Google si proastele practici comerciale redux

Monday, 06 December, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Tineti minte ca vorbeam de chestia asta incepind cindva anul trecut, cu cite-un update pe ici pe colo, dupa caz. Cel mai recent acum vreo trei saptamini, ca din intimplare cu o saptamina inainte ca un ciorditor anonim sa rescrie si el ce material o gasit "dupa net" pe-aici pe Trilema.

Mnoa, da' sa vezi chestie, ca la scurta vreme dupa ce "google isi deschide birauari in Romania" articolu' ala o disparut misterios din cache, fiind astfel unul din cele vreo 5 ? 6 ? articole de-aici pe care Google nu le indexeaza. Da-i o coincidenta complet intimplatoare, ce tot ridicati din sprincene ?

In tot cazul, m-am gindit eu ca daca tot furnizam material primar bloagarilor astora de succes in capul lor, sa aiba si dinsii ce rescrie ca sa mai puna rosturi intre articolele de "cumparati rca ieftin de la cel mai scump tepar din piata" si articolele de "cumparati cauciucuri de iarna de la astia ca s-o dat legea care a si intrat in vigoare da-i de fapt un proiect inca nediscutat", toate continut original si de calitate (si va si explica dinsii cum e cu munca asidua si perseverenta, intre o pauza de ciordit si una de ma rog, "influentat" cititoru'), pai atunci s-o facem calumea. Asta pe de-o parte.

Iar pe de cealalta, daca tot dam mincarimi la deste unor incompetenti ce s-or mindri cu zece guri ca "ei lucreaza la Google" ca sa uite brusc dupa ce capata un meritat sut in trei litere, dupa modelul de succes Bobby Voicu (mai tineti minte ca asta lucra la Yahoo intr-o vreme ? Da' ce rezultate o avut acolo mai tineti minte ?), hai deci sa continuam a vorbi despre Google si proastele-i practici comerciale.

Ceea ce-i si foarte usor de facut, ca Google s-o prabusit pina-n halul in care nu exista chestie pe care sa n-o minareasca dincolo de orice limita a bunului simt, asa incit orice alegem la intimplare tot avem material pentru articolul nostru, si odata cu noi are ce minca si gura lu' diversi "relevanti" de-astia de subsol si respectiv au cu ce se ocupa si diversi "specialisti" care aia cred ei ca inseamna specialist, sa masezi rezultatele manual.

Deci, alegem nava-amiral a intregii cosmelii, chestia aia cu AdWords, de unde vine banu' grupa mare, mergem la managed placements, si observam ca Google se ofera sa ne sugereze saituri, dupa keyword. Foarte bine atunci, hai sa ne sugereze saituri pentru keyword-ul "blog".

google-adwords

Noa, deci din 24 de pozitii, nu mai putin de 13 sunt... blogspot/blogger, cum vreti sa-i ziceti, serviciul lor de free blog hosting, ala care-i atit de infect incit nu-l folosesc decit cei mai incepatori dintre incepatori, si cei mai spammeri dintre spammeri, ca deh, stie si ultimu' nigerian si ultimu' pakistanez ca google te scoate-n fata daca esti pe blogspot.

Da' nu-s 13 din 24 din cauza ca ciordesc ei la numaratoare, ca sa iasa bine, in casa, monopolist, bun ? E pe bune, e pe relevante. Pur si simplu asa iese dupa algoritm, ca-s foarte relevante chestiile alea. Ce, ca nu exista un singur wordpress ? Pai nu exista. Si nici typepad. Si nimic, decit partenerii lor. Da-i din cauza ca wordpress nu-i relevant, apropo de cuvintul blog. Asa este, degeaba va uitati patrat, nu-i ca si cum blog si wordpress mai are doi ani si devine sinonim in mintea oamenilor. Blogspot e de fapt baza si nu stiti voi. Ca si Myspace, ce Facebook discutati voi aici ? Myspace e cel mai tare, ruleaza fin spre 2020. Ca si blogspot. Care de altfel e asa de relevant ca ia pozitia 2 si 3 cu aceeasi chestie. Ce, repetitio est mater studiorum, care-i problema ?

In concluzie, eu zic ca ar trebui sa avem mult mai multa incredere in Google, ca-i o companie serioasa, si don't do evil. Si sa n-ascultati de hateri, ca-s gelosi pe succesu' lor, ala cu in jur de 0 afisari pe diverse canale altfel destul de generale.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

10 Responses

  1. Io-s convins ca era trilema pe primul loc daca aveai contract cu ei si ofereai spatiu de adwords pe blog. Da cum tu n-ai reclama la ei in retea .. n-au cum sa vanda pielea ursului din padure ...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 6 December 2010

    Io-s convins ca nu era, ca uite ca sa vezi chestie, daca nici Cutts n-o reusit sa se infiga acolo...

    Interese mari nenicule, aici e conspiratie, e banii statului...

  3. imi pare mie sau ei sugereaza doar domenii cu "blog" in nume

  4. Anonimosu`s avatar
    4
    Anonimosu 
    Monday, 6 December 2010

    Cum sa puna Wordpress daca aia nu au Adwords?!

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Monday, 6 December 2010

    @Dr.A Cred ca-i doar o coincidenta in cazul de fata, da' mai stii ?

    @Anonimosu Hahaha, ca bine zici. M-au dus vorbele cu dinsele.

  6. doar domenii cu “blog” in nume

  7. Cat de tare e articolul asta!! Recunosc ca stiam ca fac magarii..dar eram prea impresionata de cartea lui Jeff Jarvis ("Ce-ar face Google?") ca sa "vad copacii de padure" :)

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 14 December 2010

    @Sorana Sa fie primit, zic.

  1. Google si proastele practici comerciale redux pe Trilema...

    Despre Google si avantajele oferite de aceasta companie celor ce folosesc platforma blogspot....

  2. [...] discutiei cu Google suge pula (partea unde-s prietenii spamului de toate felurile, nu partea unde-s dusmanii bunelor practici in afaceri) adaugam azi acea piesa vitala din puzzle in care Google face gurita mica si ochii mari, mari, cu [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.