O idee traznita

Wednesday, 12 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Este, nu-i asa, de datoria fiecarui reformator social cu vaste ambitii, a fiecarui om ce nu doarme noptile de grija semenilor sai, a fiecarui inflacarat iubitor de umanitate sa vina si cu o solutie pentru problema reeducarii si reformei penitenciare. Pur si simplu nu se poate fara, cum nu esti barbat daca n-ai futut o negresa. Ma rog, pentru romani, ca ma gandesc ca la senegalezi o fi reciproc. Nu stiu, zic.

Ca atare, omenirea nu duce lipsa de idei, planuri si proiecte dintre cele mai grandioase pe tema. Eu, nefiind nici reformator social cu vaste, sau macar marunte ambitii, nici neputand a sustine ca n-as dormi noptile de grija semenilor, oricare ar fi ei, si nici cine stie ce inflacarat iubitor, de umanitate sau de orice altceva, nu ma gasesc bineinteles calificat sa adaug la aceasta imensa gramada.

Lipsa de calificare care n-a impiedicat niciodata pe nimeni, mai ales nu in domeniul reformei sociale, asa cum uite ca nu ma impiedica nici pe mine. Deci pazea, ca-i dam drumul :

Ce-ar fi sa organizam penitenciarele sub forma de gradina zoologica ? Un hectar-doua-zece, cat e nevoie, eventual un parc mai marisor, ingradit bine sa nu scape animalele, si organizat exact la fel ca un zoo : cu bilet de intrare, cu tuneluri si promenade pentru cetateni, cu excursii organizate cu clasa la ora de dirigentie (Vedeti copii unde duce drogurile ?), cu bunicute cu nepotei (Vezi Ionel ce inseamna sa furi ?)

Eventual, pentru a mentine lucrurile interesante, cu cateva adaptari specifice. De exemplu, zooscariasii primesc de mancare, imbracat si alte alea ce se milostiveste populatia sa le arunce. Pana la urma, si la ora actuala tot si exact acelasi lucru primesc de mancare si asa mai departe, deci de ce sa mai incurcam statul ? Cine doreste sa-i hraneasca, sa pofteasca, si restul lumii sa-si vada de treaba. Eventual sa ai sansa, ca obiect de amuzament, sa-ti si recapeti libertatea, sa fii extras din cusca prin aclamatie publica, sa fie o urna unde vizitatorii sa poata vota in caz ca vor sa elibereze pe vre-unu (sau vre-una).

Nu vor mai exista violente ale statului, sistemului, paznicilor, gardienilor etc asupra bietilor detinuti, Amnesty International si restul grupurilor si organizatiilor interesate putand sa supravegheze ziua intreaga desfasurarea activitatilor specifice. Ce-i mai transparent decat plexiglass-ul ? Sa-i filmeze, sa le scrie biletele, sa le aduca eventual dansatoare din buric, libertate totala.

A, ca se vor incaiera intre ei ? A, ca ne vor scoate la vedere cele mai mizerabile caracteristici ale speciei ? A, ca de-aia ii si ascundem de fapt ? Sigur ca da. Atata ca nu vad cum va functiona vre-odata un sistem bazat fundamental pe minciuna. Si ca atare, ori suntem dispusi sa-l scoatem la lumina, ori ar trebui sa ne gasim altceva.

Este ca nu-s calificat si nu inteleg problemele care se pun ? V-am zis eu.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

39 Responses

  1. Cum am eu un exces de i, tu ai un exces de - ...
    "Vedeti copii unde duce drogurile ? "
    La puscarie ne duc drogurile? Ce simplist ai pus lucrurile.
    Hai sa nu ne batem joc de anumite categorii cu spirit slab sau pur si simplu cat de se poate de defavorizate.
    Iar daca vrei un experiment de genul asta nu e necesar sa-l duci la puscarie ci prin baruri/cluburi ... cel mai la moda drog acum este Tantum Rosa ... se procura din incinta liceului de al un dealer sau de la orice farmacie.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 13 May 2010

    Una la mana ca nu orice trag pustanii de liceu pe nas e drog, cum nici tot ce zboara nu se baga-n gura.

    Si-a doua ca mi se pare c-ai ratat un nivel.

  3. @2 Tot ce este posibil. Luminează-mă.
    @1 În treaba asta, psihicul are o mare cădere, dacă unui copilaş de treisprezece ani îi dai sare de baie şi îi transmiţi că a consumat nu's ce drog, apăi el o ia drept bună.

  4. Dorin Victor Vasile`s avatar
    4
    Dorin Victor Vasile 
    Thursday, 13 May 2010

    Poate te va surprinde, dar excursii cu clasa la puscarii se fac deja de mult timp.

    Eu imi aduc aminte pe vremea cand eram student am participat la o "excursie" la Rahova (ma rog, oficial se numea altfel, dar tot excursie la zoo a fost). Tipul care facea pe ghidul ne-a aratat tot felul de "exponate", mascati, gardieni, bucatari, instalatii, ne-a povestit din folclorul de puscarie, etc.

    In ceea ce priveste detinutii ne-au aratat doar detinute, considerate probabil mai putin "periculoase" pentru vizitatori. Imi aduc aminte si acum reactiile mimozelor mele de colege la tot ce se intampla pe acolo.

  5. cipslim`s avatar
    5
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 13 May 2010

    Nu e o idee rea. Eu raman totusi la ideea ca trebuie pusi la munca. La autostrazi ca nui mare lucru.

  6. kokofifi`s avatar
    6
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Thursday, 13 May 2010

    deci tu esti 100% sigur ca nu se poate ca tu sa ajungi vreodata de cealalta parte a gardului?

  7. Porkul de York`s avatar
    7
    Porkul de York 
    Thursday, 13 May 2010

    Parca vad:
    "buni, buni, de ce nenea isi arata putza ?" "de ce nenea mare baga putza lui in fund la nenea mic ?" "de ce nenea negru ia bataie de la ceilalti nenea ?" "mami, mami ...uite-o pe Eliza !"

    Sa fie pusi mai bine la munca. Munca elibereaza !

  8. cipslim`s avatar
    8
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 13 May 2010

    @porcu fashist:
    Arbeit macht frei!

  9. Tot executiile "pe stadioane" raman baza.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 13 May 2010

    @Luka D Draga, lumina vine de la rasarit, prin eforturi proprii. Un copilas de 13 ani nu poate sa o ia drept "buna", ca nu poate sa o ia nici drept rea, ca nu stie ce-s alea. Ca atare, luarile copilasului de 13 ani nu conteaza de nici o culoare (nici in fata tribunalului, nici nicaieri). Da' nu-i grav, ca asta-i o observatie simple cu care totusi juma' spre noua zecimi din blogosfera inca se mai chinuie.

    @Dorin Victor Vasile Tu esti ca radio Erevan, scoala da' de fapt facultate, vizita la puscarie da' de fapt la bucataria puscariei, si vazut ocnasi da' de fapt fetele vesele cu domiciliu fortat. Nu-i ce zic eu, e o palida copie, tot asa cum a te duce sa vizitezi ciungi si ologi nu inseamna c-ai vazut si tu fotbalisti.

    @cipslim Mie mi se pare ca-i imoral sa pui niste oameni sa munceasca in beneficiul unei societati cu care n-au contract.

    @kokofifi Nu. Dar sunt 100% sigur ca nu conteaza in discutie.

    @P d Y Asta cu munca elibereaza e probabil cea mai mare minciuna pe care-o poate duce limbajul. Munca a creat toate formele de sclavie, precum si necesitatea pentru ele, precum si toleranta si obisnuita cu ele, precum si viitorul lor.

    @Morom3t3 Parca-i prea devreme in fluxul timpului, ca si cum te duce sa-ti arate capsuni sub forma de samanta...

  11. Porcul de York`s avatar
    11
    Porcul de York 
    Thursday, 13 May 2010

    Mircea, desigur ai observat ca am spus-o ironic ! Totusi, sa spui ca munca in sine a creat toate formele de sclavie, e un pic cam mult. Munca pentru altul a creat toate formele de sclavie. Munca pentru tine insuti, n-are a face cu sclavia, e modul tau de a te intretine, doar n-ai vrea sa te intretina cei din jur. Daca munca pentru tine, se face prin intermediul celor din jur, e alta socoata. Pentru ei se numeste forma de sclavie, pentru tine este munca punct. Vorbim deja de doua fete diferite ale aceluiasi concept. In plus, e greu sa numesti sclavie un lucru consimtit. A lasa omului putine alternative "obligandu-l astfel sa munceasca" nu-i totuna cu a nu-i lasa nici o alternativa, obligandu-l sa munceasca. E o tema mai vasta asta cu munca si sclavia. Zic si eu ..

  12. cipslim`s avatar
    12
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 13 May 2010

    no ca daca-i bagi la zoo au contract, ce sa spun.
    Au ma contract cu statu, ca tre sa plateasca la stat pentru efectele nocive ale activitatii lor anterioare condamnarii. Si sa fie la libera alegere care vrea sa munceasca. Si homalaii sa nu aiba voie sa munceasca. Si sa-i tina separat pe aia care nu vor sa munceasca de aia care vor. Si sa le mai si dea bani(cam 10% din minim pe economie).

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Thursday, 13 May 2010

    @Porcul de York Ie, da' am zis ca merita notat pentru generatiile ce vor veni, sa n-o ia de buna.

    Munca pentru oricine e sursa prima a sclaviei. Daca muncesti pentru altul, a sclaviei fata de ala. Daca muncesti pentru tine, a sclaviei fata de tine. Uita-te numa' la nenorocitele dintr-un callcenter, da' mergi intr-unu de-ala mare, de 500 sau 1000 de oameni toti pe-un etaj, sa vezi acolo. Si pe urma spune-mi cum elibereaza munca.

    Sclavia este intotdeauna un lucru consimtit, vezi discutia cu vina batranilor. Si solutia spre libertate e renuntarea, nu ingalarea in cele lumesti. Nu ca ar interesa pe cineva de fapt libertatea, da' iarasi, ca sa fie zis.

    @cipslim Pai nu au, dar pe de cealalta parte nici n-au nici o treaba, au pamantul lor pe care se afla si se descurca ei.

  14. kokofifi`s avatar
    14
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Thursday, 13 May 2010

    daca Eliza merge la zdup, apoi numa' de bunavoie :D

    Trilemoiu' ajunge mai degraba acolo, pentru c-a mazilit-o!
    spune drept: ce-ai facut cu ea? ai jertfit-o pe altarul concursului? sa nu faca concurenta celorlalte texte maso, gen: "si m-ai scuipat,si m-ai batut, si câne eu ti-am fost"?

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 13 May 2010

    Io am mazilit-o ?! Da' ce treaba am io in chestie ?!

    Ce urmeaza sa spui, ca tu ai bagat Realitatea in faliment, ca nu te-ai uitat la emiziunile lor ?

  16. kokofifi`s avatar
    16
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Thursday, 13 May 2010

    da, asa as zice, daca tu le-ai fi facut emisiunile

    ( le-ai facut???) :)))

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 13 May 2010

    Ie, le-am facut. Pi dos.

  18. kokofifi`s avatar
    18
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Thursday, 13 May 2010

    o b s e s i e

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Thursday, 13 May 2010

    Parca asa se numea deodorantul ala ieftin si infect, entry level, pe care-l folosea toata pustimea de periferie acu' 10 ani.

  20. Costel`s avatar
    20
    Costel 
    Friday, 14 May 2010

    La Baneasa am observat cum vizitatorii smulgeau iarba si hraneau caprioarele... O chestie locala ... de la gradina, la animalele din gradina.
    Deci lumea n-ar mai trebui sa pregateasca pachetele speciale pt detinuti :)

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Friday, 14 May 2010

    Io n-am nimic impotriva.

    Si poate si fetele ar veni sa distreze detinutii mai tintati. Nici acolo n-am nimic impotriva. Vorba-i sa reintroducem comunicarea sociala in domeniu :D

  22. Deci elementul esential la ideea ta zici ca e sa scoata lucrurile la iveala si sa termine cu minciuna sau confortabilul "daca nu vad, nu exista, si nici nu vreau sa vad, multumesc frumos". Bun, dar mai departe nu prea mi-e clar ce crezi ca iese bun din zooscaria aceea. Norvegienii au alte idei a propos de inchisori, ca de exemplu ce se zice c-au facut la Halden. Si ei zic ca ar si chiar functiona.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Saturday, 15 May 2010

    http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1986002,00.html

    252 milioane de coroane pentru 250 de detinuti. Pentru ca norvegienii au avut noroc si-au prins o groaza de petrol "al lor", din care-si pot permite tot soiu' de chestii.

    Propun sa excludem socialisme de-astea tampe, ca daca am avea cate-un milion de coroane de dat pe cap de furajata, nu prea cred c-am avea probleme penitenciare in Romania. Noi, astia care n-avem norocu' sa ne trezim cinci milioane de locuitori cu o halca din Marea Nordului in proprietate tre' sa ne descurcam din banii nostri.

  24. Luka D`s avatar
    24
    Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 15 May 2010

    Decat sa dau un raspuns cu un delay mare ... mai bine tac.

    Seara buna :)

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Saturday, 15 May 2010

    Nimic nu-i tardiv pe internet.

  26. Luka D`s avatar
    26
    Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 15 May 2010

    Buen ... asa pe fuga imi dau reply-ul :)

    Eu la 13 ani stiam ce e bine si ce e rau, evident ca asta nu pot generaliza.
    Nu am intereseaza ce face majoritatea blogosferei in general.
    Eu citesc cateva persoane, si pe tine, fiindca mi-ai atras in mod placut atentia si m-ai convins chiar daca uneori ai o abordare aroganta.

    Nu cred ca apelativul "draga" isi avea rostul :)

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Saturday, 15 May 2010

    Pai io asa am invatat de la Presedintele Revolutiei ca se zice. Sau preferi mai animalule ? :D

    Da' noi (sau mai exact tu, in #3) nu vorbim aici de abstractii si bine si rau, ci de factualitati. Sare de baie, droguri.

    PS. Sa stii ca io nu-s arogant pe alocuri si normal in rest, ci pur si simplu modest in general, da' neuniform :D

  28. Luka D`s avatar
    28
    Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 15 May 2010

    Da apai eu-s animala si imi recunosc animalul din mine si neconditionatele ...
    Neunifrom? Coooool ... ete o piesa ... http://www.youtube.com/watch?v=BdghL1NGk0g cu drag si respect ma inclin :D

    Ma duc sa ma intalnesc cu cei dou sfinti, preferati ai mei ...

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Saturday, 15 May 2010

    Si io care ma pregateam sufleteste de ceva gen http://www.youtube.com/watch?v=mQZmCJUSC6g

  30. Luka D`s avatar
    30
    Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 15 May 2010

    Nu am mai jucat de ceva timp sah ... dar am ramas cu regula de baza in reflex http://www.youtube.com/watch?v=PDJ_Mz8ftqI&feature=related, anticiparea ... :P

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Saturday, 15 May 2010

    http://www.youtube.com/v/qDwvAHzKj4s

    I win :D

  32. http://www.youtube.com/watch?v=vq6avbbbg0M

    How about this one? ;)

  33. Luka D`s avatar
    33
    Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 15 May 2010

    http://www.youtube.com/watch?v=D60tApYtCiU
    Cred ca abia acum e sah ...
    Trage aer adanc inainte :D

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Saturday, 15 May 2010

    @Mari Mai bun, zic.

    @Luka D Ce sunet generat pe HC are Jojo...

  35. So who wins? :D

  36. Mircea Popescu`s avatar
    36
    Mircea Popescu 
    Saturday, 15 May 2010

    Fineh! You win!

  37. Hehehe. Am un prost obicei să îmi forțez norocul, uneori până dincolo de limite :)

  38. Luka D`s avatar
    38
    Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 15 May 2010

    Noah ... deci daca jocul era intre x si y si a castigat z, inseamna ca-i remiza ... si-am fugit ... ohhhhhh ador Nirmala ... http://www.youtube.com/watch?v=c49klxPex-k ...

    Seara buna inca o data si pupici Mari ...

  39. Hugs and kisses right back to you, girl.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.