Medicamentul minune

Sunday, 20 June, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

dizocilpina Dizocilpina, sau 5 - metil - 10, 11 - dihidro - 5H - dibenzo [a,d] ciclohepten - 5, 10 - maleatul de imina (este ca asta-i odata nume ? Asa-mi botez si eu fata!), a carei structura infinit mai simpla decat promitea denumirea o puteti admira in imaginea din stanga e un compus sintetic cu niste proprietati interesante.

Nu vom incepe cu ele, din pura perversitate, ci vom lalai discutia mai departe, ca sa ne iasa numarul de cuvinte, aratand ca-i un inhibitor al receptorilor de N-metil-d-aspartat din creierul mamiferelor, avand deci efecte anticonvulsive si disociative. Cam ca ketamina, sau fenil-ciclidina.

Spre deosebire de aceasta din urma (pe care poate o cunoasteti sub prescurtarea englezeasca de PCP, drogul apucatilor de pandalii ?), dizociplina are efecte mult mai indelungate si mult mai puternice. Spre asemanare cu aceea din urma, dizociplina are efecte neurotoxice, definitive si ireparabile.

De fapt, o doza suficienta - de pe la 1 mg/kg-corp in sus - induce ad hoc toate simptomele clinice acute ale unui prim atac de schizofrenie, si cele negative, si cele pozitive. Iar un tratament repetat induce si simptomele cronice ale aceleiasi boli, inclusiv modificarile neurochimice specifice bolii. Cu alte cuvinte, zece pastile din acest medicament minune, adaugate pe furis in cvasul partenerului de jug conjugal de-a lungul unei luni de zile va asigura completa si ireparabila lui (sau ei) internare la nebuni. Definitiv.

Medicamentul e de fapt folosit in laboratoarele de cercetari pentru a induce schizofrenie in diverse animale, precum maimutici simpatice si jucause, pentru a studia apoi efectele diferitelor terapii asupra bolii. Cu rezultate, asa cum bine stim, cel mult indoielnice.

Sigur, se banuieste ca in viitor ar putea ajunge sa aiba utilizari in terapia oamenilor - e de exemplu cel mai puternic agent protector al tesutului nervos in caz de atac cerebral, atata ca nu poate fi folosit pentru ca tacneste omu', chiar daca altfel protejeaza foarte frumos neuronii de la neurotoxicitate glutaminica - dar deocamdata nu s-a prea descoperit cum.

Pana atunci, ii prezic o fantastica cariera in lupta politica. De fapt, daca e sa judecam dupa efecte s-ar zice ca-i deja folosit in abundenta.

Ca bonus, dizocilpina reduce cumva populatiile de virusi ai turbarii (Lyssavirus) cu trei ordine de marime in vivo, fiind astfel primul medicament psihoactiv cu efect antiviral. Nu are insa efect asupra lor intr-o suspensie fara celule, si nu are efect nici asupra populatiilor de herpes simplex, poliovirus sau HIV, lasand mecanismul de actiune acoperit in mister.

Ei, este ca-i un medicament minunat ? Sau cel putin, foarte aproape de-o parodie a notiunii ?

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

  1. Efecte definitive si ireparabile...internare la nebuni... nu prea vad de ce ar fi medicamentul perfect . Din cate stiu medicamentul , chiar prin definitie, amelioreaza simptomele unei boli, suferinte etc...
    In concluzie, poate deveni un medicament in viitor, acum neputand fi numit "medicament".

  2. Bine da' cand scrii asa duios despre chestii d egenu' , tu stii si cum le procuri sau numa' ne incanti vederea ? Ca-i istovitor sa auzi despre lucruri pe care n-ai cum sa pui mana, intreaba si tu femeile care-au vazut "King Kong" la cinema cum s-or simtit.

  3. cipslim`s avatar
    3
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 20 June 2010

    Zise Blidaru, gandindu-se insa ca e bine de tinut minte pe viitor ca poate induce schizofrenie in persoane care ar indrazni sa il deranjeze.
    Hahahaha rase in mintea lui, ce ti-e si cu netul asta, cate magarii poti sa inveti.
    Se aseza putin mai confortabil apoi, cu un zambet tamp pe buze, in scaunul de la calculator.
    "Dracu-i ia!"

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 20 June 2010

    @i4ever Pai tocmai asta-i bre, e o parodie de medicament.

    @Porcul de York Ahahaha.

    Pei mei, tu cum crezi ca fac ca sa-mi asigur suprematie blogosferica ? Doara de-aia citesc cate 10,000 de bloguri pe zi, cum prind pe unu' ca se ridica cat de cat, jap trimit o pereche de japite inaripate sa-l seduca&nenoroceasca.

    Sigur, efectu' colateral e ca mersu' cu autobuzu' si fetele de la ghisee au de suferit in online, da' stii cum se zice, ca sa faci oo tre' sa mananci omleta, gen.

    @cipslim Blidaru' de fapt are fo 16 flacoane ascunse dupa cutiile cu pungi de clisma, da' face pe naivu' sa nu-l prinda politia.

  5. periculos. ce face stiinta asta din uameni. sau nestiinta.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 June 2010

    Eu am fitze, tu ai tupeu
    N-o sa ne fie foarte greu
    Sa vedem ,sa vedem, sa vedem, sa vedem
    Ce-o sa iasa.

    Tu la slujba, eu la liceu
    N-o sa ne fie foarte greu
    Sa vedem ,sa vedem, sa vedem, sa vedem
    Ce-o sa iasa.

    Suna periculos, trage fusta mai jos
    Pare primejdios, dar e asa de frumos.
    Suna bine de tot, doar cercei pe toc.
    Suna periculos de sus pana jos.

  7. ;) toate "medicamentele" astea's stadii incipiente in lupta pentru omul perfect. Insa pana acolo, deocamdata reparam la propriu ceea ce natura a "stricat" prin mutatiile genetice de'a lungul a milioane de ani.

    Cee ce este totusi paradoxal, ca "greselile" in ADN sunt programate, adica, codul genetic este "ganditi" de al de sus, de asa natura inca din cand in cand , aleator, creaza cate'o mica mutatie, aparent inofensiva. Ulterior, perpetuarii codului respectiv, natura va decide daca mutatia a fost buna sau nu. Daca in loc sa apa o pigmentare a pupilei, urmasul s'a nascut orb, atunci e clar ca mutatia a fost o greseala, si urmasul va pieri. Asta este urmarea naturala, insa in societatea de azi, poti sa fii orb, mut, olog, nebun din nastere, etc ... ca "societatea" ofera suport acestor greseli ale naturii si este foarte posibil ca ADN-ul alterat sa ajunga la un urmas. Si uite asa, teoria Darwinista este desfintata de "umanitate" :)

    Viitorul este desigur al programarii geneticie, iar substantele amintite de tine mai sus vor deveni o amintire. O singura pastila cu nanoboti, va livra cateva UI de cod ADN modificat in puncte strategice si te pomenesti ca dupa o luna de la tratament incep sa'ti pice dintii de plastic si sa'ti dea in locul lor o minunatie de dinti de lapte cum numai la 3 ani ai mai avut, incet incet incepi sa-ti aduci aminte unde ti-au lasat chilotii acum 3 zile, radacina parului incepe sa'si recapete culoarea ...

    uff ... da visez, insa peste ~ 30 de ani, visele vor devini realitate (pentru cei care au bani, desigur, sa-si cumpere pastila respectiva)

    In materie de chimicale "frumoase" eram destul de expert, in trecut, pasionat chiar, observand destul de repede ca din matraguna, maselarita, lauri se poate obtine o minunatie de alcaloid ... plecand de la Atropina !

    BTW, un serial interesant cu un chimist care o apuca pe un drum gresit: "Breaking Bad" - se apuca sa fabrice metamfetamina :P ... super tare filmul, am vazut 3 serii "fara rasuflare" !

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 June 2010

    Mdap, am mai discutat noi despre cum ie cu mutatiile alea aleatoriile, aici dar mai ales aici.

    Sa te auda dumnezeu cu nanobotii aia sau ce-or fi ei, ca un ser de amintit unde ti-ai lasat chilotii ar fi mana cereasca : la ultimul recensamant, saptamana trecuta, am descoperit prin casa in diverse puncte strategice nu mai putin de 14 perechi de 6 masuri diferite. Daca s-ar face anticonceptionale cu ser de-ala lumea ar fi mai buna, sau macar eu as avea mai mult spatiu prin casa.

  9. zamo.ca`s avatar
    9
    zamo.cainsigna de prim sosit 
    Tuesday, 22 June 2010

    Credeam ca urma sa recunosti ca-ti pudrezi blogu' cu Oxytocin :D

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.