Interactiuni online

Wednesday, 01 September, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ca tot avem intre un catraliard si doua infinituri nesfarsite de experti si mai ales experte in social media (majoritatea mai tinere decit cognacul meu favorit) hai sa-i si invatam una-alta. Pina la urma, prostia tineretului e si vina si responsabilitatea adultilor, si-o pata pe obrazul lor.

Deci, pe internet, precum in toate mediile cu abstractizare (adica practic vorbind de la introducerea scrisului incoace) exista doua niveluri de interactiune posibila. Se poate interactiona fie cu textul, fie cu persoana.

Cele doua sunt distincte si nu se confunda. Distinctia intre ele e importanta.

Interactiunile cu persoana sunt chestiile alea cind chicotiti, va dati coate, sorbiti o bere, vomitati unii pe altii, "faceti sex" uneori nimerind chiar si gaura, chestii de-astea. Interactiunile cu persoana se bazeaza pe suportul oferit cu generozitate de fiziologie, si sunt controlate de creierul reptilian, ceea ce explica minunea ca sunteti voi in stare de ele : si-o broasca are partea aia din cortex.

Interactiunile cu textul sunt chestiile alea cind intelegeti ce s-a scris, descompuneti ideile de la incheieturile lor, le comparati cu alternativele, realcatuiti chestia in alti termeni, eventual o testati (ori de-a dreptul practic, ori prin asa zisele experimente mentale), reconstruiti o alcatuire derivata pe care eventual o si expuneti, chestii de-astea. Interactiunile cu textul se bazeaza pe functionarea creierului, zisa in anumite medii si inteligenta (care, chiar daca la limita este tot fiziologie, totusi s-ar gasi o buna traditie intelectuala care sa va nege, in scris si eventual in limba franceza, aceasta abordare pedestra).

Si acum, tinind clar in minte aceste doua categorii, despre care repet si subliniez ca sunt distincte, aveti la dispozitie tot aparatajul teoretic necesar pentru a primi raspuns la cele doua intrebari mai frecvente care va macina creierasele.

Primo. Daca crezi ca-s dobitoc de ce raspunzi la ce scriu eu ?

Pentru ca nu conteaza ce cred eu despre tine pe internet, precum nu conteaza in nici un alt mediu textual. Partea unde cred ca esti prost sau proasta, destept sau desteapta, frumoasa sau hida, mincinos sau curva tine de aia ca ne vedem la cafele, ne tavalim prin dormitoare, ne mirosim prin parcuri, chestii ale interactiunii directe si personale, intre oameni.

Partea la care raspund e textul pe care l-ai produs. Daca textul respectiv, pe puterea lui si fara nici un fel de considerent asupra persoanei emitentului justifica un raspuns, orice raspuns, de la lauda la completa batjocura, are sanse sa-l si primeasca.

Ca atare, a fi dobitoc nu te scuteste si nu te scuza de-a fi citit si eventual chiar si comentat de mine. Uneori am chef sa rad de prosti, si atunci citesc din lista de prosti, pe care-o tin special in acest scop, asa cum altii tin pesti in acvariu. Alteori (ce-i drept mai rar, dar se intampla) iti scapa cu toata prostia cate-o chestie interesanta. Daca si maimutele sunt in stare sa scrie Shakespeare dupa suficiente incercari, e in stare si prostul.

Secundo. Daca ti-s simpatic de ce nu raspunzi la ce scriu eu ?

Pentru ca nu conteaza ce cred eu despre tine pe internet, precum nu conteaza in nici un alt mediu textual. Partea unde cred ca esti prost sau proasta, destept sau desteapta, frumoasa sau hida, mincinos sau curva tine de aia ca ne vedem la cafele, ne tavalim prin dormitoare, ne mirosim prin parcuri, chestii ale interactiunii directe si personale, intre oameni.

Partea la care nu raspund e textul pe care l-ai produs. Daca textul respectiv, pe puterea lui si fara nici un fel de considerent asupra persoanei emitentului nu justifica raspuns, orice raspuns, de la lauda la completa batjocura, n-are sanse sa-l si primeasca.

Ca atare, a-mi fi simpatic nu-ti garanteaza ca te-oi citi, si eventual chiar si comenta. Sunt destui oameni agreabili care nu-s capabili sa produca text nici cit sa tiparesti pe hartie igienica. Nu-i un capat de tara, nu-i obligatoriu sa le faci pe toate cum nu-i obligatoriu sa fumezi daca bei sau sa dansezi daca asculti muzica.

Tot pe baza acestei distinctii simple puteti trage cateva invataturi care, aplicate cu osirdie, v-ar transforma blogurile din entitatile perfect neglijabile de astazi in niste chestii interesante. Ca de exemplu, nu raspundeti in virtutea faptului ca vi-e simpatica persoana autorului. Ati produs deja zeci, sute, milioane de articole bazate pe metoda asta si n-au interesat pe absolut nimeni. Subiectul se simte flatat doua zile si uita-n a treia, dupa care nerecunostinta lui va supara-n a cincea si il injurati in a sasea, dupa care va impacati in a saptea si reluati asta in fiecare saptamana. E irelevant pentru absolut toata lumea, asa ceva nu constituie o "comunitate" cum nu constituie o "*sfera" cum nu constituie nimic altceva decit o adunatura de copii timpiti.

Tot de asemenea, puteti inceta cu agitatiile despre "socializare". Socializarea n-are nici o legatura cu internetul. Valoarea principala si cea mai importanta caracteristica a internetului e ca permite comunicarea peste granitele impuse de geografie. Aiurelile pseudo-comunitarde pe care le practicati dovedesc ca n-ati inteles inca lucruri fundamentale despre functionarea si utilitatea instrumentului pe care pretindeti ca-l folositi, si-n fapt il folositi cum l-ar folosi si niste maimute. (Da, e drept, nu voi ati inventat prostia asta, ati preluat-o de la niste alti idioti cu zece ani mai in varsta biologic si totusi inexplicabil ramasi tot in gimnaziu cu intelectul. Dar totusi.)

Cheia succesului, in orice domeniu, este sa lucrezi cu tinta. Tinta inseamna definitii clare si executii disciplinate. Lectie pe care v-o predau de iata, in curind vor fi doi ani de zile, si pe care va straduiti sa v-o insusiti in efecte. E stupid, nu veti putea niciodata sa va insusiti efectele. Incepeti direct de la cauze, ala-i smenul.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

12 Responses

  1. nu si nu incetam, mai nene. socializare inseamna mult din internet, precum si o parte din socializare inseamna deja internet. daca nu credeai chestiile astea, atunci ce e cu dating, ha? :P

    eu zic ca e foarte misto sa socializezi prin internet si mai ales pe fb. se ajunge si la face2face destul de repede si chiar la d2d. :D

    in rest nu ma pot pronunta. eu raspund la ce observ ca imi e adresat, indiferent daca mi-e simpatica sau nu persoana. e drept ca de cele mai multe ori inveti mai mult daca nu iti e simpatica persoana careia ii raspunzi.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 1 September 2010

    Apai in principiu poti zice si ca mircu' si mesu' s tot de pe internet si ele, si deci sa punem la socoteala si masuitorii-n liste. Ce, unu' care trimite poze funny forward nu creeaza si el continut online ?

    Io zic ca nu. Adica, recunosc ca la limita e si ala tot biti, tot online. Da'...

  3. Frumos ar fi sa-mi platesti drepturi de autor. E clar ca ai scris acest articol dupa discutiile cu mine din ultimele zile.

    PS: Ai scris atitea lucruri care se bat cap in cap in acest text ca, uite, mi-a stat mincarea in gat. Dracu` m-a pus sa te citesc in pauza de masa ? Dar textul sta frumos acolo, in notepad. Vine ea si analiza pe text, rabdarica.

  4. Mihai mie imi pare dintr-un unghi, desocializare ce se intampla via internet, dar este parerea mea :)

  5. @Luka

    as numi-o si eu desocializare, daca nu ar fi cu finalitate! da' la mine se intampla. cand nu o sa se mai intample, o sa o numesc si eu desocializare!

  6. deci ai LISTA cu prosti pe tuiter ?

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 1 September 2010

    @Luka D Mai ales asa cum se practica ea in "social media".

    @Mihai Tocmai aia-i cheia problemei. Daca-ti iese, apoi atunci e clar si indiscutabil ca tu faci cu totul si cu totul altceva decat fac astia de care zic io.

    @Dr.A Da' ce, numa' pe tuiter ie voie ?! Am un flatfile, ca inca n-am ajuns la nivelu' de dezvoltare mentala sa tin in sql.

  8. deci pe cand un blogtweetmeet sau ceva?

  9. @Mihai Parerea mea e ca, finalitatea aia de care zici tu, face parte din resocializare, numai ca resocializarea nu o faci pe plan virtual ci pe plan real, anterior facuta desocializarii pe acel plan real.
    Sunt doua planuri diferite pe care foarte clar le-a expus Mircea mai sus.

    @Mircea Daca e sa te iei dupa criteriile social media, apai eu-s sociopata :)))

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 1 September 2010

    @F Pe maine.

    @Luka D Pe de alta parte, si daca nu te iei dupa criteriile social media, tu tot sociopata esti :D

  11. Nu te intreb pe ce iti bazezi opinia fiindca-mi suna a momeala ... si nu miros urmatoarea miscare :P

  12. Care-i cheia succesului ?

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.