Guvernul rezolva probleme

Sunday, 26 September, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

"We have taken a strategic decision not to have our primary regulator, the government, also be a partner in our bank," said William Chase Jr., CEO of Triumph Bank in Memphis.

Adica, "am luat decizia strategica de-a nu face din principala autoritate care ne supravegheaza, guvernul, un partener in banca noastra", a declarat William Chase Jr., Director executiv al bancii Triumph din Memphis, Louisiana.

Cum adica ?

Pai, acum niste luni, pentru a combate o problema definita ca "inghetarea creditarii economiei", guvernul lui Obama (care o fi el nominal Presedinte al tarii, dar in practica e doar prim-ministru, SUA neavind un presedinte nominal [rolul lui fiind oarecum impartit intre vicepresedinte {partea decorativa} si secretarul de stat {partea diplomatica}]) a introdus un program de refinantare/recapitalizare a bancilor, numit TARP.

Bancile s-au haladit sa se infiga, dupa care au descoperit ca a lua banii guvernului nu-i neaparat cel mai inteligent lucru pe care l-au facut in ultimii cinci ani, in conditiile in care astia cinci ani n-au fost chiar asa de plini de decizii inteligente. Pentru ca la scurta vreme noul lor partener, care intr-adevar se intimpla ca-i si autoritatea de le da legi s-a haladit reciproc, cu niste reguli de tot hazul. De exemplu, le-a pus plafoane la salariile pe care le pot plati angajatilor, ceea ce-i stupid da' am mai zis. De alt exemplu le-a pus plafoane dividendelor care pot fi platite proprietarilor, ceea ce-i inca si mai stupid, daca va ginditi putin la soarta prapaditilor care au ramas cu Flanco, Leonardo etcetera in mina. Deci, nici dividende nu vor mai primi, nici proprietatea nu li se mai asigura, stocks are for suckers de-acum.

Dupa aceste fantastice succese in construirea socialismului s-a descoperit, cautindu-se structura economiei pe la cusaturi, ca dincolo de institutiile financiare care monetizeaza datoriile fiscale (ca sa intelegeti cum functioneaza economia SUA la ora actuala : ministerul de finante emite bonuri de tezaur, bancile "private" aflate in proprietatea guvernului SUA cumpara bonurile de tezaur, pe care le depune la Banca Centrala, care le da in schimb bani proaspat tipariti, cu care...) mai exista si alte institutii financiare, care se chiar ocupa cu creditarea economiei reale. Bancile "mici", numite astfel pentru a le deosebi de bancile "prea mari pentru a da faliment".

Si in acelasi timp s-a descoperit ca apetitul pentru creditare, masurat prin creditele net acordate s-a diminuat ceva de speriat, intre 95 si 99% fata de 2005, functie de cum masori. Si aici intervine o chestie cu adevarat notabila. Deci, in realitate, creditarea s-a prabusit pentru ca oamenii nu mai vor sa ia credite.

Chase said the bank already has enough capital to meet the paltry demand for loans. "Our business customers are mired in uncertainty and are reluctant to invest in their businesses," Chase said.

Ninety-one percent of small business owners surveyed in August by the National Federation of Independent Business (NFIB) said all their credit needs were met. Only 4 percent cited a lack of financing as their top business problem. Plans for capital spending were at a 35-year low.

Asta inseamna ca dupa parerea clientilor, banca are arhisuficient capital pentru a-i finanta, ca au probleme cu nesiguranta viitorului si nu tin sa investeasca in propriile afaceri. Nouazeci si unu la suta dintre proprietarii de mici afaceri care-au raspuns unui chestionat in August (organizat de Federatia Nationala a Afacerilor Independente) au declarat ca toaste nevoile lor de creditare sunt satisfacute si doar 4% au acuzat o lipsa de capital. In plus, investitiile planificate erau la cel mai jos nivel din 1975 (mijlocul crizei petrolului, mult mai serioasa la ei decit la noi).

Si din Washington se vede ca a scazut masiv creditarea economiei reale, dar se intelege ca asta-i din cauza ca bancile nu ofera credite. Vedeti dumneavoastra, pentru gindirea birocratului, pentru intelegerea statului, daca nu se face inseamna ca nu se poate. "Nu se vrea" nu exista in vocabularul, precum nici nu exista in orizontul de reprezentari al unui birocrat, pentru ca pur si simplu nu are niciodata ocazia sa se intilneasca cu asa ceva. Munca lui evolueaza din trebuie in trebuie, si optiunea, vointa, libera-initiativa nu sunt chestii care-i intra in spatiul vizual.

Ca atare, daca a scazut creditarea e neaparat si necesar pentru ca bancile nu crediteaza, si nu poate nici intr-un caz sa fie pentru ca oamenii nu iau credite. Teorie perfect eronata, dar care-i foarte usor de confirmat in practica.

Sigur, nu confirmata cu adevarat, doar aparent, dar se poate face. Anume, daca te apuci sa dai bani gratis, sigur ca se vor gasi aia care sa-i si ia. Problema este ca aia nu vor fi oameni de afaceri, ci vor fi tot aceiasi negrii timpiti si iresponsabili din care se trage si Obama. Vor fi matusa-sa, muierea aia proasta care explica cum "e normal sa primeasca casa pe gratis, doara America e o tara libera".

Si iata cum administratia unui individ care ar fi fost mai util tarii lucrind la cules bumbac cu urme de bici pe spinare decit maimutarindu-se in costume de haine care in mod vadit nu i se potrivesc se apuca sa faca cel mai absurd lucru din cite se pot imagina : incearca sa iasa dintr-o criza generata de indisciplina financiara... fortind indisciplina financiara.

Sigur ca bancile vor acorda credite "micilor intreprinderi", daca le obligi, prin institutiile de reglementare. Dupa care sigur ca vor da faliment, cind se descopera ca aia de fapt nu erau patroni, si chestiile pe care le faceau ei nu erau "mici intreprinderi", ci erau niste tiriie briu cu idei despre alba-neagra, un fel de antreprenori onlain romani. E plina lumea de prosti, n-avem noi exclusivitate, se gasesc si-n SU macar una-doua sute de milioane.

Asta-i marele risc, daca te apuci sa inlocuiesti legea naturala si regulile normale cu pseudo-reguli obtii maimutoi ca Barack Obama care cica au facut scoala, da' ciuciu ca el de fapt s-o calificat ca-i un arab negru sarac, si regula zice ca tre' sa ai si arabi, si negrii, si saraci in fiecare clasa. E, daca doriti, tiganul ala de 20 de ani in clasa a 10-a care nu invata si nici nu-i dat afara ca vai, da' tre' sa i se asigure o sansa. Si odata ce te apuci sa-i asiguri tu lui o sansa, in loc sa-si asigure el siesi, sigur ca va trebui sa-i tot asiguri. Intrebati-l numai pe Marian Stavaroiu, acest avatar al prostiei universale cum merge treaba asta, ca va explica el. Sau daca nu, intrebati orice alt prost, ca-s vorbiti, cumva, inexplicabil.

Si deci vor da faliment si alea, din cauza ca or dat credite irationale, tot asa cum bancile cu expunere pe imobiliare au dat faliment ca or dat credite irationale, fara sa mai pomenim cum democratul Clinton le-a rugat, lamurit si la rigoare obligat sa puna orice negru puturos intr-o casa "proprietate" pe care nu doar ca nu si-o putea permite, da' nici macar n-avea chef sa incerce sa si-o permita. Ca doar ii America.

Si uite asa rezolva guvernul probleme. In curind vor fi toate rezolvate, nu va mai fi ramas niciuna, moment la care putem incepe sa trimitem posmagi gata muiati peste ocean, sa nu moara cu totul noii somalezi din Noua Somalie. Sau pardon, Noua Kenye, ma rog.

Traiasca.

PS. Cuvintul "negru" e folosit in textul de mai sus cu sensul de cioroi imputit si puturos care ar trebui futut in gura cu cazmaua dupa un program regulat. Chiar daca aceste nobile calitati coreleaza foarte bine cu o culoare a pielii mai apropiata de cacat, totusi nu-i o regula generala. Exista si citiva albi imputiti si puturosi, care ar trebui fututi in gura cu cazmaua dupa un program regulat, precum exista si negrii de toate nuantele care-s in fapt cetateni absolut respectabili. Si care, sa vezi minune, ar fi primii la rind sa-i futa in gura pe negrii aia imputiti si puturosi, cu cazmaua, ca le fac natia de ris.

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

One Response

  1. [...] gaozar. Da' daca spune cineva ca esti gaozar e nenorocire (si daca esti, si daca nu esti, ca in SU nu conteaza realitatea, intelegeti [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.