Isarescu

Wednesday, 13 January, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mugur Isarescu nu este doar cel mai destept roman in viata, ci si cel mai, ca sa nu spun singurul, roman cu adevarat bun la ceea ce face.

Ei da, n-ati fi crezut sa ma cititi pe mine scriind asa ceva, uite ca totusi. Pentru ca e adevarul. Omul se bucura de atata respect din partea mea incat imi face pur si simplu placere sa v-o spun. Si nu sunt singurul de aceasta parere. Isarescu este amplu respectat, dar in sensul adevarat al termenului, si de colegii lui bancheri si specialisti in chestiuni financiare, care-l considera de fapt printre cei mai buni, sau de-a dreptul cel mai bun dintre ei (da, ei, toti, din lumea asta), si de politicienii nostri locali, atata cat sunt ei in stare sa respecte ceva.

Nu ma apuc sa va descriu istoria si sa va aduc probe, ca am pornit a scrie altceva. Destul ca mi-am expus biasul, daca il putem numi asa, ca sa pornim la discutie oameni onesti.

Recenta scadere a euro inspre 4.1, obtinuta cu insemnate cheltuieli publice, nu este, asa cum am auzit pe twitter, o incercare "de-a face bani acolo sus" si nici nu este, cum am auzit in particular, " un exercitiu de obedienta a lui Isarescu fata de marele carmaci". Pot spune, chiar daca dumneavoastra nu puteti probabil verifica, ca intre cei doi relatia este perfect inversa, si dincolo de orgoliul lui fulminant, Basescu este absolut obedient fata de ceea ce intelege, si uneori recunoaste, drept o inteligenta superioara si benevolenta.

Pentru a intelege ce este ea de fapt, chiar daca nu vom putea intra in toate detaliile (de altfel foarte interesante), sa privim totusi la structura lucrilor. Pietele financiare sunt organizate in vederea specularii preturilor simbolurilor. Formarea preturilor tuturor lucrurilor, de la ciorapi la biletul de autobuz este rezultatul, si nu cauza, eforturilor speculative de a stabili preturile unor actiuni, obligatiuni, monede scl. Efortul speculativ este prin natura lui un efort intelectual, el creeaza estimari despre natura, structura si relatiile viitorului.

Ca atare, el nu este verificabil ante res, ci doar dupa arderea chibritului, si deci tot ca atare, el nu poate fi gratuit. A specula are un cost. Si cum cel ce cunoaste viitorul are un avantaj in viitor, actul de a specula poate aduce un castig. Procesul de a castiga maine pentru raspunsuri corecte astazi este cam cea mai nobila indeletnicire si inventie a mintii umane.

Din pacate, adevarul in ce priveste afacerile oamenilor nu este unul singur si dat (cum nu este adevarul niciodata in principiu, dar aici se vede clar). Ca atare, parerea oamenilor despre ce este adevarul influenteaza adevarul.

Si de-aici avem structura teoretica pentru a intelege evolutia cursului. Sa mai invatam cateva notiuni practice. O pozitie PUT este acel contract care da cumparatorului (detinatorului pozitiei) dreptul, dar nu si obligatia, de a vinde o anumita deviza pentru un anumit pret, exact la, sau oricand pana la o data anumita. Valoarea unei astfel de pozitii la fiecare moment este data de diferenta intre valoarea inscrisa in contract si valoarea momentana a devizei respective. Valoarea viitoare a unei astfel de pozitii se estimeaza cu niste modele matematice complexe, luand in considerare timpul ramas si alte diverse caracteristici.

Prin natura lucrurilor, pietele financiare opereaza pe leverage. Daca eu investesc pe bursa, ma bucur automat, in virtutea faptului ca exist, de un leverage 2x. Adica, brokerul imi va oferi credit inca o data cati bani depun eu. Si atunci sa vedem cum ar fi, un exemplu imaginar. Leul e cotat astazi la .2381 euro. O pozitie put la 0.24 (adica, care imi da mie dreptul sa VAND lei, pentru 0.24 euro bucata) pentru un milion de lei, la o luna de zile, este "in the money", adica, ea aduce deja un profit fix (0.019 euro/leu). Pe langa acest profit fix, ea mai aduce si un profit posibil, dat de evolutia posibila a cursului.

Sa spunem ca eu cumpar acest contract, platind pentru el 39,000 euro. Daca il preschimb pe loc, el imi poate aduce 19,000 de euro. Daca il pastrez, imi poate aduce mai mult sau nimic. Valoarea lui contabila este de 39,000 euro la acest moment. Daca eu am 20,000 euro in cash, brokerul imi imprumuta 19,000 si suntem ok.

Cursul evolueaza. Daca cursul atinge 0.245, contractul meu nu mai are nici o valoare fixa, pentru ca nimeni nu-i nebun sa cumpere euro mai scump decat se afla ei pe piata. El mai are o valoare posibila, functie de cat timp i-a mai ramas pana la scadenta, si ce sanse sunt ca leul s-o ia la vale. Valoarea contabila a contractului a scazut acum la ~12,000 euro. Contul meu, care arata 39,000 active + 1,000 cash arata acum 12,000 active si 1,000 cash.

Moment in care primesc telefonul. Telefonul. Brokerul imi comunica ca sunt under, si am pana la sfarsitul zilei sa-i transfer active sau cash in valoare de minim 27,000 euro. Altfel imi lichideaza contul, si probabil ma va da in judecata pentru paguba de 7,000 de euro pe care i-am provocat-o.

S-au dat, cu caderea de astazi si ieri, o groaza de telefoane. Asta spun cand spun ca "Nu-i vorba de aia, Isarescu bombardeaza pozitiile PUT, sa-i invete frica. E buna strategia, vom vedea."

Si mentin. E buna strategia, ca strategie, si pe puterea faptelor, nu a impresiilor si-a parerilor pareristilor, Isarescu actioneaza judicios. Vom vedea daca miliardele pe care le are la dispozitie, de neuroni, de euroi, vor fi suficienti, sau vom pati ce-a patit Banca Angliei, daca va mai amintiti.

Circumstantele sunt proaste (si nu, nu din vina politicienilor mai mult decat din vina dumneavoastra personal, ca ati fi lenesa, ci pur si simplu pentru ca traind, uneori vei ajunge in circumstante proaste). Eu ii tin pumnii. Nu pentru ca mi-e mie simpatic, si nu pentru ca sunt eu roman.

Sau nu doar.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

26 Responses

  1. mmh ok. ce-a patit banca angliei? nu ma pricep, incerc doar sa inteleg.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 13 January 2010

    On Black Wednesday (September 16, 1992), Soros's fund sold short more than $10 billion worth of pounds sterling, profiting from the Bank of England's reluctance to either raise its interest rates to levels comparable to those of other European Exchange Rate Mechanism countries or to float its currency.

    Finally, the Bank of England withdrew the currency from the European Exchange Rate Mechanism, devaluing the pound sterling, and Soros earned an estimated US$ 1.1 billion in the process. He was dubbed "the man who broke the Bank of England." In 1997, the UK Treasury estimated the cost of Black Wednesday at £3.4 billion.

    http://en.wikipedia.org/wiki/George_Soros#Currency_speculation

  3. da, interesant. nu-l cunosc pe isarescu si nu-l pot aprecia / admira / respecta / judeca in alta calitate decat cea de patron de vinuri http://balaoo.com/text/cramposie_de_dragasani_de_la_casa_isarescu/

  4. da da si ING o duce bine am auzit, o fi de cand ei cumpara lei!? :))))))

  5. Nu-nteleg ce-a facut Soros acolo - short sell cum vine, adica a vandut titluri apartinand Bancii Angliei? Si asta cum a devalorizat moneda?

    Ca tot a ramas discutia la UK, aia ce mama naibii fac? Poundu' la cativa banuti peste euro? Pare un fel de bottom al monedei britanice, bun de investit :D Pe euro nu-s asa sigur ca va mai urca mult in conditiile in care increderea in tot ce inseamna si reprezinta UE merge in picaj.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 13 January 2010

    @dAImon Vanzand lire contra dolari, rezulta o supraoferta de lire, si ca rezultat un pret mai mic al lirei. Contabil vorbind, asta aduce un pret mai mic al returnarii imprumutului, si deci un profit.

  7. Da ce vrei tu sa zici asa mai pe romaneste in prima fraza? ca parca te-ai fastacit:
    "Mugur Isarescu nu este doar cel mai destept roman in viata, ci si cel mai roman cu adevarat bun la ceea ce face" ?

    In rest face ca stie: ca are si ca-i mai vine.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 13 January 2010

    "cel mai bun la ceea ce face ca sa nu spun singurul bun la ceea ce face". Strong typecasting killed the cat :p

  9. e bun isarescu, dar nu are treaba cu bullish-ul leului, zic eu. dupa cum sublinia ionut, bancile private sunt cele care imprumuta statul in vremea asta. ele cumpara leii de la bnr si apoi vor scoate dobanda de pe noi, platitorii de taxe si impozite.

    ma gandesc ca solutia pentru iesirea din blocajul financiar ar fi deblocarea creditarii prin stat(sa se faca cat de cat corect nu pe pile, ca deobicei), investitii in infrastrutura cu fonduri europene si de stat si reforme privind metodologia de plata a taxelor si impozitelor.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 13 January 2010

    BNR a cumparat lei, nu bancile. Bancile vand incet incet de ceva vreme.

  11. Ciolanus`s avatar
    11
    Ciolanus 
    Friday, 15 January 2010

    Isarescu e evreu.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Friday, 15 January 2010

    Cum ai dedus ? Nu chiar toti din Clubul de la Roma sunt evrei, gen.

  13. La faza cu telefonul brokerul mi se pare cam bulangiu. Pai nu el te-a imbirligat sa cumperi ? :-)

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Friday, 15 January 2010

    Hehehe... asta-i lumea dom'le, nimeni nu vrea sa-si asume responsabilitatea pentru nimic. Si brokeru' asta... pfoai...

  15. Isarescu, acuma vazui articolul, este omul potrivit la locul potrivit. De aia s-au tot zbatut astia sa-l faca prim ministru dar problema e ca Isarescu nu poate sa le faca pe toate odata si bine.
    Daca moare Isarescu ce ne facem?

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 January 2010

    Este ce zici tu, este... nu mai departe de alaltaieri discutam la telefon cu-n amic de lucreaza la currency trading desk intr-o banca oarecare, nu conteaza. L-am sunat sa-i bat in pumni si mi-o raspuns amarat, lasa ma, ca nu-i nici asta vesnic, vedeti voi pe urma.

  17. Pai propun sa-i scriem lu' Basascu o petitie sa inceapa procedurile de rigoare si anume punerea in ucenicia lui Isarescu a cel putin 200 de personaje intre 20 si 25 de ani care, under the pain of death, sa invete ce face omul asta de-i merge.
    Acuma serios, trebuie neaparat sa se gaseasca inlocuitor lui asta. Si daca nu exista, trebuie inventat.

    Cum o fi fost Mirceo sa fi ramas el prim ministru? Ne mai zbateam noi in mocirla asta sau suflam in spate Poloniei ingrijorindune de fenomenul imigratiei din tarile asiatice?

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 January 2010

    Nea, ar fi ramas prim-ministru daca vroia. El n-o vrut. Adevaru-i ca nici nu facea asa buna treaba, sau altfel spus, pana curata el usturoiul se taia maioneza, asa ca de curatat usturoi se mai gasesc ajutori, da' la sosuri greu.

    Si BNR are program destul de spre foarte bun de educat/ucenicit, problema-i ca fara talent, tot degeaba. Ca-n fotbal, intr-un fel. Stii vorba aia, ca unei femei ii ia 9 luni sa faca plod, oricati barbati lucreaza la asta.

  19. Nu stiam faza cu 9 luni, notat in carnetel.

  20. cei care il vad pe Isarescu altfel de cum este, un "Mesia" este o problema personala a lor.
    noi cei care il vedem: un om care a ajuns sus la fel cum si ceilalti de langa el au ajuns ( speculati, prieteni de familie,nepotisme etc.)
    intradevar spre deosebine de ceilalti care nu prea gandesc cu capul ci cu buzunarul.El are o "bila alba"

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 February 2011

    Nu pot zice c-am inteles rationamentul.

  1. Isarescu - Mircea Popescu...

    despre castigul de maine pentru raspunsuri corecte astazi...

  2. [...] sansa de-a iesi din aceste cercuri vicioase o reprezinta actiunea irationala a unui individ inteligent, care sa se pozitioneze obiectiv corect, dar din punctul de vedere al pietii absurd, si anume, in [...]

  3. [...] chiar in unele domenii (spre norocul nostru importante cu vedere spre cruciale) avem la dispozitie cei mai buni specialisti din lume, fara discutie posibila. La nivelele de baza avem trangalai alcatuiti din aceeasi substanta si [...]

  4. [...] intregii lumi, public. Ceea ce-i cam exclude pe aia a caror limba materna este limba romana, cu una, poate doua [...]

  5. [...] Mugur Isarescu. Cel mai bun guvernator de banca centrala. Din lume. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.