Nicu Alifantis la Timisoara

Saturday, 04 December, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Aceeasi donsoara care mi-a varzit programul in ceva zi saptamina trecuta a gasit in oarece local obscur o gema de-a dreptul improbabila, asa ca am avut placerea de-a-l asculta pe Nicu Alifantis cintind la Timisoara-n seara ce-a trecut. Bravo ei, si sa incercam sa tinem minte ca oamenii sunt rareori corect reprezentati de cele mai proaste momente ale lor. Cit ma priveste pe mine unul va fi mare minune daca reusesc sa pastrez ideea asta pina termin de scris articolul, da' poate onor cititorul e mai capabil.

Sala (de-o geometrie usor bizara, cam lunguiata si cu scena plasata intr-un fund) fu absolut plina, o suta sau doua de hmm... cum sa ma exprim oare ca sa nu jignesc sensibilitatile unor suflete infantile din trupurile adulte ale unor oameni altfel buni la suflet... e, mai da-i si-n pula. Deci, sala fu plina de copii intirziati, ori sub forma lor primara, de ce-or fi dinsii, roacheri, cataratori pe munti, ingineri, catei cu ochi inteligenti, ori sub forma lor derivata sub presiunea nevoilor diverse, recte corporatisti.

Marturisesc ca-i foarte amuzant sa duci o pereche de supuse-n mijlocul unei adunari de cetateni care cred sincer si din toata inima lor ca femeia e-o cheie, o glastra si alte prostioare romantioase. Marturisesc ca vazindu-i cit pot fi de sfiosi, si cit pot fi de limitati de-aia, si pina la urma cit de prapaditi si incompleti sunt, tirindu-se pe brinci (din lipsa de picioare si curaj de-a le folosi) prin spatiul asta altminteri destul de larg dintre carnalitate si ideatie, bucatica de obsidian ce-mi bate-n piept tresalta a ris.

Dar sonorizarea fu potrivita, conul Nicu fu in forma (si ne chiar impartasi niste ginduri memorabile, precum ala ca nu-i vine-a crede ca noi cunoastem aberatiile alea fara sens - adica versurile cintecelor lui - ca el unul nu-si explica asa ceva, si precum ala ca ukaleala e un instrument mizerabil pe care-l uraste, ca-i ingrozitor de greu de cintat la dinsa, si oare ce-o mai fi zis, dincolo de aia ca-i batrin si incet-incet orbeste hmmm, a, da, ca e meritul nostru, toata chestia). S-a bisat de vreo doua sau trei ori, si cum batrinii-s greu de pornit, da' de-i pornesti sunt greu de-oprit s-a cam vazut spre final ca se bucura si ca-i pare bine.

In deschidere a cintat ceva pusti de-un servilism de prost gust niste cintece de-o platitudine lirica si compozitionala de iti venea sa-ti iei cimpii. Nu stiu cine-i si sincer nici nu ma intereseaza, cu el cintind si Elaine dansind s-ar putea narui zidurile Ierihonului. Precum si orice alte ziduri.

Chiar daca masa rezervata pentru mine era taman in fata scenei, asta n-a impiedicat un fel de paparuda sa se propteasca pe-un scaun de imprumut intr-un spatiu pe care l-o gasit el gol, si deci fiind gol... tot asa cum nu l-o impiedicat sa-l biziie non stop pe cintaret, cit nu era pe scena, si alte multe si diverse. Dupa primele 30 de secunde in care m-o enervat i-am realizat potentialul de comic relief, si pot spune ca m-a distrat toata seara din aceasta pozitie. Il aveti imortalizat, intr-o perspectiva zic eu foarte reprezentativa, la #5. Si-n rest, poze :

thumb-nicu-alifantis-timisoara1
1
thumb-nicu-alifantis-timisoara2
2
thumb-nicu-alifantis-timisoara3
3
thumb-nicu-alifantis-timisoara4
4
thumb-nicu-alifantis-timisoara5
5
thumb-nicu-alifantis-timisoara6
6
thumb-nicu-alifantis-timisoara7
7
thumb-nicu-alifantis-timisoara8
8
thumb-nicu-alifantis-timisoara9
9
thumb-nicu-alifantis-timisoara10
10
thumb-nicu-alifantis-timisoara11
11
thumb-nicu-alifantis-timisoara12
12
thumb-nicu-alifantis-timisoara13
13
thumb-nicu-alifantis-timisoara14
14
thumb-nicu-alifantis-timisoara15
15
thumb-nicu-alifantis-timisoara16
16
thumb-nicu-alifantis-timisoara17
17
thumb-nicu-alifantis-timisoara18
18
thumb-nicu-alifantis-timisoara19
19
thumb-nicu-alifantis-timisoara20
20
thumb-nicu-alifantis-timisoara21
21
thumb-nicu-alifantis-timisoara22
22
thumb-nicu-alifantis-timisoara23
23
X
Category: Evenimente
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

 1. Hmmm... cred ca a fost fain. Oare pe cand ajunge nenea Nicu si in zona Moldovei?

 2. da' rece mai esti :D

 3. Tu, iar ma pui sa alerg dupa lupa.

 4. Te-as intreba unde, da' nu mai conteaza avand in vedere ca oricum n-ajungeam. Futu-i.

  Bre, ala poarta diapers? :o:

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Saturday, 4 December 2010

  @Luisa Sa stii c-a fost.

  Cit despre ce ma-ntrebi, sa stii ca nu-s foarte scumpe concertele in zilele noastre, un patron de bar cu o audienta cit de cit si putintica inteligenta il poate aduce fara mari dificultati. Tre' sa fie cine, aia-i tot.

  @F Am si eu momentele mele.

  @Luka D Cit o costat lupa aia, fata me ?

  @dAImon Dumniezo stie ce poarta, ma asteptam la tot momentu' sa-si dea jos chilotii si sa si-i puna-n cap pe post de palarie. Pai ce, numa' Alifantis sa aiba palarie ?!

 6. Pai cum ma dai un ban sa stai in fata si se baga altu in fata? Naspa.
  Eu tocma am terminat un concert (eu is cu sonorizarile) la o trupa de muzica clasica persiana (un fel cum canta aia de la Anton Pann numa ca cu instrumentele si tonalitatea extrem de diferite) la vo 800 de oameni 5 seri la rand. Ultima zi a fost bataie afara ca boii au vandut mai multe bilete decat capacitatea salii si pana la urma i-au pus pe scari asezati pe pernoaie de alea cum ai vazut tu in egipt probabil.
  Da a fost frumos, oameni civilizati domle, 40 de coco beletu.

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Sunday, 5 December 2010

  Pai daca ala se baga si-n seama si-n general asa traieste el...

  Or avut noroc "afaceristii" de haladeala ca nu le-or dat foc la cosmelie, am vazut si de-alea prin Egipt, nu doar pernoaie.

  Si ca tot veni vorba, asa ceva ar putea merge si-n Ro, pe de-o parte s-ar umezi bine de tot hipstarimea de ambe sexe-n acelasi loc special al lor, si pe de cealalta muzica-i chiar buna.

 8. Bună dimineaţa :) Moştenire de familie.

 9. L-am vazut de mai multe ori pe Alifantis. Face spectacole foarte bune dar dureaza ceva pana cand se "incalzeste". Stiu doar ca e cam zgarcit cu repertoriul for free. A fost pe la Galati si nu a vrut sa mai cante la un moment dat zicand organizatorilor ceva de genul "a fost platit pentru 12 melodii", desi lumea era in picioare si astepta bis-uri. Eu eram prin comitetul de organizare la vremea aceea si de-asta stiu.

 10. Mircea Popescu`s avatar
  10
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 7 December 2010

  @Catalin Bine acuma, pe de-o parte pot zice ca-l inteleg, nici organizatorii nu vin fuguta cu hai dom'le, ai facut un spectacol excelent, uite ce extaziati is oamenii, am avut incasari peste asteptari, dam cit dam, 10, 20, 50% bonus la ce ne-am inteles. Ca oricum la alea citeva mii de euro despre care se discuta n-ar fi un capat de tara. Dar afaceristul neolitic mioritic e foarte multumit ca i-o iesit, lui, da' pe fraieru' de-o cintat mai da-l si-n pula, lasa-l sa cinte gratis, ce, nu-s fanii lui ? Mi se pare dincolo de prost gust abordarea asta.

  Pe de cealalta parte, cetateanul a bisat vre-o doua (parca doua si nu trei, desi lumea era in picioare), mi se pare adecvat, altfel stii cum is astia daca ai cintat vre-odata la chitara undeva linga doua corturi cu trei gagici, deja vor sa cinti pana cad late, macar pe la 6-7 dimineata. Ori cine are rabdare sa le cinte 8 ore, ce plm, nu mai avem 16 ani aici.

 1. [...] posibile, n-o mai dati la intors ca suntem oameni batrini deja, adevaru-i gol si ride-n soare. Nicu Alifantis a dat chix, poate ca nu neaparat muzical, da' cind se string o suta de oameni la tine si trei mii la Bregovic, [...]

 2. [...] poured from Trilema's ever sputtering sprinkler heads on Romania's ever stunted genii. [↩]Nicu Alifantis concert, passing reference to an Ada Milea concert, trying to watch Opera, or watch Serban Foarta [...]

 3. [...] man was born with an eraser in left hand or something), or perpetual war between two halves or more shards which neither will submit but among which none's capable of taking [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.