O trista lipsa de gust.

Wednesday, 03 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ati avut vre-odata ocazia sa vedeti cea mai inalta decoratie a Romaniei ?

Steaua Romaniei, Colan

Steaua Romaniei, Colan

Decoratia se acorda prin hotarirea presedintelui, s-a fost acordata in anul curent lui Mihai Ghimpu (politician moldovean) si lui Mugur Isarescu (guvernatorul BNR). Lista persoanelor astfel decorate de care probabil ca n-ati auzit ar include ma gindesc nume precum Valdas Adamkus (de doua ori presedintele Lituaniei), Vaira Vīķe-Freiberga (presedintele Latviei) si Arnold Rüütel (presedintele Estoniei), Bhumibol Adulyadej (regele Thailandei), Martti Ahtisaari (fost presedinte al Finlandei si laureat al Premiului Nobel) si Tarja Halonen (actuala presedinta a Finlandei), Ilham Aliyev (presedintele Azerbaidjanului) si Nursultan Nazarbayev (presedintele Kazahstanului), Roberto Raschi (fost capitan-regent al republicii San Marino) si Giuseppe Arzilli (actualul capitan-regent al aceleiasi), Andrew Bertie (primul englez Mare Maestru al Ordinului Suveran si Militar de Malta, "His Most Eminent Highness Fra' Andrew Willoughby Ninian Bertie, Prince and Grand Master of the Sovereign Military Hospitaller Order of St. John of Jerusalem, of Rhodes and of Malta, Most Humble Guardian of the Poor of Jesus Christ"), Zine El Abidine Ben Ali (presedintele Tunisiei), Eddie Fenech Adami (prim-ministru al Maltei), Milan Kučan (primul presedinte al Sloveniei), Stjepan Mesić (presedintele Croatiei) si Rudolf Schuster (presedintele Slovaciei), Angelo Sodano (decanul Colegiului Cardinalilor si pentru o vreme Secretar al Statului Vatican), Zayed bin Sultan Al Nahyan (arhitectul Emiratelor Arabe Unite) si asa mai departe.

Lista persoanelor de care probabil ati auzit si probabil Presedintia ar prefera sa nu i-ar include pe Alberto Fujimori (fost presedinte in Peru, judecat pentru crime impotriva umanitatii pe motiv de autoritarianism de dreapta si cam singurul precedent pentru soarta pe care coalitia national-isterica dintre PNL, PSD si mogulii de presa i-ar rezerva-o actualului presedinte Traian Basescu daca s-ar putea, conditii in care v-ar putea parea bizar ca nu-i mentionat mai des pe la televiziuni, mai ales daca nu stiti cam cit de aculturali si incompetenti se gasesc jurnalistii romani) sau pe Teoctist-Antihrist Arapasu, securistul sustinut de securistii din partidul lui Iliescu, Nastase si Ponta in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane suficient timp cit sa corupa complet si probabil iremediabil institutia care fusese principalul reazem al poporului romain de-a lungul celei mai mari parti a istoriei lui.

Pe scurt, e un ordin care se foloseste in diplomatie - cam in acelasi fel in care firmele acorda ziaristilor pixuri inscriptionate, presedintele Romaniei acorda diversilor vizitatori o decoratie din aur masiv. Ocazional mai blagosloveste cu ea si cite un trepadus sau alta persoana indoielnica, si rar, rar de tot si cite un cetatean meritoriu.

Inteleg de ce trebuie numaidecit facuta din aur masiv. Intr-o tara fara substanta si fara istorie, carevasazica nu le are, si deci valoarea nu poate veni decit dintr-o mare cantitate de aur asociata decoratiei respective. Cine-o sa fie mindru ca poarta la guler acelasi minuscul stud pe care-l poarta si Teoctist ?!

Ce nu inteleg este de ce obiectul arata de parca-i produs de firma care face si lanturile de se agata de stilpi prin parcuri ? De ce ditamai decoratia de aur masiv pare trasa la forja, lucrata la strung, si inca de un ucenic nepriceput ? Uitati-va putin la lantul ala, nu va vine greata ?

Obiect mai vulgar nu cred ca am vazut in toata existenta mea, Stema Romaniei se simte atit de mica si de trista stantata pe lantoiul ala de neam prost cum nu cred ca va puteti inchipui. Acordarea celei mai inalte decoratii a Romaniei transforma brusc beneficiarul intr-un cocalar cu acte in regula, recognoscibil ca atare oriunde in lume, din Ferentari pina-n Inglewood, trecind prin West Staines.

Asta in conditiile in care noi avem cele mai mari rezerve de aur din toata Europa, avem cele mai vechi mine de aur din toata Europa, Latinii au chefuit o suta de zile de fericire c-au pus mina pe tezaurul lui Decebal, suntem cei mai vechi dintre europenii de astazi in domeniul lucraturii in aur si asa mai departe. De fapt, daca stau si ma gindesc bine, chiar si daca am agata de gitul diversilor demnitari una din amforele de la Pietroasa legata cu un lant de buda trecut prin toarta ar rezulta, per total, un ansamblu mai reusit estetic.

Nu se poate totusi face ceva ? Ca sincer va spun, aia cu brandul de tara ma deranjeaza infinit mai putin decit prapadenia asta. Nu-i posibil sa avem un lant frumos, daca tre' neaparat lant ? Nu se poate face o decoratie eleganta care sa reprezinte Romania cea buna, tre' neaparat sa avem una care striga in gura mare "micibereseminte" si "romaniiauluatcuasaltrafturileetc" ?

Da' va rog frumos, mai oameni buni. Chiar nu se poate ?

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

10 Responses

  1. Si apoi, fi sigur ca nu v-a fi respectate de majoritatea celor care au primit-o. Pentru ca multi sunt musulmani iar Steaua României are forma de... cruce. Crede-ma, nici un musulman nu tine nici măcar în casa un simbol de acest gen.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 3 November 2010

    Pai tine cam asa cum tii si tu Coranul, sa zicem.

  3. A... eu as dori un coran in lb romana, pt studiu -dar asta nu se pune. Apropo, dacă ai unu şi vrei sa-l donezi, plătesc eu transportul!

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 3 November 2010

    Aveam excelenta traducere a lui George Grigore inainte de-a pleca din tara, dar am impartit-o alaturi de cea mai mare parte a bibliotecii atunci.

  5. eu credeam ca ai furat chestia aia de pe un Pitt Bull ...da' uite ca nu

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 3 November 2010

    Uite ca intr-adevar.

    Te fereasca domnul sa-i dai unuia mai prapadit asa ditamai greutatea, iti mai lesina cu ea de git pe la conferinta de presa, cade de pe scena, de-alea.

  7. Apăi țîia cam tăt îț' puti di la un timp di vremi'ncoași măi frati.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 3 November 2010

    Deci tot pe mine ma scoti de vina ca astia or topit capace de canal furate ca sa-si faca odgon si parima ?!

  9. Sigur nu e decoratia lu boc primita de la basescu?

  10. Mircea Popescu fiind Iulia Albu chiar înaintea ei.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.