O problema neinteresanta

Friday, 01 October, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mergeam acum niste luni pe drum cu o domnisoara care n-a avut norocul fantastic sa se nasca in Romania, nici cetatean roman nu este, nici mami n-a zis primul lucru cind era ploada, tati nici atit, raspunde pozitiv la "who's yo daddy" da' nu pricepe ce-i aia "cine-i barosanu'" sau ce mai obisnuiti dvs la caldura momentului, si asa mai departe.

str-xotilorSi mergeam cam prin spatele ambasadei Serbiei aici in Timisoara, unde se afla strada Motilor. Stiti ce-s aia ? Bun. Da' strada n-o stiti, dreptu-i ? Daca nu v-as fi spus ca in spatele ambasadei nu v-ati fi prins. Ca asa gindesc romanii, cum gindesc si ticii (aia din Costa Rica), cum gindesc toate popoarele ne[inca?]alfabetizate. Vizual. Dupa landmarks (cum se zice landmark in romaneste ? pai nu se zice nicicum, ca-i prea universal, prea central culturii si gindirii pentru a putea fi numit, este ?).

Uite minune ca avea strada placuta cu numele pe ea. Si-aici, permiteti-mi sa va citez o discutie, tot cu aceeasi fata, doar ca de-acum citeva ore.

Eu : http://trilema.com/Mircea_Popescu/status/26019766167
Ea : ce inseamna statala?

Eu : statal
Ea : for my curiosity: does there exist a city, anywhere, in aglomeration pseudo-statal says romanian which has likeables with names on all the streets?

Eu : no. for my curiosity : does there exist a city, any city, in the pseudo-statal aglomeration called romania, that has name plaques on all the streets
Ea : hahaha placute. even if there was, they'd have erased the first letter and they'd all be strada Xotilor

Ei da. Am avut noroc cu cincizeci de ani de lumina comunista care ne-a pus placute pe strazi, lucru de care noi cu toata lumina libertatii nu suntem capabil, ca-i prea civilizat pentru putintele si cerintele mintii noastre celei putine si proaste. Dar n-am avut noroc de niste placute facute din kevlar si batute cu diamante, asa ca in douazeci spre cincizeci de ani vopseaua se mai sterge, emailul se mai sparge, nimic nu-i vesnic.

Si pe placuta scria strada [ ]OTILOR. Ca prima litera nu se putea citi. Uite ce-si aminteste strainul despre Romania, la luni de zile dupa eveniment. Strada [ ]otilor. Misto, este ?

Eu, spirit diavolesc cum ma gasesc, am pus-o atunci sa-mi ghiceasca totusi, ce strada ar fi ?

S-a gindit fata cit s-a gindit, dupa care chipul i s-a luminat! A gasit! Sotilor! Zimbea ca un copil fericit, pina cind i-am spus ca nu, din pacate nu-i ala raspunsul corect. Problema ii paruse atit de dificila la inceput, si rezolvarea atit de improbabila incit pur si simplu nu se gindise ca-i pe deasupra si ambigua!

S-a mai gindit cit s-a mai gindit si-a oferit Hotilor ? deja cu o expresie de animal batut. Nu de catre mine, cit de catre statul, societatea si populatia Romaniei, care uite ca nu-s capabili sa puna o placuta utilizabila pe-o strada altfel cam inutila (si neasfaltata, ci pietruita).

Iar eu am inceput sa numar pe degete. Nici hotilor, ca mai sunt. Rotilor ? Nici rotilor. Gotilor ?! Nici gotilor. Totilor ?! Pai nu, ca ala nu exista in romaneste, totul nu face masculin plural, ii ajunge totului.

Ma-ntelegeti ce va zic eu, oameni buni ? De unde dracu' sa stie strainul ce-s aia Motilor ? Daca nu era cu mine, ci trebuia sa se descurce singura prin Primul Oras Luminat Electric din Lume ? Hmm ?

In Romania ai nevoie de un doctorat in etnofolclor ca sa poti citi placutele cu numele strazilor, in rarele cazuri in care ele macar exista. Este si asta unul dintre multele motive pentru care romanul cistiga citeva sute si europeanul citeva mii de euro pe luna, pe acelasi efort. Nu pe aceeasi munca. Pe acelasi efort, care la roman se izideste mai ales in a compensa pentru strada hotilormotilorprostilor.

Stiti ce zic eu sa facem ? O HALBA IMENSA DE BERE! Pe care sa platim de cincizeci de ori cit face si s-o plasam in asa fel incit sa incurce 1) traficul pietonal si 2) peisajul cetatii pe care austriecii au avut bunavointa sa ne-o construiasca. Oricum e mai simplu decit sa pui dracului niste placute cu numele strazilor.

A, si sa le schimbam. Nu, nu placutele. Numele. Pentru ca traim in Romania, tara cu cele mai recente nume de strazi din Europa, fosta tara cu cele mai recente strazi din Europa.

Bravo noua.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

11 Responses

 1. Bai, te rog...pe strazile Fat Frumos, Ileana Cosanzeana si Zanelor (Rahova , Bucuresti), exista placute :D (La fel si pe strazile Cosmos si Uranus, din acelasi oras)

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Friday, 1 October 2010

  Precum si pe regimentu' X-spe de cavalerie.

 3. Deci stai mey ca la noi principala strada se chema Rahovei. Care Rahovei e un carter in Bucuresti care a fost demunumit dupa o localitate din Bulgaristan care acuma nu mai ezixta... Da pana la urma au denumit-o dupa intemeietorul orasului.
  si placutele alea de obicei le picteaza oamenii primavara cand se face curatenia de primavara, nu? La mine in fata casei a trebuit sa o schimb de 2 ori ca or furat-o.

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Friday, 1 October 2010

  Voi sunteti mai gospodari acolo in satu' vost. Da' prin orase lumea nu prea considera ca are si responsabilitati. Mai mult drepturi.

 5. @krossfire:

  Bai, te rog…pe strazile Fat Frumos, Ileana Cosanzeana si Zanelor (Rahova , Bucuresti), exista placute :D (La fel si pe strazile Cosmos si Uranus, din acelasi oras)

  Na, da'-ți spun eu că pe Sublocotenent Popa, Caporal Ilina și nici pe Soldat Croitoru nu cred că-s. De Munții Carpați nu știu, da' sincer să fiu îmi e nu știu cum să mă plimb pe-acolo prin așa diversitate culturală; și cred că și indivizilor care se ocupă cu plăcuțele.

  (asta apropo de regimentu' X-șpe de cavalerie)

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Friday, 1 October 2010

  Mai bine sa-mi spuneti voi cine-i Paul Chinezu', ca am incurcat fo' trei profesori universitari din mindra urbe cu asta. Si la Cluj, idem.

 7. Un nene după care-i numită una din melodiile de la Phoenix. Serios acum, am așa o impresie (poate să fie doar un deja vu sau mai grav, o premoniție) că s-a mai discutat despre dânsul pe-aici.

  Oricum ăsta-i figură cunoscută spre deosebire de cei menționați mai sus. Sincer și fără rușine zic, nu știu de unde și până unde figurează numele alea pe plăcuțe de străzi (inexistente sau cum or fi ele). Dar deh, Rahova abia în istoria sa ceva mai recentă a devenit parte din orașul propriu-zis.

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Friday, 1 October 2010

  Posibil sa se fi discutat, am si io obsesiile mele :p

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Sunday, 3 October 2010

  Updated.

 10. deci nu pot sa cred ca exista strada hotilor. nu pot sa cred. refuz! e fake! nu si nu si nu!

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Monday, 14 March 2011

  Motilor bre.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.