Inconturnabilul atu al Internetului

Sunday, 10 October, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Dincolo de faptul ca aveti ocazia sa invatati cuvinte noi, vreau sa zic (si oricum asta-i mai degraba meritul Trilemei decit al Internetului in general).

Discutam cu un tip pentru a mia oara discutia aia cu "chestiile din online nu au valoare pentru ca am hotarit eu sa decid ca doar obiectele materiale au valoare nananananananuaudcezicitulalalalala". Ati purtat-o si dumneavoastra cu siguranta, e plina lumea de decisi de-astia ante res.

Ei bine, problema cu teoria asta ca obiectele materiale ar avea un avantaj valoric asupra obiectelor virtuale in virtutea materialitatii lor nu-i suficient tratata explicind pur si simplu ca nu exista nici un fel de avantaj, si cele doua sunt in principiu egale, tot ce conteaza sunt preferintele consumatorilor. Nici vorba de asa ceva. Obiectele materiale au de fapt un dezavantaj in virtutea materialitatii lor, si inca un dezavantaj foarte marcat.

Ideea nu e deloc noua, v-o pot cita de la introducatorul ei in cultura pop (Your house is just a pile of stuff with a cover on it) sau in varianta ceva mai recenta si mai pedestra a unui geek mai rasarit. Asta ca sa nu va duc iarasi la greci.

Carlin e intraductibil, iar de proza lui Graham mi-e lene, asa ca sa procedam prin selectie :

I now actively avoid stuff. If I want to spend money on some kind of treat, I'll take services over goods any day.

Adica, "la ora actuala evit intentionat obiectele. Daca vreau sa cheltuiesc bani pe ceva placut, prefer oricind serviciile bunurilor."

Every thing you own takes energy away from you.

Ia uite ce bine se potriveste cu inchipuirile mele.

Vedeti voi, dragii mosului, un cont de facebook nu trebuie sters de praf. Niciodata. Spre deosebire de orice bibelou. Un blog nu trebuie ferit cu grija sa nu intre in tine un bou beat si sa ti-l pateze cu vin rosu. Spre deosebire de orice rochie. Masina, pe linga rate, care inseamna capital plus dobinzi, mai trebuie si spalata. Mai trebuie si dusa-n revizie. Mai trebuie si vizitata in toiul noptii cind i se face dor de tine si incepe sa piuie, ca n-are somn.

Toate obiectele materiale costa timp, consuma atentie, ocupa spatiu. Materialitatea aduce numai dezavantaje. Sigur, exista citeva (foarte putine) obiecte a caror materialitate e intrinsec necesara functiei lor. Dar acelea sunt foarte putine. Un mijloc de transport imaterial, care pur si simplu va transfera instantaneu la destinatie ar fi o imbunatatire neta fata de masina de azi. Un pat imaterial pare absurd la prima vedere, pina realizati ca el ar putea foarte bine sa fie un cimp magnetic. Adica, oricit de dur sau de pufos doriti sa-l reglati, capabil sa va legene fara uzura si incapabil sa absoarba praful sau sa se pateze daca partenera atinge asa niste culmi orgasmice ca-si pierde controlul vezicii. Majoritatea obiectelor materiale ar fi de fapt mult mai bune daca n-ar fi materiale.

Deci, data viitoare cind un tip foarte destept, atita doar ca ramas cu desteptaciunea lui in evul mediu, pe cind obiectele erau rare si prin aceea valoroase se apuca sa va expuna religia lui (ca gindire rationala nu-i) despre cum "chestiile astea" de pe Internet nu au si nici nu pot avea o valoare pentru ca nu-s "obiecte" (prin care vrea sa spuna ca nu-s materiale), nu va obositi sa-i atrageti atentia ca in raport cu valoarea unui ceva calitati arbitrar alese sunt perfect irelevante, si "pozitia" lui e echivalenta cu a spune ca lamiile sunt mai valoroase decit prunele pentru ca lamaile sunt galbene.

Nu va obositi nici sa-i atrageti atentia ca intre ceva ce te poate omori accidental, de exemplu cazind pe tine, si de alt exemplu luind foc, si de-un al treilea exemplu emanind incet chimicale care mai de care mai toxice (apropo, stiti cam ce poate face un pix intr-un uragan din capatina primatei medii ?) si ceva ce nu te poate omori accidental parca totusi mai interesant e cel din urma. N-are rost nici sa-i spuneti ca intre niste discuri care curg precum orice pasta si niste flac-uri care ramin vesnic egale cu sine, ca numere ce si sunt parca mai de incredere sunt ultimele. Nu va chinuiti sa explicati ca-i parca mai bine sa folosesti un telefon cu baterie decit unul de-ala cu manivela.

N-are rost. Mai devreme sau mai tirziu anul 2010 ajunge la fiecare.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

11 Responses

 1. da' ce-s cu butoanele alea virtuale pe fain? parca ziceai ca tu nu concepi asa ceva si ca nu ti se par utile acele widgeturi si ca nu le-ai implementa vreodata? :))

 2. si notebook-ul trebuie sters de praf...

 3. Mircea Popescu`s avatar
  3
  Mircea Popescu 
  Sunday, 10 October 2010

  @Mihai Quote me! :D

  @i4ever Pai din pacate da, ca n-avem acces la lumea virtuala imediat, ci doar prin medierea obiectelor. Inca.

 4. hahah, ar trebui sa platesc ca sa te pot cita. :D las ca o sa caut maine, desi nu mai stiu articolul. nu erai asa de vehement, dar declarai clar ca acele butoane sunt inutile.

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Sunday, 10 October 2010

  Dar pe blog sau pe un site mei, ca nu-i exact totuna.

  Uite de exemplu eu stiu un tip care o declarat ca masinariile de bucatarie sunt inutile si se poate face totul in bucatarie cu mina. Doar ca avea tipul ala si-un restaurant, si acolo folosea diverse masini la greu. Ma-ntelegi.

 6. Loool, şi mamă-mamă :))
  E distractiv să vă citesc, pe cuvânt. Culmea este că din treaba asta, cearta sau schimbul de idei dintre doi bloggeri, e prima oară când ajung la concluzia că se poate învăţa ceva.
  Bravo, măi, voi sunteţi relevanţi şi la mânie :))

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Sunday, 10 October 2010

  Hehehe.

  In general zic ca-i bine. Da' sincer acu', nu cred ca suntem suparati. Cel putin io.

 8. Asta ma duce cu gandul la discutia cu artifactul.

 9. deci stai ca nam inteles, un blog nu tre ferit sa nuti intre niciun troll pe el, sau ce vrei sa zici acolo?

 10. Mircea Popescu`s avatar
  10
  Mircea Popescu 
  Monday, 11 October 2010

  Noteaza ca n-am vorbit de aparat masina de furat, si in general obiecte materiale de dorintele, interesele si actiunile celorlalti oameni. Ca o paranteza, principalul motiv pentru care aurul e o investitie proasta e ca nu poate fi pastrat pur si simplu, are nevoie de seif si paza, care-l rontaie incet incet.

  Spre deosebire de obiectele materiale, care colaboreaza binevoitoare cu hotul, blogul tinde sa se apere singur de troli, precum si de prosti, si asa mai departe. Sigur, e bine sa-l ajuti, dar in general daca ai de facut mai mult de jumatate din munca respectiva e semn ca insisti intr-o directie gresita, ala nu vroia sa-ti fure masina, ci sa ti-o spele.

 1. Inconturnabilul atu al Internetului pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

  obiecte materiale versus obiecte virtuale?...

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.