Intimplari amestecate

Monday, 22 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am un cetatean care tine un magazin de pescarie. "Am" in sensul ala etic, mi-e simpatic, merg si cumpar din cind in cind. Tipul e mai in virsta, se tine de negustorie de niste ani de zile, a trecut adica din faza aia prima cu "voi cuceri lumea prin acest magazin" care-i consuma pe pustani, dar n-a naufragiat nici in acreala atit de specifica romanului mediu, perfect inaderent meseriei asteia (precum si multor altora). Isi vede de treaba, cum ar veni, si-n partile astea deja-i suficient ca sa-mi faca pe oricine simpatic.

Pe linga mine si el mai era in magazin un mosnegut, mititel si cam zoios, cu barba alba si doua hirtii de-un leu in mina. Negustorul lucra ceva intr-o lada frigorifica, asa ca am dat buna ziua si gindind ca-si serveste clientul mi-am vazut de vitrine, s-alegem ceva pina o fi rindu' nostru.

El ma intreaba cum mai merge, eu ii zic ca nu ma pling, sunt destui, nu ne-om plinge chiar toti ca unde-ajungem ? Mosnegutul brusc impresionat pina la lacrimi imi spune foarte respectuos ca bine faceti, viata-i frumoasa dar nu-i apreciata. Moment in care ma si loveste un damf care-mi spulbera orice indoiala posibila : traieste pe strazi.

Ei, o fi traind el pe strazi, dar are perfecta dreptate. Este frumoasa si nu-i apreciata. Negustorul si-a ales intre timp ca la o juma' de oca de heringi inghetati intr-o punguta, si pina-i cintarea mosnegelul zice asa, ca intr-o doara, incet-incet ca uite, erau si neinghetati acolo in vitrina. Vinzatorul ii intinde punga, mititelul o ia, da sa dea banii in schimb pe care insa asta i-i refuza, lasa, zice, nu conteaza. Mosnegutul multumeste efuzionat, ne binecuvinteaza lacrimos si se duce-n treaba lui (si nu, nu mirosea a alcool, de ce erati convinsi ca ba da ?)

Pina-mi cintareste slana de somon il intreb dom-le, da' iarasi singur, n-ai noroc de ajutoare nici de-un fel. Imi mai povestise si-n alte dati aventuri de-ale lui cu vinzatoare si vinzatori angajati la lucru, care-n general fie-i generau gauri in gestiune fie-i plecau cu banii, fie amindoua. O fi, n-o fi, greu sa-ti dai seama, pe de-o parte prea regulata e chestia, sa nu gasesti tu un singur om cinstit in ani si ani de zile ? Pe de cealalta parte, cunoscind mintea romanului celui din talpa tarii...

Nu-mi convine, zice, ori ca ma fura ori ca nu-mi vind. Si se apuca sa-mi povesteasca de ultimul, pe care-l si retin, un pustan ca pe la vreo douazeci de ani, brunetel, cu ochi negrii inteligenti, "Neagu, de unde s-o imburdat caru' cu prosti" zice cu obida negustorul meu. Si anume, nu doar ca i-o plecat cu bani din casa, nu doar ca-l cauta politia pentru credite luate de la banci pe care n-are ce sa-i ia, ca "n-are nimic al lui", ci pe deasupra si ca o luat bani imprumut de pe la vecini (?!) cu care s-o facut nevazut, si i-o mai spart si geamurile de ciuda ca l-o dat afara.

Oare ma minte, ma gindesc in forul meu ? Oare chiar am reusit sa ne nenorocim, creind doua clase, una de prosti, cealalta de hoti, inca de la cele mai fragede virste, asa ca in afara de lopata (cu vedere spre televiziune) si politica romanul nu mai are la ce sa aspire ? Oare chiar ne-am facut-o, de n-a mai ramas nimeni inteligent si cinstit cit sa poata functiona afacerile ? Oare toate macrosperantele si macroeforturile noastre, cu politici, cu leul, cu alea sunt absolut degeaba, ca nu-i cine sa faca afaceri in Romania ?

Cunosc multi patroni de magazine, ori prin mall-uri ori prin zone de-astea comerciale mostenite de la Ceausescu, si mai nici unul nu-i dispus sa angajeze vinzatoare altfel decit din familie. Oare o fi fiind nepotismul ? Oare negustorul meu are dreptate ? Oare pustimea chiar fura fara greturi stiind preabine, cum stiu curvele din ghetourile "lumii civilizate" ca oricum n-are cine ce le face, si oricum nu-si va bate nimeni capul cu ei ? Oare e dimpotriva, batrinii incearca sa aplice metode depasite, si cer prea multa supunere si prea multa umilinta unor tipi care, ca orice tineri, s-au nascut nobili si se cred aristocrati ?

Cine stie... dar in tot cazul, venind spre casa cu pestele-n mina si gindurile astea-n cap m-a socat o priveliste cum nu v-ati inchipuit : un cetatean, patronul unui magazin de-ala de nimicuri cu frigidere de bauturi in prispa isi cumparase niste izolir de-ala argintiu si niste banda adeziva de-i zic englejii duct tape si foarte tacticos se apucase de izolat frigiderele. Partea din spate, ma intelegeti voi ? Radiatorul, racirea.

- Ce faci crestine ?
- Ia uite, izolez un pic frigiderele astea ca vine iarna.

E drept. Vine iarna, azi-miine.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

18 Responses

  1. Eu cred ca nu mai exista speranta. Cand lucrezi pe salariu minim pe economie sau la negru pentru unu care te sclavageste 12 ore pe zi si in weekend si nu-ti da nici concedii nici nimic, si stii ca probabil o sa lucrezi asa toata viata, care mai e spilul? Ce-ti ramane sa faci, sa astepti vremuri mai bune? :)

    Si nici scolile astea nu prea de ajuta daca n-ai directie. Stiu tamplari care au terminat dreptul la spiru, absolvente de ASE care lucreaza 12 ore pe zi si in weekend introducand niste date intr-un excel doar ca sa fie date afara peste vreo 3-4 luni cand n-o sa mai fie nevoie de serviciile lor, callcentere si alte mizerii.

  2. Mintenas se fac doi ani de cand taica-mio nu mai poate cu muncile fizice. Om gospodar, are livada de peste 500 de pomi, fanaturi, d'astea. De doi ani de zile le tot spun alor mei sa-si gaseasca un om, sa-l plateasca sa-i duca cu masina incolo si-n coace, sa le curete pomii, sa coseasca iarba, sa le taie lemnele, sa-i faca si carte de munca si sa-i de un salariu ori sa-l placteasca cu ziua, cum o vrea el, numai sa le inlesneasca si lor traiu, ca or tras destul si de techini nu duc lipsa. De doi ani imi zic ai mei ca nu gasesc. Nu gasesc un om care sa vrea cu sapa, coasa, lopata si toporu. Cica ii greu si mai bine fac omii altceva, la oras, ca-i mai lesne si mai bine platit.
    Anu' trecut or facut mere de or rupt, gemeau crengile. Numa pe degeaba le-or vrut omii, ca cica la 20-30 de bani kilogramul, ce osu meu de pretentii sa mai ai.

  3. In conditile in care la piata ajung merele cu 1-2 lei, undeva e o ruptura. Cum mama dracu' sa coste .20 lei per kil strangerea?

  4. dAImon, nu mei, nu strangerea. Ai mei ar fi putut sa vanda merele cu 20-30 de bani/kg (toate deodata, nu la piata, ca al meu ii mandru, nu ti-ar vinde in piata nici daca l-ai omori), daca ar fi platit omi sa le stranga, nu ar fi castigat mai nimic, asa ca le-or dat degeaba, cui o vrut sa-si ia.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 November 2010

    @gheorghe Poate ca. Da' nu pot sa nu observ o chestie relativ simpla : in projects, asa cum se numesc in limba engleza constructiile alea de beton cu "apartamente" de cite 40-50-60 de mp, traiesc oameni si-n California si-n Kentucky si-n Leeds si-n Timisoara.

    Aia din California, Kentucky si Leeds capata cite 500-1000 de $ (sau lire) pe cap de furajata pur si simplu, gratuitati de la stat. Cam juma in cash juma in prestatii (haleu, asistenta medicala scl). Si stau asa pe la colturi incruntati, se holbeaza la trecatori, mai violeaza din ei, dau foc la masini, baga meth si de-alea.

    Aia din Timisoara plivesc gradina de buruieni din fata blocului si pun mina de la mina sa aduca o basculanta de nisip sa se joace copii.

    Speranta asta, e o chestie asa, mica... vaga... frageda. Si a naibii de subiectiva. Pe masura ce asteptarile, pretentiile si aerele tind sa capete forma fizica si concretete cimentata, speranta devine tot mai stravezie. Si reciproc.

    @Florin Corect. Lumea a devenit prea grea pentru umerii plapinzi, de copil, ai adultilor crescuti doar prin inlesniri, din usurinta-n simplificare. Tot asa cum si speranta a devenit un pod prea indepartat pentru contii, ducii si marchizii de Ripa.

    @dAImon Laptele se cumpara de la producator cu 50 de bani si se vinde-n supermarket cu 4 lei. Dupa ce-l boteaza cu apa 3:1.

  6. Gogu SEOistu
    6
    Gogu SEOistu' 
    Tuesday, 23 November 2010

    Nu, din pacate nu exista speranta pentru tara asta. De unde sa se gaseasca oameni carora sa le placa munca, in conditiile in care la televizor si nu numai sunt scosi in fata ca modele de succes doar cei care au dat tunuri statului sau si-au cladit averea pe afaceri necurate? Si cand zicala cu "cine munceste n-are timp sa faca bani" se adevereste pe zi ce trece tot mai mult in jurul nostru?
    Nu stiu care ar fi solutia sa scapam din aceasta mizerie in care s-a ajuns, dar eu simt de multe ori ca m-am saturat si nu mai am putere sa lupt.

  7. Apropos de vanzatori... si eu am auzit la fel. Ca-ti zice unul- ehhh, poate exagereaza. Ca-ti zice si al doilea- o fi fost ala ghinionist. Dar cand majoritatea proprietarilor de magazine si magazinase si chioscuri iti spun acelasi lucru- ca vanzatorii nu-s de incredere- parca ar cam trebui sa-i crezi. Nu stiu care le-or fi motivele - unii spun ca au salarii mici si atunci mai ciupesc si ei cite ceva sa-si completeze veniturile. De fapt, eu cred ca si daca le dai salariu de ministru- "chelea rea", tot asa ramane! Tine de educatie... pina la urma, iar la noi nu se prea pune pret pe educatie.

  8. Stiu si eu ce sa zic, majoritatea magazinelor in care am fost aveau vanzatori angajati, cred ca si voi sunteti in aceeasi situatie. Problema e ca magazinele mici nu au bani sau nu se gandesc sa-si implementeze securitate. Asa si eu daca as fi angajat la o banca si-as avea acces nestingherit, neauditat la baza de date, mi-as cam umple conturile. Si cine n-ar face asta? Stoicismul nu prea mai e la moda in ziua de azi. Deci o camera de luat vederi nu cred ca ar strica, daca situatia e asa de naspa, investitia se recupereaza repede.

    Un factor care cred ca influenteaza e ca in U S and A negrii tragatori de meth care n-au chef sa munceasca pur si simplu nu muncesc, pe cand negrii nostri care n-au chef de munca sunt obligati sa munceasca ca sa traiasca, si daca tot n-au chef, de ce sa nu mai faca si ei un ban necinstit pe ici pe colo.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 November 2010

    @Luisa Sau de atitudinea egalitarda. Cum adica ala-i patron si io-s sluga la el ?! Da' nu se poate!!! Io-s special. Si asa se trezeste romanu' reparind el cu minutele lui "greselile" divinitatii.

    @gheorghe Zau ? Mie mi se pare cam exagerat. Daca-i pina acolo, urmatorul pas logic ar fi sa nu mai vina politia daca-ti sparge unu' casa : trebuia sa-ti faci ziduri mai tari.

    Daca pui cite-o camera de luat vederi in fiecare ungher, cheltuiesti mai mult cu asta decit cu salariatul. Ca sa nu mai pomenim de faptu' ca tre' sa platesti si niste oameni sa se uite la camerele alea, 24/7. Pina la urma o camera de luat vederi e asa, un fel de talisman. De ce-am avea nevoie de talismane, noi suntem prosti ?

    Probabil ca-i fi avind si tu dreptate cu teoria chefului de munca. Greu de zis.

  10. Nu zic ca e 100% eficace, zic doar ca e mai bine decat nimic. Nu trebuie sa te uiti 24/7 si nici nu tre sa umpli magazinu de camere, pui una langa casa de marcat, sa vezi daca baga banii in ea sau pe langa, la iesire, etc. Tii un inventar calumea, si daca ai impresia ca te fura, poate ai si niste dovezi mai vizibile. Teoretic asta ar trebui sa se poata deduce doar din inventar.

    Dupa ce afli ca te fura si ai si dovezi, te duci la politie sau ceva. Sunt aproape sigur ca nimeni cu un IQ care macar se apropie de 100 nu risca un dosar penal pentru cateva mil, mai ales cand ii si dai de inteles ca esti cu ochiu pe el.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 November 2010

    Problema-i alta mei. Relatia dintre patronul de dugheana si vinzatorul din dugheana aia e mult mai apropiata de mariaj, in starea ei naturala, decit de corporatism. Daca-i dai de inteles ca esti cu ochiu' pe el ai pierdut deja lupta. Cam ca si la nevasta la care-i dai de inteles aceeasi chestie.

  12. Mda.

  13. Prin B sunt pline strazile de batrani fara casa, fara nimic. Nu cersesc, doar stau si te privesc nu ostentativ ci umili. Batranii nostrii au ajuns sa taca si sa se stinga fara sa-i stie nimeni.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 25 November 2010

    Litrul zilnic de scuipat in obraz, cum ziceam. Cit de putine iarta timpul...

  15. pai mai dupe 5 ani de headhunting ca in codru cine doreai sa mai ramana la muncit pe bani putini?
    Stii cum a mers treaba cu echipele de munca in constructii? Era o perioada cand se plateau bani buni sa dai ponturi in ce sat neumblat mai sunt baieti in putere ca sa-i racoleze rapid. Forta de munca este acum constienta de propria valoare, afaceristii locali nemaiavand monopolul asupra lor de mult timp.
    Iata de aia nu mai ai pe cine angaja...
    E trist, normal ca-i trist dar asta e situatiunea la momentul actual.
    Si cu o demografie in declin... ce sa mai... ce sa va mai... asta e.
    Oricum in Banat e oarecum bine ca in Moldova prafu si pulberea or mai ramas, sunt sate in care e cate un om la 3 case si aia batrani.
    Problema noastra e demografia in scadere exact in momentul exodului fortei de munca.
    Mai vad pe RTV ca nu sunt locuri de munca... este domle de munca in Romania cat pentru de vo 4 ori populatia. Problema e insa ca nu mai are cine si e un efect de snowballing.
    Guvernu asta a ratat o sansa istorica. Din cauza crizei era posibil sa atraga inapoi o mare parte din forta de munca din europa daca erea ei oleaca mai americani si forward thinking. Si in 2-3 ani ne mai reveneam. Da a dracu ca exact invers fac.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Thursday, 25 November 2010

    Pai tu ce crezi, ca la nivelu' lu' guvernu' nu se aplica ce zici tu din constructii ? Sa vezi pe pustimea talentata din facultati ce spagi se dadeau, tot in vremea aia veche.

    Asa ca de unde guvern, daca noi nici de zugravi nu mai avem material ?

  17. da, nu m-am gandit ca si in esalonul politic e aceeasi situatie. Dadeam ca exemplu de salvaging forta de munca fara pregatire de aia pregatita nici nu mai are rost discutia...

  18. romania inedit`s avatar
    18
    romania inedit 
    Friday, 26 November 2010

    Pai daca se tot dau atatea ajutoare sociale , cine dracu sa mai aiba chef sa munceasca .
    Toate curvele vor sa semene cu Elena Udrea si sa dea lovitura .

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.