Patania Ioanei

Sunday, 28 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ioana era o fata cumintica, cel putin in mare, de-o varsta frageda dar indistincta, ori pe la liceu, ori pe la facultate, ori telefonista ori vanzatoare, ceva de-astea de-nceput de cariera-n viata.

Atat faptul ca Ioana era, cat si faptul ca Ioana era cuminte se datorau nu intr-o mica masura mamei Ioanei, care nu fusese cuminte, sezand cuminte pe coate si genunchi in timp ce Ioan, tatal Ioanei ii facea una-alta viitoarei mame de Ioane, si respectiv care ii repetase cu grija mameasca : sa nu stai in oras tarziu, sa ai grija cand treci strada, sa nu vorbesti cu necunoscuti si alte valoroase sfaturi marintesti, pe toata durata intervalului de timp de la un moment ulterior chestiei cu Ioan arbitrar ales si pana in zilele noastre.

Asa stand lucrurile, nu mica ne fu mirarea cand Ioana, pregatindu-se sa traverseze strada fu pe nepusa masa intrebata de-un trecator unde vine strada Sapientii, si se intoarse sa-l priveasca, pentru a se asigura daca-l cunoaste sau nu, si observand ca n-are habar cine-i, ridica din umeri, cu sensul ca n-are habar, pe care strainul il interpreta in sensul ca fata n-ar avea habar unde-i strada Sapientii, ori la rigoare Sapientia de-a dreptul, desi aceasta interpretare din urma ar fi fost mai degraba rauvoitoare, dat fiind ca Ioana stia unde se gaseste Sapientia, si anume, acasa, in bucatarie, pregatind ciorba de perisoare pentru Ioan care urma sa ajunga curand acasa, si pentru Ioana care cel putin teoretic urma sa idem - ceea ce pana la urma e o foarte improbabila ocupatie a unei Sapientii adevarate, dar iata ca in tara magica a Ioanilor si Ioanelor e posibil miracolul de-a avea Sapientii autentice pregatind ciorba de perisoare in fata aragazului, in treacat fie spus - dar de fapt Ioana voia sa semnifice pur si simplu ca n-are habar cine-i strainul, si deci in conformitate cu Sapientia materna din veac nici nu considera prudent a raspunde si ca atare nici n-o va face.

Ocupata cum se gasea cu strainul si fraza precedenta, care sa recunoastem, nu-i tocmai de colo, ba chiar dimpotriva, e de colici, Ioana pasi in drum fara sa se asigure! fix in fata unui KMZ, care precum stiti dintr-o referinta anterioara intr-un articol sau comentariu de pe-aici, unde fu facuta si n-ati stiut atunci deci fara indoiala ati cautat sa va informati, pentru a nu va trezi expusi situatiei ridicole de-a intalni de doua ori acelasi cuvant necunoscut pe Trilema, e un soi de camion rusesc si gigantic.

Soferul frana brusc, scoase capul pe geam sa intrebe vitica ca "Ce tu, ai crezut ca suntem in India ?!" dar amuti, pentru ca inainte sa deschida gura zari in oglinda laterala un obiect zburator care se dovedi a fi o caramida, ce-l plezni exact peste mutra si-l lasa lat.

Intr-o zi obisnuita aceasta intamplare ar fi contat destul de putin, dar in spatele acestui camion venea un TIR, al carui sofer se uita in ceafa brunetei vopsita roscat care-si presta meseria ei, la fel de veche precum lumea, zice-se, fix in poala lui. Neobservand magaoaia de saispce tone oprita fix in mijlocul drumului, si cu soferul lesinat atarnand de la fereastra in dreptul unei copile palide si tremurand ca varga, pe numele ei Ioana, avu loc un grav accident de circulatie, aplatizand complet un barbat gras si-o femeie intre doua varste, distrugand complet capul tractor al TIR-ului, producand avarii serioase KMZ-ului, precum si aruncandu-l pe soferul lesinat pe contrasens, unde fu calcat de un numar de masini, motorete, trotinete, skateboarderi si rollerbladeri, precum si de un melc grabit.

Intrucat TIR-ul transporta, ca printr-o intamplare, oxigen lichefiat, in niste containere care ar fi trebuit sa ajunga la revizie cu doua luni in urma, dar seful de intretinere de la firma de transport semnase in fals efectuarea examinarii pentru a reduce din costuri, asa incat valvele se aflau slabite si in urma impactului cedara, si tot intrucat KMZ-ul transporta carbid maruntit, rezultatul net fu o gramada de aproape 15 tone de carbid imprastiat pe carosabil, peste care fasaia incet oxigenul.

In mod cu totul intamplator, desi nefericit, niste bucati de metal contondente, puse in miscare cu mare viteza in urma impactului rasera un hidrant de pe marginea drumului, asa ca un sipot vesel de apa, cu un debit de 3 m/s se revarsa peste intreaga concoctie, carbidul incepu sa susure vesel acetilena, care in contact cu metalul fierbinte si in atmosfera propice nu ezita sa se aprinda, producand cea mai mare torta acetilenica din toate timpurile, vizibila de pe Jupiter. Sa se calculeze cantitatea totala de caldura degajata, precum si energia totala a sunetului din unda de soc a exploziei rezultante.

Care explozie si care unda de soc produsera trecerea in regim de functionare armonic al unui transformator de inalta tensiune aflat ingropat la mica distanta de locul sinistrului, supraincalzit deja de aventurile anterioare. Interferentele electromagnetice produse de transformator aveau, cu totul intamplator, aceleasi frecvente de rezonanta pe care le foloseau si sistemele automate de control a pompelor de racire instalate in centrala atomica de 16 GW aflata la doua strazi de locul traversarii incorecte, ceea ce produse o supraincalzire a miezului reactorului (sa se calculeze intervalul in care avu loc reactia termonucleara zisa si de explozie, precum si energia totala degajata).

In urma unei intamplari ramase neexplicate, dar care probabil are de-a face cu o eroare de cod, sistemele automate de recunoastere a atacurilor nucleare identificara in mod gresit explozia improbabila de la centrala atomica drept o detonare inamica, si trecura la lansarea automata a intregului arsenal aflat la dispozitia tarii. In urmatoarele 6 ore, noua sute si cincizeci de orase mai importante de pe intreg globul pamantesc suferira o usoara crestere a temperaturii locale pana la nivelul de 6-700 grade Kelvin, ceea ce transforma toata carnea congelata din toate frigiderele direct in friptura in aproximativ saisprezece microsecunde. Acest fapt mai avea insa relativ putina importanta pentru corpul carbonizat al fostei Sapientii, precum si-al lui Ioan, tatal Ioanei, transformat in cenusa in timp ce tragea o basina in autobuz.

Efectul poluarii nucleare, precum si a altor evenimente conexe aduse modificari climatice importante, precum si o sterilizare completa a suprafetei uscate, si a oceanelor pana la adancimea de opt mile, ceea ce inseamna ca sase specii de viermi taratori pe fundul oceanului si cateva specii de pesti ciudati devenisera brusc cele mai inteligente forme de viata de pe Pamant, sau ma rog, ajunsesera in fine sa le fie recunoscuta inteligenta superioara, dat fiind ca ele singure nu s-au exterminat singure, din lipsa de ocupatii mai sigure.

Si cu atat mai mult n-au trecut strada fara sa se asigure, pentru ca asta-i pana la urma si morala istorioarei Ioanei : degeaba nu stai tarziu in oras si degeaba nu vorbesti cu necunoscuti, daca treci strada fara sa te uiti.

Acest text este arhiscurt in felul lui.

Category: Prz arhscrt
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

11 Responses

  1. na, sa mai zici ca elenele aduc dezastre

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 March 2010

    Doar razboaie :D

  3. Porcul de York`s avatar
    3
    Porcul de York 
    Monday, 29 March 2010

    L-ai uitat pe Chuck Noris. Fara Chuck n-ai poveste.

  4. seoslayer`s avatar
    4
    seoslayer 
    Monday, 29 March 2010

    atatea dezastre de la o simpla Ioana, fiica lu' Ioan. Nasol...

  5. Alex.Velea`s avatar
    5
    Alex.Velea 
    Monday, 29 March 2010

    @Porcul de York

    Daca stam bine si ne gandim, exista o multitudine de similitudini intre Jizas si Chuck Norris...

  6. Florin carabusu`s avatar
    6
    Florin carabusuinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 29 March 2010

    Biet, sa ajunga calcat de un melc (grabit)

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 29 March 2010

    @Porcul de York Chuck Norris era ocupat. Cu maturatul. Si asa, ochindu-l bine, Ioana drept spre dansul vine, fara-i zice, far-ai zice... bun gasit.

    @seoslayer Chiar trist, am putea zice.

    @Alex.Velea Vezi te ca inca te-asteapta judecatorii-n articolul ala despre culoarea cacatului, sa-ti sustii afirmatiile.

    @Florin carabusu Tu mai bine invata de la aia patiti si sa te feresti cat traiesti din calea melcului grabit.

  8. noa ce bine ca nu se mai construieste centrala aia nucleara aicea langa mine la Talmaciu cum era vorba initial. pe de alta parte textul tau imi aminteste de-o nuvela de-a lui Mircea Cartonescu, una cu un claxon de dacie care printr-o serie de intamplari aproape similare se transforma intr-o orga universala la propriu.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 April 2010

    Apoi noa, daca ma plagiaza stimatul eu ce sa-i fac ?!

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 March 2011

    Hahaha pfoai ce chestii haioase scriam anul trecut.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 26 September 2020

    Si chiar si-acum zece ani.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.