ? De gaura tunului ?
Zic ca-i destul de trist (da' si destul de penibil) cit de competitiva a ajuns generatia tinara. Numa-ncet, ca daca ma faci pe mine muci ramii de tot fara modele, si-ar fi pacat, mai draga.