Lumea nu-i de-ajuns

Tuesday, 25 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

John William Godward a fost si el, biet, pictor.

Si-a luat zilele pe 13 decembrie 1922 (intr-o miercuri). Trei zile mai tarziu presedintele Poloniei urma sa fie asasinat, si pana la sfarsitul lunii Rusia, Ucraina, Belarusul si alte bucatele de peste Caucaz se uneau, formand URSS. Dar chestiile astea nu-l mai interesau pe musiu Godward, el fiind deja rece.

De ce s-a omorat Godward ? Ei, n-o sa va vina sa credeti : Pentru ca lumea nu era de ajuns. Si anume, pentru ca lumea nu era de ajuns pentru el si Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz. Asa a scris el cu mana lui in notita explicativa adaugata, ca un bon de casa / erata / factura / document de evidenta marfii, mortii proprii.

Acum in principiu chestia vi s-ar putea parea de inteles, unde dracu' sa incapi cu toata armata aia, auzi Nepomuceno, Clito scl. Dar de fapt toti aia nu-s decat unul singur, pe care probabil ca-l cunoasteti sub numele de Picasso. Bietul Godward s-a omorat din motive... artistice. Ce inseamna patimile tineretii, veti spune... atat ca avea 61 de ani.

E amuzant pentru un om cultivat sa urmareasca cum conflicte perfect imaginate creeaza substanta dramatica pentru popere mult iubite de masse (nu, Mozart nu era certat cu Salieri, si nici reciproc - dimpotriva, Salieri a relansat Figaro, Mozart il ducea cu trasura etc), in timp ce conflicte perfect reale raman absolut necunoscute. Parca-i mai usor sa minti decat sa citesti, este ?

Realitatea are in ea ceva dur, ceva dureros, ceva intangibil, fiind astfel perfect inadecvata popnevoilor popblicului. De altfel sinuciderea lui Godward a fost picatura care-a umplut paharul, familia lui, nemultumita de alegerea omului de-a se face pictor (sau mai exact, de-a fugi in lume c-o modela, dar in fine) i-a ars hartiile, incercand astfel sa se asigure ca, de exemplu, numele si povestea nu va aparea azi in Trilema. Ca rezultat nu stim cum arata la chip.

Probabil avea barba.

In tot cazul, aveti dinjos o selectie de reproduceri, care au in comun faptul ca-s toate nuduri. Si pe langa ca-s toate nuduri, mai au in comun si-o preocupare meticuloasa pentru detalii, care bineinteles nu mai intereseaza pe nimeni intr-o lume obisnuita sa priveasca la drame situate in Franta lui Louis sau in spatiul cosmic, jucate de-aceiasi flacai falcosi si-aceleasi fete robuste care populeaza pajistile Americii, recent eliberate de bizoni. Intr-un sens, eliberate.

godward_tepidarium_s godward_baia_pompeiana_s godward_oracolul_din_delfi_s

godward_goala_pe_plaja_s

godward_preoteasa_sgodward_oglinda_s godward_campaspa_s

godward_fata_in_galben_s

godward_venus_in_baie_s godward_venus_legandu-si_parul_s godward_athenais_s

godward_la_terma_s

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. Ei, ai inceput sa bati muzeele ?

    Mi-a placut o idee:
    ``E amuzant pentru un om cultivat sa urmareasca cum conflicte perfect imaginate creeaza substanta dramatica pentru opere mult iubite de mase``. (cu corectura)

    Bun, am inteles ideea. Sa lasam deci conflictele de idei pe tema ``cit de aiurea e doctrina liberala`` si sa purcedem la a scrie opere. Subscriu !

  2. Eh .... pana la 61 de ani putea sa-si gaseasca si el un PR bun :D

  3. Cu stratul adipos știu cum stăteau lucrurile, dar cu laba piciorului nu mă prind... cel puțin primele au 41-42. Să fi fost rude cu Bigfoot ?!

    @Marian S Mai bine să bată muzeele decât să bată muzele, zic :D

  4. kokofifi`s avatar
    4
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Tuesday, 25 May 2010

    fetele ca fetele, dar ce bogatie de amanunte de jur imprejur! un pedant.

  5. @ Mari: El zice ca nu bate muzele, zice ca le face altceva dar ... mai stii ce gusturi au fetele din beci ? Sado-masochism, chestii, trestii.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 25 May 2010

    @Marian S Corectura, zici ?

    Mei dar cum se face ca oameni-s ase de dispusi sa se faca de ras corectandu-ma pe mine cand nu-i cazu ' ?

    @Luka D Nu prea era genu' eficient, mai degraba fugea-n Italia cu artiste, alea. Damfuri & figuri.

    @Mari Chestia-i ca in perioada clasica picioarele (si-ale femeilor si-ale barbatilor) erau ceva mai late decat astazi, datorita in principal faptului ca nu exista notiunea de "41-42".

    @kokofifi Dap. Un perdant.

  7. Urmand regula ca nu se sterg/modifica comentariile, sa introducem deci urmatoarele linkuri:

    Godward - Tepidarium ; Godward - A Pompeian Bath ; Godward - Delphic Oracle ; Godward - Priestess ; Godward - The Mirror ; Godward - Campaspe ; Godward - Venus at the bath ; Godward - Venus Binding her Hair ; Godward - Athenais ; Godward - At the Thermae.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 26 May 2010

    Hard work will get you anywhere :)

  9. Sau ``Arbeit macht frei`` intr-o traducere aproximativa.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 26 May 2010

    Ahahaha.

    Ma, tu ce-ai baut si ce-ai mancat in dimineata asta ? Ca vaz ca bine ti-o prins. Insista.

  11. Buna dimineata!
    Inseamna ca si-a trait viata ... ata ete!

  1. [...] s-a intamplat in arta odata cu cel de-al doilea razboi si curentele moderniste. Cubismul mai ales a facut victime, dar in general lumea pare sa fi uitat brusc, parca lovita de-o ciudata amnezie, ce inseamna [...]

  2. [...] fuckable apparitions are seen in classical paintings (made, say, before 1800, we're not counting the later masters in this sad lot). [↩]You see that ? A thing. The sentiment is strongly this, that had they [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.