La Rahova

Wednesday, 22 December, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cine-a tras in noi,
doua'si-unu doua'si-doi ?

victor-stanculescu-srahova-s

Alaturarea nu este intimplatoare, Victor Atanasie Stanculescu, ministru adjunct al apararii nationale (ministru fiind Vasile Milea, tipul care s-a sinucis in vremea revolutiei, daca va mai amintiti), cel ce s-a ocupat (oricit se incearca musamalizarea, el s-a ocupat) cu organizarea represiunii la Timisoara zace, in etate de 82 de anisori, la inchisoarea Rahova. A fost condamnat in 1999 pentru "vadit exces de zel", a reusit s-o mai duca zece ani ba cu un recurs ba cu un apel, dar din 2007 are sentinta definitiva si cu executare. Pe care o executa.

Deci, inainte de-a-mi spune mie teorii despre cum Traian Basescu e un anticomunist de fatada, partile interesate cu pretentii de comentatori politici ar putea poate sa se oboseasca a observa ca nu sub Ion Iliescu si-al sau PSD, cum nici sub Adrian Nastase si-al sau PSD, cum nici sub Ion Diaconescu si-al sau PNTCD n-a ajuns Stanculescu sa infunde gherla. Ci in 2007, an nici macar electoral din primul mandat al unui anticomunist de fatada. Chestie pe care nici macar n-o contesta respectivul, da' uite chestie, uite minune, ca fatada aia livreaza infinit mai mult decit pretentiile de fond care cumva, magic, au ramas fara forma (decit daca-l considerati pe diformul de Ciorbea o forma).

Oportunismul său ( grăbit să obţină validarea dreptei europene) a fost aplaudat de alţi oportunişti. Demersul său nu trebuia să fie credibil, ci pur şi simplu să existe. Iar mulţimea de alţi oportunişti care au primit, după ’90, revelaţia anti-comunismului, într-un concert cacofonic al formei fără fond, s-a năpustit să aplaude ceea ce ar fi meritat, în cel mai bun caz, tratat cu severă batere a obrazului.

zice Daniel Bejan. O fi, dar mi se pare ca se eludeaza esentialul : decit o viata fericita in saracie, mai bine o viata nefericita in bogatie*, asta a fost alegerea oamenilor dintotdeauna si peste tot, nu doar in decembrie 1989, nu doar in fiecare zi de-atunci incolo. Poate ca la douazeci de ani merge asta cu amorul sincer, tinut de mina si chiorait matele, cu principii inalte si zgribulit intr-o singura camera, cu chemarea inalta a artei si tuberculoza, cu etica si echitate si coada la piine. Dar oamenii sunt de mai multe virste, si visatorii sunt mereu (din fericire) o minoritate. Nu zic ca nu mi-ar place sa avem si noi un Lee Kuan Yew al nostru, dar in lipsa de-asa ceva ne multumim cu un Mugur Isarescu si cu niste politicieni de fatada care macar livreaza rezultate concrete. E net preferabil fata de alternativa, niste politicieni chipurile de fond care nu livreaza absolut nimic.

Opt ani de mizerie umană. Motorola? Timișoara? Cine dintre cei de azi ar fi fost acolo unde sunt. Toți sunt eroi. Ce făceați dacă nu era Stănculescu? Scârbă, ură și dezgust. Ajunge. Nu se poate mai mult. Să fiți blestemați.

Acest biletel, lasat noua de nevasta lui Victoras, Elena, inainte sa se tipe de pe bloc, e un deliciu. Chipurile, era suparata pe sat, vezi doamne nu ne-am ridicat la nivelul inaltelor asteptari ale domniei sale. Sa te fut in gura, fa, proasto. Locul tau e zdrobita de pavaj, asa cum locul ex-generalului e pe post de minge de fotbal in pirnaie.

Tin sa subliniez ca faptul ca aceste doua obiecte macar fura puse la locul lor, din marea colectie de obiecte care ar trebui puse la locul lor in Romania ma umple de bucurie, si ma umple de optimism pentru viitor. Tin sa subliniez ca imi face mare placere sa ma gindesc cum si cit sufera Stanculescu in inchisoare, tin sa subliniez ca ma duc la culcare cu un zimbet pe buze si ma trezesc dimineata cu un cintecel in cap datorita acestei stari de fapt. Romanii cred indeobste ca mergem pe cai gresite, dar atita timp cit Stanculescu infunda Rahova eu nu pot sa cred ca-s cu totul gresite. Or fi partial gresite, si mai reparam din ele cit ce putem si suntem in stare.

Asta este.

---------
* "Money is a curse ?! Ooo, if money is a curse, let God smite me with it! And may I never recover!", cunoasteti.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

31 Responses

  1. Vanezi vrajitoare, Mircea?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 December 2010

    Nu.

    Pur si simplu urmaresc fibra timpului.

  3. Timpul ... aceasta unitate de masura a greselilor.

    Sufera Stanculescu in inchisoare? Pffff ... iluzii.

  4. Stanculescu pentru care morti o fost condamnat? Pentru aia care au vrut sa fure tancu sau aia care i-a impuscat securitatea?
    Stim ca multi au murit de exemplu din cauza ca au incercat sa ia cu asalt o unitate militara, altii ca nu au vrut sa lase tancurile, si cei mai putini au murit din cauza ca au fost impuscati in incercarile de a dispersa multimea.
    De exemplu la catedrala se vede cllar pe video ca tanchetele trag dar nu cade nimeni, iar mortii de acolo nu au cazut pe trepte ci ceva mai incolo.
    Stanculescu a executat ordine, stim prea bine ca era capul lui in caz contrar.
    Acolo nu a tras armata in demonstranti in plin cum se vrea lasata impresia si asta doar muierile pot sa sustina deoarece nu au vazut niciodata o tragere cu PM-ul. Daca se tragea in plin, dintr-un grup de 300 de demonstranti, cu o singura arma, din sold, mai ramaneau 200 in picioare. 30 de boabe e de ajuns pentru 120 de oameni, or acolo era grup compact de soldati. Un singur soldat sa fi fost "excesiv de zelos", cu 3 incarcatoare pe care le avea, curata de 2 ori mai multi de cat au murit in zilele alea acolo. Daramite sa fi fost Stanculescu in exces de zel, el care avea atatea arme pe mana.
    Stanculescu nu a fost un erou, cam asta i se poate imputa.

  5. Lee Kuan Yew Presedinte!

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 December 2010

    @Luka D Corect. De-aia o si facut apel, ca nu conta oricum. [/sarcasm]

    @cipslim Daca n-o fost erou nu l-o obligat nimeni sa fie general de armata. Putea sa se faca inginer sau gropar.

    Restul sunt teorii care chiar nu ma intereseaza, romanul are mereu explicatii, justificari, stai asa ca nu-i asa etc etc. Nu conteaza cacaturile astea.

    @fanel Tu esti fan ?

  7. @Mircea: sunt fan al politicilor asiatice. Ai dreacu cu ideogramele alea ale lor parca vad altfel lucrurile!

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 December 2010

    Cel putin in cazul Singapore nu se poate contesta ca au dat rezultate. Fata de unde erau in 1950 si unde ajunsesera in 2000... oho. Ohoho.

    Dar si noi vom fi cam tot pe acolo prin 2040, am impresia. De fapt banui ca Romania se va uita de sus la Italia si Grecia undeva prin 202x, daca-i pina acolo.

  9. eu zic ca ai ales o persoana gresita pe care sa o blamezi, atata tot.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 December 2010

    E gresita pe focu'. N-avea ce sa caute cu armata in fata demonstrantilor, niciodata, si punct.

  11. Cum mey, daca da ordin comandantul suprem al amatei?
    Li s-a spus ca e o problema acolo, ca ungurii vin sa ne ia tara si asta o credea chiar Nicu, de aia a scos armata, securitatea si militia putand sa se descurce si singuri. Problema a fost ca el credea ca liderul miscarii e Lazlo, si i s-a "confirmat" deoarece secuitatea a interceptat conversatia lui Milea omologul lui ungar. Ala sunase sa intrebe de mama-sa care era in Romania, iar Milea i-a zis ca sa stea fara grija ca a trimis deja pe cineva sa aiba grija de ea.
    Asta in mintea lui Nicu a insemnat ca Milea tradeaza si ca ungurii pregatesc o invazie.
    La fel si cu Oltenii ajunsi la timisoara, ei au venit sa-i bata pe unguri si cand au ajuns si-au dat seama ce se intampla.

    Hai sa lasam astea cu "daca eram eu" ca s-a mai discutat odata cand cu "vina batranilor"

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 December 2010

    Haidi bre.

    Este un motiv pentru care nu te bagi, putoi prost fiind, sa joci tu rolu' de general, director, antreprenor, vorbitor la conferinte scl. Si motivu' ala ii ca atunci cind faci prostii nu va lua nimeni in considerare faptu' ca tu chiar ai fost atita de putoi prost incit sa pui botu' ca or venit extraterestrii si tu te aparai de bombe spatiale.

    Inca o data, nu conteaza tarhaturile astea. Ai iesit in fata armatei la revolutie ? In inchisoare mori. Simplu.

  13. si Gusa?

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 December 2010

    Gusa e mort.

  15. Adica Stanculescu intoarce armata de partea poporului, Il fugareste pe Ceausescu, Intoarce coloana de tancuri care venea spre sediul CC, preda puterea din mainile lui (ca a lui era toata puterea in momentul cand Ceasca a zburat de pe coperis) da lovitura de stat anuntand armata ca de atunci innainte toate ordinele se iau de la MAPN si nu de la Ceausescu, preia FSN-u si ii acorda conditii de munca si reteaua de comunicatii si tot el ii ala rau.
    Pai ba, ma scuzi dar standardele tale nu le poate ajunge nimeni, nici macar tu.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 December 2010

    Ia uite mai, ca sa vezi chestie, cite lucruri minunate facu cetateanu' si eu nici nu stiam.

    Deci cum, pe rind, Stanculescu intoarce armata de partea poporului, aia erau niste monstri insetati de singe, abia asteptau sa impuste niste civili, ca orice armata de altfel, da' Stanculescu venit cu lira le-o cintat ase de frumos de i-o imblinzit. Da ? Asa o fost ?

    Si l-o fugarit si pe Ceausescu, cam pe 16 decembrie asa. 1985, ca n-o asteptat pina in 23 decembrie 1989, cind deja nici nu se mai punea problema, si Ceausescu era fix egal cu orice vita, cel mult putea sa-l ia in coarne ca altceva ce sa-i mai faca ?

    Un adevarat, dom'le, si uite cum il nedreptateste posteritatea nerecunoscatoare.

    Inca o data, ma lesi ?

  17. Stefan Gusa`s avatar
    17
    Stefan Gusa 
    Thursday, 23 December 2010

    Salut mey ppl, ma chemat cineva? Aşa este că îl fugărea pe Ceauşescu, uite de exemplu în timp ce era fugărit pe 20 decembrie Ceauşescu zice că armata şi-a îndeplinit pe deplin datoria faţă de patrie, faţă de popor şi cuceririle socialismului!

  18. hahaha... mey copii mey. Daca era dat ordinul sa se reprime manifestatiile, acestea ar fi fost reprimate si cu asta basta. Instaurau dictatura militara 2-3 zile si pa si pu la revedere. Ce faceu? Veneau americanii sa ne salveze nu?
    Pur si simplu a oprit un macel Stanculescu. Multi nu ar fi avut coaiele necesare.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 December 2010

    A oprit o laie bre. A fost un oportunist oarecare, gata sa-i omoare-n 18 pe aia pe care-i lingea-n 25.

    Nu se pune problema ca ar fi avut de ales, nici Stanculescu, cum n-a avut nici Ceausescu, cum n-a avut nimeni din tot aparatul. Asta-i sensul revolutiei, dupa patruzeci de ani de facut poporu' cum zice functionaru' filmul a revenit la normal. Tot aparatul, de la ministru la viceprimar de comuna e acolo ca sa execute ce vrea poporu' sa execute.

  20. pai stai ca denaturezi discutia. Stanculescu a facut ce orice militar face: respecta ordinele. Ordin sa-ti zbor creierii ti-i zbor, ordinul se executa nu se discuta, altfel se cheama ca esti tradator. In momentul in care STanculescu realizeaza ca de fapt este o rebeliune populara si nu una indusa din afara, ca granitele nu sunt in pericol, se retrage si preda puterea. Cam asa vad eu.
    Tu crezi ca Stanculescu a avut de ales, ca el putea sa zica ceva de genu: nu ca nu-i responsabilitatea mea, ca nu-i voie ca drac ca lac. Cine a facut asa din armata? Cine e la General la Caporal a refuzat ordinele?
    A, Emil Bobu, Primariul Mot si civilii da, aia trebuiau executati, insa Stanculescu si-a facut datoria de soldat.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 December 2010

    Mei, teoria asta cu "am respectat ordinele" s-a mai incercat, de nenumarate ori, n-a tinut niciodata. Toti militarii jura fata de patrie si de popor, nu fata de Ceausescu, Basescu, Icsulescu. Absolutizarile pe care le incerci tu sunt cu atit mai defecte cu cit le incerci in acelasi argument in care incerci sa convingi ca "bietul om era sub vremuri". Deci cum, daca primesti ordin sa-mi zbori creierii mi-i zbori, da' sa stai in picioare in fata unui bosorog gingav nu poti, ca daca patesti ceva ? Pai mai mergi si-n pula, atunci.

    Stanculescu a realizat ca e revolutie si nu "agitatie" pe 18 cel mai tirziu, pe 17 cel mai probabil, nu-mi vinde gogosi, ca o saptamina mai tirziu nu inseamna "de indata". Datoria lui de soldat nu era nici intr-un caz si la nici un moment sa infrunte populatia cu armata. Aia nu-i datorie de soldat, aia-i datorie de macelar. Daca chiar se temea de unguri, nu ducea blindatele la Timisoara, le ducea la Gyor. Ce planuri de ofensiva peste granita a trasat statul major din 16 la prinz si pina pe 20, la ora 0 ? Mnoa inca o data, nu-mi mai vinde gogosi.

  22. Mey ppl. Eu am zis ca impresia era ca se pregateste o invazie pe fondul unei rebeliuni populare de unde reiese ca agitatia trebuia eradicata.
    Si problema a fost simplu aparitia armatei acolo. Ca in moment ce ii dai cu caramida in cap la unu cu arma de razboi in mana iese cu morti si raniti fara discutii. Stanculescu a avut ordin sa ii ia pe cei de la Opera dar l-a ignorat, daca era cremenalul inrait pe care il descrii tu acolo iesea baie de singe, Tiananmen square reloaded cum ar veni.
    Si? A fost desemnat Ministrul apararii nationale. Si? L-a futut pe Ceausescu iremediabil chiar din momentul in care a primit puterea: a intors armata in cazarmi.
    A fost un om slab, nu un erou, insa un bun soldat, nu un criminal. Nu zic sa i se faca statuie insa nici sa fie tratat cu aceeasi masura ca jegurile alealalte.
    De unde pula mea sa stie Stanculescu ce stii tu acuma? A facut sondaj de opinie in tara, a votat ceva poporu atunci? Poporu era marea adunare nationala, aia l-au pus pe ala comandant suprem, cine era el sa contrazica poporul?

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 December 2010

    Nu reiesea deloc ce zici tu. Reiesea chiar dimpotriva, daca-i pina acolo. Pe ce te bazezi si cum rationezi, ca esti in pozitia unuia care afirma ritos ca se aude o bataie la roata stinga deci trebuie verificata instalatia electrica.

    Eu nu discut de criminali inraiti sau nu. Argumentul tau este, din nou, aceeasi prostioara de-aici. N-o tinut atunci si nu tine nici acum (precum nu va tine niciodata. Daca unu' merge cu o arma automata la Facultatea de Litere si impusca doua fete, nu poti sa vii sa ceri eliberarea lui pentru ca putea impusca saizeci, dar el fiind un om bun nu le-o impuscat.

    Noi nu discutam aici ce s-a intimplat dupa douazeci. Noi discutam zilele de 16, 17, 18 si 19.

    Inca o data, soldatii nu trag in civili, niciodata. Aia care trag in civili sunt criminali, intotdeauna. Ca-s oameni slabi sau oameni verzi, sunt criminali. Aia ramine, pe nimeni nu intereseaza ce poezii or mai scris ei da' n-or publicat pina n-o cazut Ceausescu. Hai ca nu-i analiza in spatii Banach, si-un copil de cinci ani intelege atita lucru.

    Termenul "raspundere" din expresia "functie de raspundere" inseamna tocmai... trage aer in piept... asigura-te ca sezi pe moale... RASPUNDERE. Nu ma intereseaza pe mine si nu intereseaza pe nimeni ca "de unde sa fi stiut". Il priveste, trebuia sa stie. Daca nu e capabil sa stie, sa fi stat in functie de executie, putea ramine toata viata sergent, acolo se pune problema ca "de unde sa fi stiut prostalau'".

  24. pai raspundere, cui raspundea daca nu comandantului suprem? Si daca ala se duce sa impuste fetele alea daca se duce din ordin se cheama ca-i crima lui ala care a dat ordinul, nu vina lui, ca alea ar putea fi inarmate, el de unde sa stie?
    Si comparatia e absurda, nu s-a dat ordin sa se traga in plin, ala nu a venit acolo sa omoare oameni ci sa disperseze protestele, din pacate a escaladat conflictul si marea problema au fost tancurile alea incendiate.
    Lumesa nu e alb-negru domnu Popescu, asta vreau sa va reamintesc.

  25. *lumea

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 December 2010

    Lumea nu-i alb negru pina cind moare careva. Moment in care devine brusc foarte alb si foarte negru.

  27. justice is in the eye of the beholder.
    http://procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/mmioc/curteasup/docs/0344stan.htm

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 December 2010

    Nu-mi veni cu abureli mei.

    Actele medico-legale şi declaraţiile suprevieţuitorilor confirmă că majoritatea covîrşitoare a victimelor s-au înregistrat în noaptea de 17/18 decembrie 1989 (vol. 4, 5, 6, 7), adică în noaptea cînd la comanda operaţiunii de reprimare s-a aflat, pe linie militară, generalul Victor Atanasie Stănculescu

    din ce-a retinut instanta nu din povesti de martori proprii.

    Si sa nu uitam cine l-a gratiat pe Ion Coman, daca tot suntem la discutia asta.

  1. [...] ca e paralizata in incercarea de-a socoti intii corect 0.x-ul care-i revine. In discutia despre Victor Stanculescu lumea are dificultati cu a judeca o situatie in care acel p notat cu 1 n-a fost inca identificat, [...]

  2. [...] cazul demonilor din IAD care barbati fiind fac pacatul nu numerosi alti barbati cum este de exemplu Victor Atanasie Stanculescu nici nu putem pomeni ca ne mai ia foc tastatura) - asa ceva nu este lucru normal. Daca pina si [...]

  3. [...] recounted by a common criminal, ex lt-general under Vasile Milea. More details by Lt. col.(r) Dr. Petre Opriş [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.