Investitii identitare

Monday, 06 September, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Tocmai ce mi-am lamurit o curiozitate pe care nici nu stiam c-o am, asa ca ma simt inclinat sa v-o impartasesc (bineinteles). Dar intai, faptele.

Un retardat oarecare (vorbim in sensul clinic al termenului, bine ? un fel de bonzai ambulant) are cam din Ianuarie 2009 probleme cu existenta mea. Adica, practic vorbind, dintotdeauna, ca nestapinind limba engleza si neexistind el in afara internetului logic ca nici eu nu exist decit din Ianuarie 2009.

Chestia in sine nu-i mare lucru, cam toti retardatii cu care ma intalnesc au probleme cu existenta mea, m-am obisnuit, in general ma amuza, asta-i viata. Da' retardatu' asta anumit se apuca sa faca afirmatii nu doar false, ci foarte evident si usor verificabil false. De-un exemplu, ca io nu mi-s patron la firma mea ci "angajat", si nici meneger de-ala profi ci "programator". Sau de alt exemplu ca rezultatele financiare pe 2009 de le-am postat pe blog sunt "facute in Photoshop".

Trecem peste partea cu traficu', vizitatorii, fainu' etc, care toate si ele la fel is "facute in photosop", ca aia inteleg de ce-ar sustine cineva. Nu-i verificabil, ar fi convenabil sa fie adevarat, daca tot repeti ceva poate prinde, am inteles, asa lucreaza "presa". Da' ce sa ai tu in cap sa zici despre un lucru ca-i fals cind dupa doua sau trei luni el apare publicat si de Ministeru' de Finante ? Ce sens are sa negi ca unu-i patronu' firmei cind scrie clar intr-o mie de locuri, ca informatie publica, chestia asta ?

E ilogic, ca si cum te-ai apuca sa negi ca Basescu-i chel. Pur si simplu, atit de tare-l urasti pe marinaru' ca nici macar sa recunosti ca e chel nu esti dispus. Nu-i un presedinte bun, nu are politici bune, nu-i cinstit, nu-i destept, nu-i potent, si nici nu-i chel! Si n-are ficat! Uite asa! Am mai discutat de tipul asta de timpenie cu alta ocazie, cind explicam eu mie ca-i o politica proasta sa-l demonizam pe Basescu, ca-l pune in pozitia mult prea comoda de-a dezminti cite ceva din portretul Satanei si-i ajunge, uite, n-are copite, deci liberalii spun prostii. Eu am vorbit, eu am auzit, PNL face succese la 20%.

Revenind la subiect, merita poate studiata putin istoria, cine stie, s-ar putea sa ne lamureasca. S-au mai vazut cazuri. Deci, prin 2005 niste tipi faceau schimburi de software, filme, muzici, chestii de-astea. Pe torrente. Si citiva mai rasariti tineau trackerele. La o astfel de echipa s-a lipit si retardatul nostru, da' nu pentru merite sau intelegeri tehnice. Pur si simplu aducea si el cafele, golea scrumiere, servicii de-astea altfel utile. Si cum oamenii care se pricep la calculatoare si retele tind sa nu prea aiba chef de discutii, a ajuns el sa se maimutareasca pe post de vorbitor al grupului. Logic, daca din sapte oameni sase tac si unu' singur vorbeste, chiar daca vorbeste prostii ziaristii tot pe el il citeaza, ca ce stiu ei ?!

Dupa o vreme, prin 2006 schimbindu-se atmosfera, oamenii care faceau treburile au hotarit ca se lasa, si aia o fost, retardatu' s-o tinut de gherle un an de zile, de radeau si curcile de ce "stiri" putea sa scoata din el. Cea cu studenta care ia zece la licenta pentru ca-i incurcata cu un profesor, cind de fapt se vadeste ca fata saraca isi luase licenta ceva ani inainte de evenimentele astea fericite e doar asa, un exemplu intre multe.

Prin 2007 niste alti oameni s-au apucat de facut o retea de publicitate pentru bloguri. Mai multe echipe s-au tot caznit, in cele din urma le-a iesit un fel de jumatate de ceva, o chestie aproape functionala. Si, sa vezi minune : oamenii cu facutul n-aveau nici timp nici chef de vorbit despre facut, ca ei fiind ocupati cu facutul... In schimb petardeii care nici nu faceau nici nu stiau cum s-ar face aveau o groaza de timp liber si-un chef neostoit de-a vorbi despre. Despre ce ? Ei, nu fiti hateri.

Si iata ca din nou si iarasi retardelu' nostru favorit si-a indeplinit singurul rol de care-i capabil : ala de piarista. Vorbit prostii despre faptele unor alti oameni, care nu-s de fata, si la rigoare nici nu-l prea baga in seama. Dat cu opinia despre chestii pe care nici nu le-a vazut, nici daca i-ar cadea in ciorba nu le-ar recunoaste. Piar frate, ce-i asa de greu de inteles ?!

Parca incep sa se lege firele. Deci, cinci ani de zile bietul copchil si-a construit urmatorul sistem filosofic : cei ce se pricep nu sunt dispusi sa vorbeasca despre asta, si ca atare voi putea si eu sa maninc o paine, vorbind despre chestii la care nu ma pricep, si cu care n-am, de fapt, nici o treaba. Stau putin prin zona, ma dau prieten cu ei, lumea crede ca avem ceva in comun, ca lumea-i proasta, si gata inghetata.

Problemele apar in momentul in care un tip care se chiar pricepe sunteaza in practica teoria asta, apucindu-se sa vorbeasca el asa, singur. Faptu' ca vorbeste mult mai bine decit poate o piarista talentata, darmite una retardata (ceea ce ar cam fi si de asteptat, de altfel, logic judecind) e doar bomboana de pe coliva.

Datorita faptului ca retardatu' si-a investit identitatea in teoria ca cei ce fac nu au chef sa discute despre ce fac, se vede pus in fata unei dileme foarte neplacute : fie accepta ca teoria era gresita, caz in care va trebui sa-si reevalueze odata cu ea si identitatea (bine, si eu ce fac ? pentru ce exist ?), fie neaga evidenta. Daca neaga evidenta, ii revine sa afirme fie ca tipul care vorbeste nu se pricepe de fapt, fie ca tipul se pricepe, dar de fapt nu vorbeste. A doua e chiar absurda, asa ca-i mai ramine prima. Noa ca sa vezi surpriza, este ?

Cam asa ajung oamenii sa vorbeasca si la rigoare sa chiar faca prostii absurde. Un tip, foarte credincios, ajunge el sa constate in practica de zi cu zi ca parca totusi teoria lui despre existenta lui Dumnezeu nu prea se confirma. Rabda cit rabda dupa care se suie pe casa si se tipa in gol. De ce ? Pentru ca daca Dumnezeu exista il va salva. Investitia identitara intr-o teorie pina la urma falsa ajunge sa-i puna viata in pericol.

O buna jumatate dintre violatori, studiata amplu de psihologii interesati, se inscriu cam in urmatorul tipar : barbati marginalizati social, lipsiti de abilitati si capacitati de interactiune, care au despre sine parerea eronata ca sunt foarte atractivi si interesanti pentru sexul opus, opinie in care isi investesc identitatea. In urma unui lant de contraziceri practice in aparenta minore, barbatul se simte pus in fata unei tensiuni identitare, ori re-evaluaza teoria ca are succes la femei ori face rost urgent de niste confirmari practice. Asa ca gabjeste o fata de pe strada, o leaga, eventual o bate bine, o infunda in vre-un portbagaj, dupa care le spune senin politistilor ca fiind foarte potent femeile se dau in vint dupa el, nici vorba de viol.

Morala intregii povesti ar fi ca atentie in ce va investiti identitatea, s-ar putea sa va faca de ris. Asta daca nu va nenoroceste de-a dreptul.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

21 Responses

  1. asa o fi cum zici matale. de'aia-i bine sa n-ai un ego prea umflat. ca sa n-ai subprize.

  2. Devine deviant cand capitalul de imagine format intr-un context sau altul, este confundat cu identitatea ...

  3. imi place cum ai stat sa scrii mia de cuvinte de povesti ca sa exemplifici morala din final. :)

  4. Asa ca gabjeste o fata de pe strada, o leaga, eventual o bate bine, o infunda in vre-un portbagaj, dupa care o duce la beci.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 September 2010

    @F Chestia-i ca-i foarte dificil sa n-ai, el avind proprietatea interesanta ca se umfla fix unde nu te astepti. Ai vazut ma gindesc tipul care-ti explica cu vadita mindrie ca el nu-i infatuat cu sine...

    @Luka D Da. Problema principala e ca-i o solutie foarte comoda la problema altfel dificila a lui "cine sunt".

    @mihai Si fetelor le place, asemanator, altceva.

  6. Stii ceva ... intru pe respectivul blog, incerc sa gasesc ceva care sa-mi starneasca inteligenta, nu gasesc, si las un comentariu din politete, si ... cica sa astept aprobarea divina ... pi bune?!!!

  7. @Luka
    O aprobare la primul comentariu practic si eu pe blog. Nu inteleg chestia cu lasatul comentariilor din politete pe un blog care nu-ti starneste.

  8. Georgeta Pandeleanu - doctor proctolog`s avatar
    8
    Georgeta Pandeleanu - doctor proctolog 
    Tuesday, 7 September 2010

    Eu nu sunt de acord cu certurile și răutățile pe Internet.

    Consider că e loc suficient ca toată lumea să se înțeleagă cu toată lumea și Internetul oferă o piață suficient de bună pentru ca toți să ne înțelegem.

  9. Dr.A Daca mi-as intelege pornirile toate .... :)

  10. Apoi pornirile nu si le intelege decat Dr. Fraud. In schimb tot ce reuseste de trece prin cognitiv si se transforma in lucru mecanic e un proces relativ usor de rationalizat
    Faza cu comentariile din politete, mie imi pare a fi similara sexului sportiv ca disciplina olimpica. :D

  11. Mai intai trecem printr-o disonanta cognitiva usoara cel putin daca e sa ne luam dupa nea Festinger, apoi nah ... le-om si rationaliza ...
    Sex sportiv zici? Apai asta nu-i pornografia?
    Neah ... eu zic mai curand ca tine fix de o falsa stimulare, ce da un fals feedback ... cum de altfel subiectul urmarit adica minunatul sit ce ii apartine minunatului exoftalmic , e o laba trista la picior de lemn.
    Ce s-ar fi facut fara nea Gogu, nu's ... ciup, ciup, ciupercuta ...

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 September 2010

    Primo : Deci dupa cum vedeti m-am intors cu bine dintr-o expetitie in care am fost cam ocupat si n-am avut unde si cind sa ma ocup de blog, da' recumperam, bine ?

    @Luka D Apai acu' logic vorbind, te grabesti undeva ?

    @Georgeta Pandeleanu Georgeta draga, eu nu stiu daca tu realizezi cat amar de win zace in contrastul dintre nume si prima faza, da' vorba-i ca am ris.

    Problema e ca daca ar fi loc suficient atunci ar fi si plicticos. Oamenii nu vor sa traiasca intr-un loc atit de amar de larg incat sa nu se loveasca unul de altul niciodata, de-aia de exemplu la inchisoare este cite-o camera unde-i tine singuri pe aia mai recalcitranti, sa le treaca.

    @Dr.A Pai si ce, nu exista sex sportiv ? Exista.

    @Luka D Nu-i pornografie tucu-ti sufletelu' tau de preacurata.

  13. Expetitie mhm ... nu-mi stimula imaginatia.

    http://www.xvideos.com/video112755/terri_tit_inspection_1

    Da tu, is pe fuga ... parca nu ai stii.

    Daca pornografie nu e apai ce sa fie?

    Ciup ciup ciup ... ciumpercuta ...

  14. Vai de capul meu, am trecut de la zoso la sex sportiv, pornografie si dr. Freud. Totul stropit din abundenta cu mirodenii exotice, cam de cind a intrat pe blog si doamna doctor proctolog, la nr. 8 (comentariul, zic).

    Doamna doctor, daca mai sunteti pe aici, daca tot am ajuns noi sa batem campii despre ceea ce stim mai bine - adica despre sex - o sa am rugamintea sa ne lamuriti si pe noi cu o (tri)dilema: e bun la ceva sexul anal ? Atit la femei cit si la barbati, saru` mina ? Ca se straduie unu` sa ma lamureasca (,) ca de la o virsta e bine sa-mi masez regulat prostata, are sau nu dreptate ?

  15. Apropo despre rezultate financiare, dom` Popescu, am si io niste nelamuriri:
    - Ce reprezinta suita de cifre 22530016 ?
    - De ce mai exista o Polimedie in jud. Timis, aia adevarata, inscrisa la Registrul Comertului ? Pai e frumos sa-ti fure matale investitia identitara, ha ?
    - De ce te ocupai matale cu pescuitul in 2007 ? Ce mama naibii pescuiai in Bega, e peshte acolo ???

    Mai am citeva, stropite din belsug cu cifre, dar vad dublu, cum ziceam, ma opresc aici deocamdata.

  16. Am un link, am un link, pot sa-l las si eu aici???
    http://www.doingbusiness.ro/financial/report/1272740/polimedia-srl/

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 September 2010

    @Luka D Ceea ce-mi aminteste ca-mi uitasem.

    @cucubau Bag sama ca poti. Da' la ce-ti foloseste ?

  18. Mda, cucubau asta a fost mai dur ca mine.

  1. [...] nu conteaza foarte tare. Cat timp un om isi mentine convingerea (ori o convingere oarecare) drept ax central al vietii sale, tot in cercuri fara de speranta si fara de iesire se va invarti, straduindu-se sa-si mentina [...]

  2. [...] a tinut la fraieri, sau ma rog, la ceilalti copii ale caror fantezii despre lume si despre sine fiind construite pe fanteziile astora depindeau de ele. Restul lumii si-a vazut de treaba. [...]

  3. [...] un an repetam o plingere mai veche apropo de ceea ce imi parea atunci explicabil prin simpla stupiditate, E [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.