Lucruri care nu-mi plac in Timisoara

Tuesday, 26 January, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Din cand in cand anunt ca primesc sugestii de teme pe twitter. Sugestia castigatoare astazi ii apartine lui jaunetom, asa ca v-oi spune ce nu-mi place aici in urbe.

  • Provincialismul. In general timisorenii au reflexe dintre cele mai burgheze. Sed in casa, tin mana consoartei, privesc la televizor, isi numara banii de sub saltea... Drept rezultat, cam totul se inchide dupa miezul noptii. Cat mai imediat dupa. Restaurante altfel bune stau inchise de la jumatatea lui decembrie pana la jumatatea lui ianuarie. Daca ai chef sa bei o cafea la patru dimineata cel mai indicat e sa-ti cumperi cafetiera. Chestiile astea descalifica indeobste o conglomeratie de cladiri de la statutul de oras, lasandu-l simplu targusor de provincie.
  • Campia. Detest campia.
  • Primaria. Timisoara are cea mai proasta primarie dintre toate orasele pe care le-am vazut de cand ma stiu, mai rau decat prin Mexic, la concurenta cu tembelismul numitului Funar Gheorghe. Drept rezultat, strazile sunt mereu necirculabile, numele lor si semnele de pe ele se schimba mereu (dar asta nu inseamna ca gasesti un nume scris, si in gluma, darmite numere la case), soseaua de centura se tot face de 20 de ani, in chiar buricul targului fosta cazarma ocupata de rusi sta sa se darame, o cladire uriasa, pe trei caturi, cu zidurile mancate, emanand damfuri de fecale si priviri de sobolan. De fapt, e plin orasul de cladiri in descompunere, si alei intregi marginite cu flori si pomi nu ma incalzesc la schimb. Nu exista o singura parcare etajata, asa cum au de exemplu Deva sau Hunedoara, orase ceva mai bogate si mai bine administrate decat Timisoara.
  • Prostul gust. In fata catedralei, prostalaul de Murgu (cred) a traznit o uratenie de cruce de saispce metri acoperita cu neoane colorate de zici ca s-a pogorat duhul sfant al lui Vanghelie peste oras. Promenada e perpetuu ocupata de niste casute mizerabile din lemn, in care se vand scump "mancaruri" rancede si "bauturi" imputite. Pe 15 decembrie se instaleaza, pe 5 ianuarie se dez-instaleaza, pe 10 februarie se reinstaleaza, pe 25 se dezinstaleaza, pe urma in martie si tot asa, vedea-le-as arse, ca nu mai poti umbla prin oras de putoare. Care cum se mai trezeste mai baga cate-o plasma de 6 metri latime pe "proprietatea lui", dar orientata sa bata catre strada mea, de pe care se deruleaza cele mai natange "campanii de comunicare" iluminate a giorno.
  • Pretentiile si figurile. Opera nu vinde bilete la loja, pentru ca au ei un contract cu niste smecheri locali care ii "sponsorizeaza". Asa ca pierd bani si perpetueaza exact anticultura care-i tine cu sali goale si spectacole mediocre. In schimb il aduce pe Geoana de 1 decembrie. Mii de pustani urat imbracati si nasol "parfumati" se inghesuie in nu-stiu-ce discoteci de mari pretentii care nu-s in stare sa ofere servicii de garderoba ("umbrele nu pot sa primesc"). Timisoara este poate pe locul 10 dupa populatie ori economie in tara, dar are impresia ca discuta de la egal cu Clujul si Iasiul (Brasovul nici nu-l vede).
  • Incultura. Daca doriti sa radeti, mergeti pana la castelul Huniazilor, platiti intrarea sa vedeti acolo colectie de bufnite impaiate si alte rahaturi de camin cultural. Mergeti prin oras sa vedeti temple evreiesti dintre cele mai frumoase gata sa se darame fara macar un carton care sa spuna ca ce-s si de-ale cui. Chestii care nu costa bani cat costa atentie si pricepere.

Cam astea, asa, in mare.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

39 Responses

  1. Hai ca or fi si orase mai urate ... de ex ... Iasi! Acolo sunt moldoveni, sigur e mai urat decat oriunde in tara asta! :D

  2. Acuma nu stiu ca nu am fost decat odata prin Timisoara (tre sa ma improprietaresc cu 3 hectare din mosteniri) ergo nu sunt in masura sa critic. In schimb sunt sigur ca ti se "umple frigiderul cu carne".

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 26 January 2010

    @Ionut Mai urate or fi fiind, necriticabile nu crez.

    @cipslim Zici ca am atins ?

  4. Porcul de York`s avatar
    4
    Porcul de York 
    Tuesday, 26 January 2010

    OK... in mare parte de acord. Acuma, mai conteaza si la ce raportam Timisoara. Daca il raportam la Amsterdam sau la Roman, nu-i acelasi lucru. Cat despre locuri in care poti bea cafea la 4 dimineata, iti pot zice cateva dar eu n-as bea cafea de-acolo :))) Crucea din fata de la Catedrala nu-i o cruce ci e un X marks the spot, inca nu stiu pentru cine si ce anume marcheaza. Cladirile put pentru ca adapostesc aurolaci, care in teorie sunt ai nimanui, dar in practica sunt ai nostrii si nu am stiut sa-i integram in programe educationale si sa incercam sa salvam dintre ei, sa-i facem oameni. Chiar, avem astfel de programe? Primaria este un bun exemplu de "va dam becuri multe si colorate ca sa va indreptam ochii inspre ele si sa vi-i luati de la haznaua pe care stam noi, ca noi avem treburi pe bani seriosi aici". Pretentii si figuri.. da..la astea suntem fruncea. Mereu am fost, mereu vom fi. Numai in Timisoara parintii isi vand apartamentele ca sa ia BMW plozilor care apoi isi spulbera creierii cu el ca-n "Moara cu noroc". Si parca n-a fost cu noroc. Numai aici oamenii isi "permit" tot felul de luxuri in conditiile in care acasa mananca untura pe paine. Si poate stam prost si la capitolul cultura...dar hey..AVEM LUMINI. MULTE LUMINI. Ca sa aratam ca am fost primii. La ce bun sa fii primul daca dupa tine un lung sir de "terti" cracaneaza, uneori cu mai mult succes, aceeasi pereche de craci ? Si totusi ... in Timisoara, nemti, evrei, unguri, sarbi, romani, nu ne-am rupt niciodata capetele. Egoismul ne-a ferit de nesimtire caci cel care prefera sa nu interactioneze cu nimeni, mai greu greseste cuiva. Tot noi am mancat primii ciocolata Cipi Ripi si daca am reusi sa fim un pic mai prezenti, nu ne-ar fi rau deloc. Campia insa.. e un lucru groaznic :)

    Toate cele bune !

  5. No ca te-as contrazice, da' n-am cum. Pe puncte deci:

    - vara gasesti cafenele pana-n ceasurile 2 sau chiar 3, iarna nu stiu cat e de rentabil

    - Primaria ti-o scoate ochii ca au inceput programul de reabilitare a cladirilor istorice, bla bla; daca n-ai ce face baga un ochi aici sau aici dacă vrei să ştii cam ce se mai proiectează şi întâmplă.

    - la faza cu prostul gust n-am ce comenta, nu până nu dispare minunea de restaurant din sticlă de lângă McDonalds; şi vorbind de plasme, panoul care indică temperatura şi poluarea aerului mi se pare oleacă s.f. amplasat în centru (lângă Central)

    - şi la Muzeul Banatului .. mai bine lasă; ultima oară am intrat, am parcurs jumătate de muzeu până să ne întrebe cineva de sănătate, şi apoi fincă era 3 jumate ne-a stat proasta în cârcă doar-doar om pleca mai repede că ei la 4 închideau.

    Nu ştiu cât sens are ce spun acum, dar uneori am impresia distinctă că aşezarea de câmpie aplatizează cumva şi viziunea asupra vieţii pe-aici.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 26 January 2010

    @Porcul de York Noa, am citit de doo ori sa vaz de gasesc unde nu esti de acord. N-am gasit.

    @dAImon Vad ca-i pandemie deja :p Da' tot pe puncte : ceasurile 2 sau chiar 3 ? Adica, ma-ntelegi tu ce voi a spune. Un oras adevarat nu doarme. Niciodata.

    Poate primaria sa-mi scoata ce ochi binevoieste sa-si imagineze ea ca-mi scoate, caz doar suntem in intim contact. Ase rafuiala i-om aplica "aliatului" nostru politic din fruncea ei de i-or merge fulgii. Am zis.

    Precum si cel de langa intrarea in parc, vis a vis de Piaristi. Ce mama ?! Si daca tot vorbim de bizarerii, ce pleazna e cu fantanile alea la care fac coada toti ciudatii cu peturi goale aduse de-acasa ? Sanatosi la cap sunt oamenii astia ?

    Ar trebui trimise la produs in Kabul toate proastele astea, pierzatoare de vreme pe bani publici, si primite inapoi cand au strans egal cu cat au luat salar in viata lor.

    Nu-mi dau seama daca are de-a face cu forma geografica sau nu, dar exista in proportie mai mult decat ar fi necesara o tendinta de-asi freca burtica incantat de sine a localnicului. Frapeaza mai ales cand nu prea are de ce sa fie incantat.

  7. Mikael Eon`s avatar
    7
    Mikael Eon 
    Tuesday, 26 January 2010

    Am fost si eu in toamna in Timisoara, chiar ma asteptam la multe din partea acestei urbe, din pacate am ramas cu un gust salciu de nepasare din partea autoritatilor, se vede cu ochiul liber ca orasul a fost lasat de izbeliste. se pot ghici cateva locuri care odinioara se bucurau de priviri pline de admiratie din partea turisitilor, acum insa peisajul e deprimant. cel mai tare m-a deranjat atitudinea taximestristilor, apoi dezordinea pe care o intalnesti mai peste tot in tara.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 26 January 2010

    Chiar cu taximetristii n-am avut probleme niciodata, sunt aproape Cluj level. (Ceea ce, apropo, e nivelul superlativ absolut al taximetriei in intreaga lume civilizata. Doar in San Antonio, TX am gasit ceva comparabil. Mai scump.)

  9. Cu taximetristii e cu dus si-ntors, depinde cum ii alegi, etc. Unii nu prea stiu orasul, gen.

    De observat atitudinea de "avem al' mai fain oras si ai' mai faini oameni" care odata pusa sub lupa se transforma in "ok, nu cel mai fain dar pe-acolo", daca contesti si asta o sa obtii ca "hm, macar atmosfera e placuta", odata ce remarci ca totusi nivelul de stress se apropie de Bucuresti replica devine "oltenii si moldovenii strica tot!", si daca remarci si leprele locale se transforma in "fuck it, ne suntem self-sufficient si asta-i de ajuns".

    Mie chiar imi place atitudinea de self-sufficiency .. ma rog, cand e sustinuta din spate de munca reala. Imi pare ca odata cu imputinarea conflictelor etnice si politice a disparut motorul care tragea orasul in top, ramanand doar factorul economic.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 26 January 2010

    Eu zic ca odata cu nenorocirea Serbiei a disparut factorul economic. Si astazi, si acum cinci ani, era suficient sa treci granita ca sa observi diferenta. Pana si mecanicii de tren sunt spalati, adica, in dimineata aia nu oarecandva in trecutul recent, imbracati, si anume, cu haine curate, nu cu ce-or gasit prin casa si nu pute de-a dreptu', cocheti si civilizati. De fapt, daca ma gandesc, am mai scris. http://trilema.com/2009/de-ce-imi-place-la-belgrad/

    Iar in rest, barbatii au cam preluat majoritatea obiceiurilor proaste italienesti (indolenta si laudarosenia) si au mai stirbit din chestiile ce ii alegeau de-o parte (complexitate si planificare). Femeile mai putin (ele fiind in toate timpurile si toate locurile jumatatea mai conservatoare a societatii).

  11. ai dreptate cu taximetria in Cluj. Prietenii mei din Bucuresti sint mereu mirati, asa-s ei, ca aici taxiul vine in 2 minute, chiar vine, te duce si pe distante de 500 de metri- mi s-a intimplat mie ca eram la piata si nu puteam cara tot ce cumparasem- iti returneaza tot ce pierzi si chiar te iarta de bani daca, asa cum mi s-a intimplat tot mie, nu avea rest la un milion, eram in fata spitalului de pediatrie pe Motilor si decit sa parcheze si sa schimbe banii, a preferat sa-mi cadoriseasca drumul.
    In rest avem si noi cabanute de lemn si patinoar mobil in fata catedralei catolice, mii de beculete, restaurante foarte proaste- de rev am fost la un restaurant numi Viena, cu specific austriac dar proprietarul a vrut sa fie mai neamt ca nemtii si din sosuri dulci si sampanii si mai dulcege nu ne-a scos.
    Dar am in schimb restaurant de cartier, in piata Engels, unde se maninca foarte bine, mincaruri bine definite nu inventii, plus ca ai senzatia aia de "acasa", stai cit vrei, patronul sta dupa tine.
    Cultural... e alta poveste.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 January 2010

    E pai mandra domnita, piata Engels e ca si cum ai zice Manhattan, numa' evreice criptocomuniste bogate pe-acolo :D

    Da-n rest, cine stie cunoaste, subscriu.

    (PS. Si eu am restaurant de cartier, idem, in piata Dacia, idem).

  13. Ma eu cred ca multe din imobilele alea darapanate in care sobolanii incalca sfanta lege a proprietatii personale nu tin de municipalitate. Probabil apartin unor proprietari mostenitori. La mine in oras sunt tot la fel unele case care stau sa cada din cauza ca propritarul e in Palestina sau mai stiu eu pe unde.
    Ce e cu povestile alea cu tiganii care matrasesc proprietarii mai in varsta sa puna ei mana? Sau nu e suficient de neplacut subiectul?

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 January 2010

    Cum adica "nu tin" de municipalitate ? Nu se afla in oras, vrei sa zici ? Aiurea, se afla, fix in mijlocul targului.

    Matrasesc ? Ha ? Detalii, detalii.

  15. cripto oi fi da comunista in niciun caz!

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 January 2010

    Pai ce, de tine-i vorba ?!

  17. eh, macar daca as fi un sfert de neo criptoco, sa vezi ce vile au refacut astia pe aici.
    A mai ramas una, pe care o vinez, da proprietarul e de pe vremea imperiului austro-ungar , nu cedeaza:))

  18. cipslim: Exista o HCL care zice destul de clar ca-i in datoria proprietarilor sa-si intretina fatada imobilului, deci no, in cladirile care apartin cuiva nu intereseaza pe nimeni unde e proprietarul; sa-si ia administrator, gen. Da' is si cateva cladiri care apartin de drept Primariei (spre exemplu Cazarma U), si care-s abandonate din lipsa de investitor. Nici macar pe alea nu le-au izolat.

    Cat despre subiectul tiganilor cauta-l pe Malin Bot si articolele lui .. a facut destula valva. Inca nu s-a ajuns la ucideri, da' nici departe n-au fost.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 January 2010

    @dAImon Asta cu "lipsa de investitor" e asa, povesti. Ce vrea sa insemne e ca n-are nimeni prin familie bani de dat cat sa nu fie evident ca-i furt, fata de cat ar da investitorii (aia care "nu-s").

    Malin Bot tot ce vad sunt articole din 2005 de prin cotidianul. Aia ? Sincer iti spun ca am serioase rezerve fata de afirmatii care evolueaza "X!" "Da ?! unde ?" "E, pai nici chiar X, da' nici departe." Stii cum zic ?

  20. Cimişoara pe care-o ştiu io îmi place tătă !

    p.s. am crezut ca o crăpat Trilema o_O

  21. Deci mey restul tarii e ingrijorat din pricina asta si voi va faceti ca nu-i important.
    Cica ia un tigan un apartament dintr-o vila si in loc sa stea el aduce niste rude dintr-un sat de tigani de aia mai salbatici, vo 10-15. Si pe urma, dupa 2 luni vin sa intrebe daca nu vor sa vinda apartamentele sub pret.
    In astea 2 luni astia ii streseaza pe ceilalti proprietari, fac mizerie, se caca pe acolo, isi bat joc de ei, ii ameninta, nu-i lasa sa doarma...un fel de presiune psihologica.
    Si proprietarul cedeaza, tiganul ia vila mai ieftin , o curata, pleaca tiganii de acolo si el e proprietar care da cu chirie.
    Au incercat si prin Bacau dar acolo se lasa cu topoare in cap si masini incendiate asa ca s-au lasat de sportul asta.

  22. http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Mafia-tiganeasca-imobiliara-loveste-pumnul_0_121787949.html

  23. Basinile si incultura sunt la ele acasa fix in Bucuresti, care e capitala tarii, cica.
    Stai sa vezi micile orase cum arata mai rau decat comunele.
    Dar de ce nu vorbim ca nu exista spitale, sau daca exista, nu au medici in garda.
    E bine ca avem curve peste tot.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 January 2010

    @kokofifi De ce sa crape ?

    @cipslim O fi si ce zici tu. Scandaluri intre proprietari si chiriasi sunt vesnice, regrete dupa toate afacerile se intampla mereu, nu stiu cat sunt dispus sa creditez teoria. Si-s asa de invatat cu presa stil zoso ca nu stiu cat ma persuadeaza un articol despre tantarul-armasar. Aia pe de-o parte. Pe de cealalta, cine stie, eu chiar n-am o opinie formata.

  25. @porcul de york

    "teorie sunt ai nimanui, dar in practica sunt ai nostrii si nu am stiut sa-i integram in programe educationale si sa incercam sa salvam dintre ei, sa-i facem oameni"

    esti un habarnist, pe bune vorbesc. incearca tu sa ii educi. aia sunt pierduti pentru societate, nu ai ce educa sau integra!

    daca ai chef sa ma contrazici, pune-te te rog frumos si educa-i si intergreaza-i tu si apoi mai vorbim.

  26. @corina

    patinoarul si casutele de lemn nu au nicio treaba cu catedrala ta imaginara pentru simplul fapt ca sf. mihail nu e catedrala, ci biserica! ;)

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 January 2010

    Puterea exemplului, gen ? E o teorie.

  28. apai daca Bathory ala nici o catedrala n-a fost in stare sa ridice, ce sa mai zic de Cluj. bine ca o avem pe aia grecocatolica, cu un design foarte interesant ( neterminata), un neomodernism abscons:))

  29. sa crape pentru ca pagina n-o fost accesibila vreo 3 ore !
    dar se vede ca numai pentru mine :p
    m-ai Banat?

  30. Timisoara este un oras mare si urat.O campie ingrozitoare in care n-as rezista sa locuiesc mai mult de 2 zile.Si nici locuitorii nu-s prea faini.Cred ca e cel mai urat oras pe care l-am vazut in viata mea pana acuma.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Sunday, 21 February 2010

    @corina Limba ta muiata-n fiere :D

    @kokofifi Hehe io nu. Poate ca te-o sabotat ISP-u-ti.

    @Cristi Chiar asa rau ?!

  32. mie nu imi palce tiganii frate urasc poporu asta migrator ...! cocalarii penisului meu .. ma sustine cineva ????

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Saturday, 7 August 2010

    Bun venit pe Trilema. Ma gandesc ca te vei simti ca acasa.

  34. Hai să zic și io ce nu mi-a plăcut:
    - vântul ăla afurisit, care mi-a dat frisoane, din cauza căruia îmi lăcrimau ochii și mă ardeau buzele îngrozitor. Deci vânt puternic, coafura NU rezistă!
    - cerșetorii/aurolacii/homleșii pe care îi întâlneam des, mult prea des :|
    - că omii nu prea respectă culorile semaforului, pietonii trec pe roșu într-o veselie.

    No, dar toate astea sunt o cantitate neglijabilă în comparație cu toate piețele, clădirile, parcurile care mi-au plăcut foarte mult!

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 2 November 2010

    E cimpie. Pe mine de departe si in continuare ma enerveaza cel mai mult proasta calitate a apei, dar nici cu vintul, praful si tintarii cele perpetue nu mi-e rusine.

  36. Vântul a fost cel mai horror... ce e peste 10km/h e supărător. :|

    Și îi drept că anumite zone mi-au părut cam murdărele, dar am zis că poate se exagerează cu dereticarea la mine în sat și de aceea mi se pare.

  37. In fata catedralei, prostalaul de Murgu (cred) a traznit o uratenie de cruce de saispce metri acoperita cu neoane colorate de zici ca s-a pogorat duhul sfant al lui Vanghelie peste oras.

    Vreo 5 ani mai tarziu,

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=832308240166891&set=gm.418466648306440&type=1&theater

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 December 2014

    Pai e bine.

    Pe 2019 asteptam cu interes momentu' la care afla Robu (nu de pe Trilema) ca-i metropolitana-n loc de mitropolitana. Chiar daca contine mitropolitu' si chiar daca primaria contine primaru' si tot nu-i zice preamarie. Pentru ca hachite.

    Haios si facebook asta :

    Crïstïnä F. Gäbrïëlä La noi tot se fura nu poți pune nimic.... de 1 decembrie am pus un steag la bloc si sa furat.... s-au mai furat si 2 tomberoane .... crucea era foarte frumoasa ... păcat ca cineva a avut ceva cu ea

    I se fura fetei de la gura, biata.

  1. [...] bine, ca primele planuri dateaza de prin anii '80 asa, o problema despre care eu am tot scris (1, 2 scl) urmeaza sa fie... [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.