Imaginarium

Tuesday, 23 February, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ieri fiind in bani, ca mi-o intrat dividendele de mogul pe cardu' de la CEC, si respectiv din dorinta de-a impresiona o domnisoara am inchiriat un intreg cinematograf ca de fo' mie de locuri doar pentru uzul nostru propriu si personal.

dr_parnassus_3

Nici n-o fo scump, cel putin nu din punctul meu de vedere, da' in chestii de-astea cu bani nu se stie niciodata. Si daca tot aveam cinematograful la dispozitie, am zis ca pe langa sexu' oral sa vedem si-un film. Si-am vazut The Imaginarium of Doctor Parnassus, un film de Terry Gilliam, scris de el impreuna cu Charles McKeown.

Johnny Depp, Heath Ledger, Colin Farrell si Jude Law joaca toti acelasi rol, construind un personaj colectiv mai degraba confuz si neurmaribil.

dr_parnassus_2

Lily Cole, adica gagica din imagine, nu-i de fapt actrita, ci ceva model de fo' 19-20 de ani la vremea filmarii. Nu poti spune ca joaca mai mult decat bucata medie de scandura, dar nici nu conteaza asa mult, rolul ei nu-i sa joace, rolul ei e sa faca mutra aia extraterestra care pare coborata dintr-o vedenie de-a lui H Bosch. Rol de care se achita exemplar.

Iar Gilliam e pur si simplu un geniu. Fara alte discutii, in sensul si in masura in care Dali e un geniu, Gilliam e un geniu. Faceti-i omului o statuie odata, o merita. Daca despre Brasil se mai puteau ridica obiectii, ca vai dar e prea cu tendenta, estetii cei mai rafinati puteau inca stramba din nas la atari ingalari ale artei in politic (strict pentru ca nu se faceau in directia socialist-acceptabila, nu de altceva), cu Imaginariumul si aceasta ultima posibilitate de scliviseala cade, se topeste si dispare.

Filmul are efecte vizuale perfect comparabile, din punct de vedere tehnic, cu orice mult trambitate super-productii de Hollywood. Atat ca omul a avut inteligenta sa astepte 2-3-5 ani, pana cand tehnologia a devenit accesibila, disperatii care nu mai stiu cum sa cheltuie banii pe "production values" imaginare s-au mutat in alte pajisti (filme 3d, auzi colo) si tehnologia poate in sfarsit fi folosita cu cap, iara nu dupa principiul "cat mai mult zahar". Pentru ca o prajitura compusa din 99 de grame zahar din suta nu-i de fapt o prajitura, ci o bucata de zahar candel (care, sa va atrag atentia, are proprietatea ca nu mucezeste niciodata, ca nimic pe lume n-o poate digera).

Arta combinarii, stiinta de-a face ciorba, folosind ce are la dispozitie, o copila de curand iesita din pubertate, un actor care se sinucide la jumatatea filmarilor (eveniment care adesea inseamna si sfarsitul unui proiect cinematografic), camere si calculatoare, mirosuri si cuvinte este indiscutabil in buzunarul traznitului scriitor al Mønti Pythøn ik den Høli Gräilen. Si daca pe-atunci se mai putea ridica obiectia ca-s "filme studentesti", si n-au "production values" (iarasi!?), s-a terminat si cu asta.

Pe scurt, zic ca mi-a meritat cu asupra de masura investitia de-a inchiria ditai cinematograful special pentru a vedea filmul asta. Dumneavoastra probabil puteti scapa mai ieftin, in care caz nu vad ce scuze ati mai putea invoca.

Vizionare placuta. Si nu uitati statuia.

Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

36 Responses

  1. Ce tampenie. In loc sa ne spui toate chestile astea despre film care oricum nu intereseaza pe nimeni mai bine spunene ceva interesant cum a fost oralu cat costa si carei numaru de telefon.

  2. Pentru ca oricat ar fi costat,dadatroll e aici sa-ti spuna ca el ar fi prestat mai ieftin.

  3. Pai si cine facea galagie si glume proaste? E atat de aiurea sa fii singur .. ce farmec are sa te uiti la film si sa fii atent?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 February 2010

    @Ionut Sincer sa fiu, mie mi-a chiar facut placere linistea.

    Da' vad ca dadatroll&lexy sunt gata cu recuperarile in ce priveste, asa ca nu-i totul pierdut.

  5. perfect de-acord, pentru ca din absolut pura intamplare se gepassierte ca-l vazui si eu mai deunazi

  6. cine-ar fi crezut ca poti fi atât de romantic??

    (adica, vorba vine, daca n-ai fi mentionat banii, dividende, chestii, scump/ieftin...dar e un inceput, Romeo! ;p )

  7. i-auzi la el, a luat caimacul! eu in Aprilie fac un an de cand nu l-am mai luat. cica masuri anticriza!

    bine ca am pamanturi ca altfel imi bagam ceva in firma!

  8. Dupa forma salii ... Cinema Studio? Cat a fost inchirierea salii?

    Bagat movie la download, vedem dup-aia daca merita la cineva :D

  9. Faina recenzie si fain film. Dar nu-mi place ca nu-ti place de Lily Cole. Pff, weirdo.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 February 2010

    @fcbl Si bine-ai facut :)

    @kokofifi Dragostea tot cere de mancare, fifo draga. Cat despre mine, ma gasesc multilateral dezvoltat, ca sa stii :D

    @Anihilator Poti sa ingrasi in mod natural pamanturile alea :p

    @dAImon Iote cine cunoaste Cimisoara...

    @fleurdulys Da-mi place, nu zic, e faina, da nu-i de vorbit, e de facut alea pe intuneric fata.

  11. No, de cand visez eu sa-i fac respectivului domn (unul dintre ei, ca se mai schimba) sex oral intr-un cinema. Iertata sa-mi fie lipsa aprecierii pentru experienta matale, care sunt sigura ca a fost orgasmica, cel putin din punctul tau de vedere...dar care mai e farmecul si cum mai poti savura experienta daca nu stai cu nodul in gat ca te vede cineva, ca intra cineva, daca nu-i indesi capul donsoarei la primul fashait auzit, daca nu stai in locurile din spate si nu te poti pierde total in placere pentru ca trebuie sa-i supraveghezi pe cei din fatza?

    nu stiu, zic si eu. Care-i diferenta intre a o face acasa, in timp ce te uiti la film, si la cinematograf? ca-i sonorul mai tare? ca stii sigur ca dupa perdea se uita casierita si doamna care rupe biletele? Neah, eu o s-o fac intr-un cinematograf cu oameni, asa cum trebe sa se faca. Sa lesine ala pe scaun (asta daca-i mai pudic).

    in alta ordine de idei, ia nu te mai lauda cu banii matale.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 24 February 2010

    Pfoai Narciso, da' cu-ai cui voiesti sa ma laud ?

    Cat ce priveste farmecul scl, sa-ti atrag spre atentie urmatorul pasaj : "Il semble que la perfection soit atteinte non quand il n'y a plus rien à ajouter, mais quand il n'y a plus rien à retrancher." Sigur, pentru o tanara domnita la inceputul carierei ei de prestatii-n public asa ceva poate parea absurd, dar pe masura ce viata se stinge, si firicelele de nisip sunt mai numeroase-n sticla memoriei decat a asteptarii, pe oameni ii apuca rafinamente de-astea bizare.

  13. Bun, tot vreau sa-l vad de vreo doua luni. Dupa Tideland, am devenit dedicated Gilliam fan :P

  14. Porcul de York`s avatar
    14
    Porcul de York 
    Wednesday, 24 February 2010

    Sa inchiriezi un cinematograf in asemenea vremuri vitrege, nu-i ceva atat de extraterestru (pentru Romania zic). Yo cred ca-i mai greu sa inchiriezi un non stop de la coltul unei strazi circulate. Asta da provocare. Ce zici ? :D Tot n-am fost rau ? Da' ..e bine.. Da' daca-ti plac filme de-astea intortochiate si psihedelice, eu as indrazni sa te intreb daca ai vazut "The fountain", daca ti-a placut si cum l-a inteles lumea de pe aici daca l-a vazut. Numai daca imi e permis, caci e un fel de topic si asta-i blogul tau. O zi buna !

  15. da' cine-o zis vorbele-alea frantuzite despre perfectiune?

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 24 February 2010

    @krossfire Sa-mi spui cum iti pare.

    @Porcul de York Lol da' ce, e pe provocari ?

    N-am vazut The Fountain, da' poate intr-o zi.

    @grid Antoine Jean-Baptiste Marie Roger de Saint-Exupery

  17. imi pare ca domnu' ala cu nume fudul are biztos rezon. apoi vad ca n-o zburat dejaba.

    perfectiunea-i coana mare
    nume nu poarta, ca n-are,
    dara si de-ar capata
    tot fara de nume-ar sta.

    ca-i golasa fara nume
    si straina de-asta lume
    nimanui nu i-o pasa
    si de ea nu s-o lasa.

    straiele i-s cam prea multe
    formele sa i le-asculte
    cum framanta pielea nuda
    asta frumusete cruda.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 February 2010

    Ohoho! I-a ta ? Ca acusica ma faci de rusine cu toate creatiile mele poetristice despre care io chiar credeam ca-s bune.

  19. normal ca-i a mea. e facuta dupa vorbele lu' musiu exupery :)

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 February 2010

    Mnoa, pai sa-ti traeasca.

  21. Am aşteptat The Imaginarium o perioada lungă. Incontestabil Gilliam rămâne un geniu. Însă Imaginarium.ul m.a lăsat cu buza umflată. Ceva nu a rimat, poate prea multe efecte, nu mi.a mai lăsat loc de nicio imaginaţie proprie, măcar cu un mic detaliu să vin şi eu. Un alt film pe care nu l.am aşteptat dar mi.a dat totul şi mi.a zbărlit totul a fost Lovely Bones.ul lui Jackson. Nu mi.a plăcut Jackson cu trilogia lui şi nu că aş fi eu un Gigel contra, m.a prins greu. I.am văzut trilogia, cu un simt deschis deja când aproape nu mai era la modă. Însă Lovely Bones a fost absolut genial. Nu îl pot descrie. Aşa că anul trecut pt mine pe locul 1 a fost Jackson în defavoarea lui Gilliam. Ete un film de văzut azi Angel.A al lui Besson. E mai adânc decât pare şi nu rămâi doar cu un zâmbet după vizionarea lui. Hai să vă înşir tot topul meu de filme :)) Şi categoric pt o zi ca asta Ratcatcher şi de ce nu 11:14. Sau poate un Jamursch No limits, no control. Sau poate A driver for Vera, sau poate Dekalog, sau Ashes and Snow. Hai mai bine plec. :d

  22. @Porcul . . . The Fountain e un film de "măcinat" mult ca multe filme d.ale lui Arofnosky. Aminteşte.ţi PI sau Reqviem for a dream. Face o echipa excelentă cu Clint Mansell. Mansell cu muzica lui îi cam tine ironul şi o face bine. L.a trădat anul trecut pentru Moon. The Fountain este singurul film care din punctul meu de vedere face Solaris.ul să pară o joacă de copii. Îl umileşte de.a dreptul şi nu vorbesc de tehnică aici în ale imaginii şi alte accesorii de.ale timpului ăstuia în care trăim. The Fountain este o poveste de dragoste, şi dacă te uiţi la filmul asta şi nu crezi în aşa ceva apăi începi să ai îndoieli. Povestea este întărită de planurile multiple pe care se desfăşoară. La sfârşit ai senzaţia că a murit însasi iubirea, şi perechea de altfel filmul se mai numeşte The Last Man. Aş putea scrie mai grupat şi mai concluziv dacă nu m.ar bate aşa.zişii clienţi la cap.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 February 2010

    Apoi da-o-n traznet, practic aia revine la a-i reprosa c-a facut un film prea bun lol. Da' n-am vazut mai multe din lista ta de-acolo, se noteaza.

    (Isonul, tu :p)

  24. Eram sigură că mă arzi la iron. Notează.le, ti.am spus că doar la filme mă pricep. Mirceo, tu îmi porţi ghinion în dragoste, toţi bărbaţii "mei" (pe modulul femeia mea) îmi devin stalkeri, real sau internetic. Mă fac măicuţă şi mă apuc să joc barbut.
    Semnat, urmăritoarea ta în devenire fosta şi viitoare măicuţă barbugie. La noapte beau. Îmi face careva cinste? Că mie CEC.ul mi.a blocat banii.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 February 2010

    Ti-as face, da' eu nu incap in CEC sa-mi scot banii...

  26. Pretexte . . . pretexte . . . plus mie îmi trebuie cineva, aici aproape, că singură nu beau. Tu poţi să.mi faci altceva. Spre exemplu să.mi dai ghidul agăţamentelor pe internet. Da?

  27. Servus
    Ciudat film... Ar trebui vazut de fo' două ori ;) Nu ştiu dacă m-aş înhăma şi nici nu a luat Oscaru', doar fo' două nominalizări... Mda... distribuţie de primă mînă... Da' domnişoara ce-o zîs? :)
    Toate cele bune!

  28. Daca ne ziceai si cat ai platit pt cinematograf erai bait de baiat.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 November 2010

    Pai cat sa fi fost, vreo 10 lei, 12 lei, asa ceva. Ieftin ca braga.

  1. Imaginarium - Mircea Popescu...

    za imaginarium of doctor parnassus cu secs candel si zahar oral...

  2. [...] e un fel de versiune anterioara si mai reusita a Imaginariumului lui Terry [...]

  3. [...] (care cu siguranta va urma, ca n-are cum sa nu urmeze, dupa asa masive prefaceri sociale), de la Imaginarium la Elephant toata lumea (care conteaza) incearca sa raspunda exact la aceasta intrebare : oare se [...]

  4. [...] lu' Freiherr Munchauseni ii un film din suita de obsesii ale lui Gilliam (Imaginarium, Superpreimaginarium, ati vazut Brazil apropo ?). Nu putem zice ca-i la fel de bun ca celelalte, [...]

  5. [...] the easy excuse of blaming the stateii nor does it take refuge in pure absurdist estetism (Imaginarium) but moreover confronts the direct, uncomfortable, odorous elephant in the room : you. You stink. [...]

  6. [...] mean like this ? At the entrance, father and I greeted Jack Ross, the son of Gary [...]

  7. [...] recompiled, with the millitant idiocy (ie, "feminism") tuned down and a lot of Terry Gilliam-esque imaginarium and super-magical-realism baked in and liberaly sprinkled [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.