Inutilitatea autoritatii

Tuesday, 16 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

holera-din-capul-lor

Afisul dinsus, compus in 1832 de catre Comitetul pentru Sanatate Publica al orasului New York glasuieste :

Informare.

Masuri preventive impotriva

HOLEREI!

Publicat din ordinul Comitetului Sanatatii, cu aprobarea Consiliului Medical
------------------------------------------------------
Mincati si beti cu masura!
Evitati legumele crude si fructele necoapte!
Abtineti-va de la a bea APA RECE cind sunteti incalziti, si mai presus de orice de la Tarii Arzatoare, iar daca obisnuinta le-a facut indispensabile, consumati-le in cantitati mult diminuate.

Problema cu aceste recomandari, oferite emfatic cu toata autoritatea precum si cu semnele de exclamare cuvenite (basca sublinieri, litere ingrosate si inclinate dupa nevoi, ca sa va asiste adica slaba capacitate mentala pe drumul dificil dar plin de beneficii al ratiunii) este ca n-au absolut nici o treaba cu realitatea.

Holera nu se transmite prin fructe necoapte mai degraba decit prin fructe coapte, nimeni nu face holera bind apa cind e "incalzit", indiferent cit e ea de rece (tot asa cum nu face nici meningita, nici bronhoelicioza nici cancer ovarian) si alcoolul chiar n-are nici o treaba cu holera, cum nu are cu majoritatea chestiilor cu care diversi oameni "de bine" au incercat sa-l marite de-a lungul timpului.

Pe scurt, acest afis e un exercitiu in "habar n-avem despre ce vorbim, dar iti vom da sfaturi imperative cu toata hotarirea". De ce ? E, uite de-aia, sa ne bagam putin in seama. Sau cu alte cuvinte, de prosti.

E adevarat ca un simbure de adevar tot se gaseste in publicatia respectiva, si anume ca legumele crude pot transmite holera in timp ce legumele gatite nu o pot transmite (in virtutea faptului ca gatitul se face la caldura, care omoara bacilul). Deci, la limita, intre un grup de cioloveci din New York-ul anilor 1830 care respecta cu sfintenie textul recomandarii si un alt grup care nu-l respecta, primii vor suferi statistic vorbind de ceva mai putina holera.

Ceva imi spune ca aceasta situatie nu s-a schimbat cu nimic pina in zilele noastre.

PS. Cineva ar trebui sa scrie o monografie despre toate calomniile asezate in spinarea alcoolului, din timpuri imemoriale si pina astazi. Ba ca duce la "promiscuitate sexuala", el, saracul, care ofera cu generozitate pina si ultimelor hide o sansa la copulatie, ca precum vedeti cauzeaza holera dar si nebunie, priapism cit si impotenta, carii, ca prosteste etcetera etcetera. Cu cita ura l-au tratat, de-a lungul timpului, moralisti de duzina si reformatori sociali de duminica, si cit iubeste si cit ajuta el specia umana... Un scandal si-o nedreptate, ce mai. Vinovatii fara vina cer sa se faca lumina! Aprindeti spirtiera!

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

One Response

  1. [...] Inutilitatea autoritatii [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.